Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy zalewanie silnika każdorazowo innym olejem szkodzi?

Featured Replies

Napisano

Witam, tak się właśnie zastanawiam, czy silnikowi szkodzi nastepujące postępowanie:

Jedziemy sobie na przegląd i silnik zalewamy olejem X o pewnej klasie lepkości i aprobatach.

Mija te 15kkm, czas wymienić olej. Zalewamy auto olejem Y (z jakichś tam względów), o tych samych parametrach co X, różnica tylko w marce oleju.

Kolejna wymiana podobnie, tylko że olej marki Z, reszta parametrów taka sama.

Ma to jakiś wpływ na silnik?

Pytanie wzięło się stąd, że jakiś czas temu wymieniłem olej w aucie (pierwsza wymiana fabrycznie zalanego oleju) i zauważyłem, że troszkę sobie go auto popija. Zużycie oczywiście mieści się w normie, ale na fabrycznie zalanym oleju silnik nie brał NIC (wiem, uproszczenie), nawet podczas okresu docierania. I tak sobie pomyślałem, że na następna wymianę wezmę olej innej marki - teraz mam Liqui Moly, następny byłby jakiś Total, Shell albo Motul. Ma to jakieś znaczenie, czy jeśli wszystkie parametry się zgadzają to można lać? Z góry dzięki za odpowiedzi bow.gif

Napisano

nic się nie ma prawa zepsuć ani przedwcześnie zużyć z tego względu

Napisano

Raczej nie, choc nie ma 100% pewnosci. Zdarza sie podobno (nigdy tego na wlasne oczy nie widzialem, ale czytalem w jakiejs gazecie) ze wymieszanie dwoch olejow tej samej klasy robionych przez dwoch roznych producentow powoduje wytracanie sie osadow stalych. Takowe osady moga doprowadzic do przyspieszonego zuzycia silnika, szybszego zatkania sie filtra itp.

Edycja - dotyczylo to tych "wyzylowanych", dlugoprzebiegowych oleji typu 0W60.

Napisano

Spokojnie możesz lać i nic się nie stanie. A to że każda marka samochodów poleca olej danego producenta to tylko reklama i nic więcej.

Napisano

> Raczej nie, choc nie ma 100% pewnosci. Zdarza sie podobno (nigdy tego

> na wlasne oczy nie widzialem, ale czytalem w jakiejs gazecie) ze

> wymieszanie dwoch olejow tej samej klasy robionych przez dwoch

> roznych producentow powoduje wytracanie sie osadow stalych.

> Takowe osady moga doprowadzic do przyspieszonego zuzycia

> silnika, szybszego zatkania sie filtra itp.

Taak.. warunkiem dopuszczenia oleju do sprzedaży jest

jego mieszalność z każdym innym olejem.

> Edycja - dotyczylo to tych "wyzylowanych", dlugoprzebiegowych oleji

> typu 0W60.

Taak.. pokaż mi taki olej... hehe.gif

Napisano

NIe powinno sie nic stać, zwłaszcza jeśli zmieniasz oleje w obrębie tego samego typu np półsyntetyk na półsyntetyk i że specyfikacja oleju jest taka sama.

Jest teoria, ze zmiana oleju z niższej klasy na wyzszą może powodowac wypłukanie osadów i nagarów, które do tej pory uszczelniały silnik, np w przypadku zmiany z oleju minerlanego na pełen syntetyk. Ale to raczej urban legend.

Tak na prawde różni producenci olejów stosują inna ilosć środków myjąch i predzej zmian producenta oleju może przyczynić sie do ew. wypłukania syfu uszczelniającego silnik niz zmiana typu oleju. Choć osobiście nigdy sie z tym nie spotkałem. Natomiast spotkałem sie z dwoma autami, gdzie zaczeły przeciekać uszczelniacze ale od zbyt wysokiego stanu oleju.

Napisano

> Taak.. warunkiem dopuszczenia oleju do sprzedaży jest

> jego mieszalność z każdym innym olejem.

> Taak.. pokaż mi taki olej...

Z tego co wiem w USA mają takie wynalazki

Napisano

jeżeli olej o tych samych parametrach tylko innej marki, to sobie mieszaj do woli. Jest spora szansa, że kilka z tych olei i tak jest rozlewanych w tej samej firmie zlosnik.gif

Napisano

> Z tego co wiem w USA mają takie wynalazki

Nie mają, to nie jest wykonalne na dzień dzisiejszy.

Wpisz w google 0w60...

Napisano

> Nie mają, to nie jest wykonalne na dzień dzisiejszy.

> Wpisz w google 0w60...

Castrol RS 0W60 smile.gif

Napisano

> Castrol RS 0W60

Nie ma takiego oleju. Wyniki w googlu są z for internetowych, to po prostu błąd, ktoś nie wpisał 1 przed zerem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Nie ma takiego oleju. Wyniki w googlu są z for internetowych, to po

> prostu błąd, ktoś nie wpisał 1 przed zerem.

The NASA SynLube is rated SAE 0W-60, but it sells for $90.00 per Liter, therefore it is not economical or practical for average automotive use smile.gif

Napisano

> The NASA SynLube is rated SAE 0W-60, but it sells for $90.00 per

> Liter, therefore it is not economical or practical for average

> automotive use

Czyli jednak na dzisiejszy dzień jest to techicznie wykonalne, ale "it is not economical or practical for average automotive use" grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.