Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra 98 x16xel termostat

Featured Replies

Napisano

jaki termostat do w/w silnika proponujecie ?. Jaki może być prawdopodobny koszt wymiany termostatu?. confused.gif

Napisano

> jaki termostat do w/w silnika proponujecie ?. Jaki może być

> prawdopodobny koszt wymiany termostatu?.

Zamiennik (sam wkład) kosztuje około 40PLN. Cały około 150PLN, a oryginał pewnie 2x tyle.

Ja kupiłem kiedyś zamiennik (chyba nie noname) i trzyma temperaturę).

Napisano

> jaki termostat do w/w silnika proponujecie ?.

Oryginał lub zamiennik Wahler w obudowie (same wkłady nie istnieją, chyba, że zrobisz jakąś "rzeźbę").

> Jaki może być

Może być nawet zerowy, jesli masz miskę na spuszczenie troszkę płynu chłodzącego, kombinerki do zdjęcia 2 opasek z węży gumowych oraz klucz z nasadką torx nie pamietam już nr i nasadką imbus lub torx do śrub osłony silnika u góry. No i musisz mieć ok. 15-30 minut czasu.

W warsztacie może być różnie, 50-100 zł albo i więcej w ASO.

Pozdr.

Napisano

> jaki termostat do w/w silnika proponujecie ?. Jaki może być

Przychylam się do opinii poprzednika i polecam Wahlera smile.gif. Za taki termostat (razem z obudową) zapłaciłem w Focie 90 zł w październiku 2007 - nadal działa. Ile kosztuje teraz - nie wiem...

Wymiana kosztowała mnie 20 zł u pana mechanika. Bardzo tanio, bo ten mechanik akurat nie jest drogi (choć dokładnie robi), ale za to trudno się do niego dopchać.

Myślę jednak, że jak ma się nasadowe torxy, dostęp do autokącika i jakieś piwo.gif pod ręką, to lepiej wymieniać samemu

Napisano

> Oryginał lub zamiennik Wahler w obudowie (same wkłady nie istnieją,

> chyba, że zrobisz jakąś "rzeźbę").

Mera nie robi? Do X14XE sa napewno bo wymienialem, a X16XEL chyba jest bardzo podobny, teoretycznie powinien byc ten sam. Działa bardzo ładnie.

Napisano

> Oryginał lub zamiennik Wahler w obudowie (same wkłady nie istnieją,

> chyba, że zrobisz jakąś "rzeźbę").

Jednak istnieja. Firma Termot/Stahlter ma w ofercie wklad za okolo 30PLN. Sam mam wkład tej firmy u siebie w x20dth od okolo 10kkm/pół roku i działa ok.gif

Napisano

Widziałem wkłady rzekomo do termostatów do silników Astra G: X14XE,C16SEL,X16XEL o numerach: 90573326 lub 13 38 331 (termostat w obudowie), tylko jest jeden szczegół różniący wkład oryginalny (nie występujący w sprzedaży bez obudowy) od wkładu-zamiennika -> oryginał ma w wieczku otworek z zaworkiem, a wkłady-zamienniki nie mają. Czy ma to znaczenie? Może mieć ze względu na odmienną obudowę tych termostatów - X14XE,C16SEL,X16XEL mają z obudowy wyprowadzone plastykowe kolanko, które łączy się gumowym wężykiem ze zbiornikiem wyrównawczym. Może zaworek ma za zadanie odpowietrzanie układu (układ w oryginale odpowietrza się sam)? Nie wiem, ale przed zakupem wkładu-zamiennika warto się dowiedzieć.

Ja na wszelki wypadek kupiłbym np. to: klik.

Pozdr.

Napisano

Zaworek ma umożliwić odpowietrzenie układu, można go "zastąpić" otworkiem ~2mm średnicy, termostat musi być zamontowany otworkiem "do góry".

Napisano

> Zaworek ma umożliwić odpowietrzenie układu, można go "zastąpić"

> otworkiem ~2mm średnicy, termostat musi być zamontowany

> otworkiem "do góry".

To nawet nie jest zaworek, tylko zwykly "koralik", ktory pozwala na odpowietrzenie ukladu, ale jednoczesnie ogranicza nadmierny przeplyw zimnej cieczy przez zamkniety termostat. Zatem wykonanie otworu fi 2 mm w zupelnosci wystarczy.

Pozdrawiam

Napisano

> Mera nie robi?

Robi, nazywa się TV-119, ale trzeba uważać, bo ten model występuje w 2 odmianach: 87*C i 92*C (wg danych z katalogu Mery). Do X16XEL potrzebny jest 92*C, jeśli wstawić ten drugi, silnik będzie niedogrzany.

Pozdr.

Napisano

> potrzebny jest 92*C, jeśli wstawić ten drugi, silnik będzie

> niedogrzany.

A przypadkiem nie wszystkie ople mają termostat od 92C hmm.gif

Napisano

> A przypadkiem nie wszystkie ople mają termostat od 92C

Nie wszystkie! Niektóre mają 82*C, inne 87*C... Ale to teraz nieważne...

Przejrzałem dokładnie ten katalog Mery i znalazłem informację, że termostat TV-119 na 87*C jest m.in. dla silnika 2.0 16V DTEC20 w DU Nubira!!! Więc to nie błąd i trzeba uważać przy zakupie!!!

Termostat na 92*C dokładnie nazywa się TV-119.92

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Wymieniłem termostat - 92 oC. Co prawda bez tego "koralika" ale z otworkiem. Z początku było ok. temperatura utrzymywała sie na poziomie ok 85-87oC. Dodatkowo przez przwód odpowietrzający cały czas krąży do zbiorniczka płyn. [ tak podobno musi być, w/g mechanika, ale przy starym termostacie tego nie robił]. Ale wczoraj jechałem trochę dalej i zgłupiałem. Termostat raz pokazuje 80oC, za chwilę spadnie do minimum a za chwilę znowu się powoli podniesie. Układ odpowietrzyłem, wentylator załącza się prawidłowo, ale sądzę, że może padł czujnik temperatury??? albo wskażnik na konsoli. Co o tym sądzicie i jaka powinna być temperatura silnika x16xel. Pozdrawiam

Napisano

> Z początku było ok. temperatura utrzymywała sie na

> poziomie ok 85-87oC.

IMO nie jest ok - dziś sprawdziłem, podczas jazdy przy temp. powietrza 27*C wskazówka pokazywała lekko ponad 90*C. 85-87*C to mi pokazuje w zimie, gdy jest poniżej 0*C...

> Dodatkowo przez przwód odpowietrzający cały

> czas krąży do zbiorniczka płyn.

Bo nie ma koralika, on chyba zamyka otworek, gdy podejdzie pod niego ciecz, a otwiera dla powietrza.... prawdopodobnie jest pusty w środku i działa jak pływak w gaźniku.

> sądzę, że może padł czujnik temperatury???

> albo wskażnik na konsoli.

Bardzo możliwe, temperatura cieczy tak szybko się nie zmienia, obstawiałbym na początek zanieczyszczenia na wtyczce lub w gnieździe czujnika temperatury lub przerwany kabelek. Mogłeś coś uszkodzić podczas wymiany termostatu.

Pozdr.

Napisano

> IMO nie jest ok - dziś sprawdziłem, podczas jazdy przy temp.

> powietrza 27*C wskazówka pokazywała lekko ponad 90*C. 85-87*C to

> mi pokazuje w zimie, gdy jest poniżej 0*C...

Masz troche mocniejszy silnik i powinien trzymac troche wiecej,

nawet w zimie ponad 90*C przy dobrym termostacie.

Na starym mi sie wachalo 85-90*C, teraz na tym Wahlerze 93-95*C,

a ty kombinowales jesli pamietam, wiec moze zamiennik szwankuje hmm.gif

Napisano

> a ty kombinowales jesli pamietam, wiec moze zamiennik szwankuje

No właśnie, że nie kombinowałem... Kupiłem nowy oryginalny GM, zamontowałem i nic się nie zmieniło.... więc stary sprzedałem jako uzywany 100% sprawny i nie miałem reklamacji. Albo TTTM, albo wskaźnik jest tylko wskaźnikiem i pokazuje tak, jak kiedyś na elektroda.pl opisał pracownmik ASO Opel: klik.

Właściwie, aby rozwiać wątpliwości i dociec prawdy trzebaby podłączyć niedaleko czujnika temperatury prawdziwy termometr i zmierzyć dokładnie, przy jakich temperaturach rzeczywistych i na wskaźniku:

- otwiera się przelot do chłodnicy

- włącza się wentylator

Zobrazowałem opis z linka powyżej, zależność wskazań temperatury na wskaźniku od rzeczywistej temperatury wygląda mniej więcej tak:

282763820-wykres800.jpg

W Astrze G wskazówki wszystkich zegarów są sterowane cyfrowo, a nie analogowo. Poruszane są silniczkami krokowymi, a więc sterowanymi z mikrokontrolera, co umożliwia dowolne kształtowanie charakterystyki ich wskazań.

Pozdr.

post-65098-14352503934572_thumb.jpg

Napisano

Z wracam honor grinser006.gif,

cos mi zaskoczylo w memory ze cos kiedys pisales o tych zamiennikach

i myslalem,ze masz.

> - otwiera się przelot do chłodnicy

W moim nie zachwalanym poprawilo sie

> - włącza się wentylator

Wlacza powyzej 100*C i spada do 95*C

W Opelscanerze mamy dwie wartosci z czujnika, a termometr bylby dodatkiem.

To nie jest glupie, trzeba po kombinowac z termometrem.

Napisano

Jak wiesz, bawiłem się Opelscannerem i wykonałem test wskaźników (głównie temperatury i prędkości oraz chyba obrotów też) - pokazywały idealnie to, co wpisałem do programu. Wynika z tego, że w tej opcji program ten działa identycznie jak oryginalny Tech2.

Przeprowadzenie eksperymentu z rzeczywistym termometrem w takiej sytuacji sprawdziłoby wiarygodność czujnika temperatury wody. IMO różnica wskazań nie będzie większa niż +/- 5 deg, co jest nieistotne dla kierowcy.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedzi. Chyba układ był zapowietrzony, wczoraj zagrzałem silnik i dzisiaj wskazania są już inne: 89-90 a według załączonego wykresu byłoby to ok. . Są również chyba dwa biegi wentylatora???, ale do schłodzenia wystarcza jeden. Myślę że będzie dobrze. Pozdrawiam

Napisano

Mialem napisac, ze takie wahania wynikaja z nieodpowietrzonego ukladu. Kilka razy mi sie przytrafilo, ze w Astrach uklad odpowietrzal sie nastepnego dnia, po przejechaniu ilustam km. Jakis czas temu wymienialem u siebie termostat, odpowietrzylem przez czujnik na licznik, pojezdzilem kilkadziesiat km, wskazania skakaly, a nastepnego dnia musialem dolac ok 0,5 l plynu. Od tego czasu (4 miesiace) poziom plynu ani drgal.

Niedostateczne odpowietrzenie ukladu moze objawiac sie rowniez bulgotaniem w nagrzewnicy, wyraznie slyszalne w kabinie.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak wiesz, bawiłem się Opelscannerem i wykonałem test wskaźników

> (głównie temperatury i prędkości oraz chyba obrotów też) -

> pokazywały idealnie to, co wpisałem do programu. Wynika z tego,

> że w tej opcji program ten działa identycznie jak oryginalny

> Tech2.

Wiem grinser006.gif

Powyzsze zgadza sie, tylko z obrotami kicha.

Chcialem podniesc u siebie o 50 obr/min, pamieta do wylaczenia.

Po wlaczeniu silnika zapomina i ustawione jest tyle co fabrycznie sick.gif

W Op to samo.

Napisano

To twój bład w sztuce -> w Astrze G układ odpowietrza się automatycznie, należy po wlaniu płynu właczyć silnik i zaczekać, aż właczy się wentylator chłodnicy, jak się coś grzebie, to trzeba wiedzieć jak. Zawsze tak robię i nigdy nie miałem cyrków z chłodzenniem silnika.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.