Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wygłuszenie ... wybór maty

Featured Replies

Napisano

witam,

wacham sie nad wyborem mat do wygłuszenia drzwi w 406...

co bardziej polecacie ? tasme dekarska czy maty STP vibroplast? wiadome cenowo sie to rózni i czy warto przepłacac.

pozdro

Napisano

> nikt niedoradzi?

Wszystko zalezy co chcesz zainstalowac.Jesli glosniki np.helixa darkblu i natym pozostac to dekarka.Jesli masz w planie rozbudowe pompowanie kaski w audio to napewno vibroplast z tych dwoch co podales.

Napisano
  • Autor

> Wszystko zalezy co chcesz zainstalowac.Jesli glosniki np.helixa

> darkblu i natym pozostac to dekarka.Jesli masz w planie

> rozbudowe pompowanie kaski w audio to napewno vibroplast z tych

> dwoch co podales.

wzmak i skrzynka juz jest ... glosniki bede pb 3xl-6c

Napisano

> wzmak i skrzynka juz jest ... glosniki bede pb 3xl-6c

To jesli masz kaske to kup vibroplast no i glosniki zamontoj sztywno na jakis dystansach z mdfu.

Ponoc te glosniki potrafia narobic balaganu w aucie wiec warto by bylo zainwestowac w lepsiejsze wygluszenie.

Napisano

> witam,

> wacham sie nad wyborem mat do wygłuszenia drzwi w 406...

> co bardziej polecacie ? tasme dekarska czy maty STP vibroplast?

>

będę powtarzał aż do znudzenia - dekarka nie prawie wogóle właściwości tłumiących. Ona uszczelnia i do tego została wyprodukowana. Jeśli już musisz ciąć koszty to na blachę drzwi porządną matę wygłuszającą a nablachy pod "boczkiem"-poszyciem tapicerskim, dla uszczelnienia komory, taśma dekarska.

Napisano

> będę powtarzał aż do znudzenia - dekarka nie prawie wogóle

> właściwości tłumiących. Ona uszczelnia i do tego została

> wyprodukowana.

Co prawda została wyprodukowana w innym celu, jednak w amatorskim CA sprawuje się nad podziw dobrze!

Doskonale tłumi rezonans własny blachy drzwi, jest łatwa w użyciu i przede wszystkim znacznie tańsza od profesjonalnych mat i w większości przypadków doskonale je zastępuje!

Jeśli ktoś nie kreuje się na ortodoksyjnego audiofila, który to "słyszy kable" to z powodzeniem może maty dekarskie zastosować a za zaoszczędzoną kaskę zrobić imprezę plenerową! hehe.gif

Napisano

> Co prawda została wyprodukowana w innym celu, jednak w amatorskim CA

> sprawuje się nad podziw dobrze!

> Doskonale tłumi rezonans własny blachy drzwi, jest łatwa w użyciu i

> przede wszystkim znacznie tańsza od profesjonalnych mat i w

> większości przypadków doskonale je zastępuje!

> Jeśli ktoś nie kreuje się na ortodoksyjnego audiofila, który to

> "słyszy kable" to z powodzeniem może maty dekarskie zastosować a

> za zaoszczędzoną kaskę zrobić imprezę plenerową!

popieram przedmówcę. Sam mam dekarkę z OBI i sprawuje się bardzo dobrze. Dałem dwie warstwy, drzwi przybrały na wadze ale efekt jest sympatyczny smile.gif

Napisano

nie jestem ortodoksyjnym audiofilem, nie słyszę kabli (heh,bo nigdy takich testów nie robiłem alien.gif) i w moim twierdzeniu nie opieram się na tym, co gdzieś przeczytałem. Dekarka nadaje się do uszczelniania, nie do wygłuszania. I po fakcie żałuję, że zrobiłem swoje auto tylko na dekarce, bo drzwi są dużo cięższe, a i tak na zewnątrz prawie wszystko słychać. Zrób takie same drzwi dekarką i choćby najtańszą matą, niech to nawet APP będzie. Potem postukaj palcem w blachę, zobaczysz jak ogromna jest różnica. A co dopiero przy markowych, porządnych matach. Szkoda czasu i pieniędzy na dekarkę.

Napisano

App jest OK w lato w zimę zaczyna wszystko dzwonić, trochę poratowałem klejąc na app dekarkę

na lato mata APP + dekarska tytan zdaje egzamin na 4+

w zimę daje mierny efekt a jest naprawdę dużo tego nałożone w 1 drzwi poszło z 6 mat APP (twardych i miękkich) i 3/4 rolki dekarki o szerokości 30cm jest od 2 do 4 warstw materiału

Napisano

> witam,

> wacham sie nad wyborem mat do wygłuszenia drzwi w 406...

> co bardziej polecacie ? tasme dekarska czy maty STP vibroplast?

> wiadome cenowo sie to rózni i czy warto przepłacac.

> pozdro

STP ok.gif

Napisano
  • Autor

> STP

no to wszystko jasne smile.gif a otwory technologiczne tez zakleic ta mata czy jakas bardziej twardą ?

Napisano

> no to wszystko jasne a otwory technologiczne tez zakleic ta mata czy

> jakas bardziej twardą ?

Najprościej jest taśmą lub matą, ja jednak zadałem sobie trochę więcej trudu i największe otwory zatkałem zaślepkami wyciętymi z cienkiej płyty pilśniowej (zaimprenowanej wcześniej) przymocowanymi blachowkrętami, uszczelniłem silikonem i dodatkowo taśmą dekarską. Mniejsze otworki samą taśmą.

Na dużych otworach miękka mata czy taśma może nie zapewnić dostatacznej sztywności i zachowywać się jak membrana bierna pogarszając efekt całej pracy!

Napisano

> Najprościej jest taśmą lub matą, ja jednak zadałem sobie trochę

> więcej trudu i największe otwory zatkałem zaślepkami wyciętymi z

> cienkiej płyty pilśniowej (zaimprenowanej wcześniej)

> przymocowanymi blachowkrętami, uszczelniłem silikonem i

> dodatkowo taśmą dekarską. Mniejsze otworki samą taśmą.

> Na dużych otworach miękka mata czy taśma może nie zapewnić

> dostatacznej sztywności i zachowywać się jak membrana bierna

> pogarszając efekt całej pracy!

STP wypuściło niedawno wynalazek pod nazwą ALUM. Nietestowałem tego, ale z tego co wiem to jest to płat aluminium, z jakąś klejącą paciarą pod spodem. Naklejamy to na otwór i tam gdzie ta paciara ma styk z powietrzem, zastyga i robi się twarda, a gdzie przylega do blachy - działa jak zwykły klej. Na to mata i powinno być sztywno i stabilnie - w założeniu oczywiście, bo jak w praktyce jest to niewiem. Napewno testowali to już chłopaki z bariery dźwięku z Warszawy, ale to dystrbutor jest więc opinia może być subiektywna grinser006.gif

Napisano

> STP wypuściło niedawno wynalazek pod nazwą ALUM. Nietestowałem tego,

> ale z tego co wiem to jest to płat aluminium, z jakąś klejącą

> paciarą pod spodem. Naklejamy to na otwór i tam gdzie ta paciara

> ma styk z powietrzem, zastyga i robi się twarda, a gdzie

> przylega do blachy - działa jak zwykły klej. Na to mata i

> powinno być sztywno i stabilnie

Ciekawe! Może to być fajna sprawa tylko jeszcze cena jest istotna, bo jak za materiał na zatkanie otworów w 2 drzwiach trzeba będzie położyć np. 2 stówki to wolę się pobawić w wycinanki z płyty pilśniowej albo sklejki. Tył od starej szafki kuchennej czy z innego mebla każdy znajdzie w piwnicy czy na strychu hehe.gif i to za całkowitą darmoche hehe.gif

Napisano

nie lepiej, łatwiej i estetyczniej w poprzek dziury technologicznej przykręcić jakis płaskownik np z aluminium i wtedy zakleić materiałem ? tak robią

Napisano

> nie lepiej, łatwiej i estetyczniej w poprzek dziury technologicznej

> przykręcić jakis płaskownik np z aluminium i wtedy zakleić

> materiałem ? tak robią

Czy lepiej? - Nie wiem. Czy łatwiej? - pewnie tak.

Estetyczniej? - czy ja wiem? Pod tapicerką i tak nie widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.