Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] rzuca autem po wjechaniu w dziure lub na studzienke

Featured Replies

Napisano

Hej.

Jakis czas temu zauwazylem, ze rzuca mi autem po wjchaniu w delikatna dziure, lub na glabsza studzienke. Niedawno pojechal ustawic zbieznosc (bo wczesniej zmienialem sprezyny), ale po ustawieniu moze wrazenie ze jest lepiej nie trwalo dlugo smile.gif

W zeszla sobote bylem jeszcze raz na stacji diagnostycznej, okazalosie ze wszystko jest oki, luzow nie ma (tylko tylne tuleje wahaczy przednich sa troche zuzyte, ale zadnych stukow jeszcze nie ma), amorki tez oki (czy to mozliwe po 13 latach? no chyba ze byly wymienione krotko przed kupnem, czyli jakies 7 lat temu).

Od kilku dni zaczalem bardziej zwracac uwage w jakich momentach rzuca mi autem, i wydaje mi sie, ze rzuca nim jak tylne kola wjezdzaja w dziure lub na studzienke.

Dodam ze mam "sportowe" sprezyny, i te tylne maja teraz jakies 3 cm skoku w dol (wiem ze troche malo, ale narazie musza byc smile.gif ).

Jezeli macie jakis pomysl co to moze byc to piszcie. Ja mam pewna mysl, ale zdradze pozniej smile.gif

Pozdrawiam

Napisano

Prawdopodobnie, ale sprawdzic trzeba, moga byc zuzyte tuleje tylnej belki.

Pozdrawiam

Napisano

> Prawdopodobnie, ale sprawdzic trzeba, moga byc zuzyte tuleje tylnej

> belki.

> Pozdrawiam

Kolega ma zablokowane moje posty, ale to właśnie chciałem mu poradzić ponieważ doskwiera mi to w moim aucie.

PZDR VEN

Napisano

Ja podobnie jak Koledzy, proponuję zająć się tymi tulejami z tyłu. Miałem identyczne objawy, po wjechaniu w dziurę, koleinę tył samochodu sobie tańczył.

Napisano
  • Autor

A czy na stacji diagnostycznej mozna to potwierdzic?

Ja myslalem jeszcze o amortyzatorach, bo pomimo tego ze na pomiarze jest oki, to jeden jest troche mokry.

Rozumiem ze niski skok sprezyny nie powinien miec wplywu na takie zachowanie?

Pozdrawiam

Napisano

> A czy na stacji diagnostycznej mozna to potwierdzic?

Ja podjechałem do zaufanego mechanika ok.gif

> Ja myslalem jeszcze o amortyzatorach, bo pomimo tego ze na pomiarze

> jest oki, to jeden jest troche mokry.

No u mnie od tulej się zaczęło, ale do kosza poleciały też sprężyny i amortyzatory smile.gif A pomiary ze stacji diagnostycznej to między bajki można włożyć.

> Rozumiem ze niski skok sprezyny nie powinien miec wplywu na takie

> zachowanie?

> Pozdrawiam

Tego nie wiem, u mnie są seryjne smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Siemka smile.gif

Nie bylem jeszcze u mechanika, ale do powyzszych objawow moge dodac, ze czasami podczas skrecania (wjezdzanie w poprzeczna uliczke, parkowanie) mam wrazenie ze przod gdzies mi ucieka, jakby wpadal w poslizg.

Pozdrawiam

Napisano

Zapytam sie: jak nisko w stosunku do zawieszenia seryjnego "posadzony" jest woz? Jezdzilem kiedys obinizona w stosunku do serii GSI (ktora i tak jest fabrycznie obnizona), prowadzenie tego pojazdu dostarzalo przezyc dramatycznych (przy kazdej, nawet malej nierownosci woz stawal sie niesterowny, przeskakiwal w poprzek pasa ruchu, komfort prowadzenia - nie mylic z komfortem jazdy- tak obnizonego pojazdu byl zastraszajaco niski, wg. mnie wrecz niebezpieczny przy wyzszych predkosciach).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Zapytam sie: jak nisko w stosunku do zawieszenia seryjnego

> "posadzony" jest woz?

tak klik

nie patrz na progi, bo one moga troche mylic, zreszta sa juz sciagniete smile.gif

dodac moge jeszcze tylko to, ze codziennie dojezdzam autem do pracy, i ostatnie 300m (moze ciut wiecej) sa zajeb.... dziury :/ jak mialem progi, to nie bylo szans przejechac bez przytarcia.

Napisano

Jest nisko (-50-60mm?). Sprawdz najpierw wszystkie gumowo-stalowe elementy zawieszenia (uwage kieruje rowniez na przod-wrazenie "przestawiania" zawieszenia przedniego kieruje na zuzyte tuleje lub sworznie) oraz tuleje tylnej belki.

Uchyle rabka tajemnicy, ale do przednich wahaczy w AF da sie zainstalowac bardzo sztywne tylne tuleje wahacza przedniego z Audi TT (dosyc drogie, ok 55 PLN za szuke), po odpowiednich modyfikacjach....

Pozdrawiam

Napisano

A co ludki z SKP robią jak na przeglądzie trzeba sprawdzić hamulce?

Daje radę wjechać między rolki bez uszczerbku dla podwozia?

Napisano
  • Autor

> A co ludki z SKP robią jak na przeglądzie trzeba sprawdzić hamulce?

> Daje radę wjechać między rolki bez uszczerbku dla podwozia?

No pewnie, bez zadnego problemu smile.gif Astra nie stoi az tak nisko jakby sie wydawalo smile.gif

Powiedzcie mi koledzy, czy na stacji diagnostycznej da rade wychwycic zuzycie tulejek w tylnej belce? Bo tego diagnosta mi nie sprawdzal. I czy duzo roboty jest z wymiana? Czy sa jakies najlepsze tuleje, czy kazda jedna bedzie dobra?

Pozdrawiam

Napisano

Diagnostyka zuzycia tulei tylnej belki odbywa sie metoda znana od stuleci, czyli lyzka, lub jak kto woli, brecha...jesli tuleje beda zuzyte, polecam wylacznie producentow: Lemforder, Febi, Swag...

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Diagnostyka zuzycia tulei tylnej belki odbywa sie metoda znana od

> stuleci, czyli lyzka, lub jak kto woli, brecha...

wiesz, ja jestem jeszcze mlody, i tej metody nie znam smile.gif czy moglbys opisac to troche dokladniej? bo moze sprawdzilbym sam smile.gif no chyba ze potrzeba do tego kilku ludzi, to udam sie do jakiegos mechanika smile.gif

No jak z ta wymiana? Wydaje mi sie to nie powinno byc trudne (chyba nie trudniejsze od wymiany tulei w przednim wahaczu), no ale moge sie myslic smile.gif

Napisano

..."wiesz, ja jestem jeszcze mlody, i tej metody nie znam czy moglbys opisac to troche dokladniej?.."

Bardzo proste... cfaniaczek.gif Dwóch ludzi. Jeden kładzie sie pod auto, a drugi "wali brehą" po masce... oslabiony.gif Jak pod spodem słychać stuki, t. zn. - do wymiany.... hmm.gif AUTO... z_lol1.gifhehe.gif

Oczywiście. to żart... Sam chciałbym wiedziec gdzie tą brehę włożyć... confused.gif Tylko bez podtekstów... nono.gif

Napisano
  • Autor

DADUŚ sienie smiej, bo czytalem, ze tez masz problemy z bujaniem auta:) Robisz cos w tym temacie? Daj znac jak znajdziesz przyczyne smile.gif

Podejrzewam, ze jakbym wymienil wszystkie tulejki i amory, to byloby dobrze, ale moze obedzie sie bez amorkow smile.gif Jak sprawdzam je metoda "bujania", to auto bujnie sie ze 2 razy i stoi, co by wskazywalo, ze amorki jeszcze trzymaja.

Tosh, jeszcze jedno pytanko, moglbys napisac ile przecietnie kosztuje wymiana tych tulei w tylnej belce? Bo moze nie oplaca sie fatygowac kuzyna, tylko lepiej dac zarobic mechanikowi smile.gif

Napisano

20.GIF

Faktycznie, mam podobne klopoty...

Badanie amorków na 'diagnostyce" wychodzi 75%, sposobem na bujanie - do wymiany przód, {i chyba przednich błotników od naciskania tuk.gif}, ... Z tego by wynikało, ze trzeba chyba odmłodzić całe zawieszenie i moze będzie jakas poprawa... hmm.gif

wszystko przed nami... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Faktycznie, mam podobne klopoty...

> Badanie amorków na 'diagnostyce" wychodzi 75%, sposobem na bujanie -

> do wymiany przód,

a po czym poznajesz? ile razy Ci bujnelo przodem? bo u mnie chyba 2 razy, ale to delikatne bujniecia.

Napisano

> wiesz, ja jestem jeszcze mlody, i tej metody nie znam czy moglbys

> opisac to troche dokladniej?

Prosze bardzo: akurat szczesliwie mam zdjecie, przeznaczone dla innego tematu, ale uchwycilo miejsce mocowania tylnej belki do nadwozia, lyzke wkladamy w miejscu zaznaczonym czerwona strzalka, pomiedzy mocowanie i glowke tulei i ruszamy przod-tyl. Jesli skok bedzie zbyt duzy (ruch w zakresie ok 1 cm jest normalny), a po blizszych ogledzinach elementy gumowe tulei beda mocno popekane lub wrecz oderwane od plastikowej oprawy tulei, kwalifikuja sie do wymiany.

283170376-spod.jpg

> No jak z ta wymiana? Wydaje mi sie to nie powinno byc trudne

Trudne nie jest. Nalezy po uniesieniu tylu samochodu na lewarkach typu "zaba" (musimy wtedy dysponowac kanalem) lub na podnosniku dwukolumnowym (niejsce podparcia samochodu w obu przypadkach zaznaczylem strzalka zielona) rozkrecamy przewody hamulcowe (na polaczeniu przewodu sztywnego i elastycznego- bez tego nie opuscimy dostatecznie nisko belki), odkrecamy-nie do konca- sruby dolnego mocowania amortyzatora i za pomoca trzeciego podnosnika (kanal) lub podpory hydraulicznej (podnosnik dwukolumnowy) podpieramy belke, wyjmujemy sruby dolego mocowania amortyzatora, opuszczamy dodatkowy podnosnik-ostroznie- i wyjmujemy sprezyny. Nastepnie podnosimy znowu belke, wkrecamy-nie do konca-sruby dolnego mocowania amortyzatora i odkrecamy sruby mocowania belki do nadwozia. Podpierajac belke z przodu, sruby wyjmujemy i opuszczamy belke od strony tulei (pozostala czesc wisi na amortyzatorach (belke rowniez mozna wyjac calkowicie i operacje przeprowadzic na zewnatrz, ale wtedy nalezy rozpiac linki hamulca pomocniczego oraz przewody czujnikow ABS, o ile woz jest w ten system wyposazony, jak kto woli...). Usuwamy gumowa czesc tulei za pomoca ostrych narzedzi, technika dowolna, po usunieciu gumy przepilowujemy plastikowa obsade tulei brzeszczotem (ostroznie, aby nie kaleczyc belki). Po przecieciu plastiku tuleje mozna wybic lub wrecz wypchnac palcami. W warunkach warsztatowych tuleje usuwa sie za pomoca silownika hydraulicznego i zestawu osprzetu do niego, co trwa znacznie krocej niz usuwanie reczne.

Nowa tuleje mozna wbic mlotkiem (obsade od zewnatrz nalezy posmarowac smarem, najlepiej silikonowym lub specjalnym, do wciskania i ostroznie wbijac mlotkiem, rownomiernie. Mozna rowniez stworzyc prosty sciagacz w postaci sruby o odpowiedniej srednicy i tulei z podkladkami, co znacznie ulatwia montaz. W warsztacie rowniez w tym celu uzywa sie hydrauliki.

Montaz belki w kolejnosci odwrotnej, przy czym ostateczne dokrecenie srub mocujacych belke do nadwozia oraz srub dolnego mocowania amortyzatorow nalezy KONIECZNIE wykonac po postawieniu samochodu na kolach i lekkim dociazeniu tylu nadwozia.

Koszt wymiany tych tulei w warsztacie ok 100 PLN.

Pozdrawiam

post-94197-14352505595542_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

jutro bede zmienial tulejki tylnej belki smile.gif o wynikach dam znac smile.gif

czy lyzka moge tez sprawdzic tuleje wahacza?

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Tulejki dzisiaj wymienione, i przy okazji sprezyny na troche wyzsze smile.gif tyl podniosl sie o jakies 3 cm smile.gif teraz blotnik jest rowno z kolem, a moze nawet ciut wyzej smile.gif

co do wrazen z jazdy... jest lepiej, nawet duzo lepiej, ale nadal jak wjade w dosyc gleboka studzienke to troche tylem buja:/ moze wynika to z twardszych sprezyn, moze amorki tez nie ja juz pierwszej mlodosci, a moze mam juz jakies urojenia smile.gif

Napisano

Tuleje byly zuzyte/popekane ? Pytam z ciekawosci...

Zauwazylem, ze w obnizanych samochodach wystepuje pewna tendencja do "przestawiania" wozu na nierownosciach...Spowodowana zapewne sztywnoscia zawieszenia (o czym powyzej pisalem).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Tuleje byly zuzyte/popekane ? Pytam z ciekawosci...

troszke popekane, ale mysle ze jeszcze troche by pojezdzily smile.gif

> Zauwazylem, ze w obnizanych samochodach wystepuje pewna tendencja do

> "przestawiania" wozu na nierownosciach...Spowodowana zapewne

> sztywnoscia zawieszenia (o czym powyzej pisalem).

> Pozdrawiam

no chyba tu lezy przyczyna, ale teraz mam sprezyny od GSi:) ale jest lepiej smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.