Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

trzesie na zimnym silniku

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegos czasu po odpaleniu silnika po dluzszym postoje (po nocy), trzesie mi calym samochodem od silnika, sluchac ze cos tam przerywa. Przy tym obroty nie faluja, przy wcisnieciu gazu ladnie sie wkreca, gdy tylko spadna do wolnych trzesie znow calym autem. Jesli zaczne jechac czuc ze troche sie dusi, ale po przejechaniu około kilometra wszystko wraca do normy, na wolnych obrotach wszytko w porzadku, nic nie trzesie. Mozna tez przygazowac go troche tak do 3-4 tys obrotow i po polowie minuty bedzie w wszystko dobrze. Mam nowe kable WN i sonde lambda. Nie dawno czyscilem wtryski i przepustnice. Dzieki za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

Mam to samo zjawisko, komputer nic nie wykryl, wskazania wrecz wzorcowe, po za chwilowymi przerwami w pracy sondy, ktora jest nowa, prof. Patre, czy tu mozna doszukiwac sie przyczyny ?

Napisano

Podone objawy miałem. Bardziej na gazie (trochę wybuchów też było) niż na benzynce. Trwało to ok. miesiąca, raz dobrze innym razem nie. Wymienione : świece później kable, filtr gazu i dalej było źle. W końcu po wymianie cewki jest jak powinno być - czyli dobrze.

p.s.

i to wszystko zdala od domu, na wczasach, w sumie ok. 2000km zrobiłem.

Napisano

> Mam to samo zjawisko, komputer nic nie wykryl, wskazania wrecz

> wzorcowe, po za chwilowymi przerwami w pracy sondy, ktora jest

> nowa, prof. Patre, czy tu mozna doszukiwac sie przyczyny ?

Jeżeli na ciepłym pracuje prawidłowo to zostaw sondę...

być może masz przytkany któryś wtryskiwacz

Napisano

> Jeżeli na ciepłym pracuje prawidłowo to zostaw sondę...

> być może masz przytkany któryś wtryskiwacz

Faktycznie, ale czasy wtryskow pokazalo rowniutkie, ok 4,6 cewka tez nie ma strat. Jedynym niepokojacym zjawiskiem byly przerwy w oscylacji sondy

Napisano

> Faktycznie, ale czasy wtryskow pokazalo rowniutkie, ok 4,6 cewka tez

> nie ma strat. Jedynym niepokojacym zjawiskiem byly przerwy w

> oscylacji sondy

nie dojdziesz na zimnym czy to wtryskiwacz póki nie zdejmiesz fajki ze świecy...

Napisano

> nie dojdziesz na zimnym czy to wtryskiwacz póki nie zdejmiesz fajki

> ze świecy...

rozezumiem

Napisano
  • Autor

> nie dojdziesz na zimnym czy to wtryskiwacz póki nie zdejmiesz fajki

> ze świecy...

to znaczy jak zdejme ta fajke i bedzie bez zmian pracowac to znaczy ze to ten wtryskiwacz? smile.gif jak cos te STP dolane do benzyny cos pomoze?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

zepsuty czujnik temperatury plynu chlodzacego moze byc przyczyna mojej awarii?

Napisano

> zepsuty czujnik temperatury plynu chlodzacego moze byc przyczyna

> mojej awarii?

skąd takie przypuszczenie? Podpiąłeś pod komputer czy zmierzyłeś?

Napisano
  • Autor

> skąd takie przypuszczenie? Podpiąłeś pod komputer czy zmierzyłeś?

jeszcze nie, ale znajomy powiedzial ze mial podobne objawy i u niego przyczyna byl ten czujnik

Napisano
  • Autor

> Próbowałeś zdejmować fajki ze świec?

Musze to zrobic, zawsze jak rano wyjezdzam to sie spiesze a tylko wtedy dzieje sie zle:)

Napisano
  • Autor

Przed chwila zrobilem tak jak radziles, to na swiecy 1,3 po zdjeciu fajki silnik jeszcze gorzej zaczal pracowac, na 2 i 4 roznicy po zdjeciu fajek juz takiej nie bylo. Dodam jeszcze ze przy lekkim dodawaniu gazu i zaraz na wolnych obrotach pracuje ladnie, ale po kilku sekundach znow zaczyna telepac calym silnikiem. Jeszcze cos ze dwa razy metalicznie stuknelo jak zdejmowalem te fajki mam nadzieje ze to nic powaznego

Napisano

sprawdz iskre na wszystkich swiecach po kolei.

U mnie na zimnym po odpaleniu pochodzil kilkanascie sekund i gasl.

Wymienilem filtr powietrza i chyba jest lepiej, ale wczoraj znow mi sie zdarzylo, ze po odpaleniu gasl.

Zobacz czy nie masz zabrudzonego za mocno filtru powietrza.

Napisano

na cewkę to nie wygląda, bo na oddzielnych uzwojeniach zasila te cylindry.

możliwe, że jednak wtryskiwacze są przytkane...

kup jakiegoś czyściciela do układu benzynowego i pół litra denaturatu

kable ile mają lat?

Napisano

gdzie sie wlewa ten czysciciel i denaturat? Do baku?

Napisano

> gdzie sie wlewa ten czysciciel i denaturat? Do baku?

no chyba nie do gardła.... zlosnik.gif bo jak tak to przez chlebek rotfl.gif

Napisano

> gdzie sie wlewa ten czysciciel i denaturat? Do baku?

do baku...

Napisano

> no chyba nie do gardła.... bo jak tak to przez chlebek

madrala :-)

Napisano
  • Autor

> kable ile mają lat?

Prawie nowki, moze z 3-4 miesiace, zaleje STP

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Po zalaniu STP jest wyraźna poprawa, teraz bardzo rzadko trzęsie samochodem. Zauważyłem, że wszystko jest w porządku, gdy po odpaleniu na zimnym silniku obroty utrzymują się mniej więcej na poziomie 1400-1500. Jeśli trzęsie samochodem, obroty po odpaleniu wskakują na około 1000-1100. Ktoś ma pomysł? smile.gif

Napisano

Jedź do mechanika i sprawdź dokręcenie skrzyni biegów - ostatnio przerabiany identyczny przypadek w Punto - skrzynia trzymała się tak naprawdę na dwóch śrubach a objaw trzęsące auto na wolnych obrotach.

Pozdrawiam.

Napisano

> Po zalaniu STP jest wyraźna poprawa, teraz bardzo rzadko trzęsie

> samochodem. Zauważyłem, że wszystko jest w porządku, gdy po

> odpaleniu na zimnym silniku obroty utrzymują się mniej więcej na

> poziomie 1400-1500. Jeśli trzęsie samochodem, obroty po

> odpaleniu wskakują na około 1000-1100. Ktoś ma pomysł?

Jak przegazujesz kilka razy lub poczekasz jakieś 20, 30 sekund to problem znika? Masz plastikowy kolektor ssący?

Napisano
  • Autor

> Jak przegazujesz kilka razy lub poczekasz jakieś 20, 30 sekund to

> problem znika? Masz plastikowy kolektor ssący?

Dokładnie, wszystko się zgadza.

Napisano

> Dokładnie, wszystko się zgadza.

Widzę że masz ten sam problem co ja albo bardzo podobny. Zauważyłem i rozmawiałem z kilkoma osobami i tego typu problemy się zdarzają dość często właśnie w tych gdzie jest plastikowy kolektor. Skąd się to bierze tego nie wiem. Na examinerze błędów brak parametry ok i wszyscy rozkładają ręce. Nie będę tu rozpisywał co robiłem i co wymieniałem, ale mógłbym napisać pracę magisterską na ten temat.

Wtryski myłem wszelkie uszczelki itp wymienione. czujnik temp cieczy i powietrza razem z map sensorem podstawiany, sonda wymieniona silnik krokowy który jest wprasowany w przepustnicę wyjąłem i wyczyściłem, Czujnik położenia wału wymieniony, pompę paliwa zmieniałem. Znajomy zmieniał też komputer, ale nic to nie dało. Mam jeszcze w planach pominąć ten filtr paliwa bezobsługowy i wstawić klasyczny.

Dużo by pisać o tej usterce. Może ktoś znajdzie rozwiązanie tego problemu. Firma z piaseczna zna temat i usterka jest jej znana ale koszt jej usunięcia jakieś 800zł. hehe

Napisano

Firma z piaseczna zna temat i usterka jest jej znana

> ale koszt jej usunięcia jakieś 800zł. hehe

Ktora firma z Piaseczna? Bo ja mam tez ten problem, chociaz po wymianie rozrzadu nie zauwazylem, zeby sie zdarzylo, no ale rozrzad wymienili mi dwa dni temu.

Podaj namiary na ten warsztat.

pzdr

Napisano

a badałeś zimny silnik na komputerze?

interesuje mnie położenie silnika krokowego...

Napisano

> Firma z piaseczna zna temat i usterka jest jej znana

> Ktora firma z Piaseczna? Bo ja mam tez ten problem, chociaz po

> wymianie rozrzadu nie zauwazylem, zeby sie zdarzylo, no ale

> rozrzad wymienili mi dwa dni temu.

> Podaj namiary na ten warsztat.

> pzdr

Możliwe że rozrząd miałeś źle złożony i takie cyrki.

Firma Elektronika Jacek Grabowski. Za sam wjazd liczą już 250zł.

Napisano

> a badałeś zimny silnik na komputerze?

> interesuje mnie położenie silnika krokowego...

Niestety nie mam interfejsu co by popatrzeć na parametry jak jest zimny a na ciepłym jak badany był w ASO to było wszystko ok. Drugą przepustnicę podstawiałem bo miałem możliwość pożyczyć na kilka dni, ale to nie ona powoduje takie cyrki.

Dodam że jak temperatura powietrza jest w okolicach 5 st C lub poniżej to problem znika. Ale jak minimalnie złapie temp o kilka stopni po odpaleniu i zgaszę i odpalę ponownie to już się zaczynają trzęsawki.

Bywa czasem tak że obroty spadną na 400 i za chwilę się podniosą , ale nadal trzęsie chodzi jakby na 3 cylindry śmierdzi paliwem.

Sprawdzałem czujnik w termostacie bo miałem podejrzenie że to on i jest ok był nawet podstawiany drugi. Czujnik powietrza i ciśnienia w kolektrorze też podstawiałem.

Sam już nie wiem co z tym zrobić wcześniej miałem bravke z 97 przed fl też 1.6 i nie było takich cyrków.

Jeszcze sprawdzę u mechanika rozrząd na blokadach.

Napisano

Mam identyczny problem też już od dawna. Żadnemu mechanikowi nie udalo się znaleźć na niego lekarstwa. Wymiana wielu różnych części nie rozwiązuje problemu. Na kompie nie ma nic - wiele razy obserwowałem przez dluższy czas parametry pracy silnika w takiej sytuacji - jedyny podejżany był czas wyprzedzenia zapłonu (Spark advance) ale nie potwierdziło się to na examinerze - błąd mógł wynikać z niedoskonałości euroscana. Z problemem boryka się też kilka osób z bbtp i pewnie jeszcze wiele innych. Jak narazie nikt nie znalazł rozwiązania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.