Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siena 1.2 + AL700 problem, nie przełącza

Featured Replies

Napisano

samochód rodziców, pewnego dnia przestał przełączać na gaz (nie było charakterystycznego 'pyknięcia'). Wypiąłem wtyczkę od sterownika AL700, psiknąłem jakimś 'kontaktem', wpiąłem i było OK, przełączał na gaz. Niestety poprawa tylko na kilka dni - znowu to samo, tym razem odłączenie sterownika i piskanie nie pomaga. I teraz tak, obok sterownika leży sobie taka czarna skrzyneczka z wtyczką - jak ją odłączę na pracującym silniku, to silnik gaśnie. Owa skrzyneczka ma małą czerwoną diodę, która nie świeci, a wydaje mi się że kiedyś świeciła. Skrzyneczka nie ma żadnych oznaczeń - nie wiem co to jest. Czy może mieć wpływ na 'nie przełączanie' na gaz ??

Myślę w ogóle nad zmianą tego sterownika na jakiś inny - co polecacie ? Co trzeba by zmienić oprócz sterownika ? Jeżeli chodzi o reduktor, to jest chyba Lovato (instalka z 2001 roku). Poradźcie coś, proszę !!

Napisano

Ta skrzyneczka to zapewne emulator wtrysku i odpowiada za jego odłączenie. Al700 nie jest zły. Reduktor 8 lat ile ma nalatane?

Napisano

Może czujnik temperatury odpadł? Mi się zdarzyło... A jak zachowuje się dioda w kabinie podczas próby przełaczania? Pozdr.

Napisano
  • Autor

- reduktor ma około 90kkm

- dioda normalnie miga, po przegazowaniu gdy powinien się przełączyć przez chwilkę świeci światłem ciągłym (tak jakby był na gazie), obroty spadają i znowu miga (czyli się nie przełączył i jest na PB)

Gdzie szukać czujnika temperatury ? Z tego co wiem do tej instalacji nie był podłączony czujnik temp (przełączanie tylko po obrotach).

a teraz to w ogóle nie da się nawet na PB jeździć - tak jakby chodził na 2-3 cylindry, nie ma mocy, dusi go przy wciskaniu gazu. Dzisiaj zmienię przewody i świece i zobaczymy czy coś poprawi.

Jeżeli okaże się że na AL700 padł, to chętnie zmieniłbym na coś innego - co polecacie ?? Czy zmiana samego komputera wystarczy czy trzeba zmieniać całe okablowanie itd itp ??

Napisano

> Poradźcie coś, proszę !!

Miałem podobnie. Potrafił w czasie jazdy przejsc na benzyne.

Pomogło wyciągniecie AL700 z obudowy i przelutowanie koncówki gniazda, przez którą wychodzi napiecie przełaczania na zawory i styków przekażnika, który to robi, ale u mnie swieciło jakby sie przełaczył.

Niemniej jednak przy okazji stwierdziłem, że styki złacza AL700 za dobre nie są. Może spróbuj przelutowac je na plytce ? Osobiscie przy swoim widziałem niepokojące rzeczy na pinie od masy. Miałem nawet zamiar zbocznikowac styk masy w gniezdzie dodatkowym kablem ze złaczem ale na razie działa i nie ruszam.

Napisano

> Gdzie szukać czujnika temperatury ?

Już nie szukaj - jak próbuje się przełaczyć na LPG, to czujnik nie jest winny.

Zmierz napięcie na elektrozaworach (albo najlepiej tuż przy elektrozaworach oraz jak najbliżej sterownika) w momencie przełaczania na LPG - czy pojawia się +12V? Możliwe, że przewód niebieski skorodował... albo przekaźnik za 2 zł na sterowniku do wymiany (posłuchaj czy stuka, jeśli się da)... z pierwszego postu wnioskuję uszkodzenie mechaniczne połaczeń...

Sterowniki LPG różnych producentów nie są plug&play, za dobrze by było! Jeśli upierasz się na zamianę na inny to polecam Bingo S4 (ten z emulatorem na 4 cylindry, zapomniałem nazwy) lub tańszy Bingo M i wykorzystanie posiadanego emulatora, ale Autronic nie jest wcale zły, jeśli jest sprawny, ma może mniej bajerów, ale działa skutecznie. Przy zamianie będzie trochę roboty z przelutowywaniem przewodów.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Już naprawione - pojechałem do gaziora, okazało się że przy okazji wyjmowania AL700 urwałem gdzieś masę podczepioną do aku. Do tego jak są 2 bezpieczniki przy instalacji, to coś tam nie stykało i to też zostało wymienione - wszystko hula jak na razie smile.gif

dziękuję za oddzew.

taka ciekawostka - gazior mi powiedział że zamiast AL700 można metodą plug'n'play wsadzić sterownik Stag50 smile.gif Jak kiedyś AL700 padnie mi na dobre, to chyba tak zrobię

Napisano

> Stagi nie cieszą się dobrą opinią. Pozdr.

icon_eek.gif dlaczego? Oprócz nieudanego modelu STAG2L nie słyszałem żeby ktoś narzekał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.