Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Przyrząd do tłoczków hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się jaki system tłoczka jest w astra G, ponieważ widziałem, że część osób wciska normalnym kluczem tłoczek, a część pisze że trzeba mieć przyrząd który wciska i zarazem wkręca.

czy to będzie to?

przy11.jpg

Napisano

> Zmień typ pliku z *.jpeg na *.jpg (lub *.tif)

Tylko nie tif. To nie jest format web-owy.

Napisano

> Tylko nie tif. To nie jest format web-owy.

Ja się na tym nie znam. Ale w instrukcji wklejania zdjęć autorstwa miejscowego guru stoi jak byk *.jpg lub *.tif. Chyba, że coś pokręciłem bo piszę z pamięci.

EDIT:

*.jpg lub *.gif - właśnie sprawdziłem. GIF - TIF - toż to różnica niewielka grinser006.gif

Napisano

> część osób wciska normalnym kluczem tłoczek, a

> część pisze że trzeba mieć przyrząd który wciska i zarazem

> wkręca.

Z przodu się wciska, a z tyłu wkręca. Pozdr.

Napisano

> Zastanawiam się jaki system tłoczka jest w astra G, ponieważ

> widziałem, że część osób wciska normalnym kluczem tłoczek, a

> część pisze że trzeba mieć przyrząd który wciska i zarazem

> wkręca.

> czy to będzie to?

> [image]http://forum.autokacik.pl/files/283068391-prz.jpeg[/image]

Posiadam taki przyrząd i bardzo dobrze sie spisuje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Z przodu się wciska, a z tyłu wkręca. Pozdr.

Rozumiem, że na przedniej osi nie trzeba używać takiego przyrządu?!, a na tylnej osi już tak.

No i jaka jest średnica cylinderka przód a tył, czy każdy uniwersalny przyrząd będzie pasował?

Napisano

Z przodu tłoczki w zacisku ATE mają średnicę bodajże 57mm. Wystarczy je wciskać, ten przyrząd może zniszczyć tłoczek (te wystające bolce lub zewnętrzny pierścień). Tłoczek wykonany jest ze stopu lekkiego! Możesz przyrząd uzyć jedynie, jeśli na tłoczek założysz twardą stalową osłonę, jak: płaskownik, zakrętkę itp.

Z tyłu są dwa rodzaje zacisków: Bosch i Lucas. Ja mam Bosch i średnicę tłoczka 34mm (odczytałem z opakowania zestawu naprawczego Autofren), ale jak chcesz dokładnie wiedzieć, to mogę zmierzyć, bo mam stary uszkodzony zacisk w piwnicy. Z tego co mi wiadomo Lucas też ma średnicę tłoczka 34 mm, więc powinien przyrząd być uniwersalny.

Znalazłem jeszcze coś takiego jak zacisk Bendix-Bosch, gdzie średnica tłoczka wynosi 36 mm, ale to raczej rzadkość jest.

Pozdr.

Napisano
  • Autor
ok.gif
Napisano

Uważam, że zakup przyrządu do jednokrotnego użycia nie jest konieczny. Mozna użyć specjalnie wyszlifowanego kawałka płaskownika, ja uzywam klucza do regulacji nóżek, dołączonego do zmywarki - pasuje idealnie, tłoczek wkręca się z łatwością palcami, bo klucz jest szeroki. W razie potrzeby można go chwycić kombinerkami, "francuzem"...

283069319-kluczdozaciskutyl.jpg

PS. Grubość tej blaszki wynosi 2 mm.

Pozdr.

post-65098-14352505211626_thumb.jpg

Napisano

Filmik, jak używać przyrządu Hazet 4970 do wkręcania tłoczków hamulcowych:

klik.

Po kliknięciu trzeba zaczekać, aż się wideo załaduje i przełaczyć na pełny ekran.

Pozdr.

Napisano

Dysponujesz może jakimś schematem złożeniowym tylnych zacisków żeby było widać jak to wygląda w środku? Ten gwintowany tłoczek to jakiś rodzaj samoregulatora? W czym jest on lepszy od tego z przodu?

Napisano

Niestey, nie. Mam jeden tylny zacisk Boscha uszkodzony (zacina się dźwignia ręcznego) i planowałem go naprawić, albo chociaż rozebrać i poznać, ale... zbrakło czasu i motywacji.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dzięki. A ta firma to nieźle drogie ma te narzędzia, podejrzewam że dobrej jakości.

Napisano

> jak to wygląda w środku? Ten gwintowany tłoczek to

> jakiś rodzaj samoregulatora?

Jest temat na innym forum: klik. Są zdjęcia mechanizmu kulkowego hamulca ręcznego i sposób demontażu. Pozdr.

Napisano

> Jest temat na innym forum: klik. Są zdjęcia mechanizmu kulkowego

> hamulca ręcznego i sposób demontażu. Pozdr.

blagam.gif czyli to do hendbrejka wynalazek smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.