Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FELICJA jaki olej lejecie do zagazowanej skody

Featured Replies

Napisano

moja skodzina jezdzi na LUBRO 15 W niedlugo zbliza sie czas wymiany oleju i zadalem sobie pytanie , jaki wlac olej ,

czy ktos z was tez taki olej leje

Pytanie czy dla zagazowanej skody to ma znaczenie jaki olej.

Napisano

Zwykły fabrycznie polecany olej, nie dawaj się nabić w butelkę wszystkim tym co wymyślają oleje pod LPG, świece pod LPG i inne badziewia.

Napisano

Akurat świece mogą mieć znaczenie, głównie chodzi o mniejszy odstęp na elektrodach.

Napisano

> Akurat świece mogą mieć znaczenie, głównie chodzi o mniejszy odstęp

> na elektrodach.

Nie tylko.Iskra Gas

Napisano

> na elektrodach.

Dokładnie chodzi o odstęp na elektrodach, który spokojnie można samemu zmienić o 0,1mm bez konsekwencji.

Dla przykładu dodam ze fabrycznie do pojazdu "X" wg. specyfikacji odstęp na elektrodach ma być 0,9mm. Jak kupiłem świece NGK polecane do danego modelu "X" nie jakieś specjalne na gaz, a po prostu dedykowane to już miały 0,8mm.

pzdr.

Napisano

> Dokładnie chodzi o odstęp na elektrodach, który spokojnie można

> samemu zmienić o 0,1mm bez konsekwencji.

W zasadzie tylko na jednoelektrodowych da się to samemu sensownie zrobić. Na dwu lub czteroelektrodowych nie widzę tego.

Napisano

> W zasadzie tylko na jednoelektrodowych da się to samemu sensownie

> zrobić. Na dwu lub czteroelektrodowych nie widzę tego.

Ja swoje NGK V12 zmniejszyłem do 0,7mm

Napisano

> Ja swoje NGK V12 zmniejszyłem do 0,7mm

ja kupiłem iskry u-super i miały fabrycznie 0,7 (nawet na pudełku podana przerwa!!) co do oleju najmniej podbiera mi platnum 10W40, bo z lotosem nie nadążałem dolewać..... niewiem.gif

Napisano

Mniejszy odstęp jeśli już komuś jest do czegoś potrzebny można uzyskać na większości standardowych świec. Założyłem kiedyś Briski pod gaz, ze srebrną elektrodą, poza tym że samochód zaczął źle zapalać na Pb innych ,,rewelacji'' nie stwierdziłem.

> na elektrodach.

Napisano

> W zasadzie tylko na jednoelektrodowych da się to samemu sensownie

> zrobić. Na dwu lub czteroelektrodowych nie widzę tego.

Jeśli fabrycznie są świece dwu elektrodowe (np. silniki 1,6 16v fiata) to powinno się tym bardziej zostawić to co fabryka poleca a nie zamieniać na wynalazki. Prawidłowo założona instalacji w samochodzie z silnikiem w dobrej kondycji będzie pracowała dobrze na standardowych świecach, oleju, filtrach i ciśnieniu w ogumieniu smile.gif (żarcik z tym ciśnieniem)

Napisano

> coś nt układu zapłonowego w LPG

wszystko sie zgadza ale właśnie dzis sciagnałem kable NGK-a, które przejezdziły 8tys km!!! i zaczęło auto na nich strzelać oslabiony.gif założyłem sentechy które miałem w garażu i przestało strzelać...jakość obecnych części mnie osłabia to jakas porażka!!! a ngk-a juz ze swiec mnie wyleczyło teraz z kabli i jestem tak wkurzony ze je daje do reklamacji, o dziwo pojechałem do gaziarza i powiedział mi ze nie jestem pierwszym.... niewiem.gif

Napisano

Ja lalem 5w50 syntetyk mobil 1

Co do swiec, to mialem zalozone 3 elektrodowe NGK. Numeracji nie pamietam, ale mialy zgodny z zalecanym wspolczynnik termiczny. Wymienilem jeszcze gumki izolujace.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.