Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wysoka prędkość i silnik się grzeje

Featured Replies

Napisano

Pojawił sie problem słabego bilansu cieplnego silnika pod obciążeniem. Problem nadmiernego grzania sie silnika występuje tylko przy prędkościach autostradowych-przy stałej jezdzie 130 km/h wskaźnik temp.silnika wyhyla sie pow.średniego zakresu, a przy wiekszych predkościach jest coraz gorzej (cieplej). Przy próbie wyjazdu na Górę św.Anny na A4 przy gazie w podłogę (prędkość na wejściu 140 km/h) temp zaczęła szybko rosnąć ,tak że przed szczytem musiałem mocno zmniejszyc gaz bo bym przegrzał silnik. Wcześnij nigdy tak nie było i mogłem przejechać cała trasę Kraków-Wrocław (260 km) czy górę ś.Anny z gazem na full a temperatura nigdy nie przekroczyła stanu średniego. Od razu mówie że poziom płynu w chłodnicy jest bliski max i to nie jego wina. Chłodnica ma 10 lat ale te objawy pojawiły sie nagle-wczesniej ich nie było. Czyzby pompa wody (zrobiła już 100 tys km) ?

Napisano

> Pojawił sie problem słabego bilansu

<.................................................> trzeba az tyle cytowac aby jednym zdaniem odpowiedziec? oslabiony.gif

Może termostat niedomaga i nie otwiera całkowicie na duży obieg?

Napisano
  • Autor

> Może termostat niedomaga i nie otwiera całkowicie na duży obieg?

Gdyby tak było to większa temp byłaby już przy nizszych prędkościach. A u mnie do 100 km/h wszystko gra.

Napisano

> Gdyby tak było to większa temp byłaby już przy nizszych prędkościach.

> A u mnie do 100 km/h wszystko gra.

może zapchana chłodnica i nie ma wydajności już hmm.gif

Napisano
  • Autor

> może zapchana chłodnica i nie ma wydajności już

Problem ewidentnie leży w wydajności. Ale przypadłośc ta pojawiła sie nagle i dlatego obstawiam bardziej pompę wody. Albo troche winy w chłodnicy a trochę w pompie.

Napisano

a co z plynem chlodniczym? - w sensie jaki i wiele dni ma. lecz bardziej obstawiam przytkana chlodnice lub nagrzewnice.

Napisano

moze najpierw jakies mycie karcherem hmm.gif

Napisano

> moze najpierw jakies mycie karcherem

płukanie w sensie hmm.gif

przypomniałeś mi, że zapomniałem oczyścić sobie front chłodnicy z muchów i kamieniów oslabiony.gif

Napisano

> Gdyby tak było to większa temp byłaby już przy nizszych prędkościach.

> A u mnie do 100 km/h wszystko gra.

No nie tak do końca.

U mnie jest tak, że chłodnica po czyszczeniu, pompa wymieniona jakies 5kkm, i przy obecnych temperaturach przy stałej jeździe 100km/h temp oscyluje przy srodku skali. Czasami w czasie jazdy załącza się wentylator. Natomiast przy 110 przekracza połowę skali by przy stałej 130 - 140 dojść do 3/4 skali. Wentylator już wtedy cały czas działa.

Przy jeździe miejskiej jest standardowo, czyli temp między 1/4 a połową z okresowym załączaniem wentylatora, czyli wszystko ok.

Po powrocie z wakacji kontrola termostatu - mnie zostało tylko to.

> bardziej obstawiam przytkana chlodnice lub nagrzewnice.

A co ma do tego nagrzewnica że spytam?...

Napisano

> ... U mnie jest tak, że chłodnica po czyszczeniu, pompa wymieniona jakies 5kkm, i przy obecnych temperaturach przy stałej jeździe 100km/h temp oscyluje przy srodku skali. Czasami w czasie jazdy załącza się wentylator...

Przecież prędkość przepływu powietrza przez chłodnicę przy prędkości powyżej - strzelam 50 km/h - powinien być większy niż wymuszony przez wentylator ...

Generalnie coś jest nie tak z oddawaniem ciepła przez chłodnicę lub obiegiem płynu chłodzącego ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.