Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Y17DT - grzanie świec

Featured Replies

Napisano

Z racji tego, ze jest ciepło nie czekam na grzanie swiec.

Dwa dni temu zmieniałem alternator, byłem w bardzo duzej firmie (mają kilka tysiecy sztuk altków na półce) która regeneruje alternatory.

Kupiłem auto i sie spalił mostek prostowniczy. Altek Hitachi, drogie czesci takze kupilem uzywke Delco (tanie czesci), ten altek dałem do goscia który robi w pewnej firmie oraz u siebie w domu altki. Jednak ten altek padl po miesiacu. Zawiozłem jemu znowu, a on do mnie ,,wieź pan do Kleszczel, za 250zł bedzie jak nowy, bo jak ja zrobie to i tak padnie po miesiacu gdyz moj szef robi na chinskich czesciach". Tak tez zrobiłem. Zawiozłem dwa altki tam, pierwszy hitachi i drugi delco. Fachowcy oznajmili ze z tego nic dobrego nie zloza i zaproponowali mi po regeneracji za 250zł z gwarancja. Altek jak nowy icon_eek.gif wypiaskowany, pomalowany itp. Jak nowka sztuka.

Tam tez powiedzieli ze te altki padaja gdyz w y17dt jest duzy pobór pradu, gdyz po kazdym odpaleniu grzeja swieczki przez kilka minut. Słyszałem ze jest tak w vw, cz w y17dt tez tak jest??

Ktos cos wie w tym temacie?

Napisano

Nie słyszałem, żeby Y17DT grzał świece po odpaleniu. Z tego co pamiętam, to ten silnik nie włącza wogóle świeć, jeśli temperatura otoczenia jest wyższa niż ileś tam stopni (coś koło 10 chyba).

Natomiast grzanie świec po odpaleniu to norma w X17DTL, a więc w oplowskim dieslu. Tam świece grzeją z połową swojej mocy do uzyskania ustalonej temp. płynu chłodzącego.

Napisano
  • Autor

> Nie słyszałem, żeby Y17DT grzał świece po odpaleniu. Z tego co

> pamiętam, to ten silnik nie włącza wogóle świeć, jeśli

> temperatura otoczenia jest wyższa niż ileś tam stopni (coś koło

> 10 chyba).

> Natomiast grzanie świec po odpaleniu to norma w X17DTL, a więc w

> oplowskim dieslu. Tam świece grzeją z połową swojej mocy do

> uzyskania ustalonej temp. płynu chłodzącego.

Aha, ja to usłyszałem od tych ,,co w tym siedzą". Fakt, mam y17dt ponad 3 miesiace i kontrolka jeszcze nigdy sie nie zapaliła. ok.gif

Napisano

> Aha, ja to usłyszałem od tych ,,co w tym siedzą". Fakt, mam y17dt

> ponad 3 miesiace i kontrolka jeszcze nigdy sie nie zapaliła.

Dzisiaj z rana było 10st. i mignęła mi na sekundę.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Dzisiaj z rana było 10st. i mignęła mi na sekundę.

> pzdr

Ja rano nie zwróciłem uwagi na temperature, ale napewno nie zapaliła sie.

W sumie to miernikiem można sprawdzić czy te świeczki grzeją po zapaleniu, czy tez nie.

Napisano

Y17DT jeśli się nie mylę to silnik isuzu. Wszystkie silniki isuzu po uruchomieniu silnika grzeją świeczki do momentu osiągnięcia przez silnik 60 stopni. Jest to specjalny zabieg ze względu na ekologię.

Proponuję odpalić auto i sprawdzić jakąś żarówką lub miernikiem na świecach czy jest napięcie.

Tą metodę stosuje wielu producentów aut. Poprawia to spalanie auta, oraz wycisza jednostkę zanim osiągnie odpowiednią temperaturę umożliwiającą optymalną prace.

Aha, kontrolka świec to tylko informacja kiedy auto można odpalać. Nawet gdy nie świeci to świece grzeją. W ciepłe dni zapala się na krótko lub wcale, bo silnik ma odpowiednie warunki do szybkiego uruchomienia, ale świece wtedy i tak grzeją, wyłączają się w momencie rozruchu, aby znowu załączyć się do momentu osiągnięcia w/w temperatury.

Napisano

1. Grzeją po odpaleniu z połową mocy do osiągnięcia jakiejś tam temp.

2 Wskaźnik na desce pokazuje tylko kiedy można zacząć oficjalnie odpalać, chociaż zazwyczaj odpali dużo wcześniej.

Napisano
  • Autor

No i wszystko jasne ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.