Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przekładnia kierownicza

Featured Replies

Napisano

Witam Szacowne Grono

Poszukuję warsztatu który zregenerowałby przekładnię kierowniczą ze wspomaganiem.może ktoś wie gdzie można to zrobić w małopolsce(proszę o jakieś namiary do solidnych facowców)

Pozdrawiam.

Napisano

Obawiam sie, ze bedziesz bardziej zadowolony (i przede wszystkim bedzie taniej), jak kupisz przekladnie uzywana. A dlaczego? Otoz naprawde profesjonalna regeneracja przekladni polega na rozlozeniu jej na czynniki pierwsze, wyrownaniu srednicy listwy zebatej, wymianie elementow prowadzacych/lozyskujacych listwe i wymianie uszczelniaczy. Oczywiscie jest to dosyc droga operacja, bo listwe trzeba albo toczyc, albo napawac i toczyc w miejscach kontaktu z lozyskowaniem. Najczesciej nikt tym sobie glowy nie zawraca i w przekladni wymienione sa tylko lozyskowania i uszczelnienia, co skutkuje w krotkim czasie ponownym stukaniem przekladni i cieknacymi uszczelnieniami.

Te przekladnie naprawde sporadycznie ulegaja uszkodzeniom, wiec jest duza szansa na pozyskanie sprawnej ze szrotu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Obawiam sie, ze bedziesz bardziej zadowolony (i przede wszystkim

> bedzie taniej), jak kupisz przekladnie uzywana. A dlaczego? Otoz

> naprawde profesjonalna regeneracja przekladni polega na

> rozlozeniu jej na czynniki pierwsze, wyrownaniu srednicy listwy

> zebatej, wymianie elementow prowadzacych/lozyskujacych listwe i

> wymianie uszczelniaczy. Oczywiscie jest to dosyc droga operacja,

> bo listwe trzeba albo toczyc, albo napawac i toczyc w miejscach

> kontaktu z lozyskowaniem. Najczesciej nikt tym sobie glowy nie

> zawraca i w przekladni wymienione sa tylko lozyskowania i

> uszczelnienia, co skutkuje w krotkim czasie ponownym stukaniem

> przekladni i cieknacymi uszczelnieniami.

> Te przekladnie naprawde sporadycznie ulegaja uszkodzeniom, wiec jest

> duza szansa na pozyskanie sprawnej ze szrotu.

> Pozdrawiam

Dzięki za pomoc ,czym kierować się w poszukiwaniu sprawnej przekładni na szrocie.

Pozdrawiam.

Napisano

Witam Wszystkich

A jak to wygląda z naprawą przekładni bez wspomagania?

Obecnie mam dość duży luz i znaczne stukanie - jestem w kropce co dalej robić? W Gdańsku nie chcą się podjąc naprawy.

Znalazłem firmę w Słupsku co sprzedaje wysyłkowo przekładnie po regeneracji i daje 25 miesięcy gwarancji. confused.gif

Napisano

> Znalazłem firmę w Słupsku co sprzedaje wysyłkowo przekładnie po

> regeneracji i daje 25 miesięcy gwarancji.

poproszę o namiar na tę firmę

może się przydać skromny.gif

Napisano

> poproszę o namiar na tę firmę

> może się przydać

Oczywiście,

http://www.lauber.pl/ mają swój sklep internetowy oraz sprzedają przez allegro (niestety, przez allegro jest delikatnie wyższa cena)

Napisano

Jesli szukamy na szrocie, najlepiej znalezc przekladnie nie oczyszczona, w tzw. brudzie eksploatacyjnym, najlepiej zamontowana w samochodzie. Wszelkie swierze wycieki sa podejrzane. Lekkie zapocenie jest normalne (w miejscach osadzenia uszczelnien), moja 16 letnia przekladnia tez sie poci (jak rowniez pompa wspomagania), ale nie stuka, pracuje plynnie. Wysuwamy listwe w polozenia skrajne, lapiemy za listwe i szukamy luzu. Naprawde minimalny luz jest dopuszczalny.

Pozdrawiam

Napisano

> Oczywiście,

> http://www.lauber.pl/ mają swój sklep internetowy oraz sprzedają

> przez allegro (niestety, przez allegro jest delikatnie wyższa

> cena)

Tani nie sa.

Na przykladzie alternatora 100A - w InterStarter ten sam DelcoRemy o ~ 150zl taniej.

Napisano

> Tani nie sa.

> Na przykladzie alternatora 100A - w InterStarter ten sam DelcoRemy o

> ~ 150zl taniej.

Ta sama przekładnia kierownicza bez wspomagania w Intercarsie jest droższa o 80 zł, a w sklepie najtańsza jaka była i tak jest droższa o 240zł , więc różnie z tymi cenami.

• 2 miesiące później...
Napisano

Pozwolę sobie odkopać trochę temat. Mam luz na przekładni kierowniczej i od spodu jest jakaś śruba chyba do regulacji (patrz załącznik). Da się tym regulować? Warto spróbować czy szkoda czasu?

Napisano

jaki masz przebieg na tej przekładni?

jakie są objawy uszkodzenia?

Ja mam tez dziwne stuki głównie przy pełnym skręcie w prawo, mniej przy jeździe na wprost, natomiast przy skręcie w lewo brak oznak.

Na kierownicy luzów nie ma ... tylko te stuk puk:( ( na dziurach)

Napisano

Tylko najdziwniejsze jest to że ten luz powstał z dnia na dzień. No niby wczesniej też tam jakiś był ale teraz to zrobił się większy. Jak znajdę trochę wolnego czasu to jednak spróbuję tą śrubę dokręcić.

Napisano

> Tylko najdziwniejsze jest to że ten luz powstał z dnia na dzień. No

> niby wczesniej też tam jakiś był ale teraz to zrobił się

> większy. Jak znajdę trochę wolnego czasu to jednak spróbuję tą

> śrubę dokręcić.

Wiesz, nie wiem czy to coś da. Głębokość wkręcenia tej pokrywki dociskającej za pośrednictwem sprężyny wałek do listwy zależy od krzywizny listwy zębatej i luzu międzyzębnego przekładni. Luz ten ma wynosić (dla meganki) 0.006-0.009 mm, w zależności właśnie od krzywizny listwy. Ta nakrętka którą chcesz kręcić jest albo pokrywana żywicznym klejem, albo jeszcze zagniatana (nie znam technologii dla Astry) więc nie ma możliwości odkręcić się. Jeżeli już wystąpił luz (a jest na 99% spowodowany zużyciem przekładni), a ty ją dokręcisz, to albo zablokujesz całkowicie przekładnie, albo, jeśli zrobisz to delikatnie, skasujesz luz w środkowej pozycji, ale zwiększysz docisk w pozycjach innych niż środek - co spowoduje i tak szybkie zużycie i wymianę. Więc w efekcie wymiana jest nieunikniona.

Edit: Przyjrzałem się teraz tej przekładni i widzę, że jest tam nakrętka kontrująca - pewnie spełnia zadanie takie, jak zagniot w przekładniach do megane. Być może, że coś się zluzowało, skoro piszesz, że pogorszyło się z dnia na dzień, i pasuje znowu nastawić luz - wiedz tylko, żeby robić to z dużym wyczuciem, nie przekręcając nakrętką więcej niż o kilka stopni.

Napisano

Dzięki za rade. ok.gif Jeszcze się za to nie zabrałem ale jednak jak znajdę wolny czas to z ciekawości spróbuję coś pokombinować. Wymiana na pewno jest nie unikniona.

Napisano

> Dzięki za rade. Jeszcze się za to nie zabrałem ale jednak jak

> znajdę wolny czas to z ciekawości spróbuję coś pokombinować.

> Wymiana na pewno jest nie unikniona.

Była jakaś niewielka seria meganek, w których te nakrętki się poluzowały, mimo klejenia. Skutkowało to właśnie tłuczeniem się przekładni. Po tej "wpadce" wprowadzono zagniatanie nakrętki w gnieździe (troszkę inna konstrukcja niż Astra)

Napisano

Akurat u mnie jest bardzo mocno zakręcona. Tak mocno że nie mogę jej odkręcić i pewnie trzeba będzie wyciągnąć całą przekładnie. Spróbować nie zaszkodzi.

Napisano

> Akurat u mnie jest bardzo mocno zakręcona. Tak mocno że nie mogę jej

> odkręcić i pewnie trzeba będzie wyciągnąć całą przekładnie.

> Spróbować nie zaszkodzi.

Jeszcze jedno. Akurat dobrze znam przekładnie do kilku Renault (nie wiem dokładnie jakich, znam tylko oznaczenia fabryczne) i kamień (ten element który jest bezpośrednio między sprężyną a wałkiem zębatym) składa się ze stalowego korpusu i tworzywowej wkładki, która współpracuje już bezpośrednio z wałkiem. Jeżeli z jakichś przyczyn (wieku, brudu wewnątrz - choć to nie powinno mieć miejsca) ten element z tworzywa rozleciał się i wyleciał z pomiędzy przestrzeni wałek - kamień, to luz drastycznie się zwiększył. Ale, tak jak piszę, ciężko mi stwierdzić czy w Astrach w ogóle on występuje i czy może się zetrzeć (jest obficie obtoczony smarem)

Napisano

> Jeszcze jedno. Akurat dobrze znam przekładnie do kilku Renault (nie

> wiem dokładnie jakich, znam tylko oznaczenia fabryczne) i kamień

> (ten element który jest bezpośrednio między sprężyną a wałkiem

Na rysunku który wcześniej zamieściłem jest ten "kamień". Może już się wytarł, może sprężynka wysiadła. Nie wiem. Rozbiorę i zobaczę chociaż z ciekawości, a jak nie da rady tego naprawić to bedzie trzeba się rozejrzeć za drugą przekładnią.

Napisano

> Na rysunku który wcześniej zamieściłem jest ten "kamień".

ok.gif jest, jest, ale nie widać go w szczegółach. Na rysunku przekładni jakie ja znam, on też był przedstawiany jako jeden element, a tak naprawdę składał się z czterch - korpusu, tworzywowej wkładki i 2 oringów na zewnętrznej walcowej powierzchni.

Może już

> się wytarł, może sprężynka wysiadła. Nie wiem. Rozbiorę i

> zobaczę chociaż z ciekawości, a jak nie da rady tego naprawić to

> bedzie trzeba się rozejrzeć za drugą przekładnią.

Sprężynka raczej nie, to sprężyna o bardzo stromej charakterystyce i pracuje w niewielkim zakresie przemieszczeń - trwałość praktycznie bezterminowa. Dopóki nie rozbierzesz, to się nie dowiesz - powodzenia.

Napisano

> Dopóki nie rozbierzesz, to się nie

> dowiesz - powodzenia.

Dzięki za pomoc. Powalczę uzbroj_zlo.gif z tym jak znajdę czas i zdam relację na forum.

Napisano

> Dzięki za pomoc. Powalczę z tym jak znajdę czas i zdam relację na

> forum.

Pare przydatnych skanow

http://img384.imageshack.us/img384/1949/p1510091448.jpg

http://img386.imageshack.us/img386/5167/p1510091446.jpg

http://img26.imageshack.us/img26/724/p1510091447.jpg

Ja kasowalem luz w Corsie stuka mniej, moze za slabo ja skrecilem.

Napisano

> Pare przydatnych skanow

Super i dzięki za fotki. Teraz będzie trochę mi łatwiej

20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.