Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pieczątki, czyli badanie techniczne pojazdu

Featured Replies

Napisano

Witajcie! Dopełniłem obowiązku przeprowadzenia corocznego badania technicznego pojazdu. Pojazd badanie przeszedł bez uwag, jednak pojawił się problem. Niegdyś dowód rejestracyjny posiadał 4 strony, ale dość miejsca na konieczne pieczątki poświadczające fakt przeprowadzenia badań. Po prostu poszczególne rubryczki były wąskie. Teraz są duże kwadraty, no i oklepane mam już wszystkie mimo, iż stron teraz jest w dowodzie 6. Diagnosta dał mi wydruk poświadczający badania, ale powiedział, że mam 30 dni na wymianę dowodu, bo z tą kartką nie mogę jeździć. Czy ta niedorzeczność ma jakieś potwierdzenie w przepisach? W dowodzie, ani na wydruku brak jest jakichkolwiek informacji w tym zakresie.

Napisano

> Witajcie! Dopełniłem obowiązku przeprowadzenia corocznego badania

> technicznego pojazdu. Pojazd badanie przeszedł bez uwag, jednak

> pojawił się problem. Niegdyś dowód rejestracyjny posiadał 4

> strony, ale dość miejsca na konieczne pieczątki poświadczające

> fakt przeprowadzenia badań. Po prostu poszczególne rubryczki

> były wąskie. Teraz są duże kwadraty, no i oklepane mam już

> wszystkie mimo, iż stron teraz jest w dowodzie 6. Diagnosta dał

> mi wydruk poświadczający badania, ale powiedział, że mam 30 dni

> na wymianę dowodu, bo z tą kartką nie mogę jeździć. Czy ta

> niedorzeczność ma jakieś potwierdzenie w przepisach? W dowodzie,

> ani na wydruku brak jest jakichkolwiek informacji w tym

> zakresie.

Tez tak miałem kedyś i diagnosta powiedział mi że mogę jeździć z tym wydrukiem. Kupiłem wtedy auto i nie miało ono przeglądu więc dowód i tak wyrabiałem, ale nic nie mówił że to konieczne.

Napisano

Każda zmiana stanu auta powinna być odnotowana w dowodzie w ciągu 30 dni, przedłużenie ważności badań technicznych to taka zmiana którą się uwzględnia w dowodzie smile.gif

Napisano

> zakresie.

Quote:

W przypadku wnioskowania o wymianę dowodu rejestracyjnego, w którym zabrakło miejsca na wpisy kolejnych terminów okresowych badań technicznych pojazdu pobierana jest opłata:

- w wysokości 48,50 zł (w tym opłata komunikacyjna 48,00 zł oraz opłata ewidencyjna 0,50 zł) za druk nowego dowodu rejestracyjnego, w przypadku pojazdów zarejestrowanych na tablicach starego typu - tzw."czarnych",

- w wysokości 60,00 zł (w tym opłata komunikacyjna 59,00 zł oraz opłata ewidencyjna 1,00 zł) za druk nowego dowodu rejestracyjnego i znaki legalizacyjne, w przypadku, kiedy pojazd zarejestrowany jest na tablicach nowego typu - tzw."białych".

Wygląda na to, że pozostawienie tylko 6 miejsc na pieczątki jest typowym zagraniem w celu wyciągnięciem kasy od kierowców...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

trzeba było poprosić żeby wstemplował w "adnotacje urzędowe"

Napisano

należy wyrobić nowy dowód rejestracyjny, sam teraz przez to przechodzę i na razie jeżdżę z tą kartką, nawet kontrolę busted.gif miałem i nie było żadnych zastrzeżeń zlosnik.gif

a na nowy dowód czeka się ok. 2 tygodnie i będzie już tam wbity przegląd techniczny.

Napisano
  • Autor

> trzeba było poprosić żeby wstemplował w "adnotacje urzędowe"

No właśnie teraz mnie naszło, że mógł tak zrobić...

Napisano

> No właśnie teraz mnie naszło, że mógł tak zrobić...

diagności tego nie robią bo nie mogą w tym miejscu wbijać przeglądów. Dowód rejestracyjny powinieneś wymienić. Co do jeżdżenia z kartką od badań technicznych to przy kontroli policjant na pewno się do tego doczepi. Jak jeszcze będzie ok to cię pouczy żeby wymienić a jak trafisz na screwy.gif to (tu nie wiem hmm.gif) może zabrać Ci ten stary dowód za pokwitowaniem i mandat??

Napisano

pisze z doświadczenia. Nawet znajomy diagnosta nie wbił mi pieczątki w adnotacje urzędowe chociaż chciałem wink.gif Jeździłem tak z papierem o ważnym przeglądzie technicznym dopóki nie miałem kontroli policji. wiesz ile musiałem się nagimnastykować, żeby policjant mi odpuścił sick.gif

p.s. wychodząc z takiego założenia to do adnotacji urzędowych można byłoby wbić jeszcze np. z 10 przeglądów technicznych i byłoby ok? bo co to za różnica, jeden czy dwa czy trzy? przecież miejsce jest 270751858-jezyk.gif

Napisano

no to masz jakiegoś pecha, bo w adnotacje urzędowe można wbić przegląd, w starym dowodzie miałem wbite 3 razy i dopiero wymieniłem bo nie było już miejsca.

tak samo piszesz że na zaświadczeniu o zrobionym przeglądzie nie można jeździć, owszem można co zresztą diagnosta powinien Ci powiedzieć (o ile pamiętam można 30dni)

zresztą temat był poruszany kilkukrotnie i jest tu wielu kącikowiczów którzy mieli wbite przeglądy w adnotacje

Napisano

> no to masz jakiegoś pecha, bo w adnotacje urzędowe można wbić

> przegląd, w starym dowodzie miałem wbite 3 razy i dopiero

> wymieniłem bo nie było już miejsca.

Bo to jest wogolle jakies nietrafione rozwiazanie z tym wbijaniem w dowod rejestracyjny. Miejsce sie konczy i wymagaja od nas, zeby wymieniac dowod i jeszcze za to placic.

Nie prosciej by bylo, jakby jako potwierdzenie przegladu dawali np naklejke z pieczatka ktora sie nakleja na szybie czy cos?

Napisano

> Witajcie! Dopełniłem obowiązku przeprowadzenia corocznego badania

> technicznego pojazdu. Pojazd badanie przeszedł bez uwag, jednak

> pojawił się problem. Niegdyś dowód rejestracyjny posiadał 4

> strony, ale dość miejsca na konieczne pieczątki poświadczające

> fakt przeprowadzenia badań. Po prostu poszczególne rubryczki

> były wąskie. Teraz są duże kwadraty, no i oklepane mam już

> wszystkie mimo, iż stron teraz jest w dowodzie 6. Diagnosta dał

> mi wydruk poświadczający badania, ale powiedział, że mam 30 dni

> zakresie.

Kolega dostał pieczątkę w miejscu na odnotacje urzędowe i dalej jeździ z tym samy dowodem.

Napisano
  • Autor

> Kolega dostał pieczątkę w miejscu na odnotacje urzędowe i dalej

> jeździ z tym samy dowodem.

Czyli każdy ma swój przypadek. Oczywiste jest, że ograniczona ilość miejsca na pieczątki to wyciąganie kasy od kierowców za nowe dokumenty. Czy to znaczy, że: nowego dowodu nie dostanę od ręki? z nowym dowodem będę musiał pojechać znów do stacji diagnostycznej po pieczątkę?

Napisano

> Czyli każdy ma swój przypadek. Oczywiste jest, że ograniczona ilość

> miejsca na pieczątki to wyciąganie kasy od kierowców za nowe

> dokumenty. Czy to znaczy, że: nowego dowodu nie dostanę od

> ręki? z nowym dowodem będę musiał pojechać znów do stacji

> diagnostycznej po pieczątkę?

Nie, dostaniesz dowód z nadrukowaną datą przeglądu.

Napisano

> Czyli każdy ma swój przypadek. Oczywiste jest, że ograniczona ilość

> miejsca na pieczątki to wyciąganie kasy od kierowców za nowe

> dokumenty. Czy to znaczy, że: nowego dowodu nie dostanę od

> ręki? z nowym dowodem będę musiał pojechać znów do stacji

> diagnostycznej po pieczątkę?

Na podstawie papierka ze stacji, w urzędzie wbiją w nowym dowodzie, do kiedy ważny jest przegląd.

Napisano
  • Autor

> Na podstawie papierka ze stacji, w urzędzie wbiją w nowym dowodzie,

> do kiedy ważny jest przegląd.

Dziś pojechałem do urzędu komunikacji. Ta przyjemność wymiany dowodu rejestracyjnego kosztuje 72 zł.

Napisano

Wczoraj byłem na przeglądzie, ostatnie miejsce na pieczątkę w dowodzie.

Ponieważ miałem gaz a chwilowo nie mam i nie wiem czy będę miał ponownie, to nie wstemplowali pieczątki do dowodu tylko dali zaświadczenie że wsio ok i że gazu brak w aucie.

Diagnosta powiedział że mam 30 dni na udanie się do WK i wykreślenie z dowodu gazu ponieważ po tym terminie pani w WK może robić problemy ale nie musi, i jak wykreślę to wtedy po stempel. Natomiast z tym kwitem mogę jeździć cały rok, mogę sprzedać auto, itd...

To tak jakby ktoś się pytał ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.