Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

SC 900 problem z hamulcami i spalaniem oleju

Featured Replies

Napisano

Witam centomaniaków,

Mam dwa problemy z moim sejem, pierwszy to hamulce drugi to problem ze spalaniem oleju.

1. Hamulce,

Ostatnio pojechałem zbadać hamulce po wymianie z tyłu tarcz kotwicznych, cylinderków, końcowych przewodów hamulcowych, rozpieraków i linki hamulca ręcznego (oprócz przewodów hamulcowych wszystko Ricambi Originali). Przy robocie wymieniony cały płyn hamulcowy. W zeszłym roku wymienione szczęki tył (Fomar) i bębny, niestety jakieś zamienniki. W wyniku badania okazało się że przód hamuje prawidłowo, natomiast z tyłu jedno koło nie hamuje tak jak ma (różnica prawy-lewy wynosi około 40%), ta różnica w hamowaniu występuje zarówno w przypadku hamulca zasadniczego jak i ręcznego na tym jednym kole.

Ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?

2. Spalanie oleju,

Od jakiegoś czasu zaczyna mi ubywać oleju w ilościach około 0.5 litra na 300-350 km, przy przegazowaniu widać jak puszcza niebieski dymek, również jak podjadę do świateł i poczekam na zielone trochę dłużej i ruszę dynamicznie to widzę chmurę niebieskiego dymu za mną, jak się zatrzymam i zaraz ruszę takiego efektu nie ma lub gdy ruszę powolutku nie wkręcając go na obroty. Objaw nasila się, jeśli przed światłami hamuje silnikiem. Końcówka wydechu cała czarna od sadzy. Olej wymieniony w maju, od tego czasu już mu ze 2 litry dolałem.

Auto ma już najechane 150000 km. Nie była jeszcze robiona uszczelka pod głowicą, w oleju brak chłodziwa, w chłodziwie brak oleju, pod korkiem brak masełka.

Co to może być? uszczelka pod głowicą, uszczelniacze zaworowe, coś innego. Za co się zabrać co sprawdzić.

Planuje wymianę uszczelki pod głowicą, zabielić ją i wymienić uszczelniacze zaworowe, do tego chcę dotrzeć zawory i gniazda.

Jak ktoś ma jakieś pomysły na rozwiązanie powyższych problemów to nie krępujcie się i piszcie.

Jeśli już będe się zabierał za robote to co kupić:

1. Uszczelka pod głowice - słyszalem że Goetze lub fabryczną uszczelkę najlepiej kupić,

2. Uszczelniacze zaworowe - jakiej firmy szukać,

3. Pierścienie - jakiej firmy szukać? , da się wymienić pierścienie bez tego "ściskacza" na tłok, tzn. w garażowych warunkach,

4. Pasty do docierania zaworów - jakieś są lepsze jakie kupic?

5. co jeszcze wymienić przy sciągniętej glowicy żęby potem dwa razy nie dlubać,

6. Ktoś ma momenty dokręcenia śrub w głowicy podane w N*m??

pozdro

cimi

Napisano

uszczelniacze zaworowe oraz pierścienie nieważne jakiej firmy co do pierścieni da się wymienić w garażowych warunkach bez problemu.

co do roboty to wystarczy upg, uszczelniacze i pierścienie no i oczywiscie przy okazji rozrząd i inne uszczelniacze (np. wałka rozrządu )

Napisano

pg, uszczelniacze i pierścienie no i

> oczywiscie przy okazji rozrząd i inne uszczelniacze (np. wałka

> rozrządu )

hm, to 900 jest. Tam przy zwalaniu głowicy nie rusza się rozrządu jakotakiego zeby.GIF

Napisano

Moment dokręcania głowicy SC 900 :20Nm ,40Nm i 2x90".przy okazji spasuj wszystkie kanały usuń nierówności po odlewaniu.Pierścienie zakładałem GETZA.

Napisano
  • Autor

> Moment dokręcania głowicy SC 900 :20Nm ,40Nm i 2x90".przy okazji

> spasuj wszystkie kanały usuń nierówności po

> odlewaniu.Pierścienie zakładałem GETZA.

A wiesz może z jakim momentem skręca się korbowody z wałem??

pozdro

cimi

Napisano

Od 39 do 43 Nm.Ja dokręcałem na 41.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> uszczelniacze zaworowe oraz pierścienie nieważne jakiej firmy co do

> pierścieni da się wymienić w garażowych warunkach bez problemu.

> co do roboty to wystarczy upg, uszczelniacze i pierścienie no i

> oczywiscie przy okazji rozrząd i inne uszczelniacze (np. wałka

> rozrządu )

Silnik po pomiarach:

Próba olejowa wyszła następująco

1 cylinder - 12,5 atm,

2 cylinder - 12,5 atm,

3 cylinder - 10 atm,

4 cylinder - 13 atm,

Po wstrzyknięciu oleju do 3 cylindra kompresja bez zmian.

Prawdopodobnie to oznacza że głowica puszcza i do wymiany są uszczelniacze zaworowe w tym cylindrze. Ewentualnie uszkodzenie czy wypalenie zaworów. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?

Co jest potrzebne do wymiany tych uszczelniaczy i jak się do tego zabrać, wolałbym nie ściągać głowicy narazie.

Jak już rozepnie się zamek na zaworze to uszczelniacz da się wydłubać? czy też trzeba jakieś knify zastosować?

Ktoś ma jakiś patent na podparcie zaworu podczas ściągania zamka, jeśli głowica siedzi w samochodzie?

Oleju znika około 1 litra na 300 km.

pozdro

cimi

Napisano

> Silnik po pomiarach:

> Próba olejowa wyszła następująco

> 1 cylinder - 12,5 atm,

> 2 cylinder - 12,5 atm,

> 3 cylinder - 10 atm,

> 4 cylinder - 13 atm,

> Po wstrzyknięciu oleju do 3 cylindra kompresja bez zmian.

> Prawdopodobnie to oznacza że głowica puszcza i do wymiany są

> uszczelniacze zaworowe w tym cylindrze. Ewentualnie uszkodzenie

> czy wypalenie zaworów. Czy ktoś ma jakieś inne pomysły?

> Co jest potrzebne do wymiany tych uszczelniaczy i jak się do tego

> zabrać, wolałbym nie ściągać głowicy narazie.

> Jak już rozepnie się zamek na zaworze to uszczelniacz da się

> wydłubać? czy też trzeba jakieś knify zastosować?

> Ktoś ma jakiś patent na podparcie zaworu podczas ściągania zamka,

> jeśli głowica siedzi w samochodzie?

> Oleju znika około 1 litra na 300 km.

> pozdro

> cimi

Przy takim poborze to zdejmij lepiej tą głowicę i oblookaj bo to prawie nie możliwe żeby 900cm mogła to przepalić.

Napisano

przy takim spalaniu oleju ja bym zrobil na bank pierscienie + remont glowicy, to jest bardzo duzo oleju

Napisano
  • Autor

> przy takim spalaniu oleju ja bym zrobil na bank pierscienie + remont

> glowicy, to jest bardzo duzo oleju

Podjąłem decyzję że ściągam głowice. Wydaje mi się że pierścienie są dobre, bo wtedy by kompresji nie było. Dziś osłuchałem silnik i zauważyłem takie kolejne objawy. Po wyjęciu bagnetu słychać bulgotanie, oraz przy przegazowaniu wydostaje się z bagnetu lekki dymek. Odma jest cała mokra od oleju, tzn. trochę oleju mi wyciska przez nią ale napewno nie 1l/300km. Przy jeździe dosyć często włącza się wentylator na chłodnicy, kontrolka przegrzania nie zapala się, a jest dobra bo sprawdzałem.

Moim zdaniem to jest UPG plus uszczelniacze zaworowe, zobaczę jak ściągnę główkę.

Wiesz jak sprawdzić pierścienie??

pozdro

cimi

Napisano

> Podjąłem decyzję że ściągam głowice. Wydaje mi się że pierścienie są

> dobre, bo wtedy by kompresji nie było. Dziś osłuchałem silnik i

> zauważyłem takie kolejne objawy. Po wyjęciu bagnetu słychać

> bulgotanie, oraz przy przegazowaniu wydostaje się z bagnetu

> lekki dymek. Odma jest cała mokra od oleju, tzn. trochę oleju mi

> wyciska przez nią ale napewno nie 1l/300km. Przy jeździe dosyć

> często włącza się wentylator na chłodnicy, kontrolka przegrzania

> nie zapala się, a jest dobra bo sprawdzałem.

> Moim zdaniem to jest UPG plus uszczelniacze zaworowe, zobaczę jak

> ściągnę główkę.

> Wiesz jak sprawdzić pierścienie??

> pozdro

> cimi

tylko i wylacznie proba olejowa, przed i po dawce oleju

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> przy takim spalaniu oleju ja bym zrobil na bank pierscienie + remont

> glowicy, to jest bardzo duzo oleju

Silnik mam teraz rozkopany, wymieniłem pierścienie, usunąłem dużo nagaru z tłoka i rowków pierścieniowych. Uszczelka PG wyglądała na dobrą. Dziś wieczorem przyjedzie do mnie głowica z regeneracji, czyli wymiany uszczelniaczy, docierania zaworów i planowania. Te "dużo" oleju wpadało poprzez gumki zaworowe, tylko jeden cylinder nie dostawał porcji oleju do mieszanki paliwowo powietrznej. W tym jednym cylindrze z mniejszą kompresją puszczał też ssacy.

Teraz mam takie pytanie przy demontażu głowicy ściągnąłem klawiaturę z popychaczami hydraulicznymi. Czy musi być zachowana kolejność tych popychaczy tak jak było fabrycznie zmontowane czy ich kolejność jest dowolna. Teraz mam je jeszcze w klawiaturze, tak jak je wyciągnąłem, tylko żeby nie powypadały leży ona do góry nogami, wyciekł z popychaczy olej ( tak to wygląda) czy trzeba je jakoś przygotować przed montażem??

Jak już mam głowicę ściągnięta jest jeszcze coś co można sprawdzić/wymienić?? Na coś uważać przy montażu??

pozdro

cimi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.