Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto sie orientuje... 16V+LPG

Featured Replies

Napisano

a mnie że tak powiem dynda twoje zdanie w temacie wnoszenia albo i nie. pyta sie laska o opinie to ja wyrażam

Napisano

> a mnie że tak powiem dynda twoje zdanie w temacie wnoszenia albo i

> nie. pyta sie laska o opinie to ja wyrażam

ale jedna konkretna odpowiedź chyba wydoli ok.gif a nie o du.. Marynie i o papierze toaletowym no.gif

Napisano
  • Autor

Poczytaj a moze czegos nauczysz sie nowego. Watek cytuje z motodyskusji smirk.gif

---------------------------------------------------------------------------

" Ma Pan Lamborghini warte 1,5 miliona złotych, Mercedesa Klasy S, imponującego Hummera, na zwycięstwach w zawodach zarabia Pan duże pieniądze. I liczy Pan oszczędności z tankowania gazu?

Ci, którzy uważają, że gaz jest dla biednych, to snoby. Przecież jeżeli nie ma różnicy w jeździe, a założenie instalacji nie wpływa źle na silnik, to czemu tego nie zrobić? Jeżdżę na gaz, bo potrafię liczyć. Przy spokojnej jeździe na benzynie Hummer spala 30 litrów na stówę a to około 140 złotych. Gazu pali nieco ponad 30 litrów, więc za tę samą trasę płacę prawie o połowę mniej. Rachunek jest prosty. Nieważne, czy to Hummer, czy inne auto.

Foto: gazeo.pl

I nikt się nie dziwi, że z wypasionego Hummera wysiada duży Pudzian i prosi o zatankowanie gazu? Najbardziej dziwią się tabloidy. Czytałem taką sensację, że Pudzian ma Hummera na gaz i jak to możliwe. Ale myślę, że to ci ludzie mają kompleksy, nie ja. Czy ja komuś zaglądam w kieszeń i patrzę, na przykład, czemu zamiast koniaku za 250 złotych kupuje wódkę za 30? Nie widzę powodu, żeby ktoś decydował za mnie, ile mam zapłacić za paliwo. Sam mogę, bo umiem liczyć. I to moja sprawa, bo to mnie zostają pieniądze w kieszeni. Zwykli ludzie nie robią z tego sensacji. Czasem tylko na stacji obsługa ma problem ze zlokalizowaniem wlewu gazu. Mówię, że jest z lewej strony pod zderzakiem i tyle. "

---------------------------------------------------------------------------

A tak na marginesie trzy lata temu trochę pracowałem w Niemczech przy rozwoju stacji LPG. I co najciekawsze - instalacje LPG montowali głownie bogatsi Niemcy (przeważnie umiejący liczyć biznesmeni) - często do nowych aut.

U nas niejeden burak wyda połowę wypłaty na paliwo ale z innych umiejących liczyć będzie się śmiał i głosił dziwne teorie że niby LPG to tylko dla biedoty

Mam nawet takiego kolegę który jeździ samochodem bardzo dobrej (może powszechnie uznanej za najlepszą) marki ale gazu nie założy bo to obciach , ale uszkodzonego ksenonu od 2 lat nie wymieni bo go nie stać a na stacji benzynowej zostawia zastaw żeby zatankować bo nie ma kasy

P.S Moze i to tylko seicento warte mniej niz 10tysi i nie wstydze sie gazu w moim pojezdzie 30.GIF

Napisano

Jeśli chcesz gaz do 16V to w/g mnie tylko sekwencja-ja postawiłbym na Prinsa lub Stelle-Eobd -z Elpigazu, ewentualnie STAG-a. . Ale pod warunkiem że silnik zostanie seryjny. smile.gif. Pozdrawiam

Napisano

> znam tu z tego forum co najmniej kilka przypadków podłubanych aut na

> gazie eksploatacja których skończyła sie wybuchem.

tylko, że mieli instalacje 1 generacji która nadaje się tylko do starego poloneza.

Fakt faktem, że do mocno dłubiętego silnika gazu bym nie założył ale do seryjnego dlaczego nie. Oczywiście dobrą sprawdzoną instalacje.

Napisano
  • Autor

> i co że pudzianowski jeździ na gazie to jest argument tak ?

Nie, argumentem jest to ze nie zagląda sie w czyjąś kieszen i nie wymysla bzdur o papierze toaletowym. To czy bede jezdzic na LPG za 50zl czy na PB za 150zł to jest moja sprawa i nie widze powodu by ktos mnie z tego rozliczał wink.gif

Napisano

szczerze to wali mnie Twoja kieszeń , oszczędność czy jej brak, pytałas czy beda problemy to Ci piszę że bedą.

Napisano
  • Autor

> szczerze to wali mnie Twoja kieszeń , oszczędność czy jej brak,

> pytałas czy beda problemy to Ci piszę że bedą.

Amen 30.GIF

Napisano

> chłopaku znam burbo z sekwencja które zaliczyło wybuch.

a ja znam burbo z beną które zaliczyło wybuch

i co to ma do rzeczy?

Napisano

sory że się wtrącę... ja znam skode felicje na turbie+LPG 2gen (zwykły mieszalnik), lanosa 1,5 turbo z gazem na blosie (2 gen), cc 1.2 T na blosie, i wszyscy jeżdżą upalają i są zadowoleni, jeśli jest coś zdupczone w ustawieniach to i na serii może wybuchnąć. ja w moim też mam gaz tylko że sekwencyjny i Ci powiem że na gazie idzie lepiej niż na benzynie. tak tylko wspomnę że gaz ma od 102-105 oktanów i trudniej na nim o stukowe niż na benzynie. pozdr

Napisano

gaz nie ma liczby oktanowej tylko cetanową a to inna wartość smile.gif. To tak na marginesie 20.GIF

Napisano

> gaz nie ma liczby oktanowej tylko cetanową a to inna wartość . To tak

> na marginesie

w kilku źródłach wyczytałem że oktanową niewiem.gif może się pomylili...

liczba cetanowa jest chyba do olejów napędowych...? hmm.gif

Napisano

ale czy to był seryjny silnik ? zlosnik.gif

tak jak mówiłem wcześniej do serii gazownia może być, do dłubaka nie bardzo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.