Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wszystko o wtrysku w 1,9TD

Featured Replies

Napisano

Od wymiany silnika w swojej maryśce mam problem ze świecącą się non-stop kontrolką od wtrysku i próbuje rozszyfrować jak to wszystko działa.

Po zakupie auta kontrolka od wtrysku świeciła się tylko przy puszczonym pedale gazu, gasła po 2-3 sekundach przy delikatnym wciśnięciu gazu - temat olałem bo auto jeździło ok. Przy którejś wizycie u mechanika wspomniałem o tym objawie i podregulował położenie potencjometru na pompie - pomogło na 2 dni i dalej to samo. Uznałem wiec ze trafiony jest potencjometr, a wydawanie 1300zł wydało mi się bezsensowne.

Do czego dążę ? Otóż zastanawiam się jak zachowa się komputer gdyby udało mi się wyeliminować 100% usterek czy kontrolka od wtrysku zgaśnie bez kasowania błędów na kompie ?

Może znajdziecie gdzieś w swoich zbiorach jakiś schemat podłączenia czujników i elementów wykonawczych do kompa przy silniku 1,9TD 100KM ?

Z informacji jakie udało mi się ustalić,

komp pobiera informacje z:

- czujnik położenia przepustnicy (potencjometr na pompie)

- czujnik zassysanego powietrza (przepływomierz)

- czujnik na 1 wtrysku

- czujnik temperatury silnika

- czujnik położenia wału (tu nie jestem pewny JTD ma na 100%, a TD ?)

i teraz komp steruje

- jakimś zaworem, który steruje siłownikiem pneumatycznym na pompie

- jakimś silnikiem krokowym / siłownikiem (chyba) pod pompą wtryskową odpowiedzialnym za kąt wtrysku

(po odpięciu tego siłownika silnik zaczął po chwili głośno i metalicznie pracować, ponowne podpięcie wtyczki uciszyło pracę silnika)

Będę wdzięczy za Wasze zaangażowanie w celu weryfikacji układanki oraz odpowiedzi na moje durne pytania smile.gif

Napisano

> Od wymiany silnika w swojej maryśce mam problem ze świecącą się

> - czujnik położenia wału (tu nie jestem pewny JTD ma na 100%, a TD ?)

TD tez ma, dzieki temu ECU zna obroty silnika i moze tez ustalić jaki jest kąt wtrysku porównując dwa sygnały tj. z wtryskiwacza i wału.

> i teraz komp steruje

> - jakimś zaworem, który steruje siłownikiem pneumatycznym na pompie.

Tu raczej nie ma zadnego zaworu tylko bezpośrednie sterowanie ciśnieniem doładowania z kolektora ssącego. Ma to wpływ na dawkę paliwa.

> siłownikiem pod pompą

> wtryskową odpowiedzialnym za kąt wtrysku

Ano

Napisano
  • Autor

> TD tez ma, dzieki temu ECU zna obroty silnika i moze tez ustalić jaki

> jest kąt wtrysku porównując dwa sygnały tj. z wtryskiwacza i

> wału.

Dzięki

> Tu raczej nie ma zadnego zaworu tylko bezpośrednie sterowanie

> ciśnieniem doładowania z kolektora ssącego. Ma to wpływ na dawkę

> paliwa.

Ostatnio zdjąłem pokrywę z silnika i sprawdzałem jak to ustrojstwo działa - nie wiem może źle coś złożyli przy wymianie silnika ? ale rękę daje sobie obciąć ze wężyk gumowy od tego siłownika idzie do jakiegoś urządzenia przykręconego na przegrodzie do którego dochodzi tez wtyczka z instalacji. Kolejna sprawa to nie zauważyłem by ten siłowniki w jakimkolwiek przypadku pracował crazy.gif sprawdzałem na zimnym i ciepłym silniku przy obrotach jałowych i na wyższych i linka która porusza kowadełkiem na pompie jest cały czas luźna, a ręczne naciągniecie linki powoduje delikatny spadek obrotów na biegu jałowym.

Obstawiałem, ze to urządzenie jest odpowiedzialne za zmniejszenie obrotów na ciepłym silniku. Zresztą wydaje mi się, ze w starym silniku linka była naciągnięta po rozgrzaniu motoru confused.gif

Napisano
  • Autor

Grzebiąc dziś pod maska sprawdziłem i jest tak jak pisałem

282947596-silnik.jpg

do czego służy "to coś" do którego dochodzi niebieska wtyczka ?

post-14216-14352504756981_thumb.jpg

Napisano

tak na szybko. słaba kopia. 282951983-Schemat.jpg

post-32902-14352504770261_thumb.jpg

Napisano

Kolejna sprawa to nie

> zauważyłem by ten siłowniki w jakimkolwiek przypadku pracował

> sprawdzałem na zimnym i ciepłym silniku przy obrotach jałowych i

> na wyższych i linka która porusza kowadełkiem na pompie jest

> cały czas luźna, a ręczne naciągniecie linki powoduje delikatny

> spadek obrotów na biegu jałowym.

Ten elektrozawór który pokazałeś steruję "gruszką", która naciąga tą linkę.

> Obstawiałem, ze to urządzenie jest odpowiedzialne za zmniejszenie

> obrotów na ciepłym silniku.

Dokładnie tak.

Zresztą wydaje mi się, ze w starym

> silniku linka była naciągnięta po rozgrzaniu motoru

Zdejmij przewód podciśnieniowy od zasilania tego zaworu i zobacz czy zasysa powietrze oczywiście na zapalonym silniku.

Nie pamiętam dokładnie ale na tym tzw. "kowadełku" powinna być śrubka od regulacji jak jest źle wyregulowane to może być objaw taki że będzie paliła się kontrolka wtrysku. Pamiętam że próbowałem tym kowadełkiem zmniejszyć obroty bo miałem za wysokie i w pewnym momencie podczas kręcenia zapaliła się kontrolka wtrysku.

Napisano
  • Autor

Dzięki szyman, na Ciebie zawsze można liczyć zlosnik.gif

Sprawdziłem przed momentem podciśnienie brane jest z pompy wspomagania hampli leci wężykiem do kolejnego trójnika, który rozdziela je na dwa elektrozawory (oba są widoczne na foto pierwszy, o którym była już mowa wątku i drugi do sterowania kolejnym siłownikiem na kolektorze ssącym )

Podłączyłem z pominięciem elektrozaworu siłownik na pompie i działa poprawnie (naciągnął linkę i obroty delikatnie spadły) Odłączając wtyczkę od elektrozaworu czuć, że elektromagnes pracuje i siłownik na pompie delikatnie "dyga" obstawiam więc zabrudzenie zaworu - wyczyszczę, przesmaruje go zobaczymy czy pomoże smile.gif

Im dalej wchodzę w temat rodzą się kolejne pytania grinser006.gif

Jaką rolę spełnia ten drugi siłownik zaznaczony na foto ? i w jakim przypadku powinien się otwierać i zamykać ?

282953309-sim.JPG

Analizując schemat dochodzę do wniosku, że obrotomierz jest sterowany z ECU, a co za tym idzie jeśli obrotomierz działa poprawnie awarię czujnika położenia wału można wykluczyć ? dobrze kombinuje ? grinser006.gif

post-14216-14352504772669_thumb.jpg

Napisano

Bez czyjnika położenia wału nawet byś nie odpalił kolego.

Co do tego "spodka" który zaznaczyłeś to zawór egr (zawór recyrkulacji spalin). Nie powinien być otwarty na jałowych obrotach i przy pełnym przyspieszaniu, jedynie w ustalonych warunkach pracy.

Większość chętnie go zaslepia licząc na cudowne odzycie motoru.

Pseudo-zaślepienie polega na zdjęciu przy nim gumowego wężyka i zatkaniu go czymś (np. śrubką) tyle że nie masz pewności że zawór został w pozycji zamkniętej. Jesli został w pół - otwartej lub otwartej spaliny do dolotu będą ciągle wtłaczane - odczuwalne zamulenie.

Co do Twojego pierwszego foto to wtyczka niebieska dochodzi wydaje się do czujnika ciśnienia atmosferycznego. Pozdro.

Napisano
  • Autor

> Bez czyjnika położenia wału nawet byś nie odpalił kolego.

> Co do tego "spodka" który zaznaczyłeś to zawór egr (zawór

> recyrkulacji spalin). Nie powinien być otwarty na jałowych

> obrotach i przy pełnym przyspieszaniu, jedynie w ustalonych

> warunkach pracy.

> Większość chętnie go zaslepia licząc na cudowne odzycie motoru.

> Pseudo-zaślepienie polega na zdjęciu przy nim gumowego wężyka i

> zatkaniu go czymś (np. śrubką) tyle że nie masz pewności że

> zawór został w pozycji zamkniętej. Jesli został w pół - otwartej

> lub otwartej spaliny do dolotu będą ciągle wtłaczane -

> odczuwalne zamulenie.

> Co do Twojego pierwszego foto to wtyczka niebieska dochodzi wydaje

> się do czujnika ciśnienia atmosferycznego. Pozdro.

Na elektrodzie czytałem, że gość miał problemy z liniowym przyspieszaniem, komp nie pokazywał żadnych błędów, a anomalie podobno ustąpiły po wymianie czujnika położenia wału, dlatego brałem go też pod uwagę na liście elementów do wymiany (wątek dotyczył JTD).

Nikt jeszcze nie odpowiedział na moje ważne pytanie grinser006.gif Jak naprawie wszystko to kontrolka od wtrysku zgaśnie czy trzeba jechać na kompa skasować błędy ? clown.gif

Napisano

> komp nie pokazywał żadnych błędów, a anomalie

> podobno ustąpiły po wymianie czujnika położenia wału (wątek

> dotyczył JTD).

Przy problemach z prawidłowym sygnałem z czujnika położenia wału to ECU co pewien czas wyłącza silnik i podobnie pozwala na odpalenie .

Błąd jednak powinien pozostać zapisany w sterowniku .

> Jak naprawie wszystko to kontrolka od wtrysku

> zgaśnie czy trzeba jechać na kompa skasować błędy ?

Jeśli jest tak jak w JTD to zgaśnie smirk.gif

Napisano

> Nikt jeszcze nie odpowiedział na moje ważne pytanie Jak naprawie

> wszystko to kontrolka od wtrysku zgaśnie czy trzeba jechać na

> kompa skasować błędy ?

Normalnie powinna zgasnąć. Ale u mnie w JTD przy błędzie czujnika ciśnienia CR musiałem go kasować euroscanem.

Widocznie zależy to od ważności błędu.

Napisano
  • Autor

> Normalnie powinna zgasnąć. Ale u mnie w JTD przy błędzie czujnika

> ciśnienia CR musiałem go kasować euroscanem.

> Widocznie zależy to od ważności błędu.

Znajomy ma EuroScan-a, ale zanim podjadę chce sprawdzić czy wszystko jest poprawnie podłączone po wymianie motoru i działa jak powinno.

EuroScan z pewnością nie wykaże niedrożności zaworu sterującego zaworem pneumatycznym na pompie

W sumie do sprawdzenia pozostał mi czujnik wtrysku (mam drugi na podmianę), przepływka, oraz potencjometr na pompie.

Wymieniał ktoś z was ten potencjometr na pompie. Pytałem kiedyś o nowy w sklepie i gość mnie wystraszył, że kosztuje 1300zł alien.gif macie jakieś doświadczenia w tym temacie ?

Napisano

> Dzięki szyman, na Ciebie zawsze można liczyć

> Sprawdziłem przed momentem podciśnienie brane jest z pompy

> wspomagania hampli leci wężykiem do kolejnego trójnika, który

> rozdziela je na dwa elektrozawory (oba są widoczne na foto

> pierwszy, o którym była już mowa wątku i drugi do sterowania

> kolejnym siłownikiem na kolektorze ssącym )

> Podłączyłem z pominięciem elektrozaworu siłownik na pompie i działa

> poprawnie (naciągnął linkę i obroty delikatnie spadły)

A podciśnienie wziąłeś z zasilania elektrozaworu?

> Odłączając wtyczkę od elektrozaworu czuć, że elektromagnes

> pracuje i siłownik na pompie delikatnie "dyga" obstawiam więc

> zabrudzenie zaworu - wyczyszczę, przesmaruje go zobaczymy czy

> pomoże

Raczej nie. Ale tak jak pisałem na tej dźwigience jest regulacja spróbuj pokręcić zobacz co się będzie działo. Tak samo jest regulacja na tej lince co steruje

> Im dalej wchodzę w temat rodzą się kolejne pytania

> Jaką rolę spełnia ten drugi siłownik zaznaczony na foto ? i w jakim

> przypadku powinien się otwierać i zamykać ?

> Analizując schemat dochodzę do wniosku, że obrotomierz jest sterowany

> z ECU, a co za tym idzie jeśli obrotomierz działa poprawnie

> awarię czujnika położenia wału można wykluczyć ? dobrze

> kombinuje ?

Napisano
  • Autor

> A podciśnienie wziąłeś z zasilania elektrozaworu?

pośrednio - na grubym przewodzie, który leci od pompy podciśnieniowej do serwo jest trójnik z odejściem na cienki przewód - z tego trójnika wziąłem podciśnienie do sprawdzania siłownika na pompie. w normalnym układzie po drodze stoi jeszcze elektrozawór smile.gif

> Raczej nie. Ale tak jak pisałem na tej dźwigience jest regulacja

> spróbuj pokręcić zobacz co się będzie działo. Tak samo jest

> regulacja na tej lince co steruje

regulacja jest i owszem widać ja na fotce gdzie zaznaczyłem zawór EGR, kręcenie tą śrubą oprócz zmiany obrotów nic więcej nie zmienia - być może w sprawnej instalacji przy zbyt niskich obrotach ECU zapala kontrolkę wtrysku - u mnie kontrolka świeci się non-stop więc nie zaobserwuje tego zjawiska grinser006.gif

Napisano

> regulacja jest i owszem widać ja na fotce gdzie zaznaczyłem zawór

> EGR, kręcenie tą śrubą oprócz zmiany obrotów nic więcej nie

> zmienia - być może w sprawnej instalacji przy zbyt niskich

> obrotach ECU zapala kontrolkę wtrysku - u mnie kontrolka świeci

> się non-stop więc nie zaobserwuje tego zjawiska

Pozostaje podpięcie po kompa.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Pozostaje podpięcie po kompa.

Pod kompa nie udało się podpiąć, znajomy ma chyba zbyt nowy interfejs, który z TD nie chciał się połączyć frown.gif zostaje mi wizyta w ASO, no chyba że ktoś z Łodzi ma właściwy soft i interfejs do starszych wersji fiata ?

Komp kompem, marchewka marchewką ale na forum mondeo można się sporo dowiedzieć o pompie wtryskowej lucas'a i anomaliach jakie sie zdarzają.

Po kilku miesiącach znalazłem główną usterkę, przez którą uwaliłem poprzedni silnik, jest nim uszkodzony booster na pompie wtryskowej odpowiedzialny za zwiększenie dawki paliwa jak pompuje sprężarka.

W boosterze siadają membrany i przez wężyk sterujący podłączony do kolektora zaczyna zapier... paliwo, a silnik dostaje szaleńczych obrotów frown.gif

Przyczyną nierównomiernego przyśpieszania w 99% jest korektor kąta wtrysku, zapraszam do sąsiedniego forum gdzie udało mi się znaleźć odpowiedź na nurtujące mnie pytania

http://fiatforum.com.pl/topics6/problem-z-kontrolka-wtryskiwaczy-bravo-19-td-97-rok-vt1052.htm

Napisano

> Pod kompa nie udało się podpiąć, znajomy ma chyba zbyt nowy

> interfejs, który z TD nie chciał się połączyć

hmm.gif Wcześniej pisałeś że ma Euroscana - jego użył bez sukcesu ?

Napisano
  • Autor

> Wcześniej pisałeś że ma Euroscana - jego użył bez sukcesu ?

Wprowadził mnie w błąd twierdząc, iż jest w stanie się podłączyć do wersji TD - okazało się że ma dwa interfejsy USB chyba EOBD frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.