Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Plyn chlodniczy, zbiorniczek wyrownawczy

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem, po trasie ~800 km zauwazylem ze ubylo mi plynu. Praktycznie z maxa zszedl do min. Wiem, ze gdzies mam maly wyciek, ale zawsze musialem dolewac minimalne ilosci plynu. Poza tym dzisiaj jak dolewalem plynu to zauwazylem na scianach zbiorniczka jakies takie pomaranczowe kawaleczki.....cos jak hmmmm drobno pokrojona marchewka screwy.gif Macie pomysly co to moze byc ?

Napisano

Mi też ubywało płynu w zbiorniczku i przypadkiem znalazłem miejsce wycieku na chłodnicy sick.gif Ale nie jest to jakiś duży wyciek 270751858-jezyk.gif Używałeś kiedyś jakiegoś uszczelniacza do układów chłodzenia? Może to jego pozostałości?? niewiem.gif

Napisano

Szuro, a nie będzie to UPG? chyba drugi raz? Po trasie 800km to duży wyciek, wygląda jak by dostał przedmuch i przepalał. Mi ubywało 1 cm po trasie ok 50 km. Masz tam bąbelki, piankę?

Napisano
  • Autor

> Szuro, a nie będzie to UPG? chyba drugi raz? Po trasie 800km to duży

> wyciek, wygląda jak by dostał przedmuch i przepalał. Mi ubywało

> 1 cm po trasie ok 50 km. Masz tam bąbelki, piankę?

drugi raz ??:P co Ty ;-) nigdy nie mialem. A co do upg to nie wiem, bo ani nie mam problemow z odpalaniem, ani z moca ani tym bardziej z kopceniem. Zadnych babelkow ani piany nie zauwazylem, Jeszcze sprawdze jutro na rozgrzanym silniku

Napisano

> drugi raz ??:P co Ty ;-) nigdy nie mialem. A co do upg to nie

sorry, może pomyliłem z innym userem kącika. Moja Sienka także pięknie paliła, miał moc itd., a z uszczelki leciało. Podstaw karton na noc pod auto, wszystko ci powie jak będzie gdzieś wyciek.

Napisano
  • Autor

mam oslone pod silnik wiec zerkne czy nie ma zadnych sladow na niej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Obejrzyj reduktor gazu i trojniki na wezach wodnych kolo reduktora, u mnie tamtedy uciekala woda.

Napisano
  • Autor

> Obejrzyj reduktor gazu i trojniki na wezach wodnych kolo reduktora, u

> mnie tamtedy uciekala woda.

najpierw trzeba miec gaz biglaugh.gif

a ostatnio regularnie sprawdzam stan plynu i dalej jest max wiec nie wiem czemu wtedy troche go ubylo

Napisano

> najpierw trzeba miec gaz

> a ostatnio regularnie sprawdzam stan plynu i dalej jest max wiec nie

> wiem czemu wtedy troche go ubylo

Uups, patrzylem w stopke i pisalo jak byk, ze jest - widocznie to nie byla Twoja.

Napisano

U mnie kiedys w sience najzwyczajniej kiedys pekl zbiorniczek. W sposób niewidoczny na zgrzewie.

Napisano

> U mnie kiedys w sience najzwyczajniej kiedys pekl zbiorniczek. W

> sposób niewidoczny na zgrzewie.

a to nie tylko u Ciebie, bo to częsta przypadłość, że pęka i płyn się sączy niewidocznie

Napisano

> a to nie tylko u Ciebie, bo to częsta przypadłość, że pęka i płyn się

> sączy niewidocznie

To że często tak bywa to wiem waytogo.gif temu napisałem. Znajmowy miał to samo u siebie i tez w sience.

Napisano

> Praktycznie z maxa zszedl do min. Wiem, ze gdzies mam maly

> wyciek, ale zawsze musialem dolewac minimalne ilosci plynu.

Miałem podobny problem, ale nie mogłem znaleźć przyczyny, więc cierpliwie, co jakiś czas dolewałem płynu bo żadnego ubytku nie było widać. Trwało to kilka miesięcy. Na postoju nigdy nie ubywało płynu, nie było plam pod samochodem. Podejrzewałem nieszczelności związane z instalacją gazową.

No i takie szczęście, jak się samochodem przejechała żona, zablokowało termostat i wywaliło płyn przez korek oraz wywaliło uszczelkę pod głowicą. Po wymianie uszczelki nagle okazało się, że poziom płynu ani drgnie od pół roku, tak więc już wcześniej płyn minimalnie uciekał przez nieszczelną uszczelkę.

Co do kawałeczków "marchewki" to może przy poprzedniej wymianie uszczelki jakiś mechanik zastosował dodatkowe uszczelnienie i to są jego kawałki???

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie nie stresujcie mnie, ja miałem UPG robioną w marcu i ostatnio także płyn mi ubywa. Tak po trasie 1000 km zejdzie połowę między min a max. Nic nie cieknie, przynajmniej ja nie widze. Zastanawiam się czy nie reklamować naprawy.

• 3 miesiące później...
Napisano
blush.gifPanowie, problem. Płynu mi trochę ubywało od jakiegoś czasu, dolewałem szklankę tak na miesiąc. Dzisiaj sprawdzam poziom, poniżej minimum tak dobry centymetr, odpalam silnik ,a w zbiorniczku fajne bąbelki. Efekt jak napowietrzanie w akwarium. Pewnie padła znowu uszczelka,a w marcu wymieniałem. Szlak by to trafił, mam coraz bardziej dość Sieny.
Napisano

nie narzekaj na siene, tylko na warsztat, który wymianiał uszczelke,...... a może żle traktowałeś silnik ostatnio zlosnik.gif

Napisano

a czy jak wymieniana była ostatnio UPG czy była planowana głowica confused.gif

bo znam taki 1 warsztat co twierdzi że nie ma potrzeby boje_sie.gifboje_sie.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> bo znam taki 1 warsztat co twierdzi że nie ma potrzeby

Dla uczciwości trzeba przyznać, że nie zawsze jest to konieczne wink.gif

Napisano

Silniczek traktuje dobrze, nie ciągnę go na biegach, nie dusze jak jest zimny, szybciej jak 130km/h na autostradzie to ten samochód nie jeździ. Ma przejechane 129000 dopiero.

Głowica była planowna, szlifowane gniazda zaworowe itp. Warsztat , hmmmm zawsze było wszystko robione na tip top, może tym razem coś nie wyszło? tylko zapłaciłem za UPG z rozrządem 960 zł i teraz czeka mnie znowu wjazd na warsztat i strata kasy. Jestem z lekka wkurzony.

Napisano

Koledzy,przepraszam że tak post pod postem, ale muszę zapytać o Wasze Sienki, czy jak silnik pracuje na wolnych obrotach to do zbiornika wyrównawczym wpadają małe bąbelki , robi się pianka jak dodacie gazu? Popatrzie jak to wygląda u Was.

Umówiłem się na sprawdzenie szczelności po nowym roku, mechanik twierdzi że jest mało prawdopodobne aby znowu poszła uszczelka.

Napisano

> Koledzy,przepraszam że tak post pod postem, ale muszę zapytać o Wasze

> Sienki, czy jak silnik pracuje na wolnych obrotach to do

> zbiornika wyrównawczym wpadają małe bąbelki , robi się pianka

> jak dodacie gazu? Popatrzie jak to wygląda u Was.

> Umówiłem się na sprawdzenie szczelności po nowym roku, mechanik

> twierdzi że jest mało prawdopodobne aby znowu poszła uszczelka.

NIE, nic takiego nie występuje.

Masz problem z uszczelką pod głowicą wink.gif

Napisano

to ja sie podepne troche. po czym poznac ze pada UPG? Plynu rowniez mi ubywa. silnik w lato byl robiony wiec nie napawa nie optymizmem kolejna UPG frown.gif. Druga sprawa to takie jakby bulgotanie przy mocniejszym dodaniu gazu - jak dla mnie z okolic silnika po stronie pasazera. co to moze byc i jak to zwalczyc?

Za wszelkie sugestie z gory dziekuje smile.gif

Pozdr

Paweł

Napisano

> to ja sie podepne troche. po czym poznac ze pada UPG? Plynu rowniez

> mi ubywa. silnik w lato byl robiony wiec nie napawa nie

> optymizmem kolejna UPG . Druga sprawa to takie jakby bulgotanie

> przy mocniejszym dodaniu gazu - jak dla mnie z okolic silnika po

> stronie pasazera. co to moze byc i jak to zwalczyc?

> Za wszelkie sugestie z gory dziekuje

> Pozdr

> Paweł

Z tego co napisałeś wynika że jest zapowietrzony układ chłodzenia .

Napisano

O odpowietrzaniu było już sporo na forum, masz dwa odpowietrzniki na wężach, zagrzej silnik, pokrętło nagrzewnicy na maksa i odkęć lekko odpowietrzniki. Jak zacznie lecieć płyn, zakręć i powino być dobrze. jest jeszcze na chłodnicy do góry, po lewej stronie.

Zapowietrzać się może bo:

- był źle odpowietrzony za pierwszym razem, choć z biegiem kilometrów powinien sam przez korek wypchnąć powietrze,

- zapowietrza się bo ma przedmuch z cylindrów (UPG),

Po zrobieniu UPG, płynu powinno być tyle samo płynu. To jest układ zamknięty, jak nie ma wycieku to nie ma prawa ubywać.

Napisano

a jak sprawdzic bez rozbebeszania silnika czy UPG poszla?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

> a jak sprawdzic bez rozbebeszania silnika czy UPG poszla?

> Pozdrawiam

> Paweł

trzeba być jasnowidzem 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> a jak sprawdzic bez rozbebeszania silnika czy UPG poszla?

> Pozdrawiam

> Paweł

Zależy jak poszła upg, jak masz płyn w oleju, olej w płynie to widzisz od razu. Jak są bąble w zbiorniczku to niektóre zakłady mają czujniki pokazujące czy w zbiorniczku jest co2. Poszukaj trochę na kącikach fiatowskich to znajdziesz więcej objawów wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.