Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nierówne obroty na biegu jałowym Multijet

Featured Replies

Napisano

Witam

Podpowiedzie co może być przyczyną pływajacych obrotów na biegu jałowym.Dzieje się to w momencie kiedy podjeżdzam do skrzyżowania wysprzęglam obroty spadają do normalnej wartości ale zaraz skaczą do 1100 obr/min i tak się wahają wtym samym momencie na kom. chwilowym zużyciu zamiast kresek zużycie skacze raz do 3l/100km a nawet do 12l/100 naciśnięcie pedału gazu nie zawsze pomaga najlepiej zgasić silnik i po odpaleniu wraca wszystko do normy. Druga sytuacja może to ma związek wyżej opisanym problemem to taka że zaczyna szarpać delikatnie silnik pod obciązeniem w czasie jazdy jakby nie palił na wszystkie gary i po wysprzegleniu na luz silnik dostaje czkawki dodawanie gazu nic nie pomaga tylko wyłaczenie silnika ale w tym przypadku strasznie smierdzi jakby elektryka się paliła i wyrażnie to czuć gdy sie pochyle nad silnik z okolicy EGR-u ponadto podczas rozpedzania raz na trasie i ustabilizowaniu predkosci raz pali przy 100km/h 6,0 a natepnym razem 9,0l. Moje przypuszczenia albo EGR albo coś z przepustnicą może potencjometr przepustnicy powietrza szwankuje i głupoty przekazuje do komputera sterującego silnikiem.

Napisano

Objawy sugerują niesprawność EGR, smierdzieć może przepalająca się cewka.

Napisano

> Objawy sugeruję niesprawność EGR, smierdzieć może przepalająca się

> cewka.

cewka? moczowa? spineyes.gif

EGR to moim zdaniem nie jest ale warto przy okazji "robót" go odkręcić i przeczyścić - tak naprawdę to nie jest zbyt dużo roboty, nawet w trasie raz mi się udało to zrobić mimo że problem leżał gdzieś indziej.

A przy "normalnej" jeździe jest wszystko w porządku ? Nie chodzi mi o przyspieszanie tylko równą jazdę.

Napisano
  • Autor

> A przy "normalnej" jeździe jest wszystko w porządku ? Nie chodzi mi o

> przyspieszanie tylko równą jazdę.

<..............................................>

Przy normalnej jeżdzie nic się nie dzieje oprócz tego że mam czasami wrażenie jakbym ciągnoł za soba ze dwie tony ostatnio jechałem na lotnisko w Berlinie po normalniej drodze jechałem do 120km/h a na autostradzie cały czas grzałem 150 km/h zuzycie średnie po przyjezdzie do Gorzowa wyszło na kompie 6,3l/100 km to chyba całkiem nieżle

Napisano

> przyjezdzie do Gorzowa wyszło na kompie 6,3l/100 km to chyba

> całkiem nieżle

A jak się ma do realnego spalania zmierzonego na stacji paliw?

Przepływomierz masz oryginalny czy może zmieniany ?

Teoretycznie na biegu jałowym EGR nie pracuje, dopiero po lekkim dodaniu gazu zaczyna pracować. Przy butowaniu też pozostaje zamknięty, gdyby był zablokowany to w tych momentach dałoby się odczuć zmiany przeważnie.

Odepnij przepływkę i zobacz czy zmieni się zachowanie - nie powinno zbytnio jeśli jest sprawna - tylko spalanie wzrośnie dramatycznie.

Napisano
  • Autor

> Przepływomierz masz oryginalny czy może zmieniany ?

Auto ma dopiero przejachane 26 tyś km wszystko jest orginalne tak jak z fabryki wyjechało bo auto przez dwa pierwsze lata przejechało zaledwie 14.600 km u porzedniego właściciela ja zrobiłem w 10 miesięcy 11 tyś km

Napisano

co masz w baku ?

Napisano

> Auto ma dopiero przejachane 26 tyś km

OJ to już tylko złomowanie pomoże hehe.gif

Należy ładnie auto "przewietrzyć" but.gifdrive.gif - wymienić filtr paliwa oraz przynajmniej sprawdzić powietrza... no i zacząć od czyszczenia i sprawdzenia zaworu recyrkulacji spalin - EGR.

Napisano
  • Autor

> co masz w baku ?

Obecnie shel v-pover gtl wcześniej jeżdziłem na ON Verva ale objawy były te same więc nie wiąże tego z paliwem.

Co do filtra powietrza i paliwa to faktycznie nie były wymieniane od nowego tylko na 14 tyś km miał wymieniany olej z filtrem myślałem że dojeżdze do 30 tyś km i na przeglądzie powymieniam filtry ale chyba się przeliczyłem

Napisano

Gdzie parkujesz auto ? Nie zalalo ci go po tych burzach ? Oslona silnika jest ? Puszka filtra powietrza nieuszkodzona ?

Napisano
  • Autor

Auto jest garażowane osłona silnika cała obudowa filtra cała u nas nie było takich mocnych burz jak w Gdańsku,Warszawie czy na południu polski

Napisano

> Co do filtra powietrza [...]

> myślałem że dojeżdze do 30 tyś km

30 tyś km w silniku turbo dla filtru powietrza to bardzo dużo IMHO. Zanim zaczniesz szukać innych przyczyn, spróbuj od wymiany tego filtra. Oczywiście oczyszczenie EGR też nie zaszkodzi, zwłaszcza, że nie jest trudne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.