Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel astra GSI 115 KM 93r.

Featured Replies

Napisano

Szanowni Kącikowicze!

Interesują mnie opinie na temat ww. auta, a włąściwie tego silnika, bowiem samo auto znam dobrze;-) Wóz zaopatrzony jest w sekwencyjną instalację gazową. Będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam

Michał

Napisano

C20NE - bardzo dobry silniczek waytogo.gif.

8 zaworów, stara, mocna konstrukcja. Można mu jeszcze trochę koników dodać.

Napisano
  • Autor

> C20NE - bardzo dobry silniczek .

> 8 zaworów, stara, mocna konstrukcja. Można mu jeszcze trochę koników

> dodać.

Hmm... W jaki sposób można mu dodać koników?

Napisano

Od najprostszych modyfikacji typu: wsadzenie wałka rozrządu z 20SEH, przez wymianę kolektorów, lekkie podniesienie stopnia sprężania tłokami z SEH-a i wymianie kompa, po montaż turbo. Różne źródła podają, że na seryjnych podzespołach silnik wytrzymuje 160-200KM.

Może bardziej obeznani dorzucą coś od siebie.

Mihó cfaniaczek.gif

Napisano

> 160-200KM.

> Może bardziej obeznani dorzucą coś od siebie.

Tiiaa...do "obeznanych" to ja zapewne nie należę,ale...przestańmy koledze robić wodę z mózgu.Przyrost + 90KM w prawie pełnoletnim oplowskim silniku z LPG to jakiś żart?.Po tych wszystkich latach i setkach tysięcy km., z tych 115 KM zostało tylko kilkadziesiąt wyliniałych szkap.Temu silnikowi we wzroście mocy może pomóc jedynie..."Motodoktor" w płynie.

Napisano

Dlatego zawsze przed modyfikacjami robi się rundkę na hamowni, żeby ocenić jego stan.

Napisano

> Tiiaa...do "obeznanych" to ja zapewne nie należę,ale...przestańmy

> koledze robić wodę z mózgu.Przyrost + 90KM w prawie pełnoletnim

> oplowskim silniku z LPG to jakiś żart?.Po tych wszystkich latach

> i setkach tysięcy km., z tych 115 KM zostało tylko kilkadziesiąt

> wyliniałych szkap.Temu silnikowi we wzroście mocy może pomóc

> jedynie..."Motodoktor" w płynie.

Moje seryjne, 12 letnie w momencie hamowania C20NE, legitymowało się mocą 122KM i momentem 168Nm skromny.gif Co więcej, obecnie mam pod maską silnik 16 letni, który po kilku modyfikacjach (wydech, rozwiercona przepustnica i kolektor ssący, mocniejsze wtryskiwacze) ma 31KM/23Nm więcej od serii - więc uważałbym wyrokując moc po wieku jednostki smile.gif

Wracając do C20NE - kolektor ssący Lexmaul, planowanie głowicy, wałek z 1.6/1.8E albo 20SEH, kolektor wydechowy 4-2-1, wydech przelotowy (nie za szeroki!) i powinno być bezpieczne 150KM - znam kilka takich przypadków smile.gif

Napisano

> - więc uważałbym

> wyrokując moc po wieku jednostki

No dobra,poddaję się ok.gif.Niemniej jednak uważał bym na to, by taki zdrowy silnik nie wypadł z nadwyrężonej zębem czasu karoseri.Samochody mające w nazwie GT,GTI lub GSI w większości przypadków nie były użytkowane przez preferujących jazdę kapeluszniczą.Sposób eksploatacji ma niestety wpływ na całość pojazdu,a nie tylko sinika.No chyba że poddamy taki pojazd totalnej renowacji...ale taka Astra to jeszcze nie oltimer.

Napisano

> No dobra,poddaję się .Niemniej jednak uważał bym na to, by taki

> zdrowy silnik nie wypadł z nadwyrężonej zębem czasu

> karoseri.Samochody mające w nazwie GT,GTI lub GSI w większości

> przypadków nie były użytkowane przez preferujących jazdę

> kapeluszniczą.Sposób eksploatacji ma niestety wpływ na całość

> pojazdu,a nie tylko sinika.No chyba że poddamy taki pojazd

> totalnej renowacji...ale taka Astra to jeszcze nie oltimer.

Tutaj 100% racji smile.gif I niestety większość tego typu aut ma mocno nadwyrężoną "budę"... Da się znaleźć proste auto bez korozji, ale nie każdy ma do tego cierpliwość zlosnik.gif

Autorowi wątku życzę powodzenia - w wiekowych autach trzeba najpierw patrzeć na stan karoserii - silnik i mechanikę można tanio naprawić, a zabawa z blachą nie zawsze jest opłacalna ok.gif

Napisano

Palce mnie swierzbia, aby cos napisac....

Pozdrawiam

Napisano

> Palce mnie swierzbia, aby cos napisac....

> Pozdrawiam

confused.gifniewiem.gif To może napisz smile.gif

Napisano

Jak zwykle, wyjdzie elaborat. Coz, silnik C20NE jest bardzo wdzieczna jednostka do tuningu mechanicznego (duza wytrzymalosc mechaniczna podzespolow, dodatkowo mozna sie wpierac elementami z X20XE-kute korbowody, "grill" wzmacniajacy skrzynie korbowa-pasuje rowniez od X20XEV i pare innych elementow), brak systemu EGR, prosta konstrukcja, silnik o niskim stopniu sprezania-dla milosnikow turbo. Ceny czesci, lacznie z przeliczeniem na generalny remont silnika pod np: turbo, niewielkie.

Jezeli ktos gustuje w GSI (oryginalne spoilery, obnizone fabrycznie zawieszenie), fakt, ciezko znalezc odpowiedni egzemplarz, najczesciej nadwozie, jesli nie jest po wypadku, peka w okolicy kielichow przednich amortyzatorow i tylnych nadkoli wewnetrznych. Nie jest to powazna wada, o ile karoseria w tych miejscach nie jest silnie zardzewiala, fabryczne zgrzewy punktowe, nadwyrezone przez brutalne traktowanie pojazdu mozna zastapic spawem ciaglym, wykonanym przez dobrego spawacza. Wzmocnienie nadwozia nalezy uzupelnic poprzez wstawienie rozporek stalych (nie regulowanych i absolutnie, nie aluminiowych, tylko stalowych) w liczbie 3 sztuk: 2 na przod-gorne mocowania amortyzatorow (konieczne drobne modyfikacje), dolna rozporka na przod pomiedzy srubami tylnych tulei wahacza przedniego, oraz rozporki tylnych nadkoli wewnetrznych (mocowana nie na gorne mocowania tylnych amortyzatorow, tylko bezposrednio do nadkola w poblizu gornego mocowania amortyzatorow). Sa to punkty najbardziej wrazliwe na obciazenia.

Jestem zwolennikiem mechanicznego tuningu wersji "cywilnych" (bez tuningu optycznego, bo to akurat mnie nie interesuje, zewnetrznie ma byc seria, jedynie delikatne obnizenie, max 40 mm). W takim wypadku mozna zakupic kompletny woz z dobrym nadwoziem (mozna trafic bez wiekszych problemow), a np: uszkodzonym silnikiem, i dodatkowo nabyc np: VA z silnikiem C20NE, moze byc uszkodzona, byleby silnik i przednie zawieszenie bylo cale, lub wersje angielska. Podzespoly zawieszenia przedniego pasuja plug&play (wahacze, kolumny-poza gornymi mocowaniami amortyzatorow przednich, sa inne-ramy pomocniczej przedniego zawieszenia-wersja wzmocniona, identyczna z GSI, zestaw kompletnych hamulcow przod i tyl), poprzekladac co trzeba i cieszyc sie jazda. Oczywiscie do takiej operacji konieczne jest zaplecze techniczne, troche czasu i nieco gotowki, ale otrzymujemy w ten sposob pojazd pewny. Podstawa do tuningu mechanicznego jest faktycznie dobre nadwozie.

Moje poglady moga byc nieco kontrowersyjne, ale akurat lubie grzebac w samochodach, niekoniecznie na skroty.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak zwykle, wyjdzie elaborat.

Zgadzam się w 100% claps.gif Szkoda, że tak niewielu ludzi ma takie podejście... Widzę, że znasz się na rzeczy - jeśli do końca stycznia nie sprzedam auta z podpisu, to odezwę się na PW z kilkoma pytaniami 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.