Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zaślepiłem egr i .....

Featured Replies

Napisano

Witam. Na samym początku powiem że zaślepiłem uszkodzony egr i raczej czeka mnie już jego wymiana. Kod nadal pokazuje zawor recyrkulacji spalin kod 47, ( a na co ja liczyłem he he ) a w dodatku pojawił się kod 45 Sonda lambda - sygnał mieszanki bogatej, czyli należało by jechać na regulacje. Mam pytanie czy jest jakiś inny sposób na uszkodzony egr czy tylko jego wymiana ( zaślepianie itp. oszukam kompa w jakiś sposób żeby nie pokazywał błędu, no i co z checkiem nadal świeci).

Napisano

> Witam. Na samym początku powiem że zaślepiłem uszkodzony egr i raczej

> czeka mnie już jego wymiana. Kod nadal pokazuje zawor

> recyrkulacji spalin kod 47, ( a na co ja liczyłem he he ) a w

> dodatku pojawił się kod 45 Sonda lambda - sygnał mieszanki

> bogatej, czyli należało by jechać na regulacje. Mam pytanie czy

> jest jakiś inny sposób na uszkodzony egr czy tylko jego wymiana

> ( zaślepianie itp. oszukam kompa w jakiś sposób żeby nie

> pokazywał błędu, no i co z checkiem nadal świeci).

dużo pewnie nie pomogę ale zawsze coś:)

Mój kumpel 2 EGRy już wsadził i ma małe disco nadal z CHECKiem,

nie zawsze EGR jest walnięty, nieraz kabelek przerwie itp.

Nie wiem co masz na myśli pisząc że chcesz jechać na regulację... w Z16XEL nie wiem czy jest wiele do regulowania, nie znam tego silnika, ale jak masz zbyt bogatą mieszankę, ja np. na twoim miejscu wydałbym na jakąś sondę 50zł (u ciebie jeszcze chyba 1przewodowa jak sie nie mylę) niż te same pieniądze za samą diagnozę w serwisie:)

I wcale nie mysi być konkretna sonda, ja jeżdżę z używaną sondą (90tys km- taką używkę kupiłem za 20zł)od Forda Ka i jest git, o niebo lepiej niż na mojej starej "oryginalnej" z przebiegu 170tys km

A jeszcze jedno, wyjmij EGR, wlej mu konkretnie WD-40, może pomoże , u mnie to zdało rezultat pozytywny

Czy dysponujesz jakimś sprzętem do diagnozy?

Np. w OP-COM jest opcja sprawdzenia EGR

Napisano
  • Autor

witam. Z tego co się zorienotowałem po zaślepieniu egra należało by wyreglować je u gazowników, być może nie mam racji. Po wymontowaniu EGRa przedmuchałem go spreżonym powietrzem i wd 40, zaślepiłem i zamontowałem. Grzybek nie stawiał oporów, chodził płynnie.Auto odżyło, lecz na krótko po kilku kilometrach zaświecił sie check. Falują obroty na biegu jałowym, są bardzo niskie. Niestety nie mam sprzetu do diagnozy, cały czas sie uczę tego auta i to metodą prób i błędów.

Napisano

>Niestety nie mam sprzetu do diagnozy

Witam.

Jeśli masz gniazdo 16pin to zapraszam na Ligote wink.gif, podepniemy autko.

Pozdro

Napisano
  • Autor

szczerze to nie wiem, musiałbym zerknąć, nigdy go ( jej) nie podłączałem, gdzie szukać

Napisano

Dlaczego nie piszesz że masz LPG, to zdecydowanie ma znaczenie w diagnozowaniu. Co to za instalacja?

Napisano

> tomasetto i autronika AL 700

A jak zaslepiles, oba otwory??

Napisano

No więc czy błąd sondy pojawił się przy pracy na LPG czy benzynie? Bo na LPG do ECM nie dochodzi rzeczywisty sygnał z sondy tylko emulowany ze sterownika LPG. Jeżeli instalacja jest poprawnie skonfigurowana to na II gen LPG nie powinien się pojawić błąd składu mieszanki nawet gdyby sonda była padnięta.

Napisano

Wszim, jako ze jestes biegly w temacie, pytanie: czy emulacja 0,6L i 0,4H odpowiada tylko sondom 1V czy tez moze i innym? I jeszcze jedno: czy owe ustawienie dotyczy konkretnych silnikow w Oplu? Przepraszam za takie pytanie, ale akurat tematu elektroniki nie znam dokladnie, a chcialbym dobrze podpowiadac uzytkownikom jadacym na regulacje LPG (w warsztacie nie zajmujemy sie obsluga gazociagow...).

Pozdrawiam

Napisano

> No więc czy błąd sondy pojawił się przy pracy na LPG czy benzynie? Bo

> na LPG do ECM nie dochodzi rzeczywisty sygnał z sondy tylko

> emulowany ze sterownika LPG. Jeżeli instalacja jest poprawnie

> skonfigurowana to na II gen LPG nie powinien się pojawić błąd

> składu mieszanki nawet gdyby sonda była padnięta.

Potwierdze i na zalaczniku widac poczatek na gazie jak sonda oscyluje,

a potem walnieta na benzynie grinser006.gif

282958983-Screen_74a.jpg

post-54341-14352504830844_thumb.jpg

Napisano

> Wszim, jako ze jestes biegly w temacie, pytanie: czy emulacja 0,6L i

> 0,4H odpowiada tylko sondom 1V czy tez moze i innym?

Z sondami innymi niż cyrkonówki 1V nie mam żadnych doświadczeń bo to rzadkość ale wg mojej oceny nie ma znaczenia typ sondy. H i L to periody poziomów: H-wysokiego (0,7-1V) i L-niskiego (0V) przebiegu emulowanego. Czyli określenie tych parametrów ma wpływ na wypełnienie przebiegu emulowanego, bo jest zależne od stosunku tych wartości. Przy czym z reguły jest określone w sekundach - czyli 0,6 to 0,6s trwania napięcia 0V.

Jak ustawić te parametry to kwestia softu ECM. Zależy jak oprogramowanie testuje stan sondy lambda. Ustawia się z reguły czas L dłuższy od H po to aby adaptacja ECM widziała mieszankę lekko zubożoną i powodowała korygowanie czasów w trysku w kierunku ich wydłużania (wzbogacania) a nie odwrotnie. Z bogatą mieszanką NoPB z reguły silnik sobie radzi bez problemów i nie ma efektów ubocznych jak w sytuacji odwrotnej gdy skutkiem jazdy na LPG mamy po odpaleniu na NoPB bardzo ubogą mieszankę. Zanim integrator sobie poradzi to człowieka szlag trafia że auto nie chce jechac i wali kangury. Na zbyt bogatej co najwyżej trochę zakopci, zasmrodzi ale jedzie normalnie a za parę minut integrator wszystko zgra. Oczywiście można i przegiąć pałę

i w druga stronę że będzie lało paliwem jak z sikawki no ale to już zależy od samej implementacji ECM.

edit:

silniki opla nie są wymagające jeżeli chodzi o ustawienie emulacji . Z reguły na typowym 0,6L i 0,4H (czyli wypełnienie 40%) będą pracować a nawet na domyślnym ustawieniu 50% wypełnienia tez chyba jest git. Upierdliwe natomiast pod tym względem są lanosy i tam praktycznie trzeba bawić się indywidualnie i dobierać metodą prób.

Napisano

Zrozumialem, dziekuje za wyczerpująca odpowiedz.

Pozdrawiam

Napisano

> szczerze to nie wiem, musiałbym zerknąć, nigdy go ( jej) nie

> podłączałem, gdzie szukać

W skrzynce z bezpiecznikami

Napisano
  • Autor

> W skrzynce z bezpiecznikami

no to chyba jest ino musza zerknąć do auta w celu potwierdzenia, że tak zapytam ile kosztuje ta przyjemność

Napisano

Gniazdo diagnostyczne 16 pin na pewno tam jest i nie musisz tego potwierdzac. Diagnostyka we wlasnym zakresie, spiecie pinow 5 i 6 spinaczem, drutem...i wlaczenie zaplonu. Bledy zaczna/lub nie migac. Instrukcja obslugi w dziale "Wykryj to sam".

Pozdrawiam

Napisano

> Gniazdo diagnostyczne 16 pin na pewno tam jest i nie musisz tego

> potwierdzac.

Gniazdo jest napewno, tylko nie wiadomo ilo pinowe. Kumpel ma astre z 95r i ma 10pin

Napisano
  • Autor

no i lukłem i jest 10 pin, posprzątane podłączenie

Napisano

> może cent ma przejściówkę na 10 pin, nie wiem...

Nie ma przejściówki........... frown.gif

Napisano
  • Autor

błedy wymrugane, wymrugało egr ale w sumie kumpel mechanior mówił iż mu równeż wymrugało egr jak i na kompie pokazało egr. Okazało się iż egr był sprawny, natomast klękł czujnik położenia wału korbowego ino nie pamiętam który, wiec i tak pozostaje podłączenie do kompa bo pójde z torbami jak zaczene wymieniac poszczególne części. Tak na marginesie sie zastanawiam czy rzeczywiscie może być walnięty ten czujnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.