Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne szarpanie silnikiem

Featured Replies

Napisano

Szukałem szukałem i nie znalazłem nic co by wyjasnialao ostania przypadłośc mojego silnika, mianowicie w mojej asterce po dodaniu gazu zachodzi takie dziwne zjawisko najpierw chwilowe zdlawienie silnika a potem wraca do normy, podczas jazdy objawia sie to czasami takimi dziwnymi kangurkowatymi skoksmi auta ale tylko na niskich obrotach i tylko na 1,2,3 biegu jak juz jade na wyzszych obrotach samochód normalnie reaguje na nacisnięcie pedału gazu. Ostatnio zpaliła sie kontrolaka check engine jednak samochód normalnie jechal miał swoją moc a i spalanie w normie. A do tego wszytskiego pojawia sie falowanie obrotów momentami dość mocno odczuwalną, potrafi zaczęść budą.

Jedyne co znalazłem to może ten nieszczęsny egr jednak czy jego awaria aż tak by zakłucala prace silnika??

Świece ostatnio wymienione myślałem że to ich wina jednak po wyianie cały czas to samo.

Dzięki za pomoc

Napisano

> pedału gazu. Ostatnio zpaliła sie kontrolaka check engine jednak

> samochód normalnie jechal miał swoją moc a i spalanie w normie.

Musisz odczytać usterkę zapisaną w pamięci sterownika, to powinno coś wyjaśnić.

> Jedyne co znalazłem to może ten nieszczęsny egr jednak czy jego

> awaria aż tak by zakłucala prace silnika??

EGR powinien zostać w pozycji zamkniętej na wolnych obrotach. Jeśli falowanie pojawia się na wolnych obrotach, to raczej nie EGR. No chyba żeby zawieszał się w pozycji otwartej, ale wtedy byłby problem z odpaleniem i ruszeniem z miejsca.

> Świece ostatnio wymienione myślałem że to ich wina jednak po wyianie

> cały czas to samo.

A co z kablami WN? Nie wiem czy przeoczyłem, ale chyba nigdzie nie ma informacji co to za Astra i co za silnik. Jest LPG? Może po prostu mapa wtrysku się rozjechała.

Skoro zapalił się MIL, to znaczy że sterownik ma ochotę podpowiedzieć gdzie jest problem.

Marcin

Napisano
  • Autor

Jest to asterka 1.6 8v club z 1999, nie wiem jakie jest dokładnie oznaczenie tego silnika ale z tego co udało mi się wygrzebać w necie to prawdopodobnie x16szr (a tam chyba nie ma kabli wysokiego napięcia). Samochód śmiga tylko na benzynie. nie ma żadnych problemów z odpaleniem i jazdą na zimnym silniku. Wszystko jest oki tylko to dziwne szarpanie.

Napisano

Odczytaj błędy, będzie wiadomo o co chodzi. Na 90% EGR

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Czekam na kabelek aż dojdzie bo juz zaczyna mnie to denerwowac dziś zaobserwowałem jeszcze jeden objaw, kiedy uruchamiam silnik wskakuje on na obroty i spada do właściwych i wszystko jest oki jak powinno do momętu kiedy wrzucę bieg i ruszę po zatrzymaniu i zrzuceniu biegu silnik nie schodzi z obrotów przez około 5 sekund poczym wszystko wraca do normy, kiedy go jednak przygazuje na luzie schodzi z obrotów od razu, dzieje się tak tylko na zimnym silniku.

Napisano

> Czekam na kabelek aż dojdzie

Spinaczy w biurze zabrakło czy co? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Spinaczy w biurze zabrakło czy co?

No właśnie jak na złośc zabrakło, a jechać do najbliższego sklepu jakieś 20 kilometrów to teraz troche strach 270751858-jezyk.gif lepiej sobie 20.GIF wypić i czekać na kabelek bo zona.gif powiedziała że jak znowu gdzieś pojade to mnie bokser.gif

Pozdrowionka

Napisano

> No właśnie jak na złośc zabrakło, a jechać do najbliższego sklepu

> jakieś 20 kilometrów to teraz troche strach lepiej sobie wypić

> i czekać na kabelek bo powiedziała że jak znowu gdzieś pojade

> to mnie

> Pozdrowionka

Zlituj się, weź kawałek drutu, wsadź w gniazdo diagnostyczne i wymrugaj te błędy... smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Na 90% EGR

A może mu kabelki od TPSa już nie teges, tzn nie stykają dobrze hmm.gif

Napisano

> A może mu kabelki od TPSa już nie teges, tzn nie stykają dobrze

TPS to te 10% wink.gif Tylko tyle, bo objaw występuje tylko na zimnym silniku, na rozgrzanym nie.

Pozdroofka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Po długim czasie wkońcu spinacz poszedł w ruch i wyszło coś takiego

1530 Przekaźnik klimatyzacji - fakt klima przestała nagle działać więc wiem już czego szukać

1405 Uszkodzenie zaworu EGR - więc trzeba będzie kupić egr i mam nadzieje ze bedzie potem wszystko juz oki i przestanie szarpać

ale wyszło też coś takiego jak 1614 i nie mogę czegoś takiego znaleść co to mże być

Pozdrowionka

Napisano

> ale wyszło też coś takiego jak 1614 i nie mogę czegoś takiego znaleść

> co to mże być

Nieprawidłowy sygnał z modułu immobilizera.

Napisano
  • Autor

> Nieprawidłowy sygnał z modułu immobilizera.

czyli co z tym teraz zrobić żeby było oki

Napisano

Jeśli po skasowaniu nie pojawi się ponownie to olać. W przeciwnym wypadku spróbuj drugim kluczykiem.

Napisano
  • Autor

> Jeśli po skasowaniu nie pojawi się ponownie to olać. W przeciwnym

> wypadku spróbuj drugim kluczykiem.

no niestety nie mam drugiego kluczyka a samochód normalnie odpala i nie ma zadnych problemów wiec chyba nie bede sie tym przejmowal jak na razie dzięki za pomoc

pozdrowionka

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie po wymianie egr samochodem przestało szarpać jeździ aż miło ale ............... bo zawsze jest jakieś ale, dziś zapaliła mi sie znowu kontrolka silnika, spinacz znów poszedł w ruch (od ostatniego razu stałe wyposażenie auta) i ponownie pojawił się błąd 1405 czyżby znów po czterech dniach zawór sie zacioł frown.gif????. Auto jeździ nadal dobrze nie szarpie , normalnie przyspiesza, itd. Co jeszce sprawdzić?? hmm.gif.

Pozdrowionka

Napisano

> Co jeszce sprawdzić?? .

Sondę lambda. Bywa, że to ona jest bezpośrednią przyczyną a komp obwinia EGR ("kowal zawinił, a Cygana powiesili" czy tam odwrotnie to było.... grinser006.gif )

Pozdroofka

Napisano

> Witam ponownie po wymianie egr samochodem przestało szarpać jeździ aż

> miło ale ............... bo zawsze jest jakieś ale, dziś

> zapaliła mi sie znowu kontrolka silnika, spinacz znów poszedł w

> ruch (od ostatniego razu stałe wyposażenie auta) i ponownie

> pojawił się błąd 1405 czyżby znów po czterech dniach zawór sie

> zacioł ????. Auto jeździ nadal dobrze nie szarpie , normalnie

> przyspiesza, itd. Co jeszce sprawdzić?? .

> Pozdrowionka

Zamiast spinacza poszukac kogos w okolicy co ma interfejs do Opli, laptopa i przejechac sie aby sprawdzic co nawala.

Spinaczem to mozesz pol auta wymienic grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Zaobserwowałem jeszcze jeden objaw że kontrolka zapala się tylko na nierozgżanym silniku, po zgaszeniu samochodu i odczekaniu paru sekund, po ponownym odpaleniu wszysko jest oki silniczek pracuje równo nie ma żadnego szarpania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.