Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie OC

Featured Replies

Napisano

Kuzyn kupił samochód i ubezpieczenie OC jest do lutego. W związku z tym mam pytanie:

- czy można jeżdzić z OC sprzedającego do lutego, czy trzeba w ciągu 30 dni (tak słyszałem) zrobić rekalkulacje składki i polisę przepisać na siebie ?

Zaznaczam, że OC będzie w tej samej firmie co miał sprzedający.

Napisano

> Polisę trzeba przepisać na siebie.Ubezpieczalnia sama przeliczy nową

> składkę.

A to nie jest tak, że jeśli OC się nie wypowie w ciągu 30 dni od daty zakupu, to ubezpieczalnia automatycznie przepisuje polisę na nowego właściciela i wylicza nową składkę?

Napisano

> A to nie jest tak, że jeśli OC się nie wypowie w ciągu 30 dni od daty

> zakupu, to ubezpieczalnia automatycznie przepisuje polisę na

> nowego właściciela i wylicza nową składkę?

Jeśli nikt nie zgłosi ubezpieczalni sprzedaży pojazdu, to ta automatycznie przedłuża polisę właścicielowi, którego mają w bazie danych. Dlatego należy się do nich udać celem zgłoszenia tegoż faktu i ustaleniu co dalej z ubezpieczeniem danego pojazdu. Jeśli zdecydujesz się na zawarcie nowej polisy to poprzedni właściciel dostanie zwrot za okres jaki pozostał do końca jego okresu ubezpieczenia.

Napisano

1. Masz 30 dni, licząc od dnia zakupu auta na wypowiedzenie polisy OC zawartej przez poprzedniego właściciela.

2. Możesz korzystać z polisy OC poprzedniego właściciela do jej końca (luty 2010) ale w ciągu 30 dni od zakupu auta należy udać się do przedstawiciela firmy ubezpieczajacej gdzie zostanie przekalkulowana składka OC.

3. Na sprzedającym ciąży obowiązek poinformowania firmy gdzie zawarto ubezpieczenie OC o zbyciu pojazdu.

Napisano

> Jeśli nikt nie zgłosi ubezpieczalni sprzedaży pojazdu, to ta

> automatycznie przedłuża polisę właścicielowi, którego mają w

> bazie danych. Dlatego należy się do nich udać celem zgłoszenia

> tegoż faktu i ustaleniu co dalej z ubezpieczeniem danego

> pojazdu. Jeśli zdecydujesz się na zawarcie nowej polisy to

> poprzedni właściciel dostanie zwrot za okres jaki pozostał do

> końca jego okresu ubezpieczenia.

nie do końca. Właśnie jestem w trakcie załatwiania. Auto ubezpieczone w generali przez poprzedniego właściciela, zapłacona pierwsza składka. Druga do zapłacenia w styczniu. I teraz mam trzy opcje:

1. rozwiązać ubezpieczenie i załatwić sobie swoje

2. wziąć to ub. i zrobić rekalkulacje, co wiąże się z dużą dopłatą bo wczesniejszy właściciel miał wszystkie zniżki ALBO

3. zapłacić drugą rate ubezpieczenia bez rekalkulacji. Ubezpieczenie jest dalej na byłego właściciela. Wpłata na moje nazwisko. Ja mogę na tym jeździć, tylko muszę mieć kopie umowy kupna - sprzedaży zawsze przy sobie i tyle. Jeśli, nie daj Boże, doszłoby do jakiejś stłuczki, to wtedy generali zrobi automatycznie rekalkulacje. old.gif

Napisano
  • Autor

Czy trzeba zrobić rekalkulacje polisy w ciągu 30 dni, czy można jeżdzić na polisie sprzedającego do jej końca (luty 2010) ?

Napisano

> Czy trzeba zrobić rekalkulacje polisy w ciągu 30 dni, czy można

> jeżdzić na polisie sprzedającego do jej końca (luty 2010) ?

czy czytasz, co napisałem, czy po prostu chcesz sobie nabić punkty na koncie? hmm.gif

Napisano

> 2. Możesz korzystać z polisy OC poprzedniego właściciela do jej

> końca (luty 2010) ale w ciągu 30 dni od zakupu auta należy udać

> się do przedstawiciela firmy ubezpieczajacej gdzie zostanie

> przekalkulowana składka OC.

Ewentualnie, jeśli trafisz na fajną ubezpieczalnię to obędzie się bez rekalkulacji i przepiszą Ci polisę wprost na Ciebie ze zniżkami poprzednika(tzn.w okresie na który juz jest opłacona, w powyższym przypadku do lutego 2010), niedawno w ten sposób mile zaskoczyło mnie HDI*(nie wiem czy któryś ubezpieczyciel jeszcze w ten sposób postępuje, ktoś zna jakieś inne TU, które tak robi?).

*)Przyszedł mi do głowy mały "hint" dla kierowców bez zniżek kupujących auta... aby zaoszczędzić na oc można się dogadać ze sprzedającym(oczywiście po warunkiem że ten ma duże zniżki) żeby dokupił nam(oczywiście już za naszą kasę) "podwójne" OC zaraz przed sprzedażą(jeśli było ubezpieczone gdzie indziej niż w HDI), wtedy mamy polisę z jego zniżkami ważną jeszcze cały rok, a tą poprzednią po zakupie samochodu wypowiadamy a sprzedający odbiera sobie pozostałą z niej kwotę zlosnik.gif

Zawsze to jeden rok ubezpieczenia taniej, a dla młodego kierowcy to może oznaczać nawet kilkaset złotych zaoszczędzone.

Napisano

YarooS nie kombinuj ! Przeczytaj dokładnie ustawę z dn. 22 maja 2003r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

Napisano

Jakieś konkretne artykuły masz na myśli? Czytałem i nie widzę tam nic co uchybiałoby wymyślonemu przeze mnie "sposobowi" hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.