Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zajechany silnik - wymiana na jaki

Featured Replies

Napisano

Niestety po oddaniu auta do mechanika okazało się iż na 3 cylindrze zero kompresji potężna rysa na cylindrze frown.gif

Mechanik powiedział, że wchodzi w grę tylko wymiana silnika.

Czy mogę przekładać tylko na taki sam, czy na 1,6XSZR też mogę, albo jeszcze coś innego?? Czy silniki od astry G pasują do F?? Szkoda mi auto oddać na złom confused.gif

Może ktoś z autokącika może polecić gdzie można by kupić jakiś przyzwoity silnik, albo jakąś cenną radę da na co zwracać przy zakupie silnika.

A jak wygląda sytuacja z papierami - urząd miejski??

Napisano

> Czy mogę przekładać tylko na taki sam, czy na 1,6XSZR też mogę

X16SZR różni się od Twojego chyba tylko krzywkami na wałku rozrządu.

Silnik z Astry G da się przełożyć, różnice są w łapach i mocowaniu pompy wspomagania.

Tak na 90% wink.gif

Napisano

> z innej beczki: od czego ta rysa mogła powstać?

Pojęcia nie mam, pewnie mechaniczna. Może kawałek izolatora świecy ułamał się i utkwił w komorze spalania?

Napisano
  • Autor

Znalazłem coś takiego KLIK

Koszty następujące silnik ponoć z przebiegiem ponizej 80 tys w bdb stanie 1800 zl , + 400 zl nowe czesci rozrzadu ( pompa wody , napinacz paska rozrzadu , pasek rozrzadu , uszczelniacz walu ) + 600 zl montaz = 2800 zl na gotowo.

Warto ryzykować???

Gwarancje hmmm jeszcze nic nie wiem ale coś bąkał o 3 miesiącach.

Co wy na to

Napisano

> Koszty następujące silnik ponoć z przebiegiem ponizej 80 tys w bdb

> stanie 1800 zl

Prawdę mówiąc to chyba znalazłeś najdroższy silnik na allegro boje_sie.gif

EDIT: aukcja ze szrotu opel24 z Katowic - mają wszystko, niestety dość drogo...

Na allegro można sporo odszukać w cenie ok. 1000 zł. Ja bym tego nie brał tylko szukał dalej.

P.S.

A sprawdzałeś może na szrocie naprzeciw starego cmentarza w DG i na drugim obok hali sportowej w Sosnowcu?

Napisano
  • Autor

> Prawdę mówiąc to chyba znalazłeś najdroższy silnik na allegro

> Można sporo odszukać w cenie ok. 1000 zł. Ja bym tego nie brał tylko

> szukał dalej.

> P.S.

> A sprawdzałeś może na szrocie naprzeciw starego cmentarza w DG i na

> drugim obok hali sportowej w Sosnowcu?

Nie jeszcze nie dopiero dzisiaj dostałem tą wspaniałą wiadomość od mechanika.

Jest pełno tańszych ofert fakt ale za cholere (sorki) nie wiem czy silnik do astry G X16SZR będzie pasował do mojej, a tych jest pełno:

1. klik

2. klik

3. klik

Ale czekam na opinie właśnie wasze czy bezproblemowo podejdzie do mojej F. Mój mechanik z kazimierza górniczego chce za przekładkę 400 zł + za rozrząd pompę itd.

Pomóżcie załamanemu koledze w potrzebie niewiem.gif

Napisano

A czemu wymiana? Ja ostatnio mialem na kanale c16nz z dziura w bloku ( urwana szyjka korbowodu). Wymienilismy caly dol, glowica na sprawdzenie szczelnosci i planowanie i smiga dalej jak ta lala. Koszt operacji wyszedl 800zl z robocizna waytogo.gif

Napisano

X16SZ i X16SZR różnią się dość znacząco wiązką, więc 1:1 raczej pasować nie będzie. Chba żeby wymienić silnik bez osprzętu (w tym i kolektora ssącego). Tak powinno pasować.

A poszuja ty astry anglika na części (albo w ogle astry na części) gdzieś w okolicy. Żeby jeszcze silnik był "na samochodzie" co by można odpalić i zobaczyć jak chodzi, ew. zmierzyć kompresję itp.

Napisano

> z innej beczki: od czego ta rysa mogła powstać?

W Vectrze jakiś miesiąc temu kawałek pierścienia porysował cylinder. Po rozebraniu silnika okazało się że pierścienie na 3 cylindrach były popękane...

Napisano
  • Autor

> X16SZ i X16SZR różnią się dość znacząco wiązką, więc 1:1 raczej

> pasować nie będzie. Chba żeby wymienić silnik bez osprzętu (w

> tym i kolektora ssącego). Tak powinno pasować.

> A poszuja ty astry anglika na części (albo w ogle astry na części)

> gdzieś w okolicy. Żeby jeszcze silnik był "na samochodzie" co by

> można odpalić i zobaczyć jak chodzi, ew. zmierzyć kompresję itp.

Czyli jak kupię X16SZR od astry G bez osprzętu to wszystko będzie pasować?? kolektory, czujniki itd

Czy ktoś z autokącika wkładał silnik z astry G do astry F??

Napisano

> Czyli jak kupię X16SZR od astry G bez osprzętu to wszystko będzie

> pasować?? kolektory, czujniki itd

Kup sam dól jeśli głowica dobra. Ja bym tak zrobił. Po co sie pchac w duze koszty ? Byc moze doł miales juz zuzyty ale góre byc moze masz w dobrym stanie. Ja bym wymienil dól i dalej śmigal tym autkiem.

Z reszta sprawna czescia silnika co zrobisz ? sprzedasz? lepiej kup dół vibra.gif

Napisano
  • Autor

> Kup sam dól jeśli głowica dobra. Ja bym tak zrobił. Po co sie pchac w

> duze koszty ? Byc moze doł miales juz zuzyty ale góre byc moze

> masz w dobrym stanie. Ja bym wymienil dól i dalej śmigal tym

> autkiem.

> Z reszta sprawna czescia silnika co zrobisz ? sprzedasz? lepiej kup

> dół

Kompletny dół kosztuje w okolicy 800 zł, a cały silnik 1200.

U mnie głowica też ma troszkę dosyć dwa razy zmieniana uszczelka raz przegrzana.

Poza tym z tego co się dowiadywałem za wymianę silnik mechanik chce 400 zł a za wymianę dołu około 600 zł (robocizna w tym wymiana rozrządu bo czy tu czy tu już muszę)

Napisano

> Kompletny dół kosztuje w okolicy 800 zł, a cały silnik 1200.

> U mnie głowica też ma troszkę dosyć dwa razy zmieniana uszczelka raz

> przegrzana.

> Poza tym z tego co się dowiadywałem za wymianę silnik mechanik chce

> 400 zł a za wymianę dołu około 600 zł (robocizna w tym wymiana

> rozrządu bo czy tu czy tu już muszę)

Aha, czyli kalkulacja jest prosta grinser006.gif

Napisano

Proponuje wymienic sam tzw "slupek", a osprzet przelozyc ze starego.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Proponuje wymienic sam tzw "slupek", a osprzet przelozyc ze starego.

> Pozdrawiam

Tak chcę zrobić, ale właśnie nie mam pewności czy silnik od astry G X16SZR będzie pasował (mocowania, kolektory).

Tych silników jest pełno.

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze jeden dylemat czy silnik X16SZR z astry G bez osprzętu będzie pasował. Podobno problem z uchwytami i nie ma w nim na kole pasowy czujnika położenia wału (jest gdzieś wywiercony otwór i iny czujnik???) oraz inaczej jest montowany napinacz paska wielorowkowego??

Jeżeli koledzy mogą pomóc jakimiś cennymi uwagami (fotkami)to będę wdzięczny

Napisano

Witam

Pół roku temu za C16NZ (bez kolektorów i osprzętu) zapłaciłem 600 zł (14 dni gwarancji rozruchowej) i jak do tej pory śmiga bez zastrzeżeń.

Szrot w Sierakowicach (pomorskie).

Napisano
  • Autor

Szanowni koledzy!!!

Poradźcie. Znalazłem piękny silnik z astry G X16SZR bez osprzętu

ale inaczej jest montowany napinacz paska wielorowkowego. U mnie jest w środku rozrządu, a tu jest na dole przy czujniku położenia wału korbowego.

Jeżeli koledzy mogą pomóc i podpowiedzieć czy podejdzie do mojej asty będę BAAAArdzo wdzięczny.

Napisano

> Szanowni koledzy!!!

> Poradźcie. Znalazłem piękny silnik z astry G X16SZR bez osprzętu

> ale inaczej jest montowany napinacz paska wielorowkowego. U mnie jest

> w środku rozrządu, a tu jest na dole przy czujniku położenia

> wału korbowego.

> Jeżeli koledzy mogą pomóc i podpowiedzieć czy podejdzie do mojej asty

> będę BAAAArdzo wdzięczny.

W bloku znalezionego silnika nie ma otworow w miejscu odpowiadajacym Twojemu silnikowi?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W bloku znalezionego silnika nie ma otworow w miejscu odpowiadajacym

> Twojemu silnikowi?

> Pozdrawiam

Czyli, że nie podejdzie? frown.gif

Napisano

> Czyli, że nie podejdzie?

Pytam, czy sprawdziles i porownales...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Pytam, czy sprawdziles i porownales...

> Pozdrawiam

Nie bardzo mam jak sprawdzić. W silniku z astry G w miejscu gdzie ja mam napinacz jest łapa mocowania silnika, czy ona jest mocowana dokładnie w tych samych otorach co napinacz nie mam pojęcia?

Druga znaczna różnica to miska olejowa. U mnie jest zwykły "nocnik" stalowy, a w astrze G jest aluminiowa i na dodatek przykręcana do skrzyni biegów, też nie mam pojęcia czy podejdzie confused.gif

Napisano

> Druga znaczna różnica to miska olejowa. U mnie jest zwykły "nocnik"

> stalowy, a w astrze G jest aluminiowa i na dodatek przykręcana

> do skrzyni biegów, też nie mam pojęcia czy podejdzie

Ja mam aluminiową miskę w F bo mam wersję z klimą. Powinna pasować do Twojej skrzyni, bo trudno mi uwierzyć że były dwa rodzaje skrzyń: do X16SZR z klimą i bez (ale piernik wie jak jest naprawdę wink.gif ).

Obejrzyj sobie skrzynię od spodu i zobacz czy masz jakieś otwory w skrzyni - są w sumie 3, ale Ty będziesz widzieć conajwyżej dwa: w miejscu gdzie łączy się silnik ze skrzynią - od strony skrzyni.

Napisano
  • Autor

> Ja mam aluminiową miskę w F bo mam wersję z klimą. Powinna pasować do

> Twojej skrzyni, bo trudno mi uwierzyć że były dwa rodzaje

> skrzyń: do X16SZR z klimą i bez (ale piernik wie jak jest

> naprawdę ).

> Obejrzyj sobie skrzynię od spodu i zobacz czy masz jakieś otwory w

> skrzyni - są w sumie 3, ale Ty będziesz widzieć conajwyżej dwa:

> w miejscu gdzie łączy się silnik ze skrzynią - od strony

> skrzyni.

Zobaczymy co będzie. Zaryzykowałem i kupiłem ten silnik bez wtrysku i kolektora ssącek oraz bez alternatora i rozrusznika. Może uda się go zaadoptować poprzez przełopżenie łap i osprzętu z mojego silnika. Mam nadzieję że stary rozrusznik pompa wspomagania i altek będą pasować confused.gif

Ponadto gratis dostałem kompletne sprzęgło, ale też nie mam pewności czy jest takie samo jak u mnie.

Około wtorku mechanik będzie robił przeszczep to wszystko wyjdzie.

Napisano
  • Autor

Silnik mam już u siebie.

Wygląda na to, że wszystkie potrzebne otwory w bloku są smile.gif

Silnik troszkę stał i w misce olejowej jest na pewno troszkę marasu, więc przed montażem warto by ją wyczyścić.

Czy z misy da się to jakoś wypłukać, czy lepiej ją odkręcić i wymyć a następnie nową uszczelkę założyć. Jeżeli tylko tak to mam pytanie miska jest aluminiowa przykręcana do skrzyni biegów, czy z nią też są problemy z wyciekającym olejem? Czy na uszczelkę dawać jakiś uszczelniacz czy dawać samą?

Pzdr

Napisano

Najlepiej zdejmij. Przy okazji możesz poszarpać za korbowody i sprawdzić czy nie ma luzów na łożyskach. Uszczelka jest gumowa więc bez silikonu, na odtłuszczone powierzchnie. Dokręć lekko (14Nm).

Do skrzyni jest mocowana tylko mechanicznie, nie ma tam uszczelki.

Napisano

Przed zalozeniem "nowego" uzywanego silnika wymien wszystkie uszczelniacze, a na pewno uszczelniacz walu korbowego od strony skrzyni biegow, przedni uszczelniacz walu korbowego,uszczelke pod miske i td. Przymierz, ale powinna pasowac miska stalowa i ta bym proponowal zalozyc.

Odkrec jedna panewke korbowa i jedna glowna, obejrzyj je i zweryfikuj, jesli maja slady wytarcia/zuzycia, lepiej od razu wymienic na nowe (sa tanie).

Silnik nalezy przeplukac od srodka (uklad cieczy chlodzacej) woda, aby pozbyc sie smieci. Zweryfikuj od razu stan sprzegla i wymien zuzyte elementy. Przy okazji wymien rowniez uszczelniacz walka sprzeglowego skrzyni biegow, nawet jak nie cieknie. Jak wszystko jest na wierzchu, koszty beda mniejsze niz pozniejsze wyjmowanie skrzyni.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

I silniczek zamontowany - autko pięknie jeździ smile.gif

Dla wszystkich zainteresowanych.

SILNIK OD ASTRY G (X16SZR) pasuje bezproblemowo do astry F w miejsce (X16SZ) - oczywiście bez osprzętu. Osprzęt (kolektor ssący wraz z wtryskiem i wydechowy) zakładamy z starego silnika.

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc.

Napisano

> SILNIK OD ASTRY G (X16SZR) pasuje bezproblemowo do astry F w miejsce

> (X16SZ)

To juz bylo wczesniej wiadomo, ale dobrze, ze sie udalo. bedzie rowniez pasowal jako alternatywa dla C16NZ.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.