Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 5

Featured Replies

Napisano

> Mazda 5 z klekotem 2.0 chyba - co o takim aucie myśleć ?

Ze wyglada jak nadmuchany Saab 9-3...

A powaznie to bardzo zgrabny samochod i podobno dosc niezawodny. Mam znajoma ktora jest chora na chroniczne skapstwo - pomimo milionow dzieci chodza w ciuchach z armii zbawienia a ona jezdzila zawsze rozlatujacymi sie Saturnami. I wlasnie ta znajoma kupila jakis czas temu NOWA Mazde 5. Wniosek z tego taki ze to bardzo rozsadny samochod.

Napisano

Może być ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Może być

A będzie jakaś nowa 5-tka w najblizszych latach, wiadomo coś? Bo 5-tka nowa, 2-ka nowa, 6-tka nowa, zaraz będzie 1-nka - a o 5-tce nie słyszałem...

Napisano

> A będzie jakaś nowa 5-tka w najblizszych latach, wiadomo coś? Bo

> 5-tka nowa, 2-ka nowa, 6-tka nowa, zaraz będzie 1-nka - a o

> 5-tce nie słyszałem...

Wprowadzono ja w 2005 roku = nowy model pewnie bedzie w 2012.

Napisano

> Może być

Toś się rozwinął.... rotfl.gif

Napisano

> A powaznie to bardzo zgrabny samochod i podobno dosc niezawodny. Mam

> znajoma ktora jest chora na chroniczne skapstwo - pomimo

> milionow dzieci chodza w ciuchach z armii zbawienia a ona

> jezdzila zawsze rozlatujacymi sie Saturnami. I wlasnie ta

> znajoma kupila jakis czas temu NOWA Mazde 5. Wniosek z tego taki

> ze to bardzo rozsadny samochod.

Szczerze...??? Mnie to kupna nie zachęciłeś.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Wręcz przeciwnie.... hehe.gif

Napisano

> Toś się rozwinął....

Bo to bylo pytanie o diesla, o benzynie mogę więcej powiedzieć icon_rolleyes.gifzlosnik.gif

• 1 rok później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam temat.

Oglądałem dzisiaj sprowadzoną zza zachodniej granicy Mazdę 5 z 2-litrowym dieslem zdaje się ~140KM. Rocznik 2006. Lekko porysowany bok (drzwi suwane i tylne nadkole), a tak poza tym nie można się do niczego przyczepić.

Co sądzić o tym silniku, jego awaryjności i filtrze częstek stałych ... bo te chyba miały?

Blachy podobno niezbyt trwałe?

Auto wiadomo drogie w serwisowaniu, ale czy na tyle niezawodne, by było warte zakupu?

Oooo i na Allegro ją znalazłem jakiś tekst zlosnik.gif

Napisano

> Odgrzewam temat.

> Oglądałem dzisiaj sprowadzoną zza zachodniej granicy Mazdę 5 z 2-litrowym dieslem zdaje się ~140KM.

> Rocznik 2006. Lekko porysowany bok (drzwi suwane i tylne nadkole), a tak poza tym nie można

> się do niczego przyczepić.

> Co sądzić o tym silniku, jego awaryjności i filtrze częstek stałych ... bo te chyba miały?

Fajne auto. Trzeba serwisować u kogoś, kto zna temat tej motorowni, aby nie zaniedbaniem nie doprowadzić do śmierci motorowni. Część użytkowników i mechaników nie poleca aut z filtrem cząstek stałych, bo jest upierdliwy w użytkowaniu (nie wiem jak przedstawia się sprawa wywalenia tego ustrojstwa).

> Blachy podobno niezbyt trwałe?

Tak samo jak w 6. Blachy ok. Kiepskie zabezpieczenie, wady lakiernicze. Jak jest jeszcze ok to należy jak najszybciej poprawić fabrykę.

> Auto wiadomo drogie w serwisowaniu, ale czy na tyle niezawodne, by było warte zakupu?

Moim zdaniem warto.

> Oooo i na Allegro ją znalazłem jakiś tekst

Napisano

Poprawienie fabryki nic nie da. No chyba, że będziesz ją poprawiał co rok po zimie. Zapraszam na forum mazdaspeed dowiesz się więcej na temat tego modelu. Ale rdza to nie jest wina słabego zabezpieczenia tylko poprosty wady konstrukcyjnej, chłopaki już w dwuletnich autach dają zaprawki na nadkola mimo, że wcześniej zabezpieczali. Ja u siebie robiłem nadkola jakoś w październiku (rdza była powierzchowna) no i już po dwóch miesiącach na rantach znowu się pojawiła. Co dziwne sprowadziłem sobie autko z niemiec i nie miała w ogóle rdzy, a wcześniej nic nie było robione dopiero na naszych zimowych drogach zaskoczyło:)

Napisano

Ja też mam auto z Niemcowni i też była malinka na początku. Oprócz problemów lakierniczych, które usuwaliśmy w 4 letnim aucie jeszcze na gwarancji doszły problemy z rudą w skutek uszkodzeń mechanicznych. W miejscach odprysków na nadwoziu robią się pajączki jak na szybie zeby.GIF. W wnękach kół jest fajny meksyk: jak zdejmiesz nadkole to dokładnie widać gdzie sięga, w odkrytej części malowanych blach wszytko jest zrudziełe. Problemu da się uniknąć zabezpieczając przed pojawieniem się takich historii. Jak auto było świeżo po kupnie problemu nie było, wystarczyła jedna zima.

Trzeba jak najszybciej poprawić fabrykę puki nie ma żadnych niepokojących objawów. Potem będzie za późno na to by efekt utrzymywał się przez sensowny okres czasu.

Napisano

Z tą gwarancją na blachy też różnie bywa, dobrze że Tobie się udało to zrobić na gwarancji. W wielu serwisach się tłumaczą, że jest gwarancja na blachy a nie na lakier (bo według nich rdza powierzchowna to uszkodzenie lakieru) i nie chcą naprawić w ramach gwarancji zrobią dopiero jak będzie dziura. Tak szczerze mówiąc ja już mazdy nigdy w życiu nie kupię ogólnie ładne autka z wyglądu i właśnie tym mnie moja urzekła, ale poza tym nic specjalnego do tego ta rdza, moja astra jedynka z 92 roku to można powiedzieć, że miała ocynk przy maździe:D (moja dosłownie gnije jak stoi na podnośniku przy wymianie oleju to aż strach patrzeć na podłogę, każdy mechanik dopytuje czy ona w słonym klimacie jeździła, niestety to nie auta na nasze drogi) No i silniki diesla w maździe to też niezbyt udana konstrukcja wieczne problemy ze smokami oleju, filtrami cząstek stałych, podkładkami pod wtryski no i to nieszczęsne koło dwumasy przynajmniej w tych do rocznika 2008 tak było nie wiem jak w tych najnowszych.

Napisano

> Z tą gwarancją na blachy też różnie bywa, dobrze że Tobie się udało to zrobić na gwarancji. W wielu

> serwisach się tłumaczą, że jest gwarancja na blachy a nie na lakier (bo według nich rdza

> powierzchowna to uszkodzenie lakieru) i nie chcą naprawić w ramach gwarancji zrobią dopiero

> jak będzie dziura. Tak szczerze mówiąc ja już mazdy nigdy w życiu nie kupię ogólnie ładne

> autka z wyglądu i właśnie tym mnie moja urzekła, ale poza tym nic specjalnego do tego ta rdza,

> moja astra jedynka z 92 roku to można powiedzieć, że miała ocynk przy maździe:D (moja

> dosłownie gnije jak stoi na podnośniku przy wymianie oleju to aż strach patrzeć na podłogę,

> każdy mechanik dopytuje czy ona w słonym klimacie jeździła, niestety to nie auta na nasze

Buda jak to w maździe zeby.GIF, my przy kupnie wiedzieliśmy co się może dziać. Ciekawe jak te nowe modele będą dawały radę.

> drogi) No i silniki diesla w maździe to też niezbyt udana konstrukcja wieczne problemy ze

> smokami oleju, filtrami cząstek stałych, podkładkami pod wtryski no i to nieszczęsne koło

> dwumasy przynajmniej w tych do rocznika 2008 tak było nie wiem jak w tych najnowszych.

Ja tam nie narzekam. Zaraz po kupnie poszła do Jaksy na niezbędnik (rozrząd, smok, podkładki pod wtryski) i od 40 kkm wymienia się tylko olej. Auto kupiliśmy z premedytacją bez filtra cząstek stałych, sprzęgło się trzyma mimo ciężkiego traktowania.

Napisano

No Jaksa zna temat i z tego co wiem uratował już trochę silników. Ale są ludzie, którzy np nie wiedzą, że to jednostki wymagające co jakiś czas przeglądu konkretnych podzespołów i ta niewiedza kończy się tragicznie:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moim zdaniem nie warto się pakować w Mazdę 5/6 z dieslem MZR-CD (CiTD).

Potencjalne koszty serwisowania i ryzyko usterek są na tyle wysokie, że imho lepiej wybrać bezproblemową benzynę 1.8-2.0

Byłem niedawno u innego sławnego mechanika od Mazd z Dębicy, który do tej pory żył z serwisu v6, teraz mówił że dużo więcej zarabia na 2masach, zatartych przez smoka, dpf-pochodnych problemach w dieslach szóstki.

Napisano

U Jaksy pakiet startowy kosztował 2 lata temu koło 3kpln. Rozrząd z pompą wody i płynem ch, wszystkie filtry, olej, sprawdzenie smoka-zdjęcie miski, kalibracja wtrysków z wymianą podkładek, regulacja zaworów, uszczelniacze od strony rozrządu, dodatkowo wyszedł pęknięty IC i cieknący przewód wspomagania (na gwarancji poszło). Od tego czasu (50kkm) wysypało się łożysko w przednim kole i staną tłoczek w tylnym hamulcu (w gumce dziurka się zrobiła i woda poszła). Wystarczy podchodzić do serwisowania auta z głową i problemów nie ma. A tak ludzie kupują używane, częściowo wyeksploatowane auto za 30 klocków i oszczędzają na porządnym serwisie. Fakt, że części są zdecydowanie droższe niż do diesli w VAGach, ale o takich rzeczach należy myśleć przed kupnem auta. Jaksa wszystkim klientom zaleca co należy zrobić by uniknąć buby. Mimo to co nie wpadniesz do Ożarowa to parę szóstek stoi w oczekiwaniu na drugi motor.

Napisano

> Moim zdaniem nie warto się pakować w Mazdę 5/6 z dieslem MZR-CD (CiTD).

> Potencjalne koszty serwisowania i ryzyko usterek są na tyle wysokie, że imho lepiej wybrać

> bezproblemową benzynę 1.8-2.0

W benzynę też nie wiem czy warto się pakować. Silnik 1.8 to nieporozumienie do tej budy, a 2.0 niby daje radę ale trzeba go kręcić obrotami. Ogólnie obie jednostki bezawaryjne na łańcuszku rozrządu i siedzą w fordzie mondeo w focusach chyba też były ja bym raczej wziął forda trochę ma lepszą jakość plastików w środku i tak nie rdzewieje.

Napisano

Ja bym się nie zgodził co do lepszej jakości materiałów we fiordzie. Ponadto mazda jest lepiej złożona. Co kto lubi.

Napisano

> Ja bym się nie zgodził co do lepszej jakości materiałów we fiordzie. Ponadto mazda jest lepiej

> złożona. Co kto lubi.

Mam forda mondeo i Mazdę 5. Naprawdę ford jest dużo lepiej wykonany niż mazda 5.

Napisano

> Mam forda mondeo i Mazdę 5. Naprawdę ford jest dużo lepiej wykonany niż mazda 5.

Mazdę 5 to płyta 3 i foki, nie z mondkiem to porównywać. W nowej nie mogłem znieść smrodu "nowości".

Co do jakości wykonania: czemu mondek był bardziej awaryjny (wg rankingów) od mazdy 6 z tym samym motorem? Serwis? hmm.gif

Napisano

Może ford miał pecha zeby.GIF Szczerze to wiesz silnik ten sam różnica taka że składany w europie a mazdy w japonii. Ogólnie części do forda są tańsze np. zawieszenie natomiast za mazdą przemawia wygląd ale to też kwestia gustu. Co do jakości plastików to nie wiem czy są inne samochody tej klasy z gorszymi plastikami niz te co są w mazdzie, ale na pewno ford ma lepsze no i tak jak mówię za fordem przemawia to że nie rdzewieje tak bardzo.

Napisano

> Co do jakości plastików to nie wiem czy są inne samochody tej klasy

> z gorszymi plastikami niz te co są w mazdzie, ale na pewno ford ma lepsze no i tak jak mówię

To ave t25 ja wsadzam do jednego wora z m6 gg

Napisano

> To ave t25 ja wsadzam do jednego wora z m6 gg

a wspomniana przez moment wyżej 3ka jakościa plastików bije Focusa na głowę

ale w aktualnym Mondku jednak ładniej (porządniej) niż w 6 i poprzedniej i aktualnej

Napisano

> W benzynę też nie wiem czy warto się pakować. Silnik 1.8 to nieporozumienie do tej budy, a 2.0 niby

> daje radę ale trzeba go kręcić obrotami. Ogólnie obie jednostki bezawaryjne na łańcuszku

> rozrządu i siedzą w fordzie mondeo w focusach chyba też były ja bym raczej wziął forda trochę

> ma lepszą jakość plastików w środku i tak nie rdzewieje.

Zostaje jeszcze 2.3 z automatem.

Napisano

> Zostaje jeszcze 2.3 z automatem.

Te akurat do bezawaryjnych nie należą niestety... Ich bolączki to nadmierne zużywanie oleju, w częstych przypadkach siadają panewki po niewielki przebiegach (przebieg ok 160 tys km to według mnie wiele nie jest). No chyba, że 2.3 MPS uchhh w tej bym nawet przebolał wszystkie wady szóstki zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.