Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Engine....

Featured Replies

Napisano

Witam. I stało się, po raz pierwszy autko odmówiło posłuszeństwa. Podczas jazdy zapaliła się kontrolka silniki i komunikat engine fault, i auto zgasło, teraz po odpaleniu(jeśli się w ogóle uda) wchodzi na 4000 obrotów i odrazu spada do zera i silnik gaśnie, może mają koledzy jakieś pomysły co się mogło stać bo coś mi się zdaje że bez serwisu się sie obejdzie ale najpierw wolę posłuchać waszych opini bo z serwisami jest różnie.

Napisano

spróbuj zresetować kompa odpinająć aku na 10 minut ok.gif ( o ile się da tak zresetować kompa ).

Napisano
  • Autor

> spróbuj zresetować kompa odpinająć aku na 10 minut ( o ile się da

> tak zresetować kompa ).

Już to robiłem, myślałem że pomoże ale niestety nic z tego. Żadnej poprawy

Napisano
  • Autor

> odłącz map sensor i wtedy spróbuj odpalić

a takowe cudo sie znajduje??

Napisano

stoisz przed silnikiem po lewej stronie kolektora dolotowego jest wtyczka 4 pinowa - odepnij ją i spróbuj odpalić ok.gif

Napisano
  • Autor

> stoisz przed silnikiem po lewej stronie kolektora dolotowego jest

> wtyczka 4 pinowa - odepnij ją i spróbuj odpalić

ide sprawdzic, po sprawdzeniu napisze co i jak

i niestety, wymieniłem nawet świece i nic, ale udało mi się odpalić ale obroty sa strasznie nierówne i huśta całym silnikiem. niewiem.gif

Napisano

looknij, czy nie można tego pod te objawy podciągnąć klik

> huśta całym silnikiem.

czyżby jakiś cylinder nie pracował?

Napisano
  • Autor

> looknij, czy nie można tego pod te objawy podciągnąć klik

> czyżby jakiś cylinder nie pracował?

Lipa, utro jade do serwisu niech lukają co jest nie tak. Wszystko co mi powiedzą to opiszę dla potomnych.

Napisano
  • Autor

> Lipa, utro jade do serwisu niech lukają co jest nie tak. Wszystko co

> mi powiedzą to opiszę dla potomnych.

Do wiadomości wszystkich którym może się przydać opisuję co było przyczyna. Otóż po podłączeniu do examinera wyświetliło błąd czujnika fazy i majster powiedział że trzeba wymienić, został zamówiony i wymieniony (koszt czujnika 240,49zł), niestety okazało sie że błąd nadal jest. Następnym krokiem było przekopanie instalacji pomiędzy czujnikiem a komputerem i niestety usterek mechanicznych nie stwierdzono. Ostatnią żeczą o której mnie poinformowano to to, że mógł pasek rozrządu przeskoczyć. Nadmienię, że był wymieniany 30 grudnia 2008. I ku ogólnemu zaskoczeniu okazało się że stało się faktem, pasek przeskoczył o 2 zęby. Po ponownym ustawieniu, skasowaniu błędów wszystko wróciło do normy. Rozrząd był wymieniany w ASO w Dzierżoniowie (lipa totalna).

Napisano

Sorry, że się tak wkleję w wątek ale mam pytanko, bo i mi ostatnio wypalił błąd engine fault. Czy ten błąd nie wyskakuje czasem przez zaśniedziałe styki tak jak w przypadku kontrolki poduszek? Czy może być spowodowany zalaniem gorszej jakości benzyny?

Napisano

e to naprawa free , chyba ze sie dales skrecic na 240 za czujke kara.gif

Napisano
  • Autor

> e to naprawa free , chyba ze sie dales skrecic na 240 za czujke

Oczywiście że za free, no i nie zapłaciłem za czujnik. W sumie spędziłem w ASO blisko 5h. Oczywiście na początku mówili ile to będzie kosztować ale jak się okazało że to wina spapranej przez nich roboty to zmienili zdanie.

Napisano

[kurza twarz], dzisiaj pojechałem na przegląd rejestracyjny i 3 razy wyświetlił mi się engine fault. Na szczęście jakoś dojechałem choć z niemałym trudem (samochód raz chciał ruszyć a raz nie). W ASO podłączyli do examinera, wykasował błędy przepustnicy i na razie śmiga na pełnych obrotach. Koleś powiedział, że albo styki są zabrudzone (więc wyszyścił i psiknął Kontaktem) albo do wymiany cała przepustnica (której koszt u nich 1500zł ... ) Modle się o to, żeby to była tylko zmiana napięcia na drucikach, bo chyba musiałbym zrezygnować z jedzenia na rzecz ...ej ewentualnej naprawy.

Napisano

Bo takich rzeczy nie kupuje się w ASO , a zmiana przepustnicy to może z 40minut roboty jak ktoś się nie zna ok.gif

Napisano

> wypalił błąd engine fault. Czy ten błąd nie wyskakuje czasem

> przez zaśniedziałe styki tak jak w przypadku kontrolki poduszek?

> Czy może być spowodowany zalaniem gorszej jakości benzyny?

Ja zauwazylem ,ze mi wyskakuje blad srednio na 2tyg , w zaleznosci od sposobu odpalenia, rodzaju paliwa , wilgotnosci itd , oczywiscie blad jakiegos przekaznika = skok napiecia i juz szaleje , po paru odpaleniach sam znika , lub jak sobie sam wykasuje wink.gif nie ma wplywu na uzytkowanie auta , poza denerwujacym bip denerwowaniem

Napisano

Engine fault może mieć 100 i jeden przyczyn niewiem.gif Nie daj się wrobić w wymianę przepustnicy, a już na pewno nie kupuj jej w ASO. Wysyłkowo dostaniesz taką samą ponad 2x taniej! Niestety ASO zwykle od razu chce wymienić najdroższą cześć, a na pewno nie znają jeszcze powodu błędu. Masz jakieś dodatkowe objawy?

Napisano

U mnie wczoraj serwis Fiata na przeglądzie przed wyjazdem w Polskę że wszystko jest ok - ale.... stwierdzili, że pasek rozrządu jest przesunięty o jeden ząbek i dlatego wysakuje engine failure - tylko mnie dziwi jak oni to stwierdzili - do niczego się nie przyczepili tylko bo wszystko w normie, tylko że engine failure powstał tym razem od rozrządu - wskazał bład examiner P0420.

Napisano

Cześć

Przez przypadek do mojego Stilonka mechanik sugerująć się mną sciana.gifmlot.gif (wlał 2x wiecej oleju) odpaliełm silnik i się zorietowaliśmy na bagnecie, że jest za dużo. Później zapalił się EFoult, i przez ok 8000km jedziłem na A4 max 115km/h z górki sciana.gif teraz jest ok z prędkością. Miałem czyszczoną przepustnicę, ale co jakiś czas examiner pokazuje błąd czujnika (jakis cz boscha) składu mieszanki itp ponoć mogł być brudny od tego nadmiaru oleju. Błedy zawsze są gdy jest wilogoć. Znikają po jakimś czasie, pomoga dłuższa trasa, lub po5 km zrobionych na wysokich obrotach min4xxx, aż do next deszczu :-)

Napisano

Ja dzisiaj przy wymianie też zauważyłem ze pasek był przesunięty o jeden ząbek ! icon_eek.gif

Ale żadnych komunikatów nie było ! no.giffrown.gif

Napisano

Po przeczyszczeniu paru kabelków, wykasowaniu błędów i psiuknięciu Kontaktem na razie wszystko jest ok. Ale na Boga, mam ten samochód niecały miesiąc. Może trafilem na wybrakowany egzemplarz... Ten samochodzik będe chyba musiał mocno pokochać żeby nie sprzedać po 2 miesiącach spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.