Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy wydech, a buczy!

Featured Replies

Napisano

Witam! Niedawno chcąc poprawic sobie komfort wymieniłem tłumik srodkowy i końcowy.W sumie stare nie wyglądały źle nie miały korozji, ale pomyslałem, że wkład moze juz być do niczego. Obydwa nowe to Bosal serii VFM. Przez pare dni było troche ciszej, ale później znów po staremu. Ogólnie głosny wydech, dudniący szczególnie przy ok. 1500obr/min (wtedy wali z rury dużo powietrza), cholernie to męczy. Układ jest szczelny. Czy jedyna przyczyną może być brak katalizatora (jest rurka zamiast) ? Nie chce mi sie wierzyć, bo duzo starsze asterki są cichsze, a nie podejrzewam, aby miały jeszcze katalizatory. Czy też może coś z ustawieniami w sterowaniu silnikiem? Pozdrawiam!

Napisano

Brak katalizatora = dźwięk Poloneza (najczęściej) sick.gif.

Napisano

Kolega Orochimaru już odpowiedział Ci na pytanie.

Ja u siebie jak wyciąłem katalizator niestety zaczęło buczeć (lekko sportowe brzmienie), wycięcie kata napewno nie zmieniło sterowania silnika.

Częściowym rozwiązaniem jest zamontowanie tłumika w kształcie katalizatora, ale to i tak nie to samo co katalizator.

PZDR VEN

Napisano

Moj woz ma katalizator oryginalny (93) i co ciekawe, nadal dziala...

Pozdrawiam

Napisano

> Moj woz ma katalizator oryginalny (93) i co ciekawe, nadal dziala...

Mój pewnie działałby dalej gdyby nie to że szybko zjechałem z chodnika auto się ugięło i uderzyło katalizatorem w krawężnik i tak musiałem się pożegnać z moim ekologicznym wyposażeniem auta smile.gif

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

A np. , czy mały kat uniwersalny radykalnie by cos zmienił? Mam na mysli powiedzmy uniwersalnego Bosala za jakies 300zł? Ma ktos doswiadczenia z czyms takim?

Napisano

> A np. , czy mały kat uniwersalny radykalnie by cos zmienił? Mam na

> mysli powiedzmy uniwersalnego Bosala za jakies 300zł? Ma ktos

> doswiadczenia z czyms takim?

Napewno radykalnie będziesz spokojniejszy na przeglądach i kontrolach drogowych z upierdliwym Policjantem, a czy wyciszy nie wiem nie mam z takimi produktami (w sensie uniwersalny) do czynienia, ogólnie funkcja katalizator jest inna niż tłumienie hałasu.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Dzieki!

Napisano

Sprawdź również mocowania czy gumy są poprawnie założone i nie jest zbyt szczytwno ,ja u siebie zakładałem nowe gumy i pojawiło się buczenie tak jakby zlewało się z całą karoserią ,po zimie planuję założyć plecionkę przed katem (została z niego sama obudowa) i mam nadzieję że pomoże na buczenie i drgania na wolnych pozdrawiam wink.gif

Napisano

W ubiegłym roku zmieniałem tłumik końcowy (stary oryginał mocno się posypał) też na VFM. Efektem było buczenie. Postanowiłem zamontować katalizator (była wspawana rurka). Buczenie jak było tak i zostało. Podmieniłem na poprzedni tłumik i o dziwo buczenia nie było tak słychać jak na tym nowym. Więc w moim odczuciu katalizator raczej nie zmniejszyło buczenia (może minimalnie). Wygląda na to że z tłumikiem końcowym może być coś nie tak.

Napisano
  • Autor

No to teraz już nic nie wiem. Wybrałem własnie Bosala VFM, bo z opinii uzytkowników na necie wynikało, że sa ciche. Teraz dowiaduję się, że niekoniecznie. No to juz kompletnie zgłupiałem.

Pozdro.

Napisano

> No to teraz już nic nie wiem. Wybrałem własnie Bosala VFM, bo z

> opinii uzytkowników na necie wynikało, że sa ciche.

Mój końcowy jest cichy (pewnie to ten sam typ co Twój). Ma nieco inny dźwięk niż oryginał, nieco bardziej syczący, ale cichy.

A jak zatkasz wydech na pracującym silniku to zgaśnie?

Napisano

U mnie VFM nie sprawdził się. Zaglądałem do jego środka (patrząc pod słońce, świecąc latarką, szturać drutem) i coś wydało mi się że to jest metalowa puszka z dwiema rurami (wlot i wylot). żadnego materiału wygłuszającego). Nie wiem może tak powinno być.

Trochę wcześniej miałem jakiegoś płóciennika czy coś. Fakt że coś w nim brzęczało,ale nie buczał i był jakby cichszy.

Napisano

Ja też miałem tego bosala. Jedna sprawa to buczał a druga że po 1,5 roku użytkowania się wysypał. Kupiłem środkowy i tylny asmet i buczenia niet zlosnik2.gif. Jeżdżę już na nim około 1 rok i wszystko OK.

Pozdrawiam

Napisano

Ja w astrze wywaliłem kata i wstawiłem strumienice i nie odczułem zmiany w barwie dźwięku z tłumika hmm.gif Może znaczenie ma to że był to diesel zlosnik.gif

Napisano

>Kupiłem środkowy i tylny asmet i

> buczenia niet . Jeżdżę już na nim około 1 rok i wszystko OK.

> Pozdrawiam

Tez sie wysypie grinser006.gif

Mi po 2 latach srodkowy Asmet cos nadaje,

oprocz wibracji cos chyba sie poluzowalo w srodku.

Z zewnatrz idealny, ale co z tego jak do wyrzucenia.

Napisano

U mnie: koncowy VFM (Bosal) trzy lata, od poczatku cicho i elegancko; srodkowy chyba Bosal (nie pamietam...) rok, cicho i elegancko.

Jesli srodkowy tlumik nie bedzie ustawiony na srodku tunelu, moze buczec. Mialem taki przypadek, prostowalem w AF kumpla rury srodkowego tlumika, poniewaz jego dziewczyna przywadzila w niski slupek i wydech sie przesunal. Buczalo bardzo wyraznie, tlumik srodkowy znajdowal sie blisko jednej ze scian tunelu Po wyprostowaniu rur tlumik wrocil na srodek tunelu i buczenie ustalo.

Pozdrawiam

Napisano

> Ja też miałem tego bosala. Jedna sprawa to buczał a druga że po 1,5

> roku użytkowania się wysypał. Kupiłem środkowy i tylny asmet i

> buczenia niet . Jeżdżę już na nim około 1 rok i wszystko OK.

> Pozdrawiam

Dziwne. Ja też mam Bosala VFM środkowy i końcowy od ponad 2 i pół roku,

przejechałem około 30kkm cały czas na gazie i tłumiki oba bez zastrzeżeń.

Może teraz już troszkę buczą pod obciążeniem, ale tylko troszkę 270751858-jezyk.gif

Ale ja mam kombika, a kolega sedana. Może te tłumiki inne dźwięki wydają.

Napisano

> Dziwne. Ja też mam Bosala VFM środkowy i końcowy od ponad 2 i pół

> roku,

> przejechałem około 30kkm cały czas na gazie i tłumiki oba bez

> zastrzeżeń.

No właśnie, masz tego Bosala VFM z tego samego źródła co ja i to z podobnego okresu. Może potem firma zniżyła loty?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.