Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jaki sterownik do sekwencji jest najprostszy?

Featured Replies

Napisano

Zdecydowałem się już, że do almery (2004 rok 1,5) będę wkładał sekwencję. Wybór jest szeroki, a ja jak narazie mam niskie pojęcie o gazie (do tej pory miałem meganę z I generacją, gdzie sobie wszystko wyregulowałem dwiema śrubkami hehe.gif) Jednak chęć do nauki i ciekawość mam sporą.

W związku z tym, chciałbym, żeby "nowa" instalacja miała taki sterownik, do którego będę się mógł sam łatwo podłączyć laptopem i coś tam pogrzebać, poustawiać (przy okazji, zeby dało się jakos zdobyć programik i kabel do łączenia lapka ze sterownikiem).

Dobrzeby było, żeby owe ustawienia dały się jakoś stosunkowo łatwo ogarnąc przez laika (może jakies manuale w sieci etc). Ponadto auto ma na tym jakoś przyzwoicie pracować oczywiście wink.gif

Co mam wziąć?

Obdzwoniłem gazowniów w okolicy i oferują mi między innymi:

stag 4

stag plus

elpigaz stella

agis obd

kme diego

reba (nie mam pojęcia co to???)

Wszystko koło 2,3-2,5kzl

A może jeszcze co innego?

pytanie nr 2

czy w tych wszystkich sterownikach robi sie mapy wtrysku, czy może są już jakieś takie inteligentne, ze nie trzeba tego procesu przerowadzać?

Napisano

> A może jeszcze co innego?

> pytanie nr 2

> czy w tych wszystkich sterownikach robi sie mapy wtrysku, czy może

> są już jakieś takie inteligentne, ze nie trzeba tego procesu

> przerowadzać?

z tych co podałeś to ja bym polecił staga. stag 300 plus od czwórki różni sie tym że jest nowszy i ma trójwymiarowe mapy, teraz jeszcze powstał chyba stag 300 premium. w stagu żadnych map się nie robi, najpierw się robi autokalibracje, a potem sie jeździ na benzynie i na gazie żeby zebrać mapy czasów wtrysku. ewentualnie można lekko skorygowac mnożnik tak aby nie było odchyłki i to wszystko.

Napisano

Osobiście polecam STAG-4. Fajnie chodzi, łatwy do ustawienia (jeśli ma się pojęcie oczywiście), puki co bezawaryjny.

Kolega post wcześniej polecił Ci też STAGa. Ja bym jednak zainwestował w sprawdzoną, bezawaryjną i łatwą do obsługi wersję 4. STAG 300 jest już nieco bardziej skomplikowany i jednak droższy. A różni się tylko wyglądem ustawiania map (3D - i to chyba największa różnica).

Napisano

Wg mnie te mapy 3D to trochę gadget. Też wydaje mi się najlepszym wyborem także cenowym STAG4 zwłaszcza jeżeli silnik jest 4 cylindrowy.

Napisano

> STAG 300 jest już nieco bardziej skomplikowany i jednak

> droższy. A różni się tylko wyglądem ustawiania map (3D - i to

> chyba największa różnica).

oprócz tego stag-4 ma o połowę mniejszą obudowę, w niektórych przypadkach może to okazać się istotne ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.