Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[C14NZ] Nadmiar oleju - czyżby UPG?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam taki problem. Otóż przed weekendem zrobiłem drobny przegląd auta przed wyjazdem na Wszystkich Świętych. Płynu w układzie chłodzenia trochę ubyło ale po tych kilku latach użytkowania Asterki powiedziałbym TTTM. Płynu dolałem i sprawdzam olej i tu niespodzianka. Na bagnecie ok 5mm powyżej max. Po wymianie (styczeń 2009) było ok 3-4mm poniżej max i w zasadzie nic się ze stanem oleju nie działo (ostatnia kontrola w sierpniu przed wyjazdem wakacyjnym). Pierwsze co mi przyszło do głowy to UPG - płyn poszedł w olej. I już dzisiaj byłem gotów na odsysanie i kolejna niespodzianka. Poziom oleju na połowie miarki. Płynu w zbiorniczku wyrównawczym tylko na dnie. Po dalszych oględzinach okazało się, że płyn poleciał przez pęknięte kolanko przy reduktorze. Pytanie: co się stało z nadmiarem oleju??? Jakichś wielkich przecieków oleju nie zaobserwowałem. Miska zaolejona ale w tym silniku to chyba norma.

pozdrawiam

Napisano

Sa pewnie 2 opcje.

Pierwsza ze zle mierzyles poziom.

Druga taka ze to nie plyn chlodniczy bo olej wygladalby jak maz brazowa a nie olej. Tylko nadmiar niespalonego paliwa w oleju.

Tak mi sie wydaje bo innej opcji nie widze.

Napisano
  • Autor

> Sa pewnie 2 opcje.

> Pierwsza ze zle mierzyles poziom.

Mierzyłem chyba z pięć razy żeby być pewnym, że czegoś źle nie zrobiłem. Także pomiar na 100% poprawny.

> Druga taka ze to nie plyn chlodniczy bo olej wygladalby jak maz

> brazowa a nie olej. Tylko nadmiar niespalonego paliwa w oleju.

> Tak mi sie wydaje bo innej opcji nie widze.

Raczej to wyglądało na typowy przepalony olej.

A nadmiar paliwa hmmm.... czy to nie odbiłoby się w jakiś sposób np. na sondzie lambda - cały czas bogata mieszanka????

I drugie pytanie jak ten nadmiar paliwa zniknął - czy miałby tu wpływ czas jazdy??? Normalnie do pracy i powrót to 2 x po jakieś 15-25min. a w weekend jazda przez ok. 1godz.

pozdro

Napisano

> I drugie pytanie jak ten nadmiar paliwa zniknął [...] w weekend jazda przez ok. 1godz.

O to to...

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> O to to...

będę drążył temat - czy są jakieś widoczne objawy, które potwierdziły by mieszanie się paliwa z olejem??? Druga sprawa - generalnie jeżdżę na LPG, noPb jest tylko na rozruch, więc skąd by to paliwo się tam miało dostawać???

Ps. Kolega jest niezły w tematach LPG - warto nabyć aluminiowe kolanka wodne czy oryginalne plastikowe???

Napisano

> będę drążył temat - czy są jakieś widoczne objawy, które potwierdziły

> by mieszanie się paliwa z olejem???

Tak: przybywa oleju i czuć z niego zapach benzyny

> generalnie jeżdżę na LPG, noPb jest tylko na rozruch, więc skąd by to

> paliwo się tam miało dostawać???

A to już zagadka przyrodnicza... wink.gif

> Ps. Kolega jest niezły w tematach LPG

Tak, ale tylko wtedy kiedy muszę sobie zupę odgrzać na kuchence wink.gif

> warto nabyć aluminiowe kolanka wodne czy oryginalne plastikowe???

Historia tego forum dowodzi, że najczęstszą przyczyną powolnego i tajemniczego ubywania płynu są właśnie plastikowe kolanka przy LPG. Ludziska wymieniają na metalowe.

Pozdroofka

Napisano

> plastikowe kolanka przy

> LPG. Ludziska wymieniają na metalowe.

trójniki ;-)

Napisano

> No może i trójniki...

> Pozdroofka

A mozna bez trojnikow i ciecia...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tak: przybywa oleju i czuć z niego zapach benzyny

Sprawdzę. Generalnie biorę poziom oleju pod wnikliwą kontrolę

> A to już zagadka przyrodnicza...

Nie lubię takich sytuacji - najlepiej kiedy coś jest zepsute na amen, wymieniasz i po kłopocie, a tak to albo się uceluje albo trzeba sobie powróżyć

> Tak, ale tylko wtedy kiedy muszę sobie zupę odgrzać na kuchence

niech Kolega taki skromny nie będzię

> Historia tego forum dowodzi, że najczęstszą przyczyną powolnego i

> tajemniczego ubywania płynu są właśnie plastikowe kolanka przy

> LPG. Ludziska wymieniają na metalowe.

No cóż - dałem się namówić na oryginalne plastikowe BRC. Te wytrzymały 5 lat to myślę, że nowe wytrzymają też podobny czas, a kto wie może za 2-3 lata wymienię Asterkę na nowszy model smile.gif Przy okazji odkryłem u siebie w mieście całkiem nieźle zaopatrzoną hurtownię z częściami do autogazu.

> Pozdroofka

Pozdrawiam również

Napisano
  • Autor

> A mozna bez trojnikow i ciecia...

> Pozdrawiam

Ja już mam z trójnikami więc trzeba się tej wersji trzymać - wymienię tylko na nowe metalowe + wymiana węży bo stare całkiem sztywne. A kolega jak mam zrobione, że bez trójników???

Pozdrawiam

Napisano

> A kolega jak mam zrobione, że bez trójników???

tosh nie ma, bo nie jest zwolennikiem gazu - patrz jego podpis zlosnik.gif

w odpowiedzi na Twoje pytanie zacytuję jego post z przedwczoraj:

Quote:

parownik ogrzewany jest poprzez przewod zwrotny do zbiornika wyrownawczego (wielu gazownikow twierdzilo

ze to nei bedzie dzalac, a dziala znakomicie, bez ciecia wezy i tych idiotycznych trojnikow...).

Napisano
  • Autor

> tosh nie ma, bo nie jest zwolennikiem gazu - patrz jego podpis

faktycznie - niezauważyłem

> w odpowiedzi na Twoje pytanie zacytuję jego post z przedwczoraj:

> parownik ogrzewany jest poprzez przewod zwrotny do zbiornika

> wyrownawczego (wielu gazownikow twierdzilo

> ze to nei bedzie dzalac, a dziala znakomicie, bez ciecia wezy i tych

> idiotycznych trojnikow...).

jak widać, człowiek uczy się całe życie (chociaż znam parę wyjątków). Mój gazownik niestety tego patentu nie znał, albo 5 lat temu nikt takiej opcji nie brał pod uwagę. Tak czy siak trójniki mam i muszę się z nimi żyć.

pozdrawiam

Napisano

> Mój gazownik niestety tego patentu nie znał, albo 5 lat temu

> nikt takiej opcji nie brał pod uwagę. Tak czy siak trójniki mam

> i muszę się z nimi żyć.

włączenie szeregowe obiegu parownika może mieć wady...

zwłaszcza w autach, gdzie przepływ przez nagrzewnicę jest regulowany zaworem ;-)

nie do końca wiem co ma na myśli tosh pisząc "przewód zwrotny do zbiorniczka"

być może chodzi mu o "trzeci" przewód, czyli "drugi" dolotowy do zbiornika,

a to nie w każdej astrze występuje, w C14NZ i C16NZ akurat nie ma

u mnie w C18NZ jest, widoczny na foto w górnej części (ten z żółtą kropką)

280955355-02a.jpg

no bo raczej nie chodzi mu o włączenie "za" chłodnicą w kierunku zbiorniczka hmm.gif

Napisano

Przyznaj się że wstawiłeś to foto żeby wszyscy pozazdrościli Ci nowego zbiorniczka wyrównawczego grinser006.gif no i ja zazdroszczę wink.gif ilę taka przyjemność?? Sorki za pytanie nie w temacie ale akurat czekam na nową chłodnicę więc może do kompletu zbiorniczek ok.gif

Napisano

> Przyznaj się że wstawiłeś to foto żeby wszyscy pozazdrościli Ci

> nowego zbiorniczka wyrównawczego

Chwalenie zbiorniczkami (i nie tylko smile.gif ) odbyło się 1,5 roku temu, tu: KLIK . zlosnik.gif

A swoją drogą to dość ciekawy wątek.... grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Chwalenie zbiorniczkami (i nie tylko ) odbyło się 1,5 roku temu, tu:

> KLIK .

W tym wątku poruszanych było bardzo wiele ważnych zagadnień old.gif

> A swoją drogą to dość ciekawy wątek....

jest co czytać hehe.gif

Napisano

> W tym wątku poruszanych było bardzo wiele ważnych zagadnień

> jest co czytać

Takich wątków na forum jest kilkanaście zlosnik.gif Zawsze zaczynało się niewinnie pd pytania o jakąś pierdółkę, a potem na kilkunastu stronach pokazywało się różne pomysły i udziwnienia zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Chwalenie zbiorniczkami (i nie tylko ) odbyło się 1,5 roku temu, tu:

> KLIK .

> A swoją drogą to dość ciekawy wątek....

> Pozdroofka

Fakt pamiętam hehe.gif więc lelek zdradź ile ten zbiorniczek wkońcu kosztował zlosnik.gif i czy jest ogólno dostępny ok.gif

Napisano

> Przyznaj się że wstawiłeś to foto żeby wszyscy pozazdrościli Ci

> nowego zbiorniczka wyrównawczego no i ja zazdroszczę ilę

> taka przyjemność??

szczerze - nie pamiętam dokładnie, ale niewiele

ale ten zbiorniczek to już historia, rok posłużył i pękł :-(

Napisano

> zdradź ile ten zbiorniczek wkońcu kosztował

Nie pamiętam dokładnie, ale coś mi się kojarzy, ze trochę ponad 30 zł. Jak pojawi się zielik to będzie wiedział dokładniej.

> i czy jest ogólno dostępny.

Nie wiem czy jest dostępny, trzeba popytać w sklepach motoryzacyjnych. Tu też zielik będzie lepiej doinformowany, w końcu to jego robota wink.gif

P.S.

Coś mi się kołacze po głowie, że zielik kiedyś mówił, ze jest problem z dostaniem zbiorniczka, ale to chyba chodziło o ten od spryskiwaczy...

Pozdroofka

Napisano

> rok posłużył i pękł :-(

Pękł bo go rozsadziło, czy pękł bo czymś mu przypier... tzn chciałem powiedzieć: "wykazałeś się brakiem delikatności w kontakcie z tak delikatną i wrażliwą na naprężenia materią jaką jest polipropylen"? grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Pękł bo go rozsadziło, czy pękł bo czymś mu przypier...

odnalazłem pęknięcie szukając miejsca którym ucieka mi płyn... pęknięcie samoistne ;-)

miałem nawet zrobić i wrzucić fotkę, ale jakoś się nie udało...

musiałem przeprosić stary, oryginalny zbiornik za rok leżenia w piwnicy zlosnik.gif

Napisano

Wiedzialem ze tak bedzie....jak tylko bedzie mozliwosc, zrobie fotki instalacji IV gen w VB brata (X20XEV), gdzie parownik jest zasilany przez podnany przeze mnie sposob ( i to dziala), bez tych nieszczesnych trojnikow....

Dotyczy AF: kiedys przez zapomnienie zastanawialem sie, w jaki sposob zamontowac instalacje LPG do mojego wozu (to naprawde byla chwila zapomnienia...). Analizujac liczne i istniejace na przykladach zywych rozwiazania doszedlem do wniosku, ze trojniki zainstalowane tradycyjnie w AF sa zupelnie niepotrzebne (wpiete w uklad zasilania/odprowadzania cieczy chlodzacej do/z nagrzewnicy.). W zupelnosci wystarczyloby wymontowac oryginalny przewod odprowadzenia cieczy chlodzacej z nagrzewnicy (powrot-ciecz chlodzaca ma i tak wystarczajaca temperature do rozgrzania parownika, przez nagrzewnice jest staly przeplyw cieczy, chyba ze jest zawor w wersji z klimatyzacja...)), wstawic ten nieszczesny, nieoryginalny waz od ogrzewania parownika, doprowadzic do parownika i jego zwrot podpiac do krocca plastkiowej rury (w miejscu, w ktorym wprowadzony jest powrot z nagrzewnicy) okalajacej blok silnika, biegnacej do pompy cieczy (obwod tzw "malego obiegu cieczy"). Po jaka cholere ciac oryginalne przewody zasilajace nagrzewnice (od kolektora dolotowego-uklad podgrzewania kolektora) i przewod powrotny z nagrzewnicy, skoro mozna to zrobic na przewodzie powrotnym bez ciecia (obieg cieczy przez nagrzenice i tak jest na "malym obiegu", wiec ciecz chlodzaca stale by przeplywala przez parownik...). Takie rozwiazanie mozna rowniez zastosowac w przypadku wersji z klimatyzacja i zaworem odcinajacym przed nagrzewnica....

Pozdrawiam

Napisano

> Wiedzialem ze tak bedzie....

ale co wiedziałeś? ;-)

przecież nikt (w tym ja) nie kwestionuje sensowności takiego podłączenia

ale zapewne, podobnie jak ja, widziałeś niejedno spartaczone podłączenie szeregowe, prawda?

przemyślane i prawidłowo wykonane będzie działać i tyle...

> jak tylko bedzie mozliwosc, zrobie fotki

> instalacji IV gen w VB brata (X20XEV), gdzie parownik jest

> zasilany przez podnany przeze mnie sposob ( i to dziala), bez

> tych nieszczesnych trojnikow....

te nieszczęsne trójniki to trochę mit...

w astrze gaz mam od ponad 5 lat, a trójniki wymieniłem po 4 latach i niemal 150 000 km od montażu

swoją drogą zrobiłem to przy okazji wymiany większości węży, które po 15 latach się zwyczajnie kończyły...

jak sądzę z racji wieku i zmęczenia, a niezależnie od trójników ;-)

> Dotyczy AF:

> /ciach/

całkowicie się z Tobą zgadzam

włączanie "na trójniki" to pójście na łatwiznę gazowników, nie muszą analizować każdego konkretnego przypadku,

po prostu robią tak samo każdym aucie (a w AF rzecz jasna można inaczej)

PS. co miałeś na myśli pisząc "przewód powrotny do zbiorniczka", to mnie ciekawi :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.