Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Interfejs z Can a kradzież

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam jedno pytanko ale chyba dość istotne.

W opisie interfejsu który jest dość popularny wśród kącikowiczów jest napisane że ma możliwość programownia i resetowania ustawień immobilisera.

Czyli byle frajer ze śrubokrętem, laptokiem i kablem za 200 zł może wleźć do auta, na siłę śrubokrętem przekręcić zapłon , skasować immo i pojechać sobie moją furą?

Pytam bo jestem w szoku po informacji z pewnego źródła że wlaśnie to ma w tej chwili miejsce, jest interfejs diagnostyczny potrafiący szczytać i kasować immo i co bardziej bystrzy userzy zakładają sobie ukryty przełącznik odcinający kabel sygnałowy z gniazda diagnostycznego.

Przy okazji proszę powstrzymać się od komentarzy że pomagam złodziejom bo oni o ile to prawda dawno o tym wiedzą a właściciele aut jak zwykle są w takimi wiadomościamio sto lat za murzynami.

Może ktoś potwierdzić prawdopodobieństwo kradzieży taką metodą?

Kupiłem właśnie Astrę H i nie chciałbym jej odrazu stracić

Napisano

A zapisales na desce rozdzielczej CarPass zeby zlodziej mogl wpisac??

282984087-Screen_120a.jpeg.jpg

To zrzut z Astry H biglaugh.gif

edit: Cieszymy sie z Toba z nowego nabytku zlosnik.gif

post-54341-14352504914277_thumb.jpg

Napisano

Tym fejsem akurat tego nie zrobisz.

Ale zrobisz innym sprzętem, może nieco droższym i mniej powszechnym właśnie tak łatwo.

Więc blokowanie linii diagnostycznej jak najbardziej ma sens.

Napisano
  • Autor

> Tym fejsem akurat tego nie zrobisz.

> Ale zrobisz innym sprzętem, może nieco droższym i mniej powszechnym

> właśnie tak łatwo.

> Więc blokowanie linii diagnostycznej jak najbardziej ma sens.

Problem polega na tym że jest to fejs do diagnostyki Opla ogólnie dostępny za ok 200 zł.i pozwala na zdjęcie immo bez żadnych carpasów. Niedługo dowiem się wiecej który ale coś musi być na rzeczy skoro dostałem takie info i rade żeby odciąć gniazdo diagnozy.

Teraz mam kolejne pytanie czy założenie dobrego alarmu np SEO pomoże ? Nie znam się na tym ale myślę że jeśli taki alarm odcina dodatkowo np rozrusznik to mimo tego że immo będzie złamany to i tak auto nie odjedzie.

Napisano

Dlatego uwazam, ze najlepszym rozwiazaniem jest alarm z dobra syrena i do tego najzwyklejszy "hebel" w niestandardowym miejscu odcinajacy na przyklad pompe paliwa albo co tam tylko sobie zyczymy. Pamietajcie, ze zlodziej ominie auto jak zobaczy, ze ma jakies inne zabezpieczenia niz te "z fabryki", bo zawsze znajdzie sie auto stojace bardziej na uboczu i z fabrycznym alarmem. Natomiast jesli chodzi o kradziez radia itp. to niestety, ale nasze prawo jest zbyt lagodne w takich przypadkach i zlodziej praktycznie niczym nie ryzykuje. Gdyby raz zostal za taki czyn zlapany i nalezycie ukarany to drugi raz by sie na to nie targnal grinser006.gif

Napisano

Witam

Pamiętaj że jak będą chcieli ukraść to i tak ukradną frown.gif.

Żadne zabezpieczenie nie jest w 100% pewne. Nie takie auta kradli i nie z takimi zabezpieczeniami.

Pozdro

Napisano

Zwykłym op-comem można w większości przypadków odczytać PIN auta, a znając ten kod można ominąć immo.

Podejrzewam, że bardzo możliwe jest także, że auto które ma być "wzięte" w przypadku braku komunikacji w ECM ma podmieniany w 10s. sterownik silnika z programowo wyłączonym już immo.

Dlatego odcięcia pompki paliwa, zaworu pompy wtryskowej ma sens.

Napisano
  • Autor

> Zwykłym op-comem można w większości przypadków odczytać PIN auta, a

> znając ten kod można ominąć immo.

> Podejrzewam, że bardzo możliwe jest także, że auto które ma być

> "wzięte" w przypadku braku komunikacji w ECM ma podmieniany w

> 10s. sterownik silnika z programowo wyłączonym już immo.

> Dlatego odcięcia pompki paliwa, zaworu pompy wtryskowej ma sens.

Jestem po zabiegu i mam odcięcie złącza diagnozy. Pytałem alarmowca też o to czy podpięcie się z wyczyszczonym ECu coś da i podobno nie da nic bo o ile w Astrze II wystarczyło złodziejowi mieć swój wyczyszczony kluczyk i ECU to w A III kody są jakoś porozdzielane po różnych częściach auta i oprocz ECU i kluczyka trzeba by wstawić w również zegary brawo.gif bo tam też porównywany jest kod immo i i jeszcze jakieś inne sterowniki. Generalnie jeśli nie da się szczytać kodu ze złącza to złodziejaszki raczej odpuszczają

Napisano

Jak wyłączysz immo to już nie potrzeba zegarów ani innych modułów do porównywania devil.gif

Napisano

> Jak wyłączysz immo to już nie potrzeba zegarów ani innych modułów do

> porównywania

w tym senk że w nowych samochodach bez imo żaden sterownik nie ruszy biglaugh.gif nie ma opcji go wyłączenia smirk.gif

Napisano
  • Autor

> w tym senk że w nowych samochodach bez imo żaden sterownik nie ruszy

> nie ma opcji go wyłączenia

Niech Ci Bozia wynagrodzi za dobre słowo bow.gif To by mniej więcej potwierdzało słowa alarmowca i mechasa z ASO.

Chyba zacznę spać spokojniej smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.