Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Elektryczny podnosnik szyby-spostrzezenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie sadze abym odkryl cos niezwyklego, ale...Jakis czas temu instalowalem kumplowi elektrycznie podnoszone szyby na oryginalnych mechanizmach w wersji standardowej: od kierowcy automat, od pasazera zwykly. Po pewnym czasie kumpel wymyslil, aby zrobic podnosnik od pasazera na automacie. Jako ze dosyc trudno dostac taki podnosnik typowo do Astry, zaadoptowalem silnik z automatem od Vectry B. Zakupilem caly mechanizm od tegoz wozu i zdjalem silnik z mechanizmu. Pierwsze uwagi:

- zebnik w mechanizmi Vectry B jest po stronie zewnetrznej, wiec silnik w oryginale odwrotnie sie kreci;

- zebnik na silniku jest wiekszej srednicy.

-zebnik mozna zdjac;

- caly podnosnik, jak powszechnie wiadomo, nie pasuje z Vectry B do Astry F.

Rozebralem wiec silnik od Astry (obudowa zagniatana, ale da sie rozebrac i pozniej zlozyc i zdjalem caly zebnik ze sprzeglem. Rozebralem ten od Vectry i zamienilem zebniki. Pasuja bez problemu, jedynie uszczelka zebnika ma inna srednice, ale mozna sie poratowac o - ringiem. Silnik pasuje idealnie na podnosnik od Astry (jedynie trzeba pozbyc sie jednej sruby trzymajacej pokrywe przekladni slimakowej, przeszkadza w rownym osadzeniu z powodu sruby na podnosniku trzymajacej ogranicznik wychylenia), mocujemy na trzy sruby. Nastepnie przykrecamy podnosnik do drzwi. Uwaga: z w/w powodow przewody sterujace silnikiem nalezy zamienic miejscami w kostce zasilajacej silnik. Poza tym dziala idealnie. Silownik trzeba nauczyc automatyki, ale o tym pisano wielokrotnie.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Nie sadze abym odkryl cos niezwyklego, ale...Jakis czas temu

> instalowalem kumplowi elektrycznie podnoszone szyby na

> oryginalnych mechanizmach w wersji standardowej: od kierowcy

> automat, od pasazera zwykly. ....

A to nie jest z obu stron automat? Z tego co pamietam to w swojej Aserce (F) mam automat z obu stron hmm.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie, szczegolnie w starszych rocznikach, oczywiscie w przypadku farbrycznie zainstalowanych.

Pozdrawiam

Napisano

Hm... a nie dalo rady przelozyc samego automatu? Po stronie pasazera jest sam silnik, wiec bez problemu mozna wlaczyc sie bezposrednio w zasilanie silnika smile.gif

Juz jakis czas temu myslalem zeby kupic silnik z automalem, ale nie przekladac calosci, tylko wyciagnac elektronike. Ale z tego co widac po zdjeciach, w tych nowszych modelach elektronika jest razem z silnikiem (nie ma przewodow idacych z elektroniki do silnika), wiec moze nie da rady przelozyc samej elektroniki.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Nie da sie przelozyc samego sterowania automatycznego. Powyzej napisalem, ze wystarczy przelozyc silnik z automatem po w/w przerobkach, a do tego potrzebny jest silnik od podnoszenia bez automatu (nalezy zamienic zebatki napedzajace listwe mechanizmu nozycowego).

Pozdrawiam

Napisano

A z jakiego powodu nie da sie przelozyc? Mi nie chodzi o przelozenie automatu z obudowa, bo wiem ze tego nie da sie zrobic, ale mam na mysli sama plytke, do ktorej podlaczona jest kostka, i z ktorej (tak mi sie przynajmniej wydaje) wychodzi zasilanie silnika. Jezeli widziales to od srodka, i jest inaczej, to mnie popraw, bo mam zamiar zrobic takie cos u siebie smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

I tu zaluje, ze nie mialem pod reka aparatu, wszystko byloby jasne. Sam silnik napedzajacy mechanizm jest identyczny (wymienny pomiedzy mechanizmem bez automatu i z automatem). Natomiast wykonanie z automatem to zupelnie inna obudowa calego zespolu napedowego, przyjrzalem sie dokladnie i jestem pewien. Zespol napedowy podnosnika w wykonaniu bez automatu to obudowa aluminiowa, w wykonaniu automatem o wiele wieksza i innego ksztaltu obudowa plastikowa...Zreszta, za 40 PLN (za tyle kupilem caly podnosnik), co wydaje mi sie cena smieszna, nie ma sensu rozwazac, czy przekladac samo sterowanie automatyczne...

Niestety zdjec teraz nie wykonam, bo mechanizm juz w samochodzie, ale podskocze jeszcze do znajomego na tygodniu i zakupie dla siebie takowy, to wtedy bedzie jasnosc.

Pozdrawiam

Napisano

> I tu zaluje, ze nie mialem pod reka aparatu, wszystko byloby jasne.

> Sam silnik napedzajacy mechanizm jest identyczny (wymienny

> pomiedzy mechanizmem bez automatu i z automatem). Natomiast

> wykonanie z automatem to zupelnie inna obudowa calego zespolu

> napedowego, przyjrzalem sie dokladnie i jestem pewien. Zespol

> napedowy podnosnika w wykonaniu bez automatu to obudowa

> aluminiowa, w wykonaniu automatem o wiele wieksza i innego

> ksztaltu obudowa plastikowa...Zreszta, za 40 PLN (za tyle

> kupilem caly podnosnik), co wydaje mi sie cena smieszna, nie ma

> sensu rozwazac, czy przekladac samo sterowanie automatyczne...

> Niestety zdjec teraz nie wykonam, bo mechanizm juz w samochodzie, ale

> podskocze jeszcze do znajomego na tygodniu i zakupie dla siebie

> takowy, to wtedy bedzie jasnosc.

> Pozdrawiam

Jezeli kupiles za 40 zl caly podnosnik, to faktycznie nie ma sie co zastanawiac, ale nie kazdy ma szanse dostac za tyle smile.gif Jak mozesz, to chociaz wklej jakies zdjecie z allegro tego podnosnika co kupiles, zebym wiedzial czego szukac smile.gif Bo moze sie okazac ze sa rozne, i jakis nie bedzie pasowal w ogole.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Od Vectry B mozesz kupowac spokojnie, bedzie pasowac, jak juz wyzej napisalem, jest zamontowany w wozie i pracuje bez zarzutu (oczywiscie silnik z automatem). Z ciekawosci przymierzylem caly podnosnik od VB, nie pasuje (inny rozstaw otworow).

Kupie dla siebie, bedzie manual.

Pozdrawiam

Napisano

> Od Vectry B mozesz kupowac spokojnie, bedzie pasowac, jak juz wyzej

> napisalem, jest zamontowany w wozie i pracuje bez zarzutu

> (oczywiscie silnik z automatem). Z ciekawosci przymierzylem caly

> podnosnik od VB, nie pasuje (inny rozstaw otworow).

> Kupie dla siebie, bedzie manual.

> Pozdrawiam

Rozumiem ze zalozyles silnik od vectry w calej obudowie od vectry? Pasowalo bez problemu? A czy lepiej byloby kupic silnik od astry? W tych nowszych praktycznie w kazdym byl automat po stronie pasazera, na allegro praktycznie nie mozna znalezc podnosnika bez automatu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jeszcze raz: kupilem podnosnik szyby prawy od Vectry B, zdjalem z niego caly zespol napedowy podnosnika (silnik i sterowanie automatyczne) i przykrecilem po modyfikacjach (przelozenie kola zebatego) do podnosnika z Astry F.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeszcze raz: kupilem podnosnik szyby prawy od Vectry B, zdjalem z

> niego caly zespol napedowy podnosnika (silnik i sterowanie

> automatyczne) i przykrecilem po modyfikacjach (przelozenie kola

> zebatego) do podnosnika z Astry F.

> Pozdrawiam

Jestes juz po zmianie u siebie? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jestes juz po zmianie u siebie?

Mialem zrobic w sobote, ale ze wzgledow pogodowych (a warsztat byl zajety), musialem odlozyc do przyszlego weekendu, z nudow polutowalem wiazke do Check Controla. Nastepny silownik czeka w bagazniku, jak bede robil, sporzadze fotorelacje.

Pozdrawiam

Napisano

Ja wczoraj odebralem silnik szyberdachu od vectry b smile.gif Licze na to ze bedzie dzialac domykanie, bo tylko po to go kupilem smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja wczoraj odebralem silnik szyberdachu od vectry b Licze na to ze

> bedzie dzialac domykanie, bo tylko po to go kupilem

To masz nowy typ, z czarna, plastikowa obudowa. Mialem taki, sprzedalem. U siebie mam od Vectry A i tam domykanie nie dziala (choc zastanawiaja mnie dwa konektory przy przekladni). Jesli nic nie wykombinuje, zakladam z Vectry B, bo domykanie szybra musi byc, lacznie z szybami.

Pozdrawiam

Napisano

> To masz nowy typ, z czarna, plastikowa obudowa.

Zgadza sie, kupilem razem z wtyczka i wiazka.

Z Twojej wypowiedzi wywnioskowalem, ze domykanie jest na 100%, wiec oki smile.gif

Ja chcialbym zrobic domykanie, i otwieranie z pilota smile.gif Ale do zrealizowania tego brakuje mi wlasnie automatu po stronie pasazera.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ja wnioskuje domykanie szybra z VB na podstawie ogolnej budowy tego silnika i rozbudowanej wiazki sterujacej (gdzies widzialem rozpiske, a schematu nie mam pod reka, bylbym wtedy pewien). Podejrzewam, ze silnik szybra pasowalby rowniez od Golfa III, gdzie w wielu wersjach (o ile nie w kazdej) domykanie jest, silnik jest identyczny i konstrukcja szyberdachu rowniez (Webasto, porownywalem nawet kiedys).

Na razie opanuje domykanie szyb (wyposazylem sie w oryginalny sterownik centralnego zamka z Astry), pozniej zastanowie sie nad szybrem.

Pozdrawiam

Napisano

> Ja wnioskuje domykanie szybra z VB na podstawie ogolnej budowy tego

> silnika i rozbudowanej wiazki sterujacej (gdzies widzialem

> rozpiske, a schematu nie mam pod reka, bylbym wtedy pewien).

> Podejrzewam, ze silnik szybra pasowalby rowniez od Golfa III,

> gdzie w wielu wersjach (o ile nie w kazdej) domykanie jest,

> silnik jest identyczny i konstrukcja szyberdachu rowniez

> (Webasto, porownywalem nawet kiedys).

> Na razie opanuje domykanie szyb (wyposazylem sie w oryginalny

> sterownik centralnego zamka z Astry), pozniej zastanowie sie nad

> szybrem.

> Pozdrawiam

sprawdzilem na sucho czy domykanie dziala, i dziala, ale nie do konca tak jakbym chcial:/ myslalem ze wystarczy podac mase na ok 1s, a tu trzeba trzymac az do zamkniecia :/

Napisano
  • Autor

A masz mozliwosc przestawienia podawania impulsu masy na wieksza wartosc (jesli alarm jest dokladany, standard drugiego lub trzeciego kanalu to 30 sekund-przynajmniej w mojej tak jest).

Pozdrawiam

Napisano

> A masz mozliwosc przestawienia podawania impulsu masy na wieksza

> wartosc (jesli alarm jest dokladany, standard drugiego lub

> trzeciego kanalu to 30 sekund-przynajmniej w mojej tak jest).

> Pozdrawiam

cos tam w instrukcji jest napisane. ale jak jest w praktyce to nie wiem smile.gif problem w tym ze drugi kanal chcialem wykorzystac do otwierania smile.gif a trzeciego nie mam frown.gif

Napisano
  • Autor

Mam centralke z dwoma dodatkowymi kanalami (jeden do otwierania np: bagaznika-impuls 1 sekunda, a drugi wlasnie do domykania- impuls 30 sekund).

Pozdrawiam

Napisano

> Mam centralke z dwoma dodatkowymi kanalami (jeden do otwierania np:

> bagaznika-impuls 1 sekunda, a drugi wlasnie do domykania- impuls

> 30 sekund).

> Pozdrawiam

U mnie domykanie tez jest, ale aktywowane jest przyciskiem od zamykania. Tylko drugi kanal ma osobne sterowanie.

Edit:

Teraz doczytalem w instrukcji, i drugi kanal jest sterowany przyciskiem od otwierania, i wychodzi na to ze nie ma opcji zeby go aktywowac bez otworzenia auta smile.gif

Napisano
  • Autor

> U mnie domykanie tez jest, ale aktywowane jest przyciskiem od

> zamykania. Tylko drugi kanal ma osobne sterowanie.

Popracuje nad swoim wozem w sobote, o konkretnych wynikach dam znac, bo na razie moge tylko dywagowac ...

Pozdrawiam

Napisano

> Popracuje nad swoim wozem w sobote, o konkretnych wynikach dam znac,

> bo na razie moge tylko dywagowac ...

> Pozdrawiam

Ja po prostu chcialem uzyskac taki efekt, zebym mogl zamknac auto bez domykania szyb, a szyby domykac osobno, ale bez wiekszych kombinacji chyba tego nie zrobie smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja po prostu chcialem uzyskac taki efekt, zebym mogl zamknac auto bez

> domykania szyb, a szyby domykac osobno, ale bez wiekszych

> kombinacji chyba tego nie zrobie

To da sie zrobic, ale gdy bedziesz dysponowal osobnym kanalem wylacznie na domykanie, ja daze do tego, aby domykac szyby razem z zamknieciem zamkow. niemniej jednak moge przetestowac obie opcje.

Pozdrawiam

Napisano

> To da sie zrobic, ale gdy bedziesz dysponowal osobnym kanalem

> wylacznie na domykanie, ja daze do tego, aby domykac szyby razem

> z zamknieciem zamkow. niemniej jednak moge przetestowac obie

> opcje.

> Pozdrawiam

Tak jak pisalem, w moim alarmie osobny kanal jest razem z przyciskiem otwierania, zeby go wlaczyc, trzeba przytrzymac przycisk 5s, ale w tym czasie otworza sie rowniez drzwi.

Pozdrawiam

Napisano

> Tak jak pisalem, w moim alarmie osobny kanal jest razem z przyciskiem

> otwierania, zeby go wlaczyc, trzeba przytrzymac przycisk 5s, ale

> w tym czasie otworza sie rowniez drzwi.

> Pozdrawiam

Widze ze koledzy lubicie dlubac w elektronice wink.gif ale moze ulatwic nieco sobie zycie i zastosowac gotowca hmm.gifKLIK

Napisano

> Widze ze koledzy lubicie dlubac w elektronice ale moze ulatwic

> nieco sobie zycie i zastosowac gotowca KLIK

Takiego gotowca to mozna zrobic samemu smile.gif

A dlubac lubie, tylko czasu na to coraz mniej.

Napisano
  • Autor

Jaka elektronika, toz to czysta elektryka...

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Obiecalem, watek kontynuuje... A wiec do rzeczy: dzisiaj znalazlem czas, aby dobrac sie do podnosnika elektrycznego szyby w prawych drzwiach. Po wyjeciu nadszedl czas na przelozenie. odkrecam wiec silnik z podnosnika od Vectry B i tu pewna konsternacja: silnik rozni sie od tego, ktory instalowalem niedawno w Astrze kolegi, posiada platikowa pokrywe z uszczelniaczem zebnika, tamten mial metalowa, mocowana wkretami (silnik z roku 2000, mamy wiec dwa wykonania tych mechanizmow w Vectrze B, dla naszych potrzeb najlepszy jest ten opisywany ponizej ). Moj nabyty wyprodukowany w 96...

282660866-silnikiroznice.jpg

Widoczne sa roznice srednic obu zebnikow, ten z czarna pokrywa od VB

Nie zniechecony wypialem zabiezpieczenie na osi zebnika i wyjalem zebnik...Tu drugie zaskoczenie (czyli klasyczne "o k...a"), poniewaz zebnik posiadal redukcje z zebnika starego typu, czyli rozmiarowo takiego jak w Astrze.

282660866-zebnik.jpg

Zebnik "wlasciwy" juz osadzony w napedzie, po prawej zebnik z redukcja.

W tym momencie rozwiazanie przekladki silnika z VB do AF robi sie banalne, po prostu wypinamy zabezpieczenie z silnika bez automatu i wkladamy zebnik so silnika z automatem i zakladamy zabezpiecznie, nie zachodzi wiec potrzeba zdejmowania pokryw w silnikach i wymiany elementow sprzeglowych w napedzie zebnika. jednak dla dociekliwych rozebralem silnik bez automatu i poczynilem fotki wnetrza.

282660866-silnik.jpg

Przekladnia slimakowa silnika bez automatu...

282660866-sprzeglosilnika.jpg

...i elementy sprzegla gumowego w przekladni.

Silnik, a raczej przekladnia zostala pozniej zlozona jak fabryka przykazala i nadal dziala.

Oznaczenia nabytego silnika z Vecrty B, widoczna data produkcji...

282660866-oznaczeniejeden.jpg

I jeszcze jedna, wazna uwaga. W Astrach spotyka sie dwa systemy elektryczne do podnoszenia szyb: z automatycznymi podnosnikami i bez, co doskonale widac na schematach elektrycznych (w przypadku ukladu bez automatu lub z automatem tylko od strony kierowcy, zasilanie silnikow odbywa sie przez + po stacyjce-duza roznica w budowie wiazki w drzwiach pasazera w stosunku do wiazki z automatem, w ukladach z dwoma silnikami z automatem, zasilanie stale +12V i +po stacyjce). Planujac u siebie montaz oryginalnych podnosnikow elektrycznych szyb trzeba to miec na uwadze i dobrac odpowiednie wiazki drzwiowe oraz (jesli juz idziemy w oryginal), odpowiednia instalacje kabinowa (u mnie taka zostala dolozona) oraz podpiecia poszczegolnych przewodow. U mnie zaszla potrzeba przerobki tych wiazek na okolicznosc obu podnosnikow z automatem i domykania szyb realizowanego z oryginalnej centralki zamka.

Pozdrawiam

post-94197-14352503406368_thumb.jpg

Napisano

Hej smile.gif

Nie wiem czy nie brakuje jednego zdjecia, do ktorego tyczy sie podpis "Zebnik "wlasciwy" juz osadzony w napedzie, po prawej zebnik z redukcja."

Jak sie myle to mnie popraw smile.gif

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Hej

> Nie wiem czy nie brakuje jednego zdjecia, do ktorego tyczy sie podpis

> "Zebnik "wlasciwy" juz osadzony w napedzie, po prawej zebnik z

> redukcja."

> Jak sie myle to mnie popraw

> Pozdrawiam

Sluszna uwaga, faktycznie brakuje i juz poprawiam...

Pozdrawiam

Napisano

odejde troche od tematu smile.gif

sprawdzilem wczoraj ile trwa impuls domykania w moim alarmie, i wyszlo ze ok 10s. starcza to w zupelnosci na zamkniecie szybera smile.gif

ale pomyslalem jeszcze, ze w prosty sposob moglbym zrobic domykanie szyby pasazera (bez automatu)... za pomoca przekaznika uzyskalbym 10s impuls 12V, i podlaczylbym to pod przewod, ktory steruje zamykaniem szyby pasazera. wiem ze "wciskanie" przycisku przy zamknietej szybie nie jest wskazane, ale mysle ze przez te kilka sekund (jesli szyba nie bylaby otwarta w calosci) nic by sie nie stalo.

co o tym myslisz kolego? smile.gif

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Niestety, raczej nie zadziala. Przy poprzednim systemie, czyli automat w dzrwiach kierowcy, zwykly w drzwiach pasazera, przy dluzszym przytrzymaniu przycisku w celu domkniecia szyby od strony pasazera palilo bezpiecznik nr 7 (10A-plus po stacyjce, przewod czarny). Czesto moi pasazerowie palili ten bezpiecznik z racji odwrotnego dzialania przycisku podnoszenie/opuszczanie szyby w drzwiach przednich prawych (a instalacja byla wlozona oryginalna, bez przerobek). Wstraczylo przytrzymac przycisk ok 2 sek. od chwili calkowitego zamkniecia szyby, a by upalilo bezpiecznik. W silniku z automatem jest uklad przeciwprzeciazeniowy, odlaczajacy prad w chwili duzego poboru pradu (domkniecie szyby lub funkcja bezpieczenstwa).

Na szczescie w tym tygodniu dokoncze prace (poprzedni weekend spedzilem na przerobieniu instalacji do standardu "po lifcie") i bedzie tak, jak byc powinno, czyli domykanie i wlasciwe dzialanie przycisku od strony pasazera.

Pozdrawiam

Napisano

Witajcie!

Bede wymieniał u siebie w autku podnosniki manualne na elektryczne. Aby nie zasmiecać forum podepnę się pod ten temat.

Mój dylemat polega na tym iż jestem w trakcie zakupu podnosników i wybadałem, iż są różne wersje tzn. obudowy z silniczkami mają różną budowę? poniżej zdjęcia:

282702774-1.jpg

282702774-2.jpg

282702774-3.jpg

Czym one się różnią, jakieś różne rodzaje elektryki?

Aha, czytając ten temat od początku czy mógłby mi ktoś rozjaśnić o co chodzi że podnośnik jest z automatem i bez?

Pozdrówki smile.gif

post-59679-14352503572186_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Ten na fotce z zalacznika jest z automatem, tzn. przytrzmujesz przycisk podnoszenia/opuszczania przez chwile, puszczasz i szyby podnosza sie/opuszczaja samoczynnie, bez przytrzymywania przycisku. Na tych podnosnikach mozna spokojnie podlaczyc funkcje domykania z zamknieciem zamka centralnego. Zatem zaopatrz sie w oba takie podnosniki.

Edit: fotki nie weszly...

Pozdrawiam

Napisano

> Ten na fotce z zalacznika jest z automatem, tzn. przytrzmujesz

> przycisk podnoszenia/opuszczania przez chwile, puszczasz i szyby

> podnosza sie/opuszczaja samoczynnie, bez przytrzymywania

> przycisku. Na tych podnosnikach mozna spokojnie podlaczyc

> funkcje domykania z zamknieciem zamka centralnego. Zatem

> zaopatrz sie w oba takie podnosniki.

> Edit: fotki nie weszly...

> Pozdrawiam

Sorki, mógłbyś teraz (wczesniej miałem drobne problemy z fotkami) patrząc na fotki okreslić który jakie możliwości posiada?

dzieki z góry

Napisano
  • Autor

Wszystkie sa z automatami, tyle ze w roznych wykonaniach. Najwazniejsze jest jednak, aby wtyk na silniku byl z szescioma pinami ( i chyba wszystkie takowe zlacza posiadaja...roznica jest w kostkach-byly owalne i prostokatne)

Dodam jeszcze linka... , megawatek o domykaniu i td...

Pozdrawiam

Napisano
tosh a powiedz mi czy pin nr 5 w kostce silniczka odpowiada za coś? Założyłem szyby z domykaniem oryginalne z Astry, a na tył dałem z Omegi B z domykaniem. Masa na domykanie idzie ze sterownika centrala ( Sterownik też z Omy B + pilot). Może po podaniu masy na pin 5 szyba zjedzie w dół? Jak przytrzymam pilota na Otwieranie to pojawia mi się chwilowo na jednym przewodzie z centralki masa.
Napisano
  • Autor

W podanym wyzej linku koledzy rozpracowujacy temat domykania szyb nie znalezli zastosowania pinu 5, nie wystepuje na schematach elektrycznych. Niemniej jednak warto by bylo odnalezc jego przeznaczenie.

Pozdrawiam

Napisano

> W podanym wyzej linku koledzy rozpracowujacy temat domykania szyb nie

> znalezli zastosowania pinu 5, nie wystepuje na schematach

> elektrycznych. Niemniej jednak warto by bylo odnalezc jego

> przeznaczenie.

> Pozdrawiam

Sprawdziłem pin 5. Niestety, ale nic się nie dzieje po podaniu masy lub +12v. Nie rozbierałem mechanizmu, i nie wiem co w nim siedzi. Podłączyłem się tylko pod ten pin na szybach już zaprogramowanych i nie ma żadnej reakcji.

Pozdrowionka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.