Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiacik uno '93 gaźnik- szarpie jak jest zimny

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie smile.gif

jestem posiadaczem Fiata Uno który strasznie denerwuje mnie swoim zachowaniem... a wiec zachodzę do garażu siadam odpalam a tu zaczyna szarpać, prychać ciągle trzymany pedał gazu (pulsując inaczej zdechnie) pomaga, trzeba odczekać jakiś czas aż złapie temperaturę inaczej nie ma możliwości jazdy, zaraz gaśnie (tak jakby brakowało mu mocy). Dopiero ciepły jako tako się prowadzi, zaniepokoiła mnie sytuacja iż zakopcona jest jedna ze świec. Przy gwałtowniejszym dodaniu gazu (na trasie) przydusi go chwilowo lecz później już idzie dalej. Co może być przyczyna takiego zachowania??

Przepraszam, możliwe jest, że taki temat był już poruszony lecz nic nie znalazłem beksa.gif

Napisano

zrobiło się chłodniej a więc używasz do odpalenia ssania?

może czas na nowe świece, filtr paliwa czy kable zapłonowe? samochód stoi na dworze?

Napisano
  • Autor

> zrobiło się chłodniej a więc używasz do odpalenia ssania?

> może czas na nowe świece, filtr paliwa czy kable zapłonowe? samochód

> stoi na dworze?

tak ssanie do polowy wyciagniete, filtry wszystkie wymienione, kable tez, zostaly tylko swiece ktore w przyszlym tygodniu wymienie. Samochod w garazu, dziwne to jest ze ze ssaniem odpalam a trzeba jeszcze przygazowaywac bo gasnie

Napisano

a jak odpalasz to pali na wszystkie cylindry czy czasem nie przerywa? Okopcona świeca- może ma gdzieś przebicie? Najpierw bym je wymienił i zobaczyło by się czy jest poprawa wink.gif

p.s. poczekajmy na speców od gaźników grinser006.gif

Napisano

A jak czesto go odpalasz? Codziennie czy raz na tydzien?

Napisano

Na początek sprawdź czy ufo nie pęknięte

Napisano

> tak ssanie do polowy wyciagniete, filtry wszystkie wymienione, kable

> tez, zostaly tylko swiece ktore w przyszlym tygodniu wymienie.

> Samochod w garazu, dziwne to jest ze ze ssaniem odpalam a trzeba

> jeszcze przygazowaywac bo gasnie

Mogła się linka przy przepustnicy poluzować i jej nie zamyka,albo pancerz linki wysunął się z mocowania przy gaźniku.Nic więcej nie mogło się stać.

Napisano

> Mogła się linka przy przepustnicy poluzować i jej nie zamyka,albo

> pancerz linki wysunął się z mocowania przy gaźniku.Nic więcej

> nie mogło się stać.

gaźnik może być źle wyregulowany lub walnięty

Napisano

Sprawdź linkę to raz. Następnym razem odpalaj na całkowitym ssaniu a dopiero po kilku sekundach zmniejsz do połowy smile.gif Pdpalanie na połowie ssania spowoduje właśnie to, że silnik zacznie schodzić z obrotów aż się zatrzyma a próby dodania gazu w czasie jazdy spowodują, że silnik zacznie szarpać. Daj mu chwile na nabranie temperatury wink.gif

Napisano
  • Autor

chodzic, chodzi na wszystkich garach, linka ssania jest raczej wlasciwie naciagnieta (ta przepustnica ma byc calkowicie zamknieta?). postaram sie jak najszybciej wymienic swiece jesli to nie pomoze pojade gdzies na ustawienie gaznika, orientujecie sie ile moze taka przyjemnosc kosztowac? smile.gif

a jeszcze jedno, myslicie ze zużyte szczotki w alternatorze moga miec na to jakies znaczenie?

jak odpalam na calym ssaniu to go zalewa i gasnie oslabiony.gif nastepnie ciezko go odpalic...

Napisano

> chodzic, chodzi na wszystkich garach, linka ssania jest raczej

> wlasciwie naciagnieta (ta przepustnica ma byc calkowicie

> zamknieta?). postaram sie jak najszybciej wymienic swiece jesli

> to nie pomoze pojade gdzies na ustawienie gaznika, orientujecie

> sie ile moze taka przyjemnosc kosztowac?

> a jeszcze jedno, myslicie ze zużyte szczotki w alternatorze moga miec

> na to jakies znaczenie?

> jak odpalam na calym ssaniu to go zalewa i gasnie nastepnie ciezko

> go odpalic...

Hymmmm.... ktoś kieeeedyś pisał, by przed rozruchem wcisnąć kilka razy pedał gazu icon_rolleyes.gif Podobno u niego pomagało przy samym rozruchu spineyes.gif U mnie nie było różnicy.

Jeśli przy całym ssaniu zalewa Ci silnik to będziesz musiał wybrac się do jakiegoś magika, by Ci mieszankę ustawił. W Warszawie 4 lata temu płaciłem 180 zł. Podobno ceny niewiele się zmieniły więc u Ciebie koszt może zamknąć się w tych 200 złotych.

Pozdrawiam,

Piotrek

Napisano
  • Autor

pozyjemy zobaczymy dzieki za wszystkie pomoce, obadam ten patent z wciskaniem pedału przed rozruchem 270751858-jezyk.gif

i koniecznie po niedzieli swiece smile.gif

bede pisal czy cos sie zmienilo

Napisano

Nie napisałeś jaki masz silnik albo ja tego nie znalazłem.

Do sprawdzenie pompka przyspieszenia.Wystarczy zdjąć obudowę filtra i podczas zaglądania do otworu w gazniku przez który silnik zasysa powietrze kilka razy pociągnąć za linkę gazu dość szybko i mocno.Powinno być widać jak z małej rurki co wystaje ze ścianki otworu w gazniku tryska jak fontanna benzyna(we wszystkich gaznikach tak jest).Jak tego nie ma to coś jest zepsute.U mnie zatyka się bardzo mały otworek na koncu tej rurki(przetkać ten otworek udaje się cienkim miedzianym drucikiem wyciągniętym z przewodu elektrycznego typu linka).

Jak już obudowa filtra jest zdjęta to można sprawdzić jak działa ssanie.Wyciągnąć dzwignię ssania przy kierownicy i sprawdzić czy klapka na wlocie powietrza do gaznika się całkowicie zamknęła.Jak klapka ta jest całkowicie zamknięta to ssanie jest włączone.(jest to ssanie dla nieobracającego się silnika gotowego do rozruchu ).

Napisano
  • Autor

> Nie napisałeś jaki masz silnik albo ja tego nie znalazłem.

> Do sprawdzenie pompka przyspieszenia.Wystarczy zdjąć obudowę filtra i

> podczas zaglądania do otworu w gazniku przez który silnik zasysa

> powietrze kilka razy pociągnąć za linkę gazu dość szybko i

> mocno.Powinno być widać jak z małej rurki co wystaje ze ścianki

> otworu w gazniku tryska jak fontanna benzyna(we wszystkich

> gaznikach tak jest).Jak tego nie ma to coś jest zepsute.U mnie

> zatyka się bardzo mały otworek na koncu tej rurki(przetkać ten

> otworek udaje się cienkim miedzianym drucikiem wyciągniętym z

> przewodu elektrycznego typu linka).

> Jak już obudowa filtra jest zdjęta to można sprawdzić jak działa

> ssanie.Wyciągnąć dzwignię ssania przy kierownicy i sprawdzić czy

> klapka na wlocie powietrza do gaznika się całkowicie

> zamknęła.Jak klapka ta jest całkowicie zamknięta to ssanie jest

> włączone.(jest to ssanie dla nieobracającego się silnika

> gotowego do rozruchu ).

silnik to 1.0, ta tak zwana fontanna jest bo jak przeczyszczalem gaźnik (myslalem ze pomoze) to zauwazylem takowe zjawisko. jutro zobacze ta cala przepustnice, czyli do odpalenia powinna byc calkowicie zamknieta?? ale czy to jest normalne ze wtedy ma strasznie wysokie obroty? (kiedys sie zdaje tak nie mial, moze to mi sie sluch poprawil grinser006.gif )

dodam jeszcze ze jest palony codziennie bo dojezdzam nim do szkoly lecz czasami jak jest zimny (szczegolnie z rana) rece opadaja...

Napisano

> dodam jeszcze ze jest palony codziennie bo dojezdzam nim do szkoly

> lecz czasami jak jest zimny (szczegolnie z rana) rece opadaja...

to jest jeden z powodów dla których zaprzestano produkcji gaźników na rzecz i.e., które samo sobie wtryskuje benzynę, reguluje jej mieszankę, ilość i to zawsze optymalnie. A to co opisujesz to jest normalna rzecz dla zimnego gaźnika, w którym trzeba zaciągnąć wajchę od ssania, depnąć na gaz i dopiero przekręcić kluczyk. Trochę pohełta i dopiero odpali mając na luzie ~ 3000 rpm, zmniejszyć ssanie do połowy ~2000rpm i jechać do momentu jak temperatura silnika osiągnie 1/4, wtedy wyłączyć ssanie i nie powinien gasnąć dławić się ani szarpać. A do momentu osiągnięcia takiej temperatury będzie nawet na ssaniu czasami dławić i czasami szarpać, dopiero jak temp będzie w 1/2 wszystkie 'szarpania' znikną

a ja jestem do tego takim hardcorem że odpalam zawsze na gazie a w baku nie mam ani kropelki beznyny rotfl.gif

Napisano

> (...) a wiec zachodzę do garażu siadam odpalam a tu

> zaczyna szarpać, prychać ciągle trzymany pedał gazu (pulsując

> inaczej zdechnie) pomaga, trzeba odczekać jakiś czas aż złapie

> temperaturę inaczej nie ma możliwości jazdy, zaraz gaśnie (tak

> jakby brakowało mu mocy). Dopiero ciepły jako tako się prowadzi

Powiem tak. To jest objaw prawidlowego dzialania wbudowanego mechanizmu zabezpieczajacego przed zmuszaniem zimnego silnika do ostrej jazdy grinser006.gif. Pokochaj albo rzuc, innego wyjscia nie ma 275123014-zielony.gif.

Napisano
  • Autor

dzis przed odpaleniem poczyscilem swiece (ktora kopci) natepnie 3 razy w gaz i odpalilem, odpalil elegancko cool.gif troche mu dalem pochodzic na ssaniu i ruszylem bez zadnych zbednych szarpan , cos tak czuje ze bede musial zajac sie glowica (szlif zaworow i gniazd zaworowych) ciekawe jaki bedzie rezultat hmm.gif

Napisano

Mam ten sam problem co Ty. Przez 2 zimy odpalałem go w najgorsze mrozy bez problemu. A od 2 miesięcy u mnie dzieje się to samo... odpale rano, rusze i za 50m zabraknie mu mocy, zacznie szarpać i zgaśnie. Gdy złapie temp, chodzi bez problemu. Czyli gadanie o naciskaniu gazu przez odpaleniem czy całkowitym wyciąganiu ssania i takiej jeździe moze i się sprawdza, ale myśle ze problem jest gdzie indziej.

Napisano
  • Autor

ja jestem coraz bardziej przekonany iz wina moze byc glowicy (podpalone gniazda brak kompresji i nie spala calej mieszanki) dlatego kopci jedna swiece ktora raz zaskoczy raz nie a jak sie silnik rozgrzeje to juz jakos idzie, teraz pytanie do Was co sadzicie o tej diagnozie, moze ktos cos podobnego kiedys robi, ile moze kosztowac sprawdzenie cisnienia na cylindrachl??

ps. jak juz wspomnialem po obczyszczeniu swiec jak reka odjal

Napisano

> Na początek sprawdź czy ufo nie pęknięte

Co to te Ufo?????

Napisano

> Co to te Ufo?????

Podciśnieniowy regulator kąta wyprzedzenia zapłonu, a zwie się UFO bo wygląda jak statek kosmiczny wink.gif

Napisano
  • Autor

> Co to te Ufo?????

znajduje sie na aparacie zaplonowym taki okragly no statek kosmiczny grinser006.gif z gumowa rurka ktora idzie do gaznika, u mnie jest dobry

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ale czy to jest normalne ze wtedy ma

> strasznie wysokie obroty? (kiedys sie zdaje tak nie mial, moze

> to mi sie sluch poprawil )

Do regulacji obrotów jest śruba po stronie aparatu zapłonowego.Slizga się ona po tarczy i ściera.Co jakiś czas trzeba regulować i przekręcić tę śrubę.U mnie się regulacja skonczyła i pod śrubę musiałem wcisnąć blaszkę by móc regulować.Regulacje się robi we wszystkich gaznikach z ssaniem klapkowym na rozgrzanym silniku.W uno i CC700 po przesunięciu dzwigni ssania w pozycję przyspieszonego biegu jałowego(inaczej w fazę nagrzewania zimnego silnika)kręci się śrubą tak by uzyskał silnik 1750...1850 obr./min.

Jak silnik na wyciągniętym całkowicie ssaniu gaśnie po jednej sekundzie to się reguluje kręcąc śrubą na siłowniku podciśnieniowym od klapki ssana .

Napisano

> znajduje sie na aparacie zaplonowym taki okragly no statek kosmiczny

> z gumowa rurka ktora idzie do gaznika, u mnie jest dobry

a jak można sprawdzić czy jest dobry???po spalaniu???

czy po ustawieniu jakiejś pierdółki w gażniku czy tez gdzi indziej

Napisano

> czyli do odpalenia powinna

> byc calkowicie zamknieta??

Tak.

Po odpaleniu siłownik podciśnieniowy w czasie 1...2 sekund ją uchyli.Dla mnie uchylenie na 3 milimetry jest dobre(uchylenie klapki ssania reguluje się śrubą na siłowniku od strony szyby).

• 3 miesiące później...
Napisano
  • Autor

no i fiacik naprawiony cool.gif

nie wiem co mu bylo, po mrozach (-25st.) zaszedlem do garazu odpalilem i jak reka odjal wszystko pieknie chodzi czyli brak gasniecia i nie trzeba czekac az sie nagrzej zeby spokojnie jechac...

ale dzieki za wszystko wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.