Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwa pytania dotycznące opon i przeglądu Warszawa

Featured Replies

Napisano

Pewnie powtórzę pytanie za co bardzo przepraszam, ale chyba trochę od czasu do czasu się zmienia opcja wyboru opon.

Poradźcie mi proszę jakie opony zimowe będą dobre do mojego fiacika, chodzi mi o markę i rozmiar bo w różnych miejscach słyszałam różne opinie.

Jeśli chodzi o szczegóły użytkowania, nie jeżdże jakoś oszałamiająco dużo, samochód służy mi tylko do podjechania na zakupy, do lekarza itp. bywa że stoi parę dni na parkingu w tygodniu.

Warunki hmmm różne niby w Warszawie łagodne zimy, ale przewiduję wyjazdy na podkarpacie a tam już zimy są dość ciężkawe, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

W tej chwili mam zimówki Fuldy Cristal (nie wiem czy dobrze napisałam) ale rozmiaru dobrze nie pamiętam, chyba 155/80 R13, jutro się upewnię to ewentualnie skoryguję.

Niebawem też zakończy mi się ważność przeglądu technicznego, macie może jakieś sprawdzone punkty które nie wyszukują jakiś błachostek? No nie wiem, pierwszy raz będę oddawać samochód do przeglądu i nie bardzo jeszcze w tym wszystkim się orientuję :/

Napisano

Jeśli chodzi o pytanie dotyczące stacji diagnostycznej, to myślę że warto byłoby je zadać tu grinser006.gif

Napisano

Fabryczne oponki są mniejsze (niższe) tzn. mają rozmiar 155/70R13.

Osobiście na zimę preferuję większe. Ja mam Barum polaris 2 w rozmiarze 155/80R13. Normalnie wchodzą na fabryczne felgi i nie obcierają o karoserię. Polecam.

Napisano

Albo mi wydaje albo ty jesteś z Pruszkowa a Warszawą mi tu szpanujesz w profilu nono.gifgrinser006.gif

Rozmiar opon to moim zdaniem najlepszy będzie 155/70/13. Sam mam takie. Nie za wąskie i nie za szerokie.

Ja mam wielosezonowe dębica navigator 2. Polecałbym je na warunki Warszawskie, szczególnie do spokojnej jazdy i małego, lekkiego o niedużej mocy auta. W górach nie testowałem.

Ja robiłem przeglądy w Pruszkowie przy alejach Jerozolimskich przy Tesco i przy Lidlu. W obu przypadkach przegląd to raczej fikcja... Twój uniak pewnie przejdzie bez problemu.

P.S.

Jeżeli potrzebujesz komplet felg do zimówek to posiadam takie na sprzedaż. W dobrym stanie, proste. Cena? - taniej niż dwukrotnie przełożenie opon. Do tego jeszcze komplet ładnych, niezniszczonych kołpaków też tanio.

Napisano
  • Autor

> Fabryczne oponki są mniejsze (niższe) tzn. mają rozmiar 155/70R13.

> Osobiście na zimę preferuję większe. Ja mam Barum polaris 2 w

> rozmiarze 155/80R13. Normalnie wchodzą na fabryczne felgi i nie

> obcierają o karoserię. Polecam.

No własnie póki co mam małe zamieszanie oponowe, przód letnie tył zimówki już trochę zjechane.

Chcę kupić teraz 4 zimówki jakies sensowne, któreś na bank mam 155/80 R13 a któreś 155/70 R13.

Dobrze mi się nawet na takiej kombinacji jeździ ale fakt jest faktem trzeba zrobić w tym porządek a nie wiem jakie będą najodpowiedniejsze i żeby jeszcze po kieszeni mnie jakoś znacząco nie trzepnęły :/

Napisano
  • Autor

> Albo mi wydaje albo ty jesteś z Pruszkowa a Warszawą mi tu szpanujesz

> w profilu

A po czym wnioskujesz hehe? Dokładnie Warszawa Włochy, do Pruszkowa czasem skoczę odwiedzić przyjaciela mojej mamy bo tam pracuje zeby.GIF

> Rozmiar opon to moim zdaniem najlepszy będzie 155/70/13. Sam mam

> takie. Nie za wąskie i nie za szerokie.

> Ja mam wielosezonowe dębica navigator 2. Polecałbym je na warunki

> Warszawskie, szczególnie do spokojnej jazdy i małego, lekkiego o

> niedużej mocy auta. W górach nie testowałem.

Moja mama w samych górach nie mieszka, już bliżej lubelszczyzny, tyle że zimy tam są dość ekstremalne i pługi puszczą jak sytuacja staje się już dość poważna smile.gif

> Ja robiłem przeglądy w Pruszkowie przy alejach Jerozolimskich przy

> Tesco i przy Lidlu. W obu przypadkach przegląd to raczej

> fikcja... Twój uniak pewnie przejdzie bez problemu.

O rety, mam nadzieję tongue.gif Skoro tak blisko to dzięki za namiar, z pewnością tam się kopsnę smile.gif

> P.S.

> Jeżeli potrzebujesz komplet felg do zimówek to posiadam takie na

> sprzedaż. W dobrym stanie, proste. Cena? - taniej niż dwukrotnie

> przełożenie opon. Do tego jeszcze komplet ładnych,

> niezniszczonych kołpaków też tanio.

Muszę się zorientować co i jak bo póki co wydatki mi rosną a kieszeń maleje hehehe ale będę pamiętać, jeśli będzie mnie stać to się odezwę zeby.GIF

Napisano

> A po czym wnioskujesz hehe?

Szczerze.... to nie wiem sam. hehe.gif Czytam różne kąciki i gdzieś tam widziałem, że pisałaś coś o Pruszkowie. O jakiejś sytuacji na drodze... I tak mi jakoś się samo zapamiętało.

> Dokładnie Warszawa Włochy, do Pruszkowa

> czasem skoczę odwiedzić przyjaciela mojej mamy bo tam pracuje

A no to jednak zwracam honor bow.gif

> Moja mama w samych górach nie mieszka, już bliżej lubelszczyzny, tyle

> że zimy tam są dość ekstremalne i pługi puszczą jak sytuacja

> staje się już dość poważna

Jak czytałem opinie o tych oponach zanim je kupiłem... To w większości na duże śniegi nie były polecane.

Nie mówię, że to było mądre ale na ostatnie sylwestra byłem innym autem na letnich oponach ponad tydzień w Krynicy. Daliśmy radę.

> Muszę się zorientować co i jak bo póki co wydatki mi rosną a kieszeń

> maleje hehehe ale będę pamiętać, jeśli będzie mnie stać to się

> odezwę

Spoko. Na razie to wszystko leży i czeka w piwnicy. Teraz mam na aucie alusy i wielosezonowe.

Napisano
  • Autor

Wolałabym jednak nie eksperymentować z oponami, wożę calutką rodzinkę ze sobą (czyli od października full siedzeń zajętych) a prawko mam dopiero od 2 miesięcy, co prawda kurs odbębniłam celowo zimą, ale zawsze doświadczenie wieloletnie to więcej niż paru miesięczne smile.gif

A co możecie powiedzieć o oponach michelin? Bo słyszałam różne opinie, jedni mówią że są super a inni że szybko się ścierają itp.

Facet w warsztacie powiedział mi, że Fuldy są całkiem dobre i takie by mi wystarczyły, ale jakoś nie nabrałam zaufania do faceta tongue.gif

Napisano

> A co możecie powiedzieć o oponach michelin? Bo słyszałam różne

> opinie, jedni mówią że są super a inni że szybko się ścierają

> itp.

> Facet w warsztacie powiedział mi, że Fuldy są całkiem dobre i takie

> by mi wystarczyły, ale jakoś nie nabrałam zaufania do faceta

Wg. mnie to jeżeli kupisz 4 nowe zimówki -> to to już będzie bardzo dobrze. Najważniejsze to mieć pod kopułą wink.gif

A jakie? tego to ja nie wiem... Marek dużo, opinii jeszcze więcej.

Z tego co czytałem to Dębica Frigo 2 jest ponoć niezła i tania.

Napisano

fuldy to opony sredniej klasy i w miare tanie, ja mam ecocontrol na lato i sa niezle, zimowki mam debice frigo i powiem ze czasami na nich sie frigo (poszukalbym czegos lepszego ale z takimi kupilem uniaka i szkoda wywalic, po prostu jezdze ostrozniej zima)

Napisano

> fuldy to opony sredniej klasy i w miare tanie, ja mam ecocontrol na

> lato i sa niezle, zimowki mam debice frigo i powiem ze czasami

> na nich sie frigo (poszukalbym czegos lepszego ale z takimi

> kupilem uniaka i szkoda wywalic, po prostu jezdze ostrozniej

> zima)

Dębica Frigo jest dobrą oponą zimową, miękki bieżnik dobrze się wgryza w śnieg. Na lato totalnie się nie nadają

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.