Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Turkocze mi coś ...... auto kaput

Featured Replies

Napisano

Więc zaczeło mi sie od delikatnego turkotania dwa dni temu przy skręcie w lewo - ostry zakręt pokonywany dość szybko 90 km/h.... w lewo i tylko w lewo powodował charakterystyczne: tur.....tur....tur.... w zalezności od prędkości auta ( nie miało znaczenia czy na luzie czy na max wciśniętym gazie )

Dzisiaj turkotanie już było przy jeździe na wprost i skręcie w lewo a ustępował lekko przy skręcie w prawo..... dzwięk był taki, jakby ktoś nawalał młotkiem w "coś" rytmicznie w zalezności od prędkości.... niestety akustyka auta nie pozwala tego zlokalizować - może z tyłu maoze z przodu.... niewiem.gif

Nie ma znaczenia czy jade z góry czy pod górę czy mam na luzie czy na max but.gif .... tak samo frown.gif

Obstawiam:

- łożysko koła ( wydaje mi sie najbardziej prawdopodobne ale powinno szumić a to tyrkocze )

- przegub hmm.gif mam nadzieje, ze nie

Auto zostawiłem dzisiaj rano u znajomego mechanika aby mi zobaczył co to może być..... frown.gif

Napisano

[ciach]

Nie wiem dokładnie jak to ci tłucze ale z tego co piszesz to według mnie to może być przegub . Niestety

[Edit]Tniemy cytaty Please mod.gif

Napisano
  • Autor

> mnie to może być przegub . Niestety

Mam nadzieję, że nie..... ale niestety moje doświadczenie na to wskazuje oslabiony.gif

Napisano

lisek, żal mi cię

czyżby to jakaś czarna seria ?

czy stilem nie da się bezawaryjnie poruszać po 6 roku, non-stop kieś awarie

Napisano

> lisek, żal mi cię

> czyżby to jakaś czarna seria ?

> czy stilem nie da się bezawaryjnie poruszać po 6 roku, non-stop kieś

> awarie

Też już tak myslałem kolego

Napisano
  • Autor

> czyżby to jakaś czarna seria ?

Można tak to nazwać.... miałem za spokojnie i tu masz....

Auto jest juz sprawne smile.gif

Wymieniony lewy wahacz ale to oczywiście nie on był przyczyna moich problemów... oslabiony.gif miał luz na sworzniu

Przyczyną było tylne lewe koło... ale sam musiałem do tego dojść bo oczywiście mechanicy po przejechaniu sie autem stwierdzili, ze to z przodu cos telepie i zabrali sie za wymianę wahacza. Ja po pracy podszedłem do auta które było na podnośniku i sprawdziłem tylne koła.... czy łożyska nie szumią, czy coś nie obciera, czy nie maja luzu góra dół / lewo prawo

No i zobaczyłem a w zasadzie poczułem jak mi koło niemal w dłoniach zostało yikes.gifczacha.gif. tylne koło miało wyrwane dwie śruby ( pękły i zostały same "gwinty" bez łepków ) a pozostałe dwie ledwo sie trzymały pad.giffaint.gif. na pytanie mechaników czy sprawdzali z tyłu koła odpowiedzieli: Nie... poco... to z przodu Panu telepie rant.gif

Tak więc mało brakowało abym czacha.gif.

Nie wiem co sie stało z śrubami.... czy były niedokręcone ( ja dokręcam bez klucza dynamometrycznego ) ale bynajmniej nigdy nie robię tego słabo.... niewiem.gif

Napisano

> dokręcam bez klucza dynamometrycznego ) ale bynajmniej nigdy nie

> robię tego słabo....

Może właśnie za mocno.

Poza tym pytanie czy przed dokręcaniem smarujesz śruby czy nie no i w jakim stanie one były przed dokręcaniem?

Tak czy inaczej dziwna i bardzo niebezpieczna sytuacja

Napisano

> Przyczyną było tylne lewe koło... ale sam musiałem do tego dojść bo

Miałem to samo tylko na przednik kole. Po "zabawach" w Borsku jechałem do domu i każdy skręt w lewo powodował turkotanie. Kiedy już było zbyt "niebezpiecznie głośne" zatrzymałem się i w sumie dość szybko zauważyłem że felga jakoś odstaje dziwnie krzywo. Na szczęście wystarczyło podnieść auto i dokręcić śruby. Najprawdopodobniej magicy którzy mi wymieniali koła nie dokręcili odpowiednio tego koła.

Maciej z Pruszcza mi kilka razy już wspominał że nie ufa alu felgom i po kilkuset kilometrach każe mi zawsze dokręcić śruby na kołach.

Napisano
  • Autor

> Maciej z Pruszcza mi kilka razy już wspominał że nie ufa alu felgom i

> po kilkuset kilometrach każe mi zawsze dokręcić śruby na kołach.

Coś w tym jest... koła powinno sie sprawdzać co 500 km / tak jest / było kiedyś w instrukcjach... a mi rozkręciło się ( od momentu zauważenia odgłosów turkotania na zakrętach może po 60 - 80 km..... smaruje sruby specjalna pastą "Wiurtha" do tego przeznaczoną .... a może mi ktoś źle życzy hmm.gif

Moze z tydzien temu słyszałem w radiu o pewnym mężu który pojechał za żoną do znajomej i tam odkręcił jej koła- popuścił nakrętki ona ruszyła ale zaraz wróciła zaniepokojona hałasem... policja znalazła jego nieopodal w krzakach jak sie przyglądał całemu zajściu .... uśmiałem sie wtedy ..... czacha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.