Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Wyciszenie uzbrajania/rozbrajania alarmu

Featured Replies

Napisano

Witam,

podpowiedzcie gdzie można szukać centralki alarmu.

Zdjąłem oba plastiki przy nadkolach wewnątrz samochodu i znalazłem tylko dwa małe plastikowe pudełka, jedno z dwoma przekaźnikami drugiego nie otwierałem ale chyba wygląda na czujnik wstrząsów.

Poszukuję tej centralki w nadziei że może da radę zmienić coś w niej aby przy uzbrajaniu i rozbrajaniu alarmu syrenka nie pikała.

Wiem że miejsce zamontowania centralki zależy tylko od fantazji montującego, ale podrzućcie chociaż jakieś typowe miejsca. No chyba, że aby osiągnąć zamierzony cel, czyli wyciszenie uzbrajania/rozbrajania powinienem się zabrać za syrenkę

Jej symbol to: LG-120BG firmy Langer...(coś tam).

Pozdrawiam

Napisano

Skoro wiesz gdzie jest czujnik wstrząsów więc podążaj za kablem i znajdziesz. Tylko nie wiem co to da, bo uzbrajanie ciche trzeba raczej zaprogramować, o ile nie masz przycisku na pilocie cichego uzbrajania i rozbrajania.

Jaki masz pilot do alarmu?

Zobacz za bezpiecznikami pod kierownicą.

Napisano
  • Autor

Pilot jak w załączniku. Za bezpiecznikami patrzyłem, pusto.

Znalazłem syrenki alarmowe z cichym startem, czy to by rozwiązało mój problem?

post-138068-14352503409139_thumb.jpg

Napisano

> Pilot jak w załączniku. Za bezpiecznikami patrzyłem, pusto.

> Znalazłem syrenki alarmowe z cichym startem, czy to by rozwiązało mój

> problem?

A przyjrzyj się syrence swojej, ile idzie do nich kabli. Może syrenka jest jednocześnie centralką alarmową. Miałem kiedyś taki alarm w maluchu. grinser006.gif maluszek miał też elektryczne szybki i inne bajery dźwiękowe przypominające o wyłączeniu świateł i o zamknięciu drzwi, że o silniku 1.3 od kadetta nie wspomnę palacz.gif

Napisano
  • Autor

Do syrenki dochodzą tylko cztery przewody, dwa od zasilania i dwa od wyzwalania. Przynajmniej tak jest na niej napisane.

Napisano

Pod tunelem środkowym sprawdz. Widziałem tak kiedys zamontowaną centralkę.

Napisano

> Poszukuję tej centralki w nadziei że może da radę zmienić coś w niej

> aby przy uzbrajaniu i rozbrajaniu alarmu syrenka nie pikała.

W moim alarmie tą funkcjonalność przełącza się kluczykiem w stacyjce (odpowiednia kombinacja włączeń, wyłączeń zapłonu zgrana z sygnałami z kontrolki alarmu). Może w Twoim też się tak da. Instrukcja nic nie podpowiada?

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam instrukcji do alarmu. I dlatego poczniłem nieskuteczne próby znalezienia centralki, wtedy może dowiedziałbym się czegoś więcej.

No jeszcze spróbuję poszukać w tunelu.

Co do syrenek z cichym startem, czy to oznacza że taka syrenka wyje przez chwilę cicho (na czas błyśnięcia awaryjnymi przy uzbrajaniu / rozbrajaniu), a dopiero później z pełną mocą? Może ktoś ma tak zachowujący się alarm / syrenkę. Wtedy po prostu podmieniłbym syrenkę i problem byłby rozwiązany.

Napisano

> Do syrenki dochodzą tylko cztery przewody, dwa od zasilania i dwa od

> wyzwalania. Przynajmniej tak jest na niej napisane.

To już jest jakiś punkt zaczepienia. Normalna syrenka ma 2 przewody a u ciebie jest aż 4.

Tym samym pilotem otwierasz zamek centralny, czy tylko uzbrajasz rozbrajasz alarm?

Napisano

To jest pilot od alarmu Silicon (zakładali to w salonach opla), z tego co pamiętam to powinien mieć gdzieś na przewodach mały, czerwony przycisk awaryjny. Za jego pomocą programuje się funkcję alarmu.

Syrenka ma cztery przewody bo jest z własnym zasilaniem.

Napisano
  • Autor

No więc znalazłem centralkę, jednak koło bezpieczników. Jest to centralka BAS (foto w załączniku). Czerwony przycisk też znalazłem. Czy może ktoś ma instrukcję do takiego alarmu? Co można zaprogramować tym przyciskiem?

A pilot załącza alarm i centralny zamek.

post-138068-14352503411699_thumb.jpg

Napisano

Spróbuj tej kombinacji.

W Silicon BAS aby wyłączyć funkcję głośnego potwierdzania wł/wył należy:

- przekręcić stacyjkę w poz. ACC ON

- nacisnąć przycisk pilota 'UNLOCK'

- przekręcić stacyjkę w poz. ACC OFF

Napisano
  • Autor

No więc kombinacja ACC ON - UNLOCK - ACC OFF nie pomaga.

Przy przekręconym kluczyku wciśnięcie małego przycisku na pilocie powoduje chwilowe włączenie syrenki i jeśli nadal trzymam przycisk UNLOCK na pilocie, to syrenka krótko piknie. Niestety nie wiem co to drugie, krótkie piknięcie oznacza oslabiony.gif

Jak już przyszedłem do domu to przypomniałem sobie że te operacje robiłem przy zamkniętych drzwiach, ale czy to mogło mieć znaczenie? Może powinienem zaciągnąć ręczny, albo dwa razy mignąć długimi hehe.gif

No w każdym bądź razie jeśli ktoś ma jeszcze inny pomysł to chętnie się dowiem.

Pozdr.

Klawo

PS. tak mi przyszło do głowy, że może kluczyk z pozycji ACC ON do ACC OFF przekręcić podczas wciskania przycisku UNLOCK, a nie po jego zwolnieniu. Mogę mieć rację?

PS2. Właśnie znalazłem jeszcze metodę, że najpierw trzeba wcisnąć i przytrzymać ten czerwony, awaryjny przycisk, a potem kombinacja ACC ON - UNLOCK - ACC OFF. Sprawdzę jutro, bo po nocy nie będę sąsiadom pikał alarmem.

Czy ktoś mógłby potwierdzić jaki to alarm mam BAS czy może BAS PLUS ? Foto w załączniku 2 posty wyżej.

Napisano

> PS2. Właśnie znalazłem jeszcze metodę, że najpierw trzeba wcisnąć i

> przytrzymać ten czerwony, awaryjny przycisk, a potem kombinacja

> ACC ON - UNLOCK - ACC OFF. Sprawdzę jutro, bo po nocy nie będę

> sąsiadom pikał alarmem.

> Czy ktoś mógłby potwierdzić jaki to alarm mam BAS czy może BAS PLUS ?

> Foto w załączniku 2 posty wyżej.

Ta metoda też była w jakichś Siliconach , tylko wydaje mi się że najpierw stacyjka a potem przycisk serwisowy. Spróbuj tak i tak.

Co do typu tego alarmu to może być problem, bo wychodziły w identycznych obudowach.

ps. Bas nie miał przycisku serwisowego, na 99% masz Bas plus.

Napisano
  • Autor

Przytrzymanie przycisku serwisowego pomogło.

Dzięki wszystkim za podpowiedzi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.