Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mata a airbag failure

Featured Replies

Napisano

Stilo nie dało mi dzisiaj tyle radości ile chciałem, na ostatnich metrach dojazdu do domu wywaliło komunikat "airbag failure". (podczas skrętu w prawo, fotel pasażera wolny)

Przeglądnąłem szukajkę, poczytałem to i owo, poruszałem wszystkimi kostkami, ale specjalnego wrażenia na fejlurze to nie zrobiło. Niemniej trzeba mu przyznać, że parę razy na chwilę udało mu się zgasnąć (choć nie miało to związku z dotykaniem kostek).

Przy okazji zauważyłem, że przy silniku na chodzie nie zapala mi się kontrolka obecności pasażera gdy naciskam na fotel (żółta migająca - ale podczas rozruchu auta miga tak jak powinna)

aha - dwa razy błąd wyskoczył przy maksymalnym przekręceniu kierownicy. w pozostałych wypadkach wywalał od razu przy kontroli systemów.

Pytanie brzmi, kto powinien być głównym podejrzanym:

1) mata - zachowuje się nienaturalnie - nie miga gdy ktoś na niej siada

2) taśma w kierownicy - dwa razy wywaliło błąd przy maksymalnym przekręceniu

3) kostki - jako zwyczajowi główni podejrzani?

a może zbrodnia doskonała? może jeszcze co innego jest winne?

icon_eek.gifangryfire.gif

Napisano

witaj. może być punkt 1 i 2 niezależnie od siebie wzajemnie. U mnie dla przykładu po paru failurach poduch niezależnie padła centralka poduszek i mimo prób jej reanimacji musiałem wymienić ją na nową.

Napisano
  • Autor

a jak zdiagnozować padniętą matę? nie mam ochoty bawić się w zgadywankę i wymieniać wszystkie części po kolei niewiem.gif

edit:

btw, ile powinno być kostek pod fotelem (3D)? na tacce mam dwie, a z manulala KasyXa wynika, że powinienem w sumie 4 widzieć ??

edit2:

jak to jest z centralką poduszek? jest jedna od wszystkich gdzieś w tunelu środkowym, czy też każda poducha ma swoją centralkę?

Napisano

> a jak zdiagnozować padniętą matę? nie mam ochoty bawić się w

> zgadywankę i wymieniać wszystkie części po kolei

> edit:

> btw, ile powinno być kostek pod fotelem (3D)? na tacce mam dwie, a z

> manulala KasyXa wynika, że powinienem w sumie 4 widzieć ??

2. Sa po 2 kostki na każdej tacce (tak jest chyba w każdym Stilo).

co ma poduszki w fotelach)

1. Podpięcie pod komputer pokaże czego to wina. Czy poduszki , czy obiegu maty wagi itp.

Napisano

> a jak zdiagnozować padniętą matę? nie mam ochoty bawić się w

> zgadywankę i wymieniać wszystkie części po kolei

Jak nie chcesz bawić sie w zgadywankę jedź na komputer do Fiata i będziesz więdział .

U mnie kostek pod siedzeniem jest aż 3 . Szara , Biała , Pomarańczowa .

Jeżeli naciskasz ręką na sidzisko i kontrolka nie mruga . To najprawdopodobniej nie masz już maty (lub jest odłączona ) a msz Emulator ?

Proponuje najpierw przeczyścić wszystki kostki/styki od AirGBagów, te w bagażniku także płynem "Kontakt S60"

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

dzięki wszystkim!

examiner zdiagnozował błąd w taśmie. mata odpadła jako pierwszy podejrzany, bo u mnie już je nie ma wink.gif

teraz tylko lutownica w łapki i pora trochę się pobawić jump.gif

• 1 rok później...
Napisano

> Przy okazji zauważyłem, że przy silniku na chodzie nie zapala mi się kontrolka obecności pasażera

gdy naciskam na fotel (żółta migająca - ale podczas rozruchu auta miga tak jak powinna)

To jakaś kontrolka powinna migać w momencie siadania pasażera? Ja u siebie nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem confused.gif W instrukcji też nie ma słowa o takiej kontrolce. Wszystkie wersje tak mają? Są wersję z matą lub bez? Jak poznać, że mata powinna być a że jej nie ma? Od razu mówię, że FES nie zgłasza żadnych zastrzeżeń w tej kwestii.

Napisano
  • Autor

> Jak poznać, że mata powinna być a że jej nie ma? Od razu mówię, że

> FES nie zgłasza żadnych zastrzeżeń w tej kwestii.

maty pozbyli się w okolicach początku roku 2003. jeśli ją masz, to przy odpalonym aucie, jeśli naciśniesz ręką na fotel pasażera, powinna zacząć mrugać żółta kontrolka.

potem już mat nie montowali, więc i problemy z nimi odpadły grinser006.gif

Napisano

> maty pozbyli się w okolicach początku roku 2003. jeśli ją masz, to przy odpalonym aucie, jeśli

> naciśniesz ręką na fotel pasażera, powinna zacząć mrugać żółta kontrolka.

> potem już mat nie montowali, więc i problemy z nimi odpadły

Czyli wychodzi na to, że maty nie mam, bo kontrolki nie mam a auto jest z czerwca 2003. Mata była po to aby dostosować siłę wybuchu poduszki do wagi pasażera, jak więc bez niej dobierana jest siła wybuchu? Na podstawie samej siły uderzenia? Prędkości? Tak z ciekawości tylko pytam.

Napisano
  • Autor

no to nie masz. też mam z czerwca 2003 i na bank nie mam.

jak dostosowuje? nie wiem. podejrzewam, że nie dostosowuje, tylko wali... bokser.gifgrinser006.gif

Napisano

Ja własnie też się zastanawiam czy mam matę. Po przekręceniu kluczyka kontrolka miga i gaśnie jak wszystkie inne ale jak naciskam na fotel przy uruchomionym silniku to nie miga. To czy mam matę czy nie? Mój multiwagon jest z września 2003.

Napisano
  • Autor

> jest z września 2003.

IMHO na pewno nie masz

Napisano

> Stilo nie dało mi dzisiaj tyle radości ile chciałem, na ostatnich metrach dojazdu do domu wywaliło

> komunikat "airbag failure". (podczas skrętu w prawo, fotel pasażera wolny)

> Przeglądnąłem szukajkę, poczytałem to i owo, poruszałem wszystkimi kostkami, ale specjalnego

> wrażenia na fejlurze to nie zrobiło. Niemniej trzeba mu przyznać, że parę razy na chwilę udało

> mu się zgasnąć (choć nie miało to związku z dotykaniem kostek).

> Przy okazji zauważyłem, że przy silniku na chodzie nie zapala mi się kontrolka obecności pasażera

> gdy naciskam na fotel (żółta migająca - ale podczas rozruchu auta miga tak jak powinna)

> aha - dwa razy błąd wyskoczył przy maksymalnym przekręceniu kierownicy. w pozostałych wypadkach

> wywalał od razu przy kontroli systemów.

> Pytanie brzmi, kto powinien być głównym podejrzanym:

> 1) mata - zachowuje się nienaturalnie - nie miga gdy ktoś na niej siada

> 2) taśma w kierownicy - dwa razy wywaliło błąd przy maksymalnym przekręceniu

> 3) kostki - jako zwyczajowi główni podejrzani?

> a może zbrodnia doskonała? może jeszcze co innego jest winne?

Te maty wariują po pewnm czasie..

Kup sobie emulator na Allegro.. zapomnisz o temacie.. a w razie stłuczki po prostu wypalą obie poduchy...

Wypadałoby jednak myśleć pozytywnie.. że stłuczki nie będzie ok.gif

Napisano
  • Autor

popatrz na datę posta smirk.gif

albo zwracaj uwagę, komu odpowiadasz waytogo.gif

Napisano

> popatrz na datę posta

> albo zwracaj uwagę, komu odpowiadasz

Rzeczywiscie... biglaugh.gif

Przepraszam bardzo...

Napisano
  • Autor

> Rzeczywiscie...

> Przepraszam bardzo...

spoko waytogo.gif

Napisano

Witajcie

Wczoraj przy okazji sprzatania samochodu zajrzalem pod fotel pasazera i ukazaly mi sie trzy kostki:

zdjcie00211.jpg

Mozecie mi powiedziec od czego jest ta szara kostka? Czy to chodzi o mate?

Napisano
  • Autor

> Witajcie

> Wczoraj przy okazji sprzatania samochodu zajrzalem pod fotel pasazera i ukazaly mi sie trzy kostki:

> Mozecie mi powiedziec od czego jest ta szara kostka? Czy to chodzi o mate?

tak

pomarańczowa to poducha,

biała z czarnym i czerwonym kablem to czujnik zapięcia pasów

więc ostatnia to mata

Napisano

Aha dzieki smile.gif Moj jest z kwietnia 2003 czyli tez nie mam juz maty.

Napisano

> no to nie masz. też mam z czerwca 2003 i na bank nie mam.

> jak dostosowuje? nie wiem. podejrzewam, że nie dostosowuje, tylko wali...

Ale niby poduszka jest "Multistage" więc jakoś dostosowywać siłę musi. No chyba, że źle rozumiem pojęcie "Multistage" w przypadku poduszki a tak też może być 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No chyba, że źle rozumiem

> pojęcie "Multistage" w przypadku poduszki a tak też może być

Zdaje się że wybucha w pierwszym momencie z mniejszą siłą, a następnie jest "doładowana".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.