Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z hamulcami

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich!

Mam następujący problem: kiedy jadę moim uniaczem po kilku-kilkunastogodzinnym postoju i hamuję, to słychać jakieś tarcie w lewym tylnim kole. Tak się dzieje przez około 3 cykle hamowania (czyli np. przed przejściem dla pieszych,skrzyżowaniem i zakrętem). Potem ten odgłos tarcia ustaje, ale jednocześnie siła hamowania gwałtownie maleje (tak jakby tylko sam przód hamował). I taki stan utrzymuje się, aż znowu postój będzie kilkugodzinny. Podczas jazdy żadnego tarcia nie ma - tylko przy hamowaniu. Acha-z przodu mam tarcze, a z tyłu bębny.

Proszę pomóżcie jeżeli możecie.

Napisano

Obstawiam, że bębny rdzewieją i przez kilka hamowań rdza jest z nich zdzierana przez szczęki, a sam hamulec mocniejszy (poprzez większy współczynnik tarcia). Jak się już wypoleruje, to hamowanie jest gorsze. Też to kiedyś przerabiałem.

Napisano
  • Autor

Kurczę tylko jak lekko wcisnę hamulec jak tak trze,to prawie natychmiast staję w miejscu, a jak to ustanie, to prędzej urwę pedał hamulca, niż zblokuję koła. Prawie czuję się, jakbym nie miał hamulców. Uczucie fatalne. CZy to możliwe,że ta rdza tak działa??

Napisano

> Kurczę tylko jak lekko wcisnę hamulec jak tak trze,to prawie

> natychmiast staję w miejscu, a jak to ustanie, to prędzej urwę

> pedał hamulca, niż zblokuję koła. Prawie czuję się, jakbym nie

> miał hamulców. Uczucie fatalne. CZy to możliwe,że ta rdza tak

> działa??

Oj chyba aż tak nie..

Ja Ci powiem inaczej - Twoje pytanie jest BEZ SENSU!!!

COKOLWIEK się nie dzieje to na miliard % dzieje się wewnątrz bębna a tam są tylko szczęki!!!!

Zdejm koło, zdejm bęben i stanie się jasność!

Spadła/urwała się sprężyna albo cieknie Ci cylinderek albo okładzina spadła ze szczęki albo się zużyła albo albo albo albo cokolwiek Ci tu nawymyślam TO I TAK MUSISZ ZDJĄĆ BĘBEN i zobaczyć pad.gif

Napisano
  • Autor

Zgodzę się tutaj z Tobą kolego, tylko myślałem, że już ktoś może miał coś podobnego. Wiedziałbym wtedy na co zwrócić uwagę i ile kasy szykować smile.gif

Napisano

> Zgodzę się tutaj z Tobą kolego, tylko myślałem, że już ktoś może miał

> coś podobnego. Wiedziałbym wtedy na co zwrócić uwagę i ile kasy

> szykować

Rozbierz i zobaczysz.

Może to tarcie to oznaka że hamuje a potem coś pada i nie hamuje wcale.... może przewód elastyczny może cylinderek... rozbierz.

Napisano

> Zgodzę się tutaj z Tobą kolego, tylko myślałem, że już ktoś może miał

> coś podobnego. Wiedziałbym wtedy na co zwrócić uwagę i ile kasy

> szykować

Nikt nie będzie wróżył z fusów, jak Glaca pisze, dopóki nie rozbierzesz tego nie będzie wiadomo co się stało.

Napisano

> Rozbierz i zobaczysz.

> Może to tarcie to oznaka że hamuje a potem coś pada i nie hamuje

> wcale.... może przewód elastyczny może cylinderek... rozbierz.

Postaw diagnozę bez rozbierania zlosnik.gif

Ja mam tak, że jak auto zostaje na noc poza garażem, a w dodatku jest duża wilgotność lub pada deszcz, to następnego dnia pierwsze 2 - 3 hamowania powodują duży hałas (normalnie słychać jak trze) i kończą się zblokowaniem tylnych kół (nie wciskam pedału do oporu). Kolejne hamowania przebiegają już normalnie.

Napisano

> Witam wszystkich!

> Mam następujący problem: kiedy jadę moim uniaczem po

> kilku-kilkunastogodzinnym postoju i hamuję, to słychać jakieś

> tarcie w lewym tylnim kole. Tak się dzieje przez około 3 cykle

> hamowania (czyli np. przed przejściem dla pieszych,skrzyżowaniem

> i zakrętem). Potem ten odgłos tarcia ustaje, ale jednocześnie

> siła hamowania gwałtownie maleje (tak jakby tylko sam przód

> hamował). I taki stan utrzymuje się, aż znowu postój będzie

> kilkugodzinny. Podczas jazdy żadnego tarcia nie ma - tylko przy

> hamowaniu. Acha-z przodu mam tarcze, a z tyłu bębny.

> Proszę pomóżcie jeżeli możecie.

Ja stawiam ze to wilgoć powoduje ten efekt. Dzieje sie tak wtedy gdy bębny maja już trochu przejechane. Po kilku hamowania odparowuje i auto hamuje jak zwykle.

Taki sam efekt jest w moim Simsonku, jak spadnie deszcz lub jest mokro na dworze to przedni hamulec jest wręcz zabójczy.

Napisano

> Postaw diagnozę bez rozbierania

I najlepiej napraw bez rozbierania...

> ...Kolejne hamowania przebiegają już normalnie.

A u niego NIE PRZEBIEGAJĄ, więc albo piszesz te posty, żeby licznik kręcić albo nie wiem jaki to ma związek z tematem niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki kolego Glaca. Właśnie u mnie potem jest NIENORMALNIE Postaram się rozebrać te hamulce w piątek i zobaczę. Jeszcze mi chodzi po glowie korektor siły hamowania,pompa lub serwo, ale nie wiem, czy one mogą powodować takie objawy niewiem.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odkręciłem bębny i okazało się, że jest troszkę syfu z okładzin na bębnie i stąd to tarcie przy hamowaniu. Cylinderki chodzą idealnie. Wszystko wydawało się ok. Przy okazji zmieniłem szczęki, bo już były kiepskie no i cóż, pomogło. Teraz hamuje całkiem nieźle, ale poczekam jeszcze na dotarcie szczęk. Zobaczymy, co się będzie działo.

Dzięki za wszystkie posty. Pozdrawiam wszystkich.

Napisano

podepnę się do tematu. Gdy jadę samochodem podczas naciśnięcia hamulca za każdym razem słychać puknięcie w lewym przednim kole. Na postoju puknie tylko za pierwszym naciśnięciem. Obstawiam klocek i mam nadzieję, że to nie poluzowany wahacz confused.gif

Napisano
  • Autor

Może to być jedno z dwóch: albo wyleciała Ci sprężynka trzymająca klocek (kwestia paru groszy), albo rzeczywiście poluzowany wahacz (tak właśnie ja miałem - wystarczyło zmienić śruby i po kłopocie)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.