Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic 1.7 CTDI - problem z odpalaniem

Featured Replies

Napisano
Od jakiś dwóch tygodni problem z odpalaniem się nasila. Mianowicie - w mojej Hani 1.7 CTDI coraz dłużej muszę kręcić rozrusznikiem, żeby auto odpaliło. Na zimnym silniku łapie czasem dopiero za 3 lub 4 razem. Sytuacja zdarza się także na ciepło - nawet po minucie postoju muszę dużo dłużej kręcić . Niedawno wymieniałem czujnik położenia wału, jeżeli to może mieć jakiś wpływ na sytuację. Co to może być ? W serwisie doradzili mi wymianę filtra paliwa (auto mam od dwóch miesięcy dopiero) i nie wiem kiedy mógł być wymieniony. Czy zabrudzenie (woda?) tego filtra może mieć taki wpływ na odpalanie auta ? Przychodzą mi jeszcze na myśl świece żarowe... Jest to o tyle dziwne, że żaden błąd się nie wyświetla, a wcześniej auto paliło od kopa. Jeśli ktoś może coś poradzić, to chętnie posłucham ok.gifok.gifok.gif Samochód jeździ normalnie, nie stracił mocy, nie kopci ani nie ma innych objawów. Tylko to odpalanie crazy.gif
Napisano

Filtr mozesz zmienic, ale to na 99% nie to ...

Swiece - auto ze zdrowym silnikiem powinno palic nawet z odlaczonymi wszystkimi swiecami.

Najprawdopodobniej usterka bedzie sie rozwijala dalej tak, ze nie bedziesz mogl po dluzszym postoju wogole zapalic inaczej niz na samostart (albo plaka zlosnik.gif ).

M. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Filtr mozesz zmienic, ale to na 99% nie to ...

> Swiece - auto ze zdrowym silnikiem powinno palic nawet z odlaczonymi

> wszystkimi swiecami.

> Najprawdopodobniej usterka bedzie sie rozwijala dalej tak, ze nie

> bedziesz mogl po dluzszym postoju wogole zapalic inaczej niz na

> samostart (albo plaka ).

> M.

A czym może być to spowodowane w takim razie ? No, nie pocieszyłeś mnie crazy.gif

Napisano

> A czym może być to spowodowane w takim razie ? No, nie pocieszyłeś

> mnie

usterka nie do znaleznienia w przecietnym warsztacie zlosnik.gif

M.

Napisano
  • Autor

> usterka nie do znaleznienia w przecietnym warsztacie

> M.

No dobra, Ty wiesz co to może być ? Bo nieprzeciętny warsztat to ja mam, tyle że potrzebuję w sobotę jechać do wuwua i z powrotem, a nie uśmiecha mi się w nocy lawetę do krk wołać zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif A do tego czasu raczej samochodu mi nie zrobią....

Napisano

> No dobra, Ty wiesz co to może być ?

Plaka sobie kup i wkretak do rozbierania dolotu zlosnik.gif

M.

Napisano
  • Autor

> Plaka sobie kup i wkretak do rozbierania dolotu

> M.

Plaka mam zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Plaka mam

tylko z wyczuciem, coby Ci sinik tłokami nie splunął hehe.gif

M.

Napisano

> A czym może być to spowodowane w takim razie ? No, nie pocieszyłeś

> mnie

np. Zapowietrzaniem się układu doprowadzania paliwa (przewody, obudowa filtra) lub też nieszczelnością na wtryskiwaczach - uszczelki wtryskiwaczy wymienia się w niektórych dieslach.

To tak z prostszych usterek. Więcej nie pytaj, bo ja piszę tylko to co kiedyś usłyszałem zlosnik.gif

Napisano

> np. Zapowietrzaniem się układu doprowadzania paliwa (przewody,

> obudowa filtra) lub też nieszczelnością na wtryskiwaczach -

> uszczelki wtryskiwaczy wymienia się w niektórych dieslach.

plus przelewy ... do tego podcisnienia itd.

> To tak z prostszych usterek. Więcej nie pytaj, bo ja piszę tylko to

> co kiedyś usłyszałem

plus pompa wtryskowa zlosnik.gif

Generalnie tak odbywa sie "macanie" przy tego typu usterce zlosnik.gif

Napisano

A mówiłem Ci zebys tego auta, z tym wlasnie silnikiem nie kupowal ... ale nieee ... auto od kolegi, z cala historia przegladow itp ... wink.gif

A tak powaznie, to przeciez w serwisie hondy nalezacym pewnie do Twojego kolegi od ktorego kupiles to auto, powinni szybko dac sobie z tym rade hmm.gif

Na forum civica pytales ?

Napisano
  • Autor

> A mówiłem Ci zebys tego auta, z tym wlasnie silnikiem nie kupowal ...

> ale nieee ... auto od kolegi, z cala historia przegladow itp ...

> A tak powaznie, to przeciez w serwisie hondy nalezacym pewnie do

> Twojego kolegi od ktorego kupiles to auto, powinni szybko dac

> sobie z tym rade

> Na forum civica pytales ?

Fura kupiona nie od właściciela salonu Hondy, który to notabene aktualnie upada. Jutro jadę do mojego mechanika, z instrukcjami z forum, mam nadzieję, że szybko da radę.

Napisano

> Fura kupiona nie od właściciela salonu Hondy, który to notabene

> aktualnie upada.

Przykre. Sadzilem ze dilerzy tej marki nie powinni narzekac.

> Jutro jadę do mojego mechanika, z instrukcjami

> z forum, mam nadzieję, że szybko da radę.

Ja bym uderzal od razu do osoby bedacej w temacie z tego typu autami. Nie ma za wiele civicow z ta jednostka a dobrze wiesz, ze ewentualne bledy przy naprawie moga byc dosyc kosztowne. Daj znac co bylo powodem - sam jestem ciekaw.

Napisano
  • Autor

> Ja bym uderzal od razu do osoby bedacej w temacie z tego typu autami.

> Nie ma za wiele civicow z ta jednostka a dobrze wiesz, ze

> ewentualne bledy przy naprawie moga byc dosyc kosztowne.

Dlatego jade do mechanika, do którego ludzie nawet ze śląska przyjeżdzają serwisować swoje Hondy wink.gif

Napisano

Na 75% stawiam na wtryski,.. nadmierne przelewy. 15% zawór reg. na pompie CR. 10% inne rzeczy. Gdyby nie ta odległość to mógłbym koledze pomóc,.. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Na 75% stawiam na wtryski,.. nadmierne przelewy. 15% zawór reg. na

> pompie CR. 10% inne rzeczy. Gdyby nie ta odległość to mógłbym

> koledze pomóc,..

W sobotę jestem w Warszawie wink.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Edit : czy przy wtryskach samochód nie zacząłby dymić i "nie jechać" ? Bo tego nie ma...

Napisano

> Na 75% stawiam na wtryski,..

tez mi sie tak wydawalo z opisu ale nie chce siac niepokoju wink.gif oby to bylo cos bardziej blachego

Napisano

> W sobotę jestem w Warszawie Edit : czy przy wtryskach samochód

> nie zacząłby dymić i "nie jechać" ? Bo tego nie ma...

u znajomego sa padniete wtryski w 206tce ... wlasnie tez mi sie wydawalo ze powinny byc takie objawy ale takowych brak - przynajmniej niedawno nie bylo hmm.gif

Napisano

Kopcenie bierze się z nieodpowiedniej dawki i jakości wtrysku. A nadmierne przelewy wpływają na problemy z rozruchem i ew. brakiem mocy. Ponieważ za szczelność przelewów we wtryskach BOSCHA ( a takie chyba masz ) odpowiadają aż 3 elementy w zależności od charakteru tej nieszczelności objawy mogą być różne. Problem z rozruchem, problem z mocą albo i jedno i drugie,.. bywa różnie.

Napisano

> A tak powaznie, to przeciez w serwisie hondy nalezacym pewnie do

> Twojego kolegi od ktorego kupiles to auto, powinni szybko dac

> sobie z tym rade

Tak na marginesie. Mam znajomego, który jest szefem serwisu Hondy W -wie. Naprawdę kumaty człowiek z dużą wiedzą. Jak rozmawiałem z nim rok temu to mówił, że nie mają problemów z wtryskami w dieslach. W tym miesiącu był u mnie już dwa razy z wtryskami,.. wraszcie zaczęły się psuć ok.gif. I jak sam się przyznał,.. ponieważ do tej pory się nie psuły ich wiedza o układach wtryskowych Common Rail nie jest zbyt duża smile.gif

Napisano
  • Autor

> Kopcenie bierze się z nieodpowiedniej dawki i jakości wtrysku. A

> nadmierne przelewy wpływają na problemy z rozruchem i ew.

> brakiem mocy. Ponieważ za szczelność przelewów we wtryskach

> BOSCHA ( a takie chyba masz ) odpowiadają aż 3 elementy w

> zależności od charakteru tej nieszczelności objawy mogą być

> różne. Problem z rozruchem, problem z mocą albo i jedno i

> drugie,.. bywa różnie.

Moc jest w porządku, auto jedzie tak, jak jechało. Nie kopci, nie pojawiają się błędy na komputerze...

Napisano

Do zrobienia prosty test przelewowy,.. kumaty warsztat powinien dac sobie radę,.. ze sprawdzeniem.

Napisano

> Do zrobienia prosty test przelewowy,.. kumaty warsztat powinien dac

> sobie radę,.. ze sprawdzeniem.

jezeli auto podpinal pod HDS'a kumaty diagnosta, to wtryski by juz wyszly (bo to widac jak pracuja - dawki), a jezeli byly tylko odczytane bledy z ECU - to zmienic warsztat hehe.gif W kazdym badz razie decyzji o wymianie wtryskow nie mozna podejmowac bez sprawdzenia dawek (kompem) i zrobienia testu przelewowego ... (no chyba, ze klient ma za duzo kasy)

M.

Napisano

Dawki wtrysku, a przelewy to dwie różne rzeczy,.. w dużym stopniu niezależne od siebie. Wtryski mogą mieć dobre dawki, a złe przelewy. Przelewy można sprawdzić bez komputera i to one w 90-ciu %-ach odpowiadają za ewentualne problemy z rozruchem. Dodam jeszcze, że nie zawsze wskazania komputera o rozbieżności dawek wskazują ewidentnie na wadliwy wtryskiwacz. Na wielkość dawki wpływ ma nie tylko sam wtryskiwacz ale też kompresja w silniku. Jeśli kompresja jest na jakimś cylindrze słabsza ze względu na zużycie silnika lub nawet nieszczelność zaworów to komputer chcąc wyrównać pracę silnika poda na wtryskiwacz tego cylindra większą dawkę paliwa. Jedyna "słuszna" metoda pełnego sprawdzenia wtryskiwaczy to wymontowanie i test na specjalnych urządzeniach.

Napisano

> Jedyna "słuszna" metoda pełnego

> sprawdzenia wtryskiwaczy to wymontowanie i test na specjalnych

> urządzeniach.

Mhm ok.gif

Ja po prostu sugeruje, ze nie mozna zaczynac tematu od "panie .. wtryski trzeba wymienic !" bez przeprowadzenia diagnostyki palacz.gif

M.

Napisano
  • Autor

> I jaka diagnoza mechanika ?

dopiero dziś auto odstawiłem do mechanika. Na jutro wieczór ma być gotowy, także dam znać co i jak ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> dopiero dziś auto odstawiłem do mechanika. Na jutro wieczór ma być

> gotowy, także dam znać co i jak

i co zrobione ? co było walnięte?

Napisano
  • Autor

> i co zrobione ? co było walnięte?

Niestety wersja najgorsza - komplet wtryskiwaczy do regeneracji poszedł. Problem ustąpił. W kieszeni dużo lżej...

Napisano

> Niestety wersja najgorsza - komplet wtryskiwaczy do regeneracji

> poszedł. Problem ustąpił. W kieszeni dużo lżej...

robiony był test przelewowy ? jak wyszedł ( pytam z ciekawości)

jakie oznaki padu wtrysków oprócz kłopotów z odpalaniem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.