Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kiedy można wkręcać na wyższe obroty?

Featured Replies

Napisano

Witam.

Po jakim czasie ( od jakiej temperatury) od uruchomienia zimnego silnika można dać wyższe obroty.

Gdzieś czytałem że nie należy przekraczać 2500 obr/min do czasu nagrzania się silnika.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Po jakim czasie ( od jakiej temperatury) od uruchomienia zimnego

> silnika można dać wyższe obroty.

> Gdzieś czytałem że nie należy przekraczać 2500 obr/min do czasu

> nagrzania się silnika.

Wkręcać zawsze można, ale jak długo Ci auto posłuży to niewiadomo.

A tak rozsądnie to polecam kręcić dopiero jak silnik złapie normalną temp. pracy, różne wartości są dla różnych silników.

Ja u siebie kręcę auto jak jest zimny to do 3krpm, jak wskazówka wyjdzie ponad niebieskie pole pozwalam sobie na więcej, a jak osiągnie (według zegarów) 90 stopni, to ile fabryka dała jak potrzeba.

Również wprowadzanie auta na obroty moim zdaniem jest uzależnione od oleum w silniku, czyli jak stary mineralny to lepiej nie piłować nawet jak jest gorący - tak przynajmniej ja robie.

PZDR VEN

Napisano

> Witam.

> nagrzania się silnika.

> Pozdrawiam.

Masz taki silnik, ze czy chcesz czy nie nawet na zimnym musisz

krecic przy ruszaniu pod 3000 obr/min.

Poniewaz jak przy max 2500 zmienisz bieg to spadnie Ci +/- 1800 obr/min

a tego te silniki nie lubia.

Napisano

> jak wskazówka wyjdzie ponad czerwone pole pozwalam sobie na więcej

zaraz zaraz hmm.gif

aż tak Ci się grzeje silnik podczas jazdy? ponad czerwone?

biglaugh.gif

Napisano

> zaraz zaraz

> aż tak Ci się grzeje silnik podczas jazdy? ponad czerwone?

Fakt pomyłka, ponad niebieskie pole zeby.GIF

Napisano

> Masz taki silnik, ze czy chcesz czy nie nawet na zimnym musisz

> krecic przy ruszaniu pod 3000 obr/min.

hmm

aż takie muły są te 16-to zaworówki?

jak bym u siebie w c16nz zakręcił pod 3000 przy ruszaniu to na bank

spalę trochę gumy (i sprzęglą hahaha.gif)

zlosnik.gif

Napisano

> hmm

> aż takie muły są te 16-to zaworówki?

> jak bym u siebie w c16nz zakręcił pod 3000 przy ruszaniu to na bank

> spalę trochę gumy (i sprzęglą )

Ja np jak pojeżdze 1.7dti, trasa do Wrocławia i do domu (około 1150km), a później wsiąde do mojego starego c16nz to mam problem z opanowaniem mocy rotfl.gif, znaczy sie czesto piszcza opony przy ruszaniu i mija z 10km zanim sie przyzwyczaje grinser006.gif

Jakbym mial kupowac znowu G to kupiłbym benzyne w 8 zaworach. Fakt mało mi G pali (własnie tankowałem 4.7/100km. Hajnówka- Wawa i odwrotnie. Mimo wszystko tego diesla bym juz nie kupił i nie polecił. Myślałem, ze z czasem sie przyzwyczje, niestety nie......

Napisano

> Ja np jak pojeżdze 1.7dti, trasa do Wrocławia i do domu (około

> 1150km), a później wsiąde do mojego starego c16nz to mam problem

> z opanowaniem mocy , znaczy sie czesto piszcza opony przy

> ruszaniu i mija z 10km zanim sie przyzwyczaje

> Jakbym mial kupowac znowu G to kupiłbym benzyne w 8 zaworach. Fakt

> mało mi G pali (własnie tankowałem 4.7/100km. Hajnówka- Wawa i

> odwrotnie. Mimo wszystko tego diesla bym juz nie kupił i nie

> polecił. Myślałem, ze z czasem sie przyzwyczje, niestety

> nie......

A to ciekawe co piszesz bo ja wręcz odwrotnie, miałem C18NZ HB, a teraz 1.7DTI kombi i tym drugim mi się lepiej jeździ, wyprzedza, ale gorzej rusza bo ta jedynka jakaś krótka jak w traktorze, później nawet przyjemnie, a spalanie faktycznie bajka 893goodvibes.gif Ostatnio Warszawa-Kraków-Zakopane-Wadowice około 4.8/100km (dopuszczając błedy obliczeniowe i różnicę w dystrybutorze, niech będzie 5/100km wink.gif )

Może coś nie do końca teges z tym twoim DTI oink.gif

Póki co polecam jak najbardziej palacz.gif

pzdr

Napisano

Jeździłem trzena DTI i kazdy tak samo, chyba jeden był zamulony. Kolega 2 lata temu jak kupil ale w htb to myslał ze cos jest popsute, byl nawet w serwisie. Po prostu te auto tak jeździ... Jeszcze klima właczone to jzu tragedia. W trasie juz w miare ok, ale ruszanie z miejsca jest najgorsze. no.gif

Napisano

> hmm

> aż takie muły są te 16-to zaworówki?

Ojciec jadąc ze mną a on ma 16V powiedział, żeby tak z dołu przyśpieszyć jak ja to on musi swój silnik mocno wkręcić. Takie porównanie 1.6 litra w obu biglaugh.gif

> jak bym u siebie w c16nz zakręcił pod 3000 przy ruszaniu to na bank

> spalę trochę gumy (i sprzęglą )

Ja w swojej 8 zaworówce śmiało ruszam z 1000 obrotów i auto zwinnie rwie się do jazdy i wystarcza kręcenie do 3000 i kolejny bieg. Wówczas wykorzystuje tylko moment obrotowy a jazda wcale do wolnych nie należy w mieście

Napisano

> Ojciec jadąc ze mną a on ma 16V powiedział, żeby tak z dołu

> przyśpieszyć jak ja to on musi swój silnik mocno wkręcić. Takie

> porównanie 1.6 litra w obu

> Ja w swojej 8 zaworówce śmiało ruszam z 1000 obrotów i auto zwinnie

> rwie się do jazdy i wystarcza kręcenie do 3000 i kolejny bieg.

> Wówczas wykorzystuje tylko moment obrotowy a jazda wcale do

> wolnych nie należy w mieście

Temu zawsze byłem, jestem i będe za 8 zaworówkami ok.gif

Napisano

No nie wiem, demon szybkości to nie jest, ale zawalidroga też nie, ja sie przyzwyczaiłem i polubiłem, na minus flegmatyczny 1 bieg. Natomiast we wspomnianej 1.8 8V mimo 90KM (czyli wiecej niż twoje C16NZ) przyśpieszanie na 4, czy 5 nie było najprzyjemniejsze, może przez instalację II generacji bujał sie jak żółw. W DTI sprawę ratuje turbo i trzymając go od około 1800ob/min nie jest źle, a powinno być lepiej przy tej samej mocy niż w wolnosącym bo masz większy moment obrotowy i doładowanie. Wracając do tematu to nie warto kręcić zwłaszcza w zimie na wysokie obroty auta, które ma turbinkę, jeśli chcemy by nam dłużej służyła smile.gif

pzdr

Napisano

> nagrzania się silnika.

kiedyś pracowałem z mądrym facetem który wcześniej pracował w ośrodku badawczo- rozwojowym i zapytałem go o to,

powiedział że zimnego silnika nie powinno się wkręcać na obroty momentu maksymalnego [wyjaśnił że ma to związek z siłami działającymi przez gazy spalinowe i luzy zimnego silnika - niemniej ja biedny elektryk teraz nie pamiętam już szczegółów uzasadnienia], zatem dla silnika 16v jest to rząd około 4 tys/min,

jeżeli chodzi o pracę silnika ciepłego optymalna dla niego byłaby praca [wynikająca z charakterystyki 'mechanicznej' -obroty w funkcji mocy i momentu] na obrotach pomiędzy momentem maksymalnym a mocą maksymalną,

pytanie teraz co to jest zimny silnik, cóż, patrz luzy -> a więc pewnie stopniowo wraz z nagrzewaniem silnika luzy się zmniejszają pozwalając go kręcić wyżej - praktycznie zrobiono to np w BMW M5 gdzie były diody na skali obrotomierza które wyznaczały pułap powyżej którego nie powinno się wkręcać silnika, a gasły kolejno wraz z jego rozgrzewaniem,

warto zwrócić uwagę również na temp oleju a nie tylko samego silnika,

wybacz że nie podam Ci uzasadnienia wszystkich przytoczonych tu teorii ale jak wspomniałem jestem elektrykiem i tamte mądre mechaniczne uzasadnienia mi umknęły,

oczywiście trudno sobie wyobrazić w praktyce eksploatację silnika np ciepłego i utrzymywać obroty między momentem a mocą maksymalną jednak z punktu widzenia mechaniki tak ponoć właśnie powinno być,

być może koledzy z kącika którzy są za pan brat z teorią budowy silników coś wspomogą teorią,

brat

Napisano

> jeżeli chodzi o pracę silnika ciepłego optymalna dla niego byłaby

> praca [wynikająca z charakterystyki 'mechanicznej' -obroty w

> funkcji mocy i momentu] na obrotach pomiędzy momentem

> maksymalnym a mocą maksymalną,

IMO silnik ma największą sprawność (praca optymalna), jeśli pracuje przy momencie maksymalnym, a spala najwięcej paliwa, przy maksymalnej mocy. Oznacza to, że jeśli np. silnik ma mom max przy obrotach 3000, to powinien pracować w zakresie około 2500-3500. Jeśli by było tak jak piszesz, to mój silnik powinien pracować pomiędzy 3500 a 6000 obr/min - jakoś nie wyobrażam sobie tego... przy ruszaniu z 3500 pewnie spaliłbym gumy lub sprzęgło, a przy tych 6000 pewnie byłby słabiutki i palił jak smok.

Pozdr.

Napisano

> IMO silnik ma największą sprawność (praca optymalna), jeśli pracuje

> przy momencie maksymalnym, a spala najwięcej paliwa, przy

> maksymalnej mocy. Oznacza to, że jeśli np. silnik ma mom max

> przy obrotach 3000, to powinien pracować w zakresie około

> 2500-3500. Jeśli by było tak jak piszesz, to mój silnik powinien

> pracować pomiędzy 3500 a 6000 obr/min - jakoś nie wyobrażam

> sobie tego... przy ruszaniu z 3500 pewnie spaliłbym gumy lub

> sprzęgło, a przy tych 6000 pewnie byłby słabiutki i palił jak

> smok.

ale ze względu na mechanikę tak to właśnie ponoć powinno wyglądać - chodziło o to że moment obciążenia powinien na charakterystyce znajdować się powyżej momentu maksymalnego, ale jak wspomniałem - uzasadnienia nie jestem w stanie przypomnieć,

oczywiście że nikt tak nie jeździ bo to nierealne [chociaż u mnie max moment mam na 2800 a moc maks coś powyżej 5000obr i trasie w praktyce zawsze trzymam ten zakres], pomijając jazdę rusza się z niższych obrotów itd,

brat

Napisano

> ale ze względu na mechanikę tak to właśnie ponoć powinno wyglądać -

> chodziło o to że moment obciążenia powinien na charakterystyce

> znajdować się powyżej momentu maksymalnego, ale jak wspomniałem

> - uzasadnienia nie jestem w stanie przypomnieć,

Kolega zapytal sie dla silnika 16V a wiekszosc odpowiedzi jest

z diesli lub z 8V grinser006.gif

Wczoraj jezdzac po miescie obserwowalem obrotek,

ruszanie 2800, zmiana biegu +/- 3000.

Fakt zostawiam wszystkich na swiatlach, ale obserwuje tez

chwilowe spalanie na MID i troche spuszczam z pedala gazu.

Ale jak w innym watku pisalem, po zaslepieniu EGR

mam podobnie jak w 8v, moze nie calkowicIe,

ale zblizone obroty, a komp pokazuje na miescie

spalanie 7l, przy nie zaslepionym bylo 9l a czasami i 11l.

Napisano
  • Autor

Jazda na maksymalnym momencie w 1.4 16 gdzie wynosi on 4000 rpm co w przełożeniu na trasę na liczniku miałoby się 140 - 150 km/h więc bez sensu.

A jaka jest dolna granica obrotów przy której można jeździć nie powodując szkody dla silnika?

Napisano

> Kolega zapytal sie dla silnika 16V a wiekszosc odpowiedzi jest

> z diesli lub z 8V

to o czym ja pisałem tyczy się wszystkich silników spalinowych, niestety nie pamiętam uzasadnienia,

> Wczoraj jezdzac po miescie obserwowalem obrotek,

> ruszanie 2800,

> Fakt zostawiam wszystkich na swiatlach,

wcale się nie dziwię, ja ruszam na jakichś 1100-1200obr/min

brat

Napisano

> A jaka jest dolna granica obrotów przy której można jeździć nie

> powodując szkody dla silnika?

nie da się tego określić, jeżeli będziesz jechał na prostej dla danego biegu ta prędkość będzie inna niż pod górkę, kiedyś ktoś mówił że powinno się jechać z taką prędkością by na danym biegu samochód mógł swobodnie przyspieszać gdy wciśniesz gaz,

brat

Napisano

> wcale się nie dziwię, ja ruszam na jakichś 1100-1200obr/min

> brat

To u mnie z jedynki tyle tez mam grinser006.gif

Dzisiaj specjalnie obserwowalem,

trojka spokojna jazda okolo 50km/h na liczniku 2600/2800 po plaskim.

Jak jade X16SZR to przy 1800 zapinam czworke,

w moim nie da rady - czuje jak silnik sie meczy,

musi miec wyzsze obroty.

Napisano

> Dzisiaj specjalnie obserwowalem,

> trojka spokojna jazda okolo 50km/h na liczniku 2600/2800 po plaskim.

tu OK,

> Jak jade X16SZR to przy 1800 zapinam czworke,

pisze o F-ce z X16SZR? bo w G nie ma szans tak zrobić, jeżeli silnik podczas jazdy nie ma te 2800 no 2600 obr/min to właśnie czuć jak się męczy na danym biegu - myślę że pewien wpływ ma na to klimatyzacja którą mam włączoną gdy temp zewnętrzna jest powyżej 15st C,

musiałbym poobserwować ale ja z I na II przełączam przy jakichś pewnie 3000obr/min, z II na III przy jakichś 3500-4000 obr/min, z III na IV około 4000obr/min i na V nie pamiętam ale chyba podobnie,

brat

Napisano

to prawda miałem kiedyś silnik c16nz w f-ce wspaniały motor, niestety w 2008 roku już go nie wkładali do "dwójek)

nie spełniał normy euro 4.

obecnie mam twinporta 1,4 i jest kilka plusów tego motoru:

wyjątkowo niskie spalania jak na benzynę (100 % wrocławskie korki ( 8,5 - 9 L z klimą załączoną non stop) a daję mu popalić

dobre przyspieszenie , łańcuch rozrządu.

Napisano

Teorie teoriami, a ja muszę na zimno wyjeżdżać na ruchliwą "warszawską" szosę i niestety Asterka musi dostać po d... i to pod górkę beksa.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.