Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rolka napinająca pasek rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam wink.gif

Wyszła taka głupia sprawa i nie bardzo wiem z której strony się zabrać do tego grinser006.gif Otóż zaszła potrzeba zdjęcia rozrządu i w zasadzie nie byłoby z tym żadnych problemów gdyby nie to, że ktoś zrobił za długi gwint (lub za szeroką rolkę)... sick.gif Może macie jakieś patenty jak się do tego zabrać, żeby tą pier*** rolkę zdjąć? Silnik podniosłem ile się da (dalej nie idzie, bo już opiera się o wydech, a szkoda byłoby urwać tongue.gif) i nadal jest za mało miejsca żeby ją ściągnąć. Poduszka i łapa silnika też odkręcona (akurat to z innego powodu zdjąłem, ale przynajmniej dodatkowo nie przeszkadza). Obcięcie kawałka gwintu odpada, bo nawet nie miałbym czym tego zrobić... crazy.gif Z resztą musi być jakiś na to sposób, bo silnik ma już nalatane ok. 215 kkm i rozrząd był zmieniany nie raz...

W zasadzie to nie ma konieczności zdjęcia tej rolki (ma przejechane dopiero 4 kkm), ale potrzebowałem ściągnąć tą blaszkę pod spodem no i wypadałoby ją oczyścić z całego syfu, pozostałości poprzedniego silikonu co by to można było na nowo dobrze uszczelnić, a rolka jednak w tym skutecznie przeszkadza... Dlatego jeśli macie jakieś niezawodne patenty na zdejmowanie tej nieszczęsnej rolki to byłbym wdzięczny za radę ok.gif

Poniżej fotki poglądowe grinser006.gif

282763252-rolka1.jpg

282763252-rolka2.jpg

post-129023-14352503931948_thumb.jpg

Napisano

Wydaje mi się, że musisz po prostu rozczepić rolkę.

Łożysko jest nasuwane na mniejszy mimośrodowy element regulacyjny.

Napisano

masz seryjne Turbo i.e. czy przekładkę robiłeś? może coś się różni i dlatego miejsca nie ma i trzeba pokombinować

Napisano

Na foto nr 2 już dobrze do tego podchodziłeś, ale wystarczy ten element na który się nakłada rolkę całkowicie odseparować.

Napisano
  • Autor

> masz seryjne Turbo i.e. czy przekładkę robiłeś? może coś się różni i

> dlatego miejsca nie ma i trzeba pokombinować

Mam seryjne Turbo waytogo.gif Taki jest niestety ich urok, że miejsca tam czasem nieco brakuje crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Na foto nr 2 już dobrze do tego podchodziłeś, ale wystarczy ten

> element na który się nakłada rolkę całkowicie odseparować.

Hmmm... hmm.gif nie wiedziałem, że to się składa z dwóch części. A skoro tak, to całkiem zmienia postać rzeczy grinser006.gif Póki co nie będę jeszcze mówił, że jednak ktoś to sprytnie pomyślał żeby to łatwo było zdjąć, wstrzymam się do momentu aż rolka będzie zdjęta ok.gif

Mówisz, że już dobrze się za to zabierałem, tylko że to tak było założone, ja tam jeszcze nic nie kombinowałem, bo myślałem że to jedna część tongue.gif W każdym razie to pewnie musi być solidnie nasadzone (bo rolka w końcu chyba nie powinna mieć luzu), a ze ściągaczem nie podejdę icon_rolleyes.gif

Dzięki za rady, jutro zabieram się za to waytogo.gif

Napisano

Teraz przypomniałem. Właśnie trzeba zdjąć tą blachę z rolki. Wtedy zejdzie po kilku sprytnych ruchach. wink.gif U mnie tata wpadł na to niestety dopiero po ciachnięciu śruby. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> podnieś nieco silnik do góry i po kłopocie.

> pozdr

Sęk w tym, że podniosłem go na tyle (tak jak napisałem w pierwszym poście), że wydech nie pozwalał już na więcej 270751858-jezyk.gif

Napisano

A może uciąć kawałek tej śruby BOSCHEM a w momencie założenia jej z powrotem,po prostu nagwintować.

Napisano

> Sęk w tym, że podniosłem go na tyle (tak jak napisałem w pierwszym

> poście), że wydech nie pozwalał już na więcej

to użyj dobrej breszki i lekko odepchnij nią silnik w prawą lewą stronę.

Jakiś czas temu robiłem rozrząd w uno T jednego klubowicza i nie było jakiś specjalnych kłopotów.

pozdr

Napisano
  • Autor

> to użyj dobrej breszki i lekko odepchnij nią silnik w prawą lewą

> stronę.

> Jakiś czas temu robiłem rozrząd w uno T jednego klubowicza i nie było

> jakiś specjalnych kłopotów.

> pozdr

Może faktycznie tak trzeba będzie zrobić, zawsze to mniej kłopotu niż ściąganie łożyska z rolki. Zobaczymy na ile silnik będzie się dało odepchnąć ok.gif

Napisano

> to użyj dobrej breszki i lekko odepchnij nią silnik w prawą lewą

> stronę.

> Jakiś czas temu robiłem rozrząd w uno T jednego klubowicza i nie było

> jakiś specjalnych kłopotów.

> pozdr

ja nawet nie tknąłem łap i silnika, po prostu wszystko rozłożyłem i wymiana poszła bezproblemowo ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.