Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Upgrade manual na climatronic

Featured Replies

Napisano

Panowie co myslicie o tym? Czy cos jeszcze mu brakuje? Czy wogole jest to mozliwe własnymi siłami czy potrzeba specjaliste i examiner? (Dodam ze zazwyczaj sam napawiam sobie auta:))

Napisano

> Panowie co myslicie o tym?

Nie raz był taki temat... operacja całkowicie nieopłacalna. A jeśli uparłeś się, aby mieć climatronic, to sprzedaj obecne auto i kup z climatronikiem.

Napisano

> Panowie co myslicie o tym? Czy cos jeszcze mu brakuje? Czy wogole

> jest to mozliwe własnymi siłami czy potrzeba specjaliste i

> examiner? (Dodam ze zazwyczaj sam napawiam sobie auta:))

Kilku kolegów wstawiało ale niestety lub stety tylko manualne klimy do aut które nie miały klimy.

Nikt z tego co pamientam nie wstawiał climatronika ..... jak masz dawce to zaryzykuj .... będziesz pierwszy wink.gif

Napisano

Daj sobie spokój, chyba, że bardzo się nudzisz. To jest zwykły gadżet i tak przez 99,9% czasu używam klimatyzacji w trybie manualnym(mam automatyczną).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Ok rozumiem ze nieoplacalny i wogol, jednak powiedzcie mi czy to co jest na allegro wystarczy do przerobki czy nie, oraz czy taka przerobka jest mozliwa we wlasnym zakresie? (Nie chce wymieniac auta poniewaz dopiero co uporalem sie z wieloma problemami jak rozrzad, hamulce, egr i inne) a co do oplacalnosci, po prostu lubie gadety tak jak inni montuja sobie CN+ czy multikiery, ja po prostu ROZWAZAM czy jest to mozliwe a nie czy oplacalne:) wiec na tyle na ile mozecie pomozcie i odpowiedzcie na powyzsze pytania

Napisano

> lubie gadety tak jak inni montuja sobie CN+ czy multikiery, ja

> po prostu ROZWAZAM czy jest to mozliwe a nie czy oplacalne:)

Hee he.... Ja mam juz prawie wszystko... no nie mam licznika Abartha wink.gif .....

Osobiście Klimatronik "sprawny" oink.gif jest supper sprawą... u mnie cały czas w Fuul automacie pracuje i jest ok.gif

Kolego musisz wywalić wszystko i włożyć nowy tunel środkowy - ten z wentylatorem i silniczkami ..... + nagrzewnice elektryczną od razu wstaw... na zime jak znalazł ok.gif .... nikt tego nie przerabiał ale przypuszczam, ze jak kupisz z wiązkami, kablami to wystarczy wstawić "czasowstrzymywacz" hehe.gif aby oszukać body i wszystko będzie biegać....

Czy sie opłaca... może lepiej wymienić auto na takie z klimatronikiem - taniej... ale co kto woli jak masz dawce z alllegro i wszystkie klamoty to zaryzykuj....

Napisano
  • Autor

Wymienic auto na takie w dobrym stanie ze zrobionym wszystkim tym co zrobilem , z panorama dachem i klimatronikiem jest naprawde bardzo ciezkie, generalnie teraz jakbym mojego sprzedal to zeb dostac w takim samym stanie z full wypasem diesela to musialbym doplacic znacznie wiecej niz za zainstalowanie klimatronika

Napisano
  • Autor

znalazlem goscia ktor juz to robil, chce 400zl za wymiane:) podobno po przekladce działa i licznik nie miga, niby nie trzeba czasowstrzymywacza, jest to mozliwe?

Napisano

Kiedyś na forum ktoś pokazywał patent, który robi z klimatyzacji manualnej taki pseudo autoklimę. Patent kosztował ok. 200zł a jego zadaniem było tylko pilnowanie temperatury w aucie i ewentualne włączanie klimy lub ogrzewania. Siła nawiewów, regulacje gdzie ma wiać, to już pozostawało manualne.

Napisano

> Kiedyś na forum ktoś pokazywał patent, który robi z klimatyzacji

> manualnej taki pseudo autoklimę. Patent kosztował ok. 200zł a

> jego zadaniem było tylko pilnowanie temperatury w aucie i

> ewentualne włączanie klimy lub ogrzewania.

pytanie tylko jak wpłynie to na trwałość sprężarki, gdy będzie zał I wył kilkanaście razy dziennie przy obrotach silnika np 3000

Napisano

> pytanie tylko jak wpłynie to na trwałość sprężarki, gdy będzie zał I

> wył kilkanaście razy dziennie przy obrotach silnika np 3000

Przecież sprężarka pracuje w cyklu: kilka sekund pracy-sprzęgło na x-czasu-kilka sekund pracy-sprzęgło na x-czasu-...

gdzie x zależy od ilości ciepła jakie trzeba odprowadzić, podobnie jak ilość cykli w danym czasie.

Pozdrawiam BAS

ps. Sprężarkę załącza się sprzęgłem.

Napisano

> Przecież sprężarka pracuje w cyklu: kilka sekund pracy-sprzęgło na

> x-czasu-kilka sekund pracy-sprzęgło na x-czasu-...

> gdzie x zależy od ilości ciepła jakie trzeba odprowadzić, podobnie

> jak ilość cykli w danym czasie.

> Pozdrawiam BAS

> ps. Sprężarkę załącza się sprzęgłem.

wydaje mi się, że przy manualu pracuje cały czas, chyba że zbyt wzrośnie ciśnienie w układzie, ale mogę się mylić

Napisano

> wydaje mi się, że przy manualu pracuje cały czas, chyba że zbyt

> wzrośnie ciśnienie w układzie, ale mogę się mylić

W żadnej klimatyzacji czy lodówce agregat nie pracuje cały czas.

Działa to tak:

1. sprężamy czynnik w skraplaczu(w wyniku czego czynnik przechodzi z fazy lotnej do ciekłej, przy okazji wydziela się sporo ciepła, które jest oddawane przez skraplacz do ośrodka- na zewnątrz),

2. rozprężamy w parowniku czynnik, w wyniku czego czynnik przechodzi z fazy ciekłej do lotnej i odbiera ciepło z nagrzewnicy(podczas rozprężania parownik robi się zimny)...

Sprężarka pracuje tylko podczas punktu 1. w punkcie 2. jest wyłączona.

Tu masz opisaną ideę działania klimatyzatora, bez znaczenia czy temperatura jest kontrolowana manualnie czy automatycznie.

EDIT: oczywiście w samochodzie obowiązują te same prawa fizyki, więc idea działania jest identyczna bez względu na to czy mówimy o klimatyzatorze w budynku czy w samochodzie czy mówimy o zwykłej lodówce, którą każdy ma w domu.

Różne są oczywiście sposoby zasilania, czy wydajność takich urządzeń, np. lodówka nie potrzebuje wentylatora na skraplaczu bo w danym czasie musi stosunkowo mało ciepła oddać do ośrodka.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Powiedzcie mi jak wam sie wydaje czy korzysci wynikajace z kliatronika sa warte zabawy? i po 2 czy mozliwe zeby zalozenie klimatronika nie spowoduje bledu body compa?

Napisano

> Powiedzcie mi jak wam sie wydaje czy korzysci wynikajace z

> kliatronika sa warte zabawy?

Dla mnie najważniejszą zaletą "klimatronika" jest możliwość dość swobodnej konfiguracji nawiewów, reszta funkcji jest mi zbędna.

> i po 2 czy mozliwe zeby zalozenie

> klimatronika nie spowoduje bledu body compa?

Pewnie trzeba będzie coś tam kliknąć przy pomocy examinera, pod warunkiem, że się da, jak się nie da to będzie trzeba wyrzeźbić opóźniacz.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Powiedzcie mi jak wam sie wydaje czy korzysci wynikajace z

> kliatronika sa warte zabawy?

Według mnie - NIE.

Klimatronik w Stilo działa średnio, a niekiedy jego działanie jest upierdliwe.

Napisano

> Klimatronik w Stilo działa średnio, a niekiedy jego działanie jest

> upierdliwe.

Klimatronik działa poprawnie.... ale sprawny.... niesprawny działa jak chce wink.gif

Z lewej mrozi na maxa a z prawej grzeje na maxa i w wyniku tego powstaje w aucie trąba powietrzna z piorunami zona.gifrainy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.