Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup astry I

Featured Replies

Napisano

Witam.Jestem sąsiadem z kącika "Matizów".Zamierzam kupić Astrę I kombi w cenie do około 7000pln.Na co zwrócić uwagę i czego dokładnie szukać?Czy 1.4 czy też lepiej 1.6? Pozdrawiam!

Napisano

Od razu pisze, 1,6 i wyzej. 1.4 nie bedzie absolutnie ekonomiczny, a mocy malo, przynajmniej 1,6 i wyzej....

O typowych usterkach i na co zwrocic uwage, szukajka...

Pozdrawiam

Napisano

> Od razu pisze, 1,6 i wyzej. 1.4 nie bedzie absolutnie ekonomiczny, a

> mocy malo, przynajmniej 1,6 i wyzej....

O 1.4 SE też masz takie zdanie? IMO mocy ma dostatecznie dużo, jak na taki samochodzik.

Jeśli chodzi o spalanie, w czasie wakacji (mały ruch) mieści się w 8 litach w mieście, w trasie bez specjalnych zabiegów mieści się w 6 l/100 km (2 osoby + bagaż na wczasy). IMO to nie jest źle.

Napisano

Jezdzilem AF htb z C14SE i wypadl gorzej w elastycznosci od mojego (moja sybiektywna ocena), a koni niby 82. Takie samo wrazenie odnioslem w przypadku X14XE, gdzie niby koni jeszcze wiecej, ale sposob oddawania mocy zupelnie mi nie pasowal (wiadomo, 16V skacze do przodu dopiero powyzej 3,5 tys obrotow...) Osobiscie uwazam, ze zdecydowanie lepszy jest silnik o wiekszej pojemnosci, spalanie podobne do pojemnosci mniejszych, a wiecej mocy i momentu obrotowego (wieksze bezpieczenstwo jazdy), co jest wazne w przypadku kombi, ktore czesto bywa uzywane do wozenia roznych rzeczy, niekoniecznie lekkich...Absolutnie odradzam silnik X16XEL (problematyczny i awaryjny). Polecam zdecydowanie C16NZ, SZ i SE, C18NZ i C20NE jako jednostki o prostej budowie, najlatwiejsze i najtansze w naprawach i ogolnie malo awaryjne (dzieki prostej budowie...).

Co do spalania: moj w miescie pali 7-8 l/100, w trasie (4 osoby, predkosc 110-120) schodzi do granicy 5,5 litra (nie przesadzam, sprawdzalem dokladnie nie raz)

Pozdrawiam

Napisano

Witaj,

ja miałem astrę z 93 roku z silnikiem c16nz, (8 zaworowiec starej generacji) posiadała kilka usterek: trochę wariował czujnik temperatury (wolno się nagrzewała) , ubywało płynu chłodniczego itd (generalnie w aucie trzeba było powymieniać od kilku do kilkunastu elementów

ale silnik mocny był i cichy,

dopiero po przekroczeniu 120 słyszałem jego bardziej wysiloną pracę,

jednak dużo mi paliła ta asterka:

miasto: 10 - 11,5 L, trasa 7 L

autostrada średnia 120 km/h 8,5 L

stara była ale silnik był zaj..sty !!!!!

teraz mam nowoczesnego twinporta,

mało pali, dynamika podobna a warczy jak cholera - nowoczesna bryka he, he

Napisano
  • Autor

Witam! Jestem po opinii Waszego forum i po rozmowach z różnymi osobami,które mają jakieś tam pojęcie i wszystkie jednoznacznie mówią:Kup Astrę 1.6 minimum.Rozumiem to i jestem w pełni usatysfakcjonowany.Prośba tylko na jakie rzeczy zwrócić uwagę podczas oględzin auta a na co spojrzeć łagodniejszym okiem.Jak z cenami części przykładowo pasek rozrządu,amory itp?Czuję się już jak własciciel Astry w kombi wink.gif Pozdrawiam i dziękuję za opinię

Napisano

> Witam! Jestem po opinii Waszego forum i po rozmowach z różnymi

> osobami,które mają jakieś tam pojęcie i wszystkie jednoznacznie

> mówią:Kup Astrę 1.6 minimum.Rozumiem to i jestem w pełni

> usatysfakcjonowany.Prośba tylko na jakie rzeczy zwrócić uwagę

> podczas oględzin auta a na co spojrzeć łagodniejszym okiem.Jak z

> cenami części przykładowo pasek rozrządu,amory itp?Czuję się już

> jak własciciel Astry w kombi Pozdrawiam i dziękuję za opinię

mam 1.4 i jak możesz to bierz 1.6 8V - mocy ma trochę więcej, a przy tym jest to trwała i tania jednostka

co do napraw, w mojej kpl rozrząd z robocizną - 400zł (w tym termostat i płyn)

amorki olej po 80zł kayaby, sprężyny podobnie

Napisano
  • Autor

a jak z oględzinami???

Napisano

> a jak z oględzinami???

Pewnie tak jak w kazdym innym aucie. Zwroc uwage na ruda, na tylne blotniki (lubi sie tam zbierac gnojowica) oraz progi bo szkoda od razu pakowac sie w takie koszta. Jezeli tylne blotniki beda ok, to zakonserwuj samemu i kup na allegro za pare zlotych plastikowe nadkola. Ceny czesci sa naprawde bardzo tanie.

Napisano

trochę przynudzę ale może się przyda

potencjalne problemy z :

rdzą na nadkolach i w okolicach wlewu paliwa

akumulatorem (jakby nie było 300 zł)

linką hamulca ręcznego - zapieczona oznacza blokowanie tylnych kół

wycieki z klawiatury (uszczelka)

wycieki z miski olejowej (uszczelka)

alternator - sprawdzenie miernikiem ładowania aku.

ubytki płynu chłodniczego

problem z obrotami silnika

łyse gumy

PORYSOWANE SZYBY !!!!!!!!

czy ma katalizator wogóle.

czy nie był uderzony porządnie i malowany cały.

czy prosto jedzie

stan sprężyn i amortyzatorów

czy bak nie przecieka

czy nie śmierdzi benzyną w kabinie i bagażniku.

i jeszcze raz uczulam na korozję szczególnie tam gdzie nie widać.

części niezbyt drogie ale robocizna bije po kieszeni szczególnie jak nic sam nie potrafisz zrobić !!!!

Napisano
  • Autor

coś tam potrafię ale rzeczywiście robota kosztuje,zwłaszcza blacharka

Napisano

Szukaj asterki z silnikem X16SZR. Do tego gaz za 1500 zł i autko będzie palić Ci średnio 9/100 gazu smile.gif

Mam taki silnik i wystarcza (demnon mocy to nie jest)

Ale na trasie 120-140 jedzie się wystarczająco wygodnie.

No i polecam wersje z klimatyzacją, ja niestety jej nie mam.

Co do usterek. To jak kolega wcześniej napisał. najważniejsze to chyba

stan blacharki - nadkola tylne, klapa bagażnika, progi.

Mechanicznie ciężko mi powiedzieć, że coś szczególnie pada.

Zawieszenie co jakieś 40kkm ale można je zregenerować samemu za pareset złotych.

No i sprawdź czy jest katalizator, a nie tylko puszka po nim.

Poza tym standardowe sprawy, wycieki z silnika, skrzyni biegów.

powodzenia w łowach.

Napisano
  • Autor

a jaka jest różnica w jakości i osiągach silnika 1.4 16v a 1.6?

Napisano

Jak sie przejedziesz, to od razu zdecydujesz sie na 1,6 (tylko nie X16XEL...).

1.4 16V ciagnie zdecydowanie (jak zreszta pisalem i jak to maja 16V) dopiero od 3,5- 4 tys obrotow (uwaga: zwodnicze 90 KM-czuc je przy wyzszych obrotach, w porownianiu do 1,6 8v, gdzie koni jest 75, a dostepne sa od samego dolu), przed ta graniaca ciagnie tak, jakby nie mial zamiaru jechac, cos tam sie dzieje, ale niemrawo....8V ciagna od samego dolu (najczesciej wykorzystywany zakres obrotow, od 1500 do 3000-3500), co pociaga za soba male zuzycie paliwa i spora elastycznosc.

Ja najczesciej wykorzystuje ten zakres obrotow, a w trasie rowniez C16NZ radzi sobie bardzo dobrze.

Co do jakosci napisze oglednie: 16V to nieco drozszy rozrzad i wymiana (robocizna) wiecej kosztuje, jednostki takie z zasady (i konstrukcji) maja wiekszy apetyt na olej. 8V to jednostki proste, malo awaryjne i tanie w naprawach, niespecjalnie lubiace zuzywac olej (oczywiscie zalezy od stanu silnika), ekonomiczne i trwale.

Zdecydowanie polecam C20NE, silnik bardzo elastyczny, prosty w konstrukcji (nie ma przekletego EGR, jedynym mankamentem jest zawor regulacji wolnych obrotow), spora moc (115 KM) i umiarkowane spozycie paliwa.

Z praktyki warsztatowej: najmniej problemow mielismy z oplowskimi 8V.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

już wszystko rozumiem.trochę mnie kusi ta 1.4 16v ale podejrzewam,że droższe ubezpieczenie od 1.6 będzie miało zwrot w postaci mniejszego zużycia paliwa(w planach LPG)-no chyba,że 1.4 i 1.6 to ten sam przedział w ubezpieczalni,ja nie pamiętam co i jak.Zastanawia mnie jeszcze jak radzi sobie ta 16v z LPG.

Napisano

Jak dobrze pamietam, to przedzialy pojemnosci w ubezpieczeni to 1,4-1,6, 1,6 -1,8, 1,8-2,0...

Jesli myslisz o LPG w 16V to TYLKO sekwencja, w przypadku zamontowania do 16V instalacji III generacji zawsze skutkuje problemami w eksploatacji silnika (cokolwiek by posiadacze owych instalacji w takich silnikach nie mowili lub pisali...problem wystapi wczeniej lub pozniej).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

i już wszystko jasne.z podziękowaniem i pozdrówka!!!

Napisano

> i już wszystko jasne.z podziękowaniem i pozdrówka!!!

Kupuj V8 hahaha.gif oczywiście 8v, a będziesz nas wszystkich chwalił.

Po za tym idealny(najlepszy) silnik pod tani LPG.

Jak masz 7k zł to spokojnie znajdziesz jakieś ładne autko z X16SZR. Silniki te montowano do końca produkcji czyli do 2002.

Niestety pozostałe 8v montowane były tylko do rocznika chyba 1995 (około).

Napisano

> Kupuj V8, a będziesz nas wszystkich chwalił

może jednak 8V zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.