Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

problem ze sprzegłem chyba

Featured Replies

Napisano

Wydaje mi sie ze mam coś ze sprzęgłem nierozłącza układu czy coś ?, mianowicie są 2 objawy

- próbując wrzucić wsteczny na postuje na podwyższonych obrotach 1,2-1,4k ze sprzęgłem oczywiście wciśniętym do końca piłuje skrzynie moge tylko na jałowym wrzucić

- podczas jazdy wciskająć sprzęgło czuje jak drży pedał przy zdjętej nodze z gazu, a takiego objawu nie pamiętam

Napisano

> - próbując wrzucić wsteczny na postuje na podwyższonych obrotach

> 1,2-1,4k ze sprzęgłem oczywiście wciśniętym do końca piłuje

> skrzynie moge tylko na jałowym wrzucić

A w jakim celu chciałbyś w taki sposób wrzucać wsteczny? Bo z tego co piszesz wynika że dodajesz gazu przed wrzuceniem wstecznego.

Masz wysprzęglik hydrauliczny, prawda?

Napisano
  • Autor

nie ma to najmniejszego sensu :> ale wydaje mi sie że wciskając sprzęgło każdy bieg powinien wejść niezależnie od obrotów silnika ?

Napisano

> - próbując wrzucić wsteczny na postuje na podwyższonych obrotach

> 1,2-1,4k ze sprzęgłem oczywiście wciśniętym do końca piłuje

> skrzynie moge tylko na jałowym wrzucić

Bo na jałowych obrotach powinno się wsteczny wrzucać, nie na wysokich obrotach, objaw moim zdaniem jak najbardziej normalny

> - podczas jazdy wciskająć sprzęgło czuje jak drży pedał przy zdjętej

> nodze z gazu, a takiego objawu nie pamiętam

Nie znam się na hydraulicznych sprzęgłach o ile takie masz, ale jeśli tak to moim zdaniem trzeba sprzęgło odpowietrzyć, ale w tym temacie niech wypowiedzą się znawcy.

Jeśli natomiast sprzęgło jest na lince, czyli nazwijmy je normalne, to drgania nie mogą być przenoszone ze skrzyni, raczej albo uszkodzona poduszka pod silnikiem lub luz na mechanizmie trzymającym pedały. Wibracje raczej są przenoszone z karoserii, ale to w przypadku sprzęgła na linkę.

Napisano

> nie ma to najmniejszego sensu :> ale wydaje mi sie że wciskając

> sprzęgło każdy bieg powinien wejść niezależnie od obrotów

> silnika ?

Wiesz co, aż pójdę do siebie sprawdzić

....

Pedał gazu w podłogę i wsteczny wchodzi normalnie

Napisano

> nie ma to najmniejszego sensu :> ale wydaje mi sie że wciskając

> sprzęgło każdy bieg powinien wejść niezależnie od obrotów

> silnika ?

Dla biegów w przód to tak, ale nie mam pojęcia czy dla wstecznego też niewiem.gif Wiem że wsteczny nie ma synchronizacji, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia, bo koła pozostają nieruchome więc i synchronizacja potrzeba chyba nie jest.

A jak u Ciebie wygląda sprawa mechanizmu przy wybieraku? Czy skrzynia w tym silniku jest sterowana za pomocą "pająka", tak jak u mnie w F?

Napisano

Stawiam na sprzęgło hydrauliczne i problem z hydrauliką, nie wysprzęgla do końca.

Napisano

> Pedał gazu w podłogę i wsteczny wchodzi normalnie

Mi się wydaje, że kolega finalcell zrobił tak: gaz w podłogę na luzie bez sprzęgła, potem szybko sprzęgło i próbował wrzucić wsteczny. Wtedy faktycznie może zazgrzytać ale to chyba normalne.. Przynajmniej tak mi się wydaje.

Tak czy inaczej nie widzę sensu we wrzucaniu wstecznego na wyższych obrotach <- to do kolegi finalcell

A co do wibrującego pedału to ja też tak mam - to znaczy u mnie on tak delikatnie pulsuje ale tylko wtedy, kiedy już zaczyna łapać. Moim zdaniem jest to wina zużycia sprzęgła. Ja się tym nie przejmuję, za kilkadziesiąt kkm i tak będę musiał wymienić.

POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.