Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubytki płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Cześć!Problem pojawił się jak włączam grzanie to minimalnie ubywa płyn.Przez okres wiosenno letni spoko nic nie ubywa bo nie włączam grzania,ale teraz są minimalne ubytki,a nie widzę żeby gdzieś ciekło w okolicach pompy sucho,chłodnica też sucha.Może ktoś miał podobny problem?

Napisano

Rozumiem że układ odpowietrzony i na wężach i z chłodnicy też nie cieknie. sprawdź kolego pod nogami pasażera, w miejscu gdzie masz nagrzewnicę. Może ona mówi pa pa. A czy po odkręceniu ogrzewania nie śmierdzi płynem lub czy szyba nie jest dziwnie tłusta? jak tak to czeka cię wymiana nagrzewnicy KLIK - manual od MK1 ale chodzi o pokazanie co i jak.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że układ odpowietrzony i na wężach i z chłodnicy też nie

> cieknie. sprawdź kolego pod nogami pasażera, w miejscu gdzie

> masz nagrzewnicę. Może ona mówi pa pa. A czy po odkręceniu

> ogrzewania nie śmierdzi płynem lub czy szyba nie jest dziwnie

> tłusta? jak tak to czeka cię wymiana nagrzewnicy KLIK - manual

> od MK1 ale chodzi o pokazanie co i jak.

Układ odp.na wężach wszystkich susza.Po odkręceniu grzania nie śmierdzi i podloga sucha od strony pasażera.

Napisano

a jak auto pracuje? nie kopci na biało? może ubywa płynu tak jak mi czyli strzelona była uszczelka pod głowicą i szło do cylindra. Nie bulgocze w nagrzewnicy?

Napisano

> Układ odp.na wężach wszystkich susza.Po odkręceniu grzania nie śmierdzi i podloga sucha od strony pasażera.

Przyjrzyj się dokładnie wejściu metalowej-czarnej rury w okolice pompy wody - tam jest oring i u mnie on przepuszczał. Jeździłem tak ok. 1,5 roku - cały czas ubywało po troszku, potem zaczęło być mokro w tych właśnie okolicach, a potem zostawały plamki średnicy ok. 4-5 cm na podłodze w garażu, ale tylko jak stygł - jak się rozgrzewał nie było problemu. Problemu też nie było jak jeździłem długie odcinki. Uciekało tym więcej im częściej silnik był rozgrzewany i studzony.

Napisano

a fakt tam też mi ciekło - zapomniałem o tej pierdołce 20.GIF

Napisano
  • Autor

> a jak auto pracuje? nie kopci na biało? może ubywa płynu tak jak mi

> czyli strzelona była uszczelka pod głowicą i szło do cylindra.

> Nie bulgocze w nagrzewnicy?

Nie kopci na biało i pracuje b.dobrze nawet obr.nie falują.

Napisano
  • Autor

> Przyjrzyj się dokładnie wejściu metalowej-czarnej rury w okolice

> pompy wody - tam jest oring i u mnie on przepuszczał. Jeździłem

> tak ok. 1,5 roku - cały czas ubywało po troszku, potem zaczęło

> być mokro w tych właśnie okolicach, a potem zostawały plamki

> średnicy ok. 4-5 cm na podłodze w garażu, ale tylko jak stygł -

> jak się rozgrzewał nie było problemu. Problemu też nie było jak

> jeździłem długie odcinki. Uciekało tym więcej im częściej silnik

> był rozgrzewany i studzony.

Tak miałem z tym problemy,ale to jakieś dwa lata temu cieklo i nikt nie wiedział skąd,aż pewien mechanik zauważył.Pompa okolice pompy jest sucho ta czarna rura jest sucha.Wydaje mi się,że jednak coś z nagrzewnicą bo zaczyna ubywać jak włączam grzanie.Dzięki!

Napisano
  • Autor

> a jak auto pracuje? nie kopci na biało? może ubywa płynu tak jak mi

> czyli strzelona była uszczelka pod głowicą i szło do cylindra.

> Nie bulgocze w nagrzewnicy?

NIE bulgocze!

Napisano

> ...Wydaje mi się,że jednak coś z nagrzewnicą bo zaczyna ubywać jak włączam grzanie...

Włączenie ogrzewania nie ma związku z ubywaniem płynu. W puntku płyn płynie cały czas przez nagrzewnicę, a pokrętło ciepło/zimno otwiera tylko klapkę odsłaniającą nagrzewnicę.

Napisano

> NIE bulgocze!

Rozszczelniona nagrzewnica zawsze rano po odpaleniu bulgocze.

Napisano
  • Autor

Więc nie wiem może to jakieś zwidy,albo kosmici.Przez całe lato nie ubywa,a jak zacząłem grzać to ubywa co prawda minimalnie ale zaznaczam na zbiorniczku i widzę rano na zimnym silniku,że troszkę ubyło w porównaniu z poprzednim rankiem.Od wczoraj nic nie ubyło więc może pspieszyłem się z pytaniem do Was co to może być.Jak odpalam i silnik jest zimny to nic nie bulgocze układ jest b.dobrze odpowietrzony.

Napisano
  • Autor

> Rozszczelniona nagrzewnica zawsze rano po odpaleniu bulgocze.

Rano po odpaleniu NIE bulgocze!!!

Napisano

> zaznaczam na zbiorniczku i widzę rano na zimnym silniku,że

> troszkę ubyło

a zaznaczasz na ciepłym płynie , nawet lekko ciepły ma inna objętość niż całkiem zimny rano , raczej żadnego ubytku nie masz zlosnik.gifok.gif , różnica pomiędzy płynem w 20 st C a potem w 5 st C wynosi w zbiorniku wyrównawczym 0,5 - 0,8 cm wink.gif sprawdzałem na płynie Prestone ok.gif

Napisano

> Rano po odpaleniu NIE bulgocze!!!

Czyli nagrzewnica OK !!!

Napisano
  • Autor

> a zaznaczasz na ciepłym płynie , nawet lekko ciepły ma inna objętość

> niż całkiem zimny rano , raczej żadnego ubytku nie masz ,

> różnica pomiędzy płynem w 20 st C a potem w 5 st C wynosi w

> zbiorniku wyrównawczym 0,5 - 0,8 cm sprawdzałem na płynie

> Prestone

Zaznaczam na zimnym i na zimnym sprawdzam.

Napisano

> Przyjrzyj się dokładnie wejściu metalowej-czarnej rury w okolice

> pompy wody - tam jest oring i u mnie on przepuszczał.

Ja też mam pytanie: uciekł mi płyn w ciągu ok. 3 tygodni, było go max a zrobiło się poniżej min.

Wszystko suche, żadnych plam na parkingu, mój "osobisty mechanik" zasugerował, że to pompa wodna, czy to może być ten oring??

Napisano

> Ja też mam pytanie: uciekł mi płyn w ciągu ok. 3 tygodni, było go max a zrobiło się poniżej min.

> Wszystko suche, żadnych plam na parkingu, mój "osobisty mechanik" zasugerował, że to pompa wodna, czy to może być ten oring??

Jeżeli powiedział, że to pompa, to na pewno nie chodziło o ten oring ...

Jak ten oring przepuszcza, to czasami jest mokro tuż nad filtrem oleju ...

• 1 rok później...
Napisano

> Rozszczelniona nagrzewnica zawsze rano po odpaleniu bulgocze.

Dopadlo i mnie - bulgocze, ubywa troche plynu i smierdzi plynem jak sie nagrzeje. Nie sprawdzalem tylko, czy dywaniki mokre, bo od sniegu i tak suche nie sa 270751858-jezyk.gif

Pytanko, czy w PII tez trzeba wymontowac cala deske rozdzielcza, zeby wymienic nagrzewnice?

Czy mozliwe, ze to nie nagrzewnica, a tylko oringi? Czy raczej przygotowac sie na zakup calej nagrzewnicy? sick.gif

Napisano

> Dopadlo i mnie - bulgocze, ubywa troche plynu i smierdzi plynem jak sie nagrzeje. Nie sprawdzalem

> tylko, czy dywaniki mokre, bo od sniegu i tak suche nie sa

> Pytanko, czy w PII tez trzeba wymontowac cala deske rozdzielcza, zeby wymienic nagrzewnice?

> Czy mozliwe, ze to nie nagrzewnica, a tylko oringi? Czy raczej przygotowac sie na zakup calej

> nagrzewnicy?

Dzisiaj, jak wysiadalem z auta, to poczulem silny zapach plynu na zewnatrz. Tyle ze na sniegu nie widac, czy i gdzie cieknie. Wiec czy to na pewno nagrzewnica?

Napisano

> Dzisiaj, jak wysiadalem z auta, to poczulem silny zapach plynu na zewnatrz. Tyle ze na sniegu nie

> widac, czy i gdzie cieknie. Wiec czy to na pewno nagrzewnica?

Prestone Uszczelniacz do układu chłodzenia

Uszczelniacz do chłodnic Prestone dzięki specjalnej formule pozwala na uszczelnienie nawet dużych wycieków. Zawiera włókna Kevlaru gwarantujące wysoką wytrzymałość uszczelnień.

Bulgotała mi nagrzewnica po zastosowaniu tego preparatu jest cisza i płynu nie ubywa.

Pozdrawiam

Napisano

> Prestone Uszczelniacz do układu chłodzenia

> Uszczelniacz do chłodnic Prestone dzięki specjalnej formule pozwala na uszczelnienie nawet dużych

> wycieków. Zawiera włókna Kevlaru gwarantujące wysoką wytrzymałość uszczelnień.

> Bulgotała mi nagrzewnica po zastosowaniu tego preparatu jest cisza i płynu nie ubywa.

> Pozdrawiam

to jest efekt krotkotrwały poklejony od wewnątrz uklad chlodzenia jest mniej wydajny i prowadzi do poważnych uszkodzeń silnika ale o tym na opakowaniu się nie pisze czego się nie robi dla oszczedności confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.