Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tak sobie patrzę, żeby nie wydać za dużo a kupić młode auto

Featured Replies

Napisano

no i taki 2005r. za 13-14kPLN można kupić Aveo, często z gazem.

warte to to coś ? czy sypie się jak piasek w piaskownicy zlosnik.gif

i najważniejsze dla mnie, ocynk ? zlosnik.gif

Napisano

> no i taki 2005r. za 13-14kPLN można kupić Aveo, często z gazem.

> warte to to coś ? czy sypie się jak piasek w piaskownicy

> i najważniejsze dla mnie, ocynk ?

Mnie sie nic nie sypie, tylko leje benzyne i jade. Ocynk jest nie, az tak dobry jak w lanosie ( bo tam koreance przesadzili grinser006.gif ) ale jest wszystko oprocz dachu. Od 3 lat mam ryse zdarta do blachy na wysokosci tylnego blotnika i nie rdzewieje idea.gif

Najwiekszym minusem jest ASO i dostepnosc czesci, trzeba na nie dlugo czekac. Ale mozna serwisowac w daewoo za prawie darmo.

Unikaj jak ognia wersji 1.2 to jest rozwiniecie silnika z matiza nawet sprzegla hydraulicznego nie ma zlosnik.gif Slabe osiagi i duze zuzycie paliwa.

Polecam wersje 1.4 8V przyzwoite osiagi i zadowalajace spalanie. Gazu lyknie z 9-10l/100km w miescie.

Szukaj wersji ze wspomaganiem i elektryka - takich jest duzo na rynku.

Widac "taniosc" w srodku ale IMHO nie jest zle. Prowadzenie na 14tkach jest dosc dobre - wiadomo sportoweic to to nie jest, hamulce przyzwoite, srednia skrzynia biegow.

Jest jeszcze wersja 1.4 16V ale takich raczej malo jak znajdziesz to bierz i montuj pelna sekwencje i uzbroj_zlo.gif I wersja z USA 1.6 16V z silnikiem od lanosa zlosnik.gif.

Looknij na ta stronke.

jakiś tekst

Bierz wersje hb chyba ze stara bude sedana. Nowy sedan ma tylko 2 gwiazdki w testach zderzeniowych busted.gif

Napisano

> Unikaj jak ognia wersji 1.2 to jest rozwiniecie silnika z matiza

> nawet sprzegla hydraulicznego nie ma Slabe osiagi i duze

> zuzycie paliwa.

Czyżbyś jeździł takim autem kolego, wink.gif???

Kilka miesięcy temu kupiłem mojego 1,2 8V. Było to trochę "z musu", ponieważ miałem nabywcę na moje poprzednie auto, ale musiałem nabyć nowe w ciągu tygodnia. Ponieważ nie znalazłem na rynku wtórnym sedana 1,4, który spełniałby moje kryteria (choć szukałem), kupiłem 1,2.

Po przesiadce z felicii ( 1,3 l, 68KM, 106Nm) do aveo ( 1,15 l, 72KM, 104Nm, masa aut jest podobna), czuję raczej zmianę w postaci innej charakterystyki silnika, a nie utraty osiągów. Silnik aveo trzeba kręcić wyżej, i to wymaga przyzwyczajenia. Odwdzięcza się on natomiast przy dystrybutorze. Z perspektywy przejechanych 10 kkm śmiało piszę, że spala sporo mniej LPG niż felicia. W praktyce na trasie uzyskuję ok. 7,3 - 7,6 litra gazu, jeżdżąc z prędkością rzędu 100 - 110 km/h. W mieście, jeżdżąc na odcinkach ok. 10km wychodzi mi ok. 8 litrów LPG. Czy to dużo ?????

A po co w takim silniku sprzęgło hydrauliczne ??? Sztuka dla sztuki ???

Silnik jest mały, pod maską tyle miejsca, że wejdzie ręka, klucz i głowa w razie potrzeby - to bardzo lubię !!!

> Polecam wersje 1.4 8V przyzwoite osiagi i zadowalajace spalanie. Gazu

> lyknie z 9-10l/100km w miescie.

Pewnie, że masz rację, ale nie krytykuj nadmiernie 1,2 wink.gif

> Bierz wersje hb chyba ze stara bude sedana. Nowy sedan ma tylko 2

> gwiazdki w testach zderzeniowych

Po pierwsze - hb i sedan, to w tym przypadku dwa zupełnie odmienne auta. Gdybym miał kupić hb, to nigdy bym się nie zdecydował ze względu na rozmiary (mam dwoje dzieci), choć w tym przypadku znacznie łatwiej o silnik 1,4 ( nie wiem czemu do mniejszego auta chętniej dają większy motor ???).

Jeśli nowy sedan (który moim zdaniem jest o niebo ładniejszy) ma mniej gwiazdek, to prawdopodobnie dlatego, że od czasu testów starego zmieniono zasady przyznawania gwiazdek na bardziej rygorystyczne, nie zaś ze względu na " uwstecznienie" auta w stosunku do poprzedniej wersji.

Ponadto nie należę do ludzi, dla których ma to szczególne znaczenie, szczególnie od czasu, kiedy dokładnie doczytałem się, co owe gwiazdki oznaczają.

Napisano

> Po przesiadce z felicii ( 1,3 l, 68KM, 106Nm) do aveo ( 1,15 l,

> 72KM, 104Nm, masa aut jest podobna), czuję raczej zmianę w

> postaci innej charakterystyki silnika, a nie utraty osiągów.

> Silnik aveo trzeba kręcić wyżej, i to wymaga przyzwyczajenia.

> Odwdzięcza się on natomiast przy dystrybutorze.

Pewnie dlatego ,ze silnik z aveo jest duuuzo mlodszy od zabytku jaki byl w skodzie,poza tym inna skrzynia itp.

Napisano

> Czyżbyś jeździł takim autem kolego, ???

Nie ja jezdze 1.4 8V i tez uwazam, ze jest mulowaty powyzej 120km/h. Aveo 1.2 jezdzilem na jazdach probnych i IMHO zdecydowanie za slabe osiagi jak dla mnie.

> Kilka miesięcy temu kupiłem mojego 1,2 8V. Było to trochę "z musu",

> ponieważ miałem nabywcę na moje poprzednie auto, ale musiałem

> nabyć nowe w ciągu tygodnia. Ponieważ nie znalazłem na rynku

> wtórnym sedana 1,4, który spełniałby moje kryteria (choć

> szukałem), kupiłem 1,2.

> Po przesiadce z felicii ( 1,3 l, 68KM, 106Nm) do aveo ( 1,15 l,

> 72KM, 104Nm, masa aut jest podobna), czuję raczej zmianę w

> postaci innej charakterystyki silnika, a nie utraty osiągów.

> Silnik aveo trzeba kręcić wyżej, i to wymaga przyzwyczajenia.

No to mnie rozsmieszyles porownywac do zabytku ze Skody ( to chyba czasy 105 albo i jeszcze wczesniej pamieta ) hehe.gif Poza tym aveo jest nowsze konstrukcyjnie od felicji.

Silnik 1.2 jest idealny do miasta ale IMHO spalanie nie adekwatne do osiagow.

> Odwdzięcza się on natomiast przy dystrybutorze. Z perspektywy

> przejechanych 10 kkm śmiało piszę, że spala sporo mniej LPG niż

> felicia. W praktyce na trasie uzyskuję ok. 7,3 - 7,6 litra gazu,

> jeżdżąc z prędkością rzędu 100 - 110 km/h. W mieście, jeżdżąc na

> odcinkach ok. 10km wychodzi mi ok. 8 litrów LPG. Czy to dużo

> ?????

Nieduzo ale ten sam silnik w moich warunkach uzytkowania spalilby o 2l wiecej wiec IMHO duzo.

> Po pierwsze - hb i sedan, to w tym przypadku dwa zupełnie odmienne

> auta. Gdybym miał kupić hb, to nigdy bym się nie zdecydował ze

> względu na rozmiary (mam dwoje dzieci), choć w tym przypadku

> znacznie łatwiej o silnik 1,4 ( nie wiem czemu do mniejszego

> auta chętniej dają większy motor ???).

Jakie rozne auta? Nie rozumiem o czym Ty mowisz? Sa dwa hb stary T200 i nowy T250 oraz dwa sedany T200 i T250.

Ponizej podaje rozmiary:

Chevrolet Aveo Aveo I T200 Sedan (2002 - 2006)

długość [mm] 3880

wysokość [mm] 1495

szerokość [mm] 1670

rozstaw osi [mm] 2480

hb

długość [mm] 3880

wysokość [mm] 1495

szerokość [mm] 1670

rozstaw osi [mm] 2480

Pomijam kwestie bagaznika bo sedan ma wiekszy.

Aveo II sedan

Długość 4310

Szerokość 1710

Wysokość 1505

Rozstaw osi 2480

hb

Długość 3920

Szerokość 1680

Wysokość 1505

Rozstaw osi 2480

Tu troszke sie roznia ale maja ten sam rozstaw osi wiec roznica IMHO bardzo mala. Ale po tym wnioskuje dlaczego sedan ma gorszy wynik w testach.

> Jeśli nowy sedan (który moim zdaniem jest o niebo ładniejszy) ma

> mniej gwiazdek, to prawdopodobnie dlatego, że od czasu testów

> starego zmieniono zasady przyznawania gwiazdek na bardziej

> rygorystyczne, nie zaś ze względu na " uwstecznienie" auta w

> stosunku do poprzedniej wersji.

> Ponadto nie należę do ludzi, dla których ma to szczególne znaczenie,

> szczególnie od czasu, kiedy dokładnie doczytałem się, co owe

> gwiazdki oznaczają.

Ta jasne hehe.gif Stare modele T200 mialy po 3 gwiazdki, NOWY SEDAN T250 to jest jakas porazka jezeli chodzi o bezpieczenstwo i nie dlatego, ze zmienily sie normy tylko dlatego, ze jest niesamowicie niebezpieczny i ja tam bym swoich dzieci nie wozil. 2 slownie DWIE gwiazdki w XXI wieku to jest smiech na sali lacznie z pogietym dachem yikes.gif W testach amerykanskich wypadl lepiej ale to ze wzgledu na inna charakterystyke testow.

Co ciekawe nowy hb ma 3 gwiazki albo i wiecej nie sledzilem na biezaco testow. Z przykroscia trzeba przyznac, ze nie popislali sie konstroktorzy nowego sedana a szkoda, bo i przez to mniejsza sprzedaz.

chevrolet-aveo-crashtest_high.jpg

Pomijajac kwestie gwiazdek pokaz mi drugi obecnie produkowany samochod, ktorego dach wyglada tak jak Aveo po zderzeniu?

Napisano

> Pewnie dlatego ,ze silnik z aveo jest duuuzo mlodszy od zabytku jaki

> byl w skodzie,poza tym inna skrzynia itp.

Oczywiscie, ze duzo nowszy to jest dzielo suzuki i Daewoo. Poprzednik pamietal czasy tico, ale model oferowany w Aveo jest z XXI wieku a felicji to ho ho gleboki PRL jeszcze pamieta grinser006.gif

S-TEC is a low-displacement engine range codeveloped by Suzuki and Daewoo Motors for use in micro- and subcompact cars.

The first model was 0.8 L Straight-3 engine, based on the powerplant of the Suzuki Alto. It was used in Daewoo Tico and later the Daewoo Matiz.

In 2002, the range was extended to 1.0 L and 1.2 L straight-4 engines and updated with EGR valve to reduce pollution. A new engine plant for the updated model T4 was built. The 1.0 version is used in Chevrolet Matiz and the 1.2 in the European Chevrolet Kalos.

In 2004 the 0.8/1.0 engines were updated again. New intake and exhaust systems, along with low-friction aluminum cam followers with rollers were added, resulting in better economy. They are used in Chevrolet Matiz (model M200).

For 2008, a new 1.2 L version dubbed S-TEC II is introduced with the new Chevrolet Aveo hatchback; new features include chain-driven 16-valve DOHC valvetrain and variable intake geometry.

Napisano

> Zgadza się - w mieście w sam raz - jeździłem jakimś 1.2 w Aveo II

> sedan

Teraz ten nowy 1.2, ktory jest montowany w hb ( ciekawe czemu nei w sedanie hmm.gif ) jest o niebo lepszy. Ma lepsze osiagi i mniejsze zuzycie paliwa.

EDIT: sprawdzilem na www i chyba zaczeli go wkladac do sedana idea.gif I przez zmienna geometrie nie da sie gazu zamontowac grinser006.gif

Napisano

> EDIT: sprawdzilem na www i chyba zaczeli go wkladac do sedana I

> przez zmienna geometrie nie da sie gazu zamontowac

pewien jestes ?? biglaugh.gif

Napisano

W trasie też daje radę - w sumie nie ma innego wyjścia :-)

Brakuje nieraz mocy, ale jeśli ktoś spokojnie się turla to wystrarcza. Po pól roku użytkowania i przejechanych 25kkm jedynie co mnie zaczyna irytować to jakość powłoki lakierniczej w moim egzemplarzu objawiająca się dużą liczbą odprysków, niespotykaną w żadnym z moich poprzednich aut.

Napisano

> no i taki 2005r. za 13-14kPLN można kupić Aveo, często z gazem.

Jednej rzeczy koledzy nie wzięli pod uwagę. W tej konfiguracji będzie to często auto po "L"-ce. Jeśli kupujesz ze świadomością takiej przeszłości i w odpowiedniej cenie to jest OK, jeśli kupujesz od handlarza, auto odpicowane i z odpowiednio ustawionym przebiegiem, możesz przeżyć zaskoczenie.

Sam mam takie aveo (kupione ze świadomością) - trzeba było zrobić zawieszenie (wahacze - 130 zł/szt, można się bawić w wymianę tulei, amortyzatory przód i ostatnio drążek kierowniczy). Silnik 1,2 8V jest słaby i paliwożerny niestety, ale w mieście się turla. Często występują te autka fajnie wyposażone - klima, el. szyby.

> i najważniejsze dla mnie, ocynk ?

Blacha jest ok.

Napisano

> W trasie też daje radę - w sumie nie ma innego wyjścia :-)

> Brakuje nieraz mocy, ale jeśli ktoś spokojnie się turla to

> wystrarcza. Po pól roku użytkowania i przejechanych 25kkm

> jedynie co mnie zaczyna irytować to jakość powłoki lakierniczej

> w moim egzemplarzu objawiająca się dużą liczbą odprysków,

> niespotykaną w żadnym z moich poprzednich aut.

Teraz lakiery strasznie miętkie no.gif

W Lacetti póki nie założyłem chlapaczy, odbijały się nadkola od zewnątrz.

Yarisa mam ze strasznie poodbijaną klapą silnika.

Napisano

> Ta jasne Stare modele T200 mialy po 3 gwiazdki, NOWY SEDAN T250 to

> jest jakas porazka jezeli chodzi o bezpieczenstwo i nie dlatego,

> ze zmienily sie normy tylko dlatego, ze jest niesamowicie

> niebezpieczny i ja tam bym swoich dzieci nie wozil. 2 slownie

> DWIE gwiazdki w XXI wieku to jest smiech na sali lacznie z

> pogietym dachem W testach amerykanskich wypadl lepiej ale to

> ze wzgledu na inna charakterystyke testow.

> Co ciekawe nowy hb ma 3 gwiazki albo i wiecej nie sledzilem na

> biezaco testow. Z przykroscia trzeba przyznac, ze nie popislali

> sie konstroktorzy nowego sedana a szkoda, bo i przez to mniejsza

> sprzedaz.

> Pomijajac kwestie gwiazdek pokaz mi drugi obecnie produkowany

> samochod, ktorego dach wyglada tak jak Aveo po zderzeniu?

Nie żebym się czepiał ale na stronie rządowej w USA Aveo według mnie dużo lepiej wypada LINK Ciekawe dlaczego, czyżby za duża konkurencja u nas dla innych aut, czy inne kryteria testów bo auto raczej to samo ?

Napisano

U mnie na tylnych nadkolach i końcach drzwi jest masakra. W tym tempie za dwa lata będe miał wypiaskowane w/w elementy na połysk do gołej blachy. Pojedyńcze odpryski na przedniej masce, klapie bagażnika i drzwiach. Byłem w serwisie i stwierdzili 4 elementy do lakierowania, reszta do "zamazania". Kwota do zapłacenia zupełnie mi nie "leży" zważywszy, że to dopiero pół roku od zakupu auta. Może powiniennem do ksiązki obsługi samochodu dodać okresowe, co dwa lata lakierowanie całego samochodu...

Napisano

> U mnie na tylnych nadkolach i końcach drzwi jest masakra. W tym

> tempie za dwa lata będe miał wypiaskowane w/w elementy na połysk

> do gołej blachy. Pojedyńcze odpryski na przedniej masce, klapie

> bagażnika i drzwiach. Byłem w serwisie i stwierdzili 4 elementy

> do lakierowania, reszta do "zamazania". Kwota do zapłacenia

> zupełnie mi nie "leży" zważywszy, że to dopiero pół roku od

> zakupu auta. Może powiniennem do ksiązki obsługi samochodu dodać

> okresowe, co dwa lata lakierowanie całego samochodu...

chlapacze są ?

Napisano

> Nie żebym się czepiał ale na stronie rządowej w USA Aveo według mnie

> dużo lepiej wypada LINK Ciekawe dlaczego, czyżby za duża

> konkurencja u nas dla innych aut, czy inne kryteria testów bo

> auto raczej to samo ?

NHTSA ma słabsze testy.

IIHS robi podobnie jak w EuroNCAP

http://members.chello.pl/r.wicik/IKCh_A.html#TstZdA

Napisano

Zaraz będą plus zastanawiam się nad jakąś folię bezbarwną na ten koniec drzwi i kawałek nadkola. Jednak jeśli dają taki lakier to mogliby fabrycznie dać chlapacze. To jest moje pierwsze nowe auto i nie wiedziałem że najlepiej nim nie jeżdzić, a jak juz się gdzieś ruszać to w solidnym opakowaniu.

Napisano

> pewien jestes ??

czyli jednak do nowego 1.2 montuja hmm.gif

Napisano

> Nie żebym się czepiał ale na stronie rządowej w USA Aveo według mnie

> dużo lepiej wypada LINK Ciekawe dlaczego, czyżby za duża

> konkurencja u nas dla innych aut, czy inne kryteria testów bo

> auto raczej to samo ?

U nas NCAP auto wali niesymetrycznie w sciane, a tam prosto w sciane dlatego jest roznica.

Ale punkt odniesienia do innych aut nadal jest.

Napisano

> Zaraz będą plus zastanawiam się nad jakąś folię bezbarwną na ten

> koniec drzwi i kawałek nadkola. Jednak jeśli dają taki lakier to

> mogliby fabrycznie dać chlapacze. To jest moje pierwsze nowe

> auto i nie wiedziałem że najlepiej nim nie jeżdzić, a jak juz

> się gdzieś ruszać to w solidnym opakowaniu.

Bo to auto do jezdzenia a nie patrzenia. Zamontuj chlapacze i sie nei przejmuj.

Napisano

Też uważam że auto ma wozić z punktu A do B, a nie wyglądać. Ale wszelkie takie ubytki lakieru kojarzą mi się z korozją, a rdzy w aucie już nie zdzierżę.

Napisano

> Też uważam że auto ma wozić z punktu A do B, a nie wyglądać. Ale

> wszelkie takie ubytki lakieru kojarzą mi się z korozją, a rdzy w

> aucie już nie zdzierżę.

Ocynk jest nie ma prawa rdzewiec.

Napisano

> Zaraz będą plus zastanawiam się nad jakąś folię bezbarwną na ten

> koniec drzwi i kawałek nadkola. Jednak jeśli dają taki lakier to

> mogliby fabrycznie dać chlapacze. To jest moje pierwsze nowe

> auto i nie wiedziałem że najlepiej nim nie jeżdzić, a jak juz

> się gdzieś ruszać to w solidnym opakowaniu.

Inne marki też mają miękkie lakiery - ekologia

Co do chlapaczy - kup w ASO, nie są drogie (przynajmniej do Lacetti nie były) i będą pasować idealnie - zamontować możesz sam, tylko popatrz czy nie trzeba dokupić plastikowych kołków w dziury w karoserii i wkrętów- to już w dowolnym sklepie moto.

Napisano

> Aveo II sedan

> Długość 4310

> Szerokość 1710

> Wysokość 1505

> Rozstaw osi 2480

> hb

> Długość 3920

> Szerokość 1680

> Wysokość 1505

> Rozstaw osi 2480

> Tu troszke sie roznia ale maja ten sam rozstaw osi wiec roznica IMHO

> bardzo mala.

No tutaj, to ewidentnie zapomniałeś dodać: bagażnik - 400l vs 200l - dla niektórych czynnik decydujący.

Ale po tym wnioskuje dlaczego sedan ma gorszy wynik

> w testach.

> Ta jasne Stare modele T200 mialy po 3 gwiazdki....

Jeszcze się odniosę do tematu gwiazdek, które ( jak wszyscy wiemy) charakteryzują jedynie STATYSTYCZNE PRAWDOPODOBIEŃSTWO odniesienia obrażeń przy zderzeniu.

I na tym chciałbym się skupić.

Weźmy trzy takie same auta. Wsadźmy o nich trzy osoby: do pierwszego mojego kolegę z pracy (nr 1) - gość bardzo szczupły, ale wysoki, do drugiego mojego innego kolegę z pracy ( nr2) - gość niski, ale 130 kg wagi i o "konststencji galaretki", a do trzeciego mnie - człowieka o posturze powiedzmy średniej. Czy uważasz, że przy identycznym uderzeniu tymi autami prawdopodobieństwo poważnych obrażeń u tych trzech osób jest takie samo ???

Otóż nic z tych rzeczy.

Uderzenie, które bez problemu wytrzyma kolega nr 1, dla mnie może być już bardziej dotkliwe, a kolega nr 2 go nie przeżyje.....

Z kolei jeśli auto się przewróci i zgniecie dach, problemy może mieć kolega nr 1, a mnie się nic nie stanie, prawda ???

Sugeruję, że nie każdy musi wydawać fortunę na auto o możliwie najwyższej ilości gwiazdek ( choć oczywiście jeśli kogoś stać - to czemu nie), natomiast czasem wymaga to osobistych przemyśleń w celu znalezienia odpowiedniego punktu odniesienia, bo nie wszyscy jesteśmy " statystyczni".

Czyż nie zastanawiająca uwaga ?

Tak sobie nad tym pomyślałem, bo wyrosłem już z "suchego" fascynowania się ilością gwiazdek.....

Oczywiście ideałem jest taka jazda, aby nie dopuszczać do jakichkolwiek zderzeń ok.gif

Napisano

Sugerujesz że grubasy mają zawsze gorzej ?

Masa i wzrost kierowcy/ pasażera auta w czasie zderzenia ma znaczenie trzeciorzędne. Liczą się parametry auta i rodzaj uderzenia, przede wszystkim rodzaj przeszkody w którą się uderza. W skrócie - najważniejsze czy jest odkształcalna , jaką posiada masę w stosunku do masy pojazdu którym kierujemy. A wzrost , waga i poglądy polityczne to już sprawa mniej istotna.

Napisano

> No tutaj, to ewidentnie zapomniałeś dodać: bagażnik - 400l vs 200l -

> dla niektórych czynnik decydujący.

Pominalem z oczywsitych wzgledow, podwazylem Twoja teze, ze hb i sedan to dwa rozne auta.

> Ale po tym wnioskuje dlaczego sedan ma gorszy wynik

> Jeszcze się odniosę do tematu gwiazdek, które ( jak wszyscy wiemy)

> charakteryzują jedynie STATYSTYCZNE PRAWDOPODOBIEŃSTWO

> odniesienia obrażeń przy zderzeniu.

Z tym sie w pelni zgodze. Chcialem tylko podkreslicz i uczulic kolege Jozka zeby wybral duzo bezpieczniejszego hb zamiast sedana.

Napisano

> Ponizej podaje rozmiary:

> Chevrolet Aveo Aveo I T200 Sedan (2002 - 2006)

> długość [mm] 3880

> wysokość [mm] 1495

> szerokość [mm] 1670

> rozstaw osi [mm] 2480

> hb

> długość [mm] 3880

> wysokość [mm] 1495

> szerokość [mm] 1670

> rozstaw osi [mm] 2480

kara.gifbiglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.