Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Pokretlo mawiewu nie dziala na 4 biegu

Featured Replies

Napisano

Pozostale 3 biegi chodza, 4 nie dziala. Jakas przyczyna i ewentualne sposoby naprawy?

Napisano

> Pozostale 3 biegi chodza, 4 nie dziala. Jakas przyczyna i ewentualne

> sposoby naprawy?

To dziwne, bo z reguły jest odwrotnie wink.gif

Jeżeli ogarniasz schematy to tu : schemacik nawiewu.

Na moje oko to albo coś w przełączniku albo przewód zielony do sprawdzenia. No i oczywiście styki w kostce rezystora.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Rezystor to raczej nie bardzo - 4 nie idzie przez rezystor. Rozmawialem z 51Cent i on rowniez zasugerowal wlacznik. Jutro bede go sprawdzal tylko nie bardzo wiem jak?

EDIT:

No i mam wiekszy problem bo nigdzie nie moge znalezc rezystora 4-pinowego jakimam u siebie

Napisano

> Rezystor to raczej nie bardzo -

No właśnie mówię, że nie rezystor - zielony przewód do sprawdzenia i styki rezystora. Toż po to dałem Ci schemat cobyś zobaczył, ze "4" idzie bezposrednio zielonym na wiatrak.

> bede go sprawdzal tylko nie bardzo wiem jak?

No niestety trzeba troszkę zdemolować konsolę. Aby sprawdzić zielony przewód wystarczy rozłączyć obie wtyczki (na rezystorze i przełączniku) i przegwizdać omomierzem. Aby sprawdzić przełącznik trzeba zapodać jeden przewód omomierza na styk "wspólny" a drugi na '4" i dać pokrętło na "4".

> No i mam wiekszy problem bo nigdzie nie moge znalezc rezystora

> 4-pinowego jakimam u siebie

Nie masz zmartwienia bo rezystor masz OK. Obstawiam 90% na zaśniedziałe styki w złączu rezystora. I od tego zacznij. Zdejmij wtyczkęz rezystora, włącz stacyjkę i nadmuch na "4" i zobacz czy pojawia się prąd na konektorze "4" (zielony przewód). Jeżeli nie ma to dopiero wtedy zabieraj sięza konsolę.

Pozdroofka

Napisano

Z całym szacunkiem pozwolę sobie na małą modyfikację:

> zobacz czy pojawia się prąd na konektorze "4" (zielony przewód).

W ten sposób sprawdzimy, czy na tym złączu pojawi się napięcie (a nie prąd). Jak pojawi się to napięcie, to "przepuścić" je przez żarówkę (coby popłyną prąd). Żarówa porządna np. światła drogowe. Jeżeli napięcie zmierzone na tej żarówce będzie porównywalne z napięciem pokładowym, to przełącznik jest ok.

> Jeżeli nie ma to dopiero wtedy zabieraj sięza konsolę.

To cytując klasyka "oczywista oczywistość". Ale jeżeli styki są tylko nadpalone, to napięcie w zaproponowanej przez Ciebie próbie pojawi się, a wentylator nie ruszy.

Napisano

> W ten sposób sprawdzimy, czy na tym złączu pojawi się napięcie (a

> nie prąd).

Zgadza się, potoczność języka mnie zabiła wink.gif A jakiś czas temu sam komuś zwracałem na to uwagę zlosnik.gif

> Ale jeżeli styki są tylko

> nadpalone, to napięcie w zaproponowanej przez Ciebie próbie

> pojawi się, a wentylator nie ruszy.

Masz rację. Wiatrak to nie LED, prądu potrzebuje dużo więc styk musi być bez rezystancji.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.