Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czemu silnik się tak szybko grzeje ???

Featured Replies

Napisano

Przeglądam tak sobie forum i widzę że awaria wentylatora to jedna z podstawowych usterek w Punto1 czacha.gif. Ale zważywszy na fakt jak często włącza się wentylator - wystarczy chwilę postać na skrzyżowaniu lub w korku w ciepły (nie powiem upalny) dzień i już wskaźnik temperatury zaczyna szczytować blush.gif. Oj projektanci z Turynu coś spiepszyli w tym silniczku - chłodzenie oceniam na -10 puntków w skali 1 do 10 i daje im medal uznania ribbon.gif. Fatalnie. A teraz my użytkownicy musimy cierpieć. Pozdrawiam. PrzemoC

Napisano

> Przeglądam tak sobie forum i widzę że awaria wentylatora to jedna

> z podstawowych usterek w Punto1 . Ale zważywszy na fakt jak

> często włącza się wentylator - wystarczy chwilę postać na

> skrzyżowaniu lub w korku w ciepły (nie powiem upalny) dzień i

> już wskaźnik temperatury zaczyna szczytować . Oj projektanci

> z Turynu coś spiepszyli w tym silniczku - chłodzenie oceniam

> na -10 puntków w skali 1 do 10 i daje im medal uznania .

> Fatalnie. A teraz my użytkownicy musimy cierpieć. Pozdrawiam.

> PrzemoC

Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie wskaznik temp cieczy chlodzacej ma w zasadzie trzy progi. Pierwszy minimum, drugi polowa, trzeci max z czerwonym znacznikiem pod koniec skali.

W moim po przekroczeniu polowy temp. zalacza sie wentylator i mysle, ze to jest prawidlowo. Dodam, ze w upaly podczas jazdy po miescie nigdy nie przekroczyl poziomu 3/4.

Napisano

> Przeglądam tak sobie forum i widzę że awaria wentylatora to jedna z podstawowych usterek w Punto1 . Ale zważywszy na fakt jak często włącza się

> wentylator - wystarczy chwilę postać na skrzyżowaniu lub w korku w ciepły (nie powiem upalny) dzień i już wskaźnik temperatury zaczyna

> szczytować . Oj projektanci z Turynu coś spiepszyli w tym silniczku - chłodzenie oceniam na -10 puntków w skali 1 do 10 i daje im medal

> uznania . Fatalnie. A teraz my użytkownicy musimy cierpieć. Pozdrawiam. PrzemoC

we fiatach, a silnik PI niewiele różni się od 1,0 i 1,4, są bardzo kiepskie - mało wydajne pompy wodne oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie wskaznik temp

> cieczy chlodzacej ma w zasadzie trzy progi.

> Pierwszy minimum, drugi polowa, trzeci max z

> czerwonym znacznikiem pod koniec skali.

> W moim po przekroczeniu polowy temp. zalacza sie

> wentylator i mysle, ze to jest prawidlowo. Dodam,

> ze w upaly podczas jazdy po miescie nigdy nie

> przekroczyl poziomu 3/4.

Mój ma trochę inne progi:

1 To zimny silnik

2 1/4 skali to jest w zasadzie normalna temp pracy

3 gdy dochodzi to połowy skali załącza się wentylator

Max co osiągnął w bardzo upalny dzień, po krótkiej przerwie w jeździe to niecałe 3/4 skali - uważam że to dużo, ale tylko raz się zdarzyło. Pozdrawiam. PrzemoC

Napisano
pewnie masz za malo plynu chlodniczego
Napisano
  • Autor

> pewnie masz za malo plynu chlodniczego

Płynu jest dość - ponad połowę skali między min i max. Myślę jednak że jest już stary i zużyty - noszę się z zamiarem wymiany.

Napisano

Witam!

Ja natomist zauważyem, że jak dolejesz płynu ponad max. tak niej więcej na równi z końcem zbiornika wyrównawczego to samochód jakby wolniej się grzał w korkach i miał stała temperaturę. To znaczy oczywiści epo dłuższym staniu w korku wskaźnik się podnosi, ale nie tak szybko i nie tak wysoko...

Rozwiązanie to ma tylko jedna wadę... może Ci pęknąc wąz od chłodnicy... frown.gif

Napisano

w moim punciorze to nawet po dluzszym staniu w korku nie zauwazylem zeby temperatura przekroczyla 1/2 wskaznika stoi tam jak zakleta....podejrzane...

cfaniaczek.gif

Napisano

> w moim punciorze to nawet po dluzszym staniu w korku nie

> zauwazylem zeby temperatura przekroczyla 1/2

> wskaznika stoi tam jak zakleta....podejrzane...

Nie, jak najbardziej prawidłowe ok.gif

Napisano

> w moim punciorze to nawet po dluzszym staniu w korku nie zauwazylem zeby

> temperatura przekroczyla 1/2 wskaznika stoi tam jak

> zakleta....podejrzane...

I tak powinno być... smile.gifwink.gif

Napisano

> Mój ma trochę inne progi:

> 1 To zimny silnik

> 2 1/4 skali to jest w zasadzie normalna temp pracy

> 3 gdy dochodzi to połowy skali załącza się wentylator

> Max co osiągnął w bardzo upalny dzień, po krótkiej

> przerwie w jeździe to niecałe 3/4 skali - uważam że

> to dużo, ale tylko raz się zdarzyło. Pozdrawiam.

Skoro 1/4 skali to u Ciebie normalna temp pracy to masz cos zrabane z termostatem. Mialem tak samo. W zimie na trasie nie przekraczalo mi 1/4 i w srodku bylo chlodno. Po zmianie termostatu nie wazne czy zima czy lato to wskazowka podnosi sie do ok 1/2 skali i tak pozostaje. No moze w zimie jest troszke ponizej a w lecie troszke powyzej.

Napisano

To coś nie tak u Ciebie trybi. Nie ma szans na przegrzanie silnika w korkach, a to że sie zagrzewa, nie grzeje, dość szybko uważam za jego zalete. Nic natomiast nie słyszałem o psujących się wentylatorach. Jedyna szansa na przegrzanie to jechac ponad 160 km/h w upalny dzień tak przez 15 min non stop busted.gifzlosnik2.gif

Napisano

> w moim punciorze to nawet po dluzszym staniu w korku nie

> zauwazylem zeby temperatura przekroczyla 1/2

> wskaznika stoi tam jak zakleta....podejrzane...

W koncu przy polowie wlacza sie wentylator

Napisano
Wsłuchaj się w inne autka - też wentylatory im śmigają:) Poza tym może termostacik już będzie do wymianki hehe.gifpub2.gif
Napisano

W moim przypadku wentylator włącza się już w 1/4 wskaźnika confused.gif.Jeszcze nie udało mi się zaobserwować aby wskazówka znalazła się w połowie wskaźnika. Nie mówiąc na max.. Również zastanawiałem się czemu się tak dzieje, ale cieszę się, że wogule działa. zlosnik.gif

Napisano

. Jedyna szansa na przegrzanie to

> jechac ponad 160 km/h w upalny dzień tak przez 15 min non

> stop

Wg mnie 160 km/h powinno wplynac na silnik (jezeli chodzi o samo chlodzenie) bardziej dodatnio, niz stanie w korkach. Wtedy chlodnica nie ma powiewu zadnego powietrza i sie grzeje. I wlacza sie wentylator - dla mnie to logiczne.

Napisano

> . Jedyna szansa na przegrzanie to

> Wg mnie 160 km/h powinno wplynac na silnik (jezeli chodzi o samo chlodzenie)

> bardziej dodatnio, niz stanie w korkach. Wtedy chlodnica nie ma powiewu

> zadnego powietrza i sie grzeje. I wlacza sie wentylator - dla mnie to

> logiczne.

Niestety praktyka czyni zgoła zupełnie co innego. Po prostu chłodnica, a może pompa, tego nie wiem, jest za mało wydajna aby odebrać ciepło z silnika angryfire.gif przy takim obciążeniu. Nic Ci nie pomoże pęd powietrza. Podejrzewam, że gdybyś zmierzył temperature w chłodnicy , nie w głowicy, to by sie okazało, że faktycznie jest chłodna. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Ogromne dzięki koledzy za tak duże zainteresowanie tematem i tyle ciekawych podpowiedzi waytogo.gif. Pozdrawiam Was wszystkich 20.GIF. PrzemoC

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.