Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sterowanie wycieraczkami

Featured Replies

Napisano

Jako że to mój pierwszy "raz" na forum witam Forumowiczów.

Problem mam z wycieraczkami. W czasie pracy (w dowolnym trybie) wycieraczki wracają do pozycji początkowej i nie chcą już się podnieść.

Czasem pomaga przełączenie na najwyższy bieg i wtedy startują.

Ostatnio miałem przypadek że przez 15 min nie chciały zacząć działać (tu wyłączyłem silnik po czym włączyłem zapłon i przełączałem tryby pracy wycieraczek aż załapały- to mnie spotkało w trasie)

I na koniec pytanie co steruje wycieraczkami jakiś przekaźnik czy może jakaś elektronika i co może być przyczyną.

autko to oczywiście stilo 1.9 JTD 2003r multiwagon

Napisano

Witam i prośba ,uzupełnij swój profil a tutaj się witamy ! 20.GIF

Napisano

Będę pierwszy smile.gif

EDIT: za długo pisałem posta frown.gif

1. Uzupełnij profil.

2. Przywitaj się w tym wątku.

Co do problemu to sprawdź poziom elektrolitu w akumulatorze, ewentualne ubytki uzupełnij wodą demineralizowaną, akumulator co najmniej na noc pod prostownik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Obstawiam styki na przekładni wycieraczek - znajduje się przy silniczku wycieraczek. Powodem jest smar który spłyną na styki i nie przewodzi prąd! Roboty masz na ok. 1h. czyścisz smar, styki i cieszysz się do następnej awarii Stilona.

Powodzenia.

grinser006.gif

Napisano

Możliwe, że uszkodził ci się mechanizm poruszający ramionami wycieraczek.

Ramię wycieraczki jest osadzone na trzpieniu który jest poruszany przez kawałek kolejnego ramienia poruszanego przez silnik. Te ramię jest osadzone na takiej kulkowej tulei - zabezpieczone taką uszczelką. Po czasie ten mechanizm się wyrabia i ramie poruszane przez silnik potrafi spaść z tulei. Można to naprawić wiercąc w tulei dziurę i wkręcajać jakąś srubę która będzie zapobiegać spadaniu ramienia. Można też kupić nowy mechanizm - ponad 400 taka przyjemnośc kosztuje.

Napisano

> Po czasie ten mechanizm się wyrabia i ramie

> poruszane przez silnik potrafi spaść z tulei.

Ten problem raczej nie dotyczy kolegi Kzyh bo jak sam pisze wycieraczki po pewnym czasie zaczynają działać, a gdyby ramię spadło z tulei to już nie zadziałają. Winowajcą jest raczej silniczek wycieraczek, styk, a nie sam mechanizm palacz.gif

Można to naprawić

> wiercąc w tulei dziurę i wkręcajać jakąś srubę która będzie

> zapobiegać spadaniu ramienia.

Można też przyspawać podkładkę do trzpienia/tulei która też będzie zapobiegać spadaniu ramienia - patent ASO biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ostatnio miałem przypadek że przez 15 min nie chciały zacząć działać

> I na koniec pytanie co steruje wycieraczkami jakiś przekaźnik czy

> może jakaś elektronika i co może być przyczyną.

W mojej wersji choroba z tego wątku była spowodowana awarią przekaźnika który znajduje się wewnątrz przełącznika zespolonego kierownicy . Nikt nie chciał się podjąć rozebrania przełącznika i wymiany owego drobiazgu, więc skończyło się wymianą całego przełącznika (alledrogo 100zł + robocizna drugie 100) . Ot i cała historia . Teraz śmigają jak nalezy

Objaw był jak u ciebie . Włączałem i nic . Po kilku minutach jak zaskoczyły to zapiżdżały nie dając się wyłączyć . Na najszybszych chodziły wolno a na wolnych potrafiły zasuwać na max obrotów . Po wyłączeniu pracowały dalej i wyłączały się samoistnie po kolejnych kilku minutach...

Napisano

> W mojej wersji choroba z tego wątku była spowodowana awarią

> przekaźnika który znajduje się wewnątrz przełącznika zespolonego

> kierownicy . Nikt nie chciał się podjąć rozebrania przełącznika

> i wymiany owego drobiazgu, więc skończyło się wymianą całego

> przełącznika (alledrogo 100zł + robocizna drugie 100) .

Ja ten przekaźnik wymieniłem sam. Znalazłem gdzieś w sklepie internetowym z elektroniką za niecałe 15zł.

Napisano

Podepnę się pod wątek bo szkoda na taką pierdołę zakładać nowego, mianowicie czy u was tez podczas pracy wycieraczek słychać takie "pyknięcie-cyknięcie" jak wracają do swojej pozycji wyjściowej, czy może mi się już coś wyrobiło? pozdrawiam

Napisano

> czy słychać takie "pyknięcie-cyknięcie" jak wracają do swojej pozycji wyjściowej,

u mnie słychać

> czy może mi się już coś wyrobiło?

to przekaźnik, czasem potrafi napierniczać jak karabin maszynowy gdy nie powróci do swojego optymalnego położenia a wpiernicza mnie to na max'a bo problem jest nie rozwiązany od czasu gdy pomykałem Punto Mk1, Brava i teraz Stilo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.