Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cisnienie oleju

Featured Replies

Napisano

Jakie wskazania macie odnośnie ciśnienia oleju???

Bo u mnie nie dość, że wskazówka ma adhd, to jeszcze różnice pomiędzy obrotami jałowymi, a wysokimi są dość spore.....

No i nie wiem, czy wskaźnik lipny, czy źle podłączony, czy TTTM?? hmm.gif

Napisano

> Jakie wskazania macie odnośnie ciśnienia oleju???

> Bo u mnie nie dość, że wskazówka ma adhd, to jeszcze różnice pomiędzy

> obrotami jałowymi, a wysokimi są dość spore.....

Pompa jest napędzana silnikiem więc różnice ciśnienia są normalne.

U mnie AFAIR w zależności od obrotów było 1-5bar, ale dawno sprawdzałem i mogę się mylić.

Co do adhd, to nie wiem co masz na myśli.

U mnie pomiar był stabilny i jednoznaczny.

Drżenie wskazówki chyba świadczy o jakiś problemach.

Napisano

Różnice są takie, że na wolnych obrotach jest ok. 1,8 bar, a na wyższych momentalnie się robi coś ok. 4 i tak trzyma cały czas do odcinki, co jest oczywiste, bo zawór ciśnieniowy pompy oleju jest odpowiedzialny za utrzymywanie stałego ciśnienia. Na zimnym oleju, rzecz jasna, wskazówka pokazuje nieco więcej. Wskaźnik i czujnik z autogauge.

Napisano
  • Autor

> Różnice są takie, że na wolnych obrotach jest ok. 1,8 bar, a na

> wyższych momentalnie się robi coś ok. 4 i tak trzyma cały czas

> do odcinki, co jest oczywiste, bo zawór ciśnieniowy pompy oleju

> jest odpowiedzialny za utrzymywanie stałego ciśnienia. Na zimnym

> oleju, rzecz jasna, wskazówka pokazuje nieco więcej. Wskaźnik i

> czujnik z autogauge.

no właśnie też mam auto gauge.... i na jałowym faktycznie pokazuje ok 2 bar... niestety wskazówka drga i potrafi czasem się uspokoić, a czasem na jałowym wskazać ponad 4 bary, potem wrócić do 2óch... przy wysokich obrotach raz wyjdzie ponad skalę, a raz do 6 się dotoczy....

Generalnie lipa, tylko nie wiem, czy się rzucać od razu na wymianę czujnika ze wskaźnikiem? Czy jeszcze poobserwować. Wydaje mi się, że jest dobrze podpięty... po założeniu wydawało mi się, że wskazywał bardzo dobrze. niewiem.gif

Napisano

> Generalnie lipa, tylko nie wiem, czy się rzucać od razu na wymianę

> czujnika ze wskaźnikiem? Czy jeszcze poobserwować.

Wywal go. Wskazania masz conakmniej dziwne.

Mnie udało się skompletować za w sumie niewielkie pieniądze (1/2 ceny Gredgy'ego) zestaw VDO.

Czasami na Alledrogo są do kupienia w sensownych cenach pojedyncze elementyw VDO. IMO najistotniejszy jest oryginalny czujnik (niestety drogi) + nawet używany wskaźnik i masz bardzo sensowny komplet. Może nie tak ładny jak modele Greddy'ego ale wskazujący poprawne wartości.

Na marginesie: zimny olej na biegu jałowym to wskazanie ok 4 bar, cieply (50-70)ok 2-3 bar, gorący (90-105 st.) 1-1,5/1,8. Do tego sporo zależy od stanu pompy oraz jakości oleju (ogólnie).

Napisano
  • Autor

a na wskazania może wpływać to, że w tej chwili kabel z czujnika do wskaźnika idzie przy kablach WN???

Napisano

> a na wskazania może wpływać to, że w tej chwili kabel z czujnika do

> wskaźnika idzie przy kablach WN???

NIe wiem, nie znam sie na tyle. Moj kabelek o srednicy 2.5mm2 przechodzi w bezpośredniej bliskości kabli WN ale wpływu na wskazania nie ma.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj trochę po mieście pojeździłem, więc obserwowałem wskaźnik.

Generalnie jest tak, że jak jest zimny, to pokazuje praktycznie maxa. Jak się rozgrzeje olej pow. 100 stop. to na jałowym pokazuje ok 2bar, przy 2 tyś - ok 3-4 bar, przy 3 tyś - ok 5 bar i dalej co najwyżej do 6bar dojdzie..... i adhd jej odchodzi......

Ale jak jest chłodny, tzn 80-90 stop oleju, to zaczyna lipne wskazania pokazywać....

łatwo powiedzieć, wywal..... trochę $$ i czasu na to poszło mad.gif

Zastanawiam się, czy kłócić się ze sklepem o wymiane czujnika i wskaźnika......

Napisano

Do zegarów vdo można kupić czujniki zamienniki z katalogu VAG sam mam obrotomierz 4 w 1 i wskazania są z czapki ciśnienie mam praktycznie non stop 12psi temp oleju 95-120 a temp wody max 67st chciałem zanabyć auto gauge ale chyba niewarto sie ładować w ten chiński szajs.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.