Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bulgotanie wody

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanie - może głupie ale się zastanawiam czy wszystko jest w porządku. Po odpaleniu auta słysze za deską rozdzielczą bulgotanie wody, tak jak by się przelewała. Poźniej w czasie jazdy też to słychać i zauważyłem, że jak zabulgota to spada na chwilkę temperatura płynu chłodniczego. Wiem, że to płyn chłodniczy lecz zastanawiam się czy to normalne. Pamiętam, był kiedyś podobny temat chyba ale nie mogę znaleźć. Dzięki za odpowiedzi!

Napisano

> Witam, mam pytanie - może głupie ale się zastanawiam czy wszystko

> jest w porządku. Po odpaleniu auta słysze za deską rozdzielczą

> bulgotanie wody, tak jak by się przelewała. Poźniej w czasie

> jazdy też to słychać i zauważyłem, że jak zabulgota to spada na

> chwilkę temperatura płynu chłodniczego. Wiem, że to płyn

> chłodniczy lecz zastanawiam się czy to normalne. Pamiętam, był

> kiedyś podobny temat chyba ale nie mogę znaleźć. Dzięki za

> odpowiedzi!

stawiam na jakis problem z nagrzewnica

nie jest to normalne w pandzie zlosnik.gif w uno sie zdarza biglaugh.gif

Napisano

> stawiam na jakis problem z nagrzewnica

> nie jest to normalne w pandzie w uno sie zdarza

w uno jak nie bulgocze to.. jak nic nie ma plynu heheh wink.gif

a co do pandy.. zapowietrzony uklad

Napisano
  • Autor

Właśnie tego się spodziewałem! masz może jakieś rady? jak odpowietrzyć układ?

Napisano

> Właśnie tego się spodziewałem! masz może jakieś rady? jak

> odpowietrzyć układ?

Najlepiej odpowietrznikiem nagrzewnicy, skoro nagrzewnica bulgocze waytogo.gif

Znajduje się on przy ścianie grodziowej komory silnika, jak staniesz przed pojazdem,

to po prawej stronie od silnika waytogo.gif

Jak odpowietrzysz, to sprawdź poziom płynu w zbiorniczku i ewentualnie uzupełnij smile.gif

Napisano
  • Autor

Ta mała śrubka czarna? Mam ją odkręcić i zakręcić ponownie? Czy może zostawić na jakiś czas?

Napisano

> Ta mała śrubka czarna? Mam ją odkręcić i zakręcić ponownie? Czy może

> zostawić na jakiś czas?

Delikatnie odkręć, bo dziadostwo lubi się ukręcać sciana.gif

Nie wykręcaj jej do końca, ma nacięcie pionowe do odpowietrzania waytogo.gif

Lepiej żebyś nie zostawiał na długo, trzeba stać przy tym, bo jak zacznie płyn lecieć,

to szybciutko zakręcić wink.gif

Napisano

> Właśnie tego się spodziewałem! masz może jakieś rady? jak

> odpowietrzyć układ?

probowalem kilka razy i .. porazka hehe i dales na luz - tyle ze u mnie nie bulgotalo

byl dokladnie sposob opisany na AK - ja nie pamietam niestety

ps.

szukaj watku - falujacy wskaznik temperatury - tam chyba bylo o odpowietrzaniu

Napisano

> Najlepiej odpowietrznikiem nagrzewnicy, skoro nagrzewnica bulgocze

> Znajduje się on przy ścianie grodziowej komory silnika, jak staniesz

> przed pojazdem,

> to po prawej stronie od silnika

> Jak odpowietrzysz, to sprawdź poziom płynu w zbiorniczku i

> ewentualnie uzupełnij

.... ee nie zadziala smile.gif

Napisano

> Delikatnie odkręć, bo dziadostwo lubi się ukręcać

> Nie wykręcaj jej do końca, ma nacięcie pionowe do odpowietrzania

> Lepiej żebyś nie zostawiał na długo, trzeba stać przy tym, bo jak

> zacznie płyn lecieć,

> to szybciutko zakręcić

kwestia jeszcze czy na wlaczonym czy na wylaczonym silniku... bo i tak i tak bylo pisane smile.gif

Napisano

> .... ee nie zadziala

Zawsze można "przelać" w zbiorniczku i samo się po jakimś czasie odpowietrzy waytogo.gif

Napisano

> kwestia jeszcze czy na wlaczonym czy na wylaczonym silniku... bo i

> tak i tak bylo pisane

We wszystkich swoich Fiacikach odpowietrzam na rozgrzanym i włączonym silniku waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję w takim razie za odpowiedzi! Odpale auto i wykręce powoli śrubke koło nagrzewnicy. Jak będzie lecieć woda to zakręce.

Napisano

> Dziękuję w takim razie za odpowiedzi! Odpale auto i wykręce powoli

> śrubke koło nagrzewnicy. Jak będzie lecieć woda to zakręce.

nic nie odkręcaj!!

najpierw sprawdź na zimnym silniku ile masz płynu- jeżeli za mało to dolej na zimnym silniku płynu ok 1,5 cm ponad max i rozgrzej na biegu jałowym samochód aż do momentu min 3-krotnego włączenia wentylatora! powinno pomóc waytogo.gif

jeżeli nie pomoże to wówczas: 1. na zimnym zalej ponad max w zbiorniczku

2. odkręć - na zimnym zaworek na chłodnicy i zakręć go aż zacznie lecieć z niego płyn na gorącym silniku

a jeżeli to nie pomoże to na gorącym silniku i włączonym na max ogrzewaniu popuść lekko odpowietrzacz na wężu nagrzewnicy i przygazuj parę razy- uważaj by się nie poparzyć!! zabezpiecz tam jakąś szmatką! waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Jeśli chodzi o to pierwsze rozwiązanie to jest to bardzo kłopotliwe bo bym musiał wkręcić silnik na dość duże obroty-pod blokiem nie da rady wink.gif Jaki zaworek na chłodnicy? Chodzi Ci o ten odpowietrzacz na wężu blisko ściany grodziowej? A nie mógłbym zalać ponad max płynu, odpalić silnik, włączyć ogrzewanie i powoli odkręcać zaworek odpowietrzania przy ścianie grodziowej?

Napisano

Z boku chłodnicy jest również zaworek odpowietrzający waytogo.gif

Napisano

> ahaa to nie zauważyłem z lewej strony gdzieś tak?

Górny narożnik chłodnicy, ale nie pamiętam, czy prawy, czy lewy confused.gif,

tam gdzie wąż górny wchodzi do chłodnicy waytogo.gif

Napisano

nikt ci nie nakazuje wkręcać na obroty- zrób najpierw procedurę pierwszą bo Panda powinna się sama odpowietrzyć- samochód niech nagrzeje się na na BIEGU JAŁOWYM- nawet po włączeniu wentylatora! waytogo.gif

Napisano
  • Autor

To narobiłem zeby.GIF. Zaczne od początku. Silnik zimny, max poziom plynu chłodniczego. Odpalam auto, nagrzewa się - włącza się wentylator i dość długo chodzi. Później już nie włączył się przez około 7 minut - nie chciało mi się czekać więc odkręciłem zaworek odpowietrzający przy chłodnicy ale nawet kropla wody nie wyciekła (silnik odpalony). Zdecydowałem się odkręcić zaworek przy nagrzewnicy ale tam też żaden płyn nie poleciał przez jakąś minutę. Może przez to, że nie gazowałem? Na koniec, narobiłem samych szkód ponieważ przez kratki nawiewu leci chłodne powietrze mimo, że ustawione jest na max ciepłe. Co źle zrobiłem? smile.gif Ma ktoś jakieś pomysły? frown.gif

Napisano

Twoje objawy wskazują na zacinający sie/padnięty termostat! hmm.gif

musisz go sprawdzić- odpal samochodzik i w czasie nagrzewania sprawdź górny wąż chłodnicy czy robi się ciepły - powinien być zimny do chwili jak temperatura silnika nie będzie optymalna tj na połowie skali wówczas naglę powinien się zrobić ciepły

jeżeli jest ciepły od początku to niestety padł w pozycji otwartej

Napisano
  • Autor

Zastanawia mnie to dlaczego mógł paść po tym moim zabiegu smile.gif. przeciez nie ingerowałem w żadną elektrykę. Może znów się coś zapowietrzyło smile.gif. Godzine wcześniej jechałem i działało ogrzewanie.

Napisano

> Zastanawia mnie to dlaczego mógł paść po tym moim zabiegu . przeciez

> nie ingerowałem w żadną elektrykę. Może znów się coś

> zapowietrzyło . Godzine wcześniej jechałem i działało

> ogrzewanie.

Padło wcześniej, termostat nie jest elementem elektrycznym wink.gif

Napisano

>

> zapowietrzyło .

Termostat nie jest elektryczny tylko mechaniczny. Jest złośliwy i pada w najmniej odpowiednim momencie grinser006.gif

Odkręcając odpowietrznik przy nagrzewnicy wyrównałeś poziom cieczy ( niskiej ) i jednocześnie doprowadzając powietrze do nagrzewnicy . Zasada naczyń połączonych. Dolej płynu powoli jednocześnie odkręcaj odpowietrznik -stopniowo-aż ukaże się ciecz w odpowietrzniku . Jest to żmudne i trzeba to robić po trochu i bardzo powoli. Odkręcając koreczek przy chłodnicy płyn Ci się nie wyleje jeżeli masz zakręcony korek na zbiorniku wyrównawczym , to jak byś włożył szklankę do wody i próbował ją wyjąć z wodą ale trzymając do góry dnem.

Napisano

> Zastanawia mnie to dlaczego mógł paść po tym moim zabiegu . przeciez

> zapowietrzyło . Godzine wcześniej jechałem i działało

> ogrzewanie.

być może- dlatego ostrzegałem cię przed odkręcaniem odpowietrzaczy przed rozgrzaniem silnika!

zrób inaczej - sprawdź ilość płynu na zimnym silniku

odkręć zaworek na chłodnicy i wlewaj płyn aż przeleje się przez zaworek

następnie zakręć go i zalej płynem powyżej max w zbiorniczku na ok 1,5 cm i uruchom silnik i niech pracuje na biegu jałowym aż do chwili włączenia wentylatora min 3 krotnie

po drodze obserwuj wskazówkę temperatury oraz sprawdzaj wąż chłodnicy jak wyżej

do tego wszystkiego weź sobie latarkę i poświeć na zbiornik wyrównawczy bo jak załączy się wentylator to powinno się pojawić bulgotanie w chłodnicy i spadek ilości płynu

co do samoistnego zapowietrzania-być może że jak odkręciłeś zaworki to na zimnym wciągnęło powietrze do układu

co do samoistnego zapowietrzenia moim zdaniem problem nie dotyczy Pandy - z moich info do odpowietrzenia nawet nie trzeba dotykać tych zaworków owszem problem był np w Punto II ale tam nagrzewnica była tuz pod szybą a Panda ma na wysokości pedału gazu wiec samoistnie ulega odpowietrzeniu po włączeniu dużego obiegu

Napisano

> samych szkód ponieważ przez kratki nawiewu leci chłodne

> powietrze mimo, że ustawione jest na max ciepłe. Co źle

> zrobiłem? Ma ktoś jakieś pomysły?

odpowietrzanie odpowietrzaniem

sprawdz na poczatek czy.... nie spadlo cieglo od regulacji temperatury nawiewu..... 2 razy tak mialem - ostatni raz 2 dni temu wink.gif

cieglo widoczne jest gdy zanurkujesz pod deske rozdzielcza od strony pasazera

szukaj bialego elementu - dlugosci ok 5 cm zamocowanego z jednej strony na osce od kierownicy powietrza (w obudowie calego zespolu nawiewu/dmuchawy) a z drugiej strony z wystajacem bolcem srednicy ok 4 mm i takiej wysokosci tez

element ten znajduje sie pod obudowa drazeka zmiany biegow - mniej wiecej na wysokosci pokretla regulacji kierunku nawiewy

na ten bialy element , na ten bolec powinno byc zalozone cieglo z drutu z oczkiem na koncu - zwykly stalowy drut o srednicy 1mm

ps.

jak dobzre poszperasz to z tego co pameitam byly fotki na forum - ale i bez tego wg mnie znajdziesz - z tym ze nurkuj smialo pod deske od nog pasazera na plecach - inaczej nic nie zerkniesz za bardzo

aha obowiazkowa jakas latareczka

ponizej w miare pogladowe foto w ktorym miejscu masz szukac tego elementu

282894012-panda4x4_06.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Panowie! dzisiaj odkryłem coś dziwnego. Od dłuższego czasu ucieka mi gdzieś płyn. Mimo odpowietrzenia dalej bulgocze i nie mam już do tego siły. Mianowicie co się stało: poszedłem do samochodu sprawdzić poziom płynu chłodniczego z zamiarem dolania, okazało się, że jest między min a max czyli nie tak źle. Podjechałem do garażu żeby dolać (garaż nie daleko więc nie zdąży się płyn nagrzać) Odkręcam korek a tu jak nie siknęło!! zakręciłem z powrotem ale płyn nadal sikał! Na korku zauważyłem przetartą tą niebieską uszczelke. Może to być wina korka? Czy po zakręceniu płyn powinien nadal lecieć? Może to było zbyt duże ciśnienie albo korek jest uszkodzony?! Jak myślicie wymienić? Może przez korek zasysane jest lewe powietrze i dostaje się do układu?

Napisano

układ chłodzenia pracuje pod ciśnieniem - korek ma za zadanie przepuszczać po przekroczeniu określonego ciśnienia - być może że z nim coś nie tak- popatrz przy zakupie na oznaczenie- są różne ciśnienia działania- musi być identyczny! koszt ok 20 -25 pln

Napisano

Jak na gorącym silniku odkręcisz to potrafi płynem siknąć po oczach.

Trudno stwierdzić czy to ciśnienie "za duże" czy nie.

Na mój nos to może też być uszczelka pod głowicą,

w skodzie i w lanosie miałem podobne objawy - najpierw płyn powoli ubywał, potem coraz szybciej, a potem w skodzie to jak uszczelkę wydmuchało, to korek od zbiornika z płynem wystrzelił.

W lanosie nie strzelił, ale płyn zaczął gwałtownie ubywać i silnik się przegrzewał.

Zobacz czy w płynie nie ma czasem śladów oleju - jak jest mocny przedmuch to płyn robi się taki brudny

... nie będę tu używać brzydkich wyrazów, więc napiszę że w kolorze rozrzedzonego jasnego brązowego błotka biglaugh.gif (olej zmieszany z wodą).

Napisano
  • Autor

Wymieniłem korek (aso koszt 32 zł). Stary korek miał uszkodzoną uszczelkę. Zobaczymy jak sprawa będzie wyglądać za miesiąc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.