Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] X17DT ogromne spalanie ?

Featured Replies

Napisano

Włożyłem drugi silnik (w poprzednim remont był nieopłacalny). Wtryski sprawdzone i wyregulowane u pompiarza, sprawdzona kompresja (w normie), nowe filtry a silnik pochłania 10L ON na 100 km. Ciśnienia doładowania nie mierzyłem, ale czuje ze auto jest słabsze. Obecny silnik jest wyjęty prosto z „Anglika”, pompy nie ruszałem. Wycieków paliwa nie ma, chodź na jednym wtrysku poci się przewód nadmiarowy. Macie jakieś pomysły, co jest przyczyną takiego spalania ?

Napisano

Jak z dymieniem?

Proponuję przyjrzeć się pompie, czy przypadkiem koś jej nie podkręcał. Spójrz ta taki dekielek na pompie czy nie jest przypadkiem sklepany.

Jak jest, to i na 100% ruszana była dawka paliwa.

Napisano

> Jak jest, to i na 100% ruszana była dawka paliwa.

większa dawna, a silnik wyraźnie słabszy...dziwne to.

ale tak czy owak trzeba wyjąć pompę i dać do sprawdzenia do jakiegoś warsztatu specjalistycznego.

Napisano

> Włożyłem drugi silnik (w poprzednim remont był nieopłacalny).

co było przyczyną zgonu poprzedniego silnika? co w nim padło?

bawiłeś się w podkręcanie?

Napisano

> ale tak czy owak trzeba wyjąć pompę i dać do sprawdzenia do jakiegoś

> warsztatu specjalistycznego.

Z wtryskami zrób to samo idea.gif

Napisano
  • Autor

> co było przyczyną zgonu poprzedniego silnika? co w nim padło?

> bawiłeś się w podkręcanie?

Nie bawiłem sie w podkrecanie bo silnik miał konkretne przedmuchy i nie chciałem go dobić (ale kusiło mnie zlosnik.gif, nawet manometr do turba kupiłem).

Zaciął sie termostat w pozycji zamknietej, jak sie zorientowałem ze temp. jest za wysoka to miałem jakies 5 km do domu, myslalem ze powoli dojade i nic sie nie stanie. Niestety głowica popękała w kilku miejscach. Chciałem regenerowac ale dostałem cały silnik (z osprzetem) w cenie regeneracji głowicy wiec sie nie zastanawiałem.

Napisano
  • Autor

> Jak z dymieniem?

> Proponuję przyjrzeć się pompie, czy przypadkiem koś jej nie

> podkręcał. Spójrz ta taki dekielek na pompie czy nie jest

> przypadkiem sklepany.

> Jak jest, to i na 100% ruszana była dawka paliwa.

Odziwo prawie nie dymi, jak gwałtownie wcisne pedał w podłoge to pusci czarnego "bąka" a przy spokojnej jezdzie nie dymi (przynajmniej nie widze nic w lusterkach).

Dekiel nie jest sklepany, te kapturki zasłaniajace sruby od regulacji dawki tez nie wygladaja na ruszane.

Napisano

Jak koledzy powyzej proponuje wyjac pompe wtryskowa i dac do sprawdzenia i regulacji, pomimo ze znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze nie byla ruszana...Pompa tez sie zuzywa i wymaga co pewien czas przejrzenia...

Pozdrawiam

Napisano

Hmm ja też mam ten silnik i przy ostrzejszej jeździe astra paliła mi 10litrów i była słabsza

Pojechałem na hamownię wynik wyszedł 74koniki :/

W międzyczasie wymieniłem termostat bo nie łapała temperatury i po tym spalenie zeszło do 8 litów przy pałowaniu.

Nadal mnie trochę dręczyła ta obniżona moc więc podkręciłem dawkę paliwa na pompie wtryskowej. Po tej operacji auto zrobiło się dużo bardziej elastyczne, sporo mocniejsze, i nie miało już takiego muła do 3tyś obrotów.

Co najśmieszniejsze spalanie teraz przy pałowaniu waha się w granicach 7-7,1l

Myślę że było tak że zaniżona moc powodowała częstsze wciskanie pedału w podłogę i ciągnięcie na obrotach. Po powróceniu do seryjnej mocy autem jest łatwiej ruszyć i przyśpieszać więc nie trzeba już tak autka kręcić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.