Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Ciężko odpala :/

Featured Replies

Napisano

Witajcie! Od pewnego czasu mam problem z zapalaniem mojej astry. Szczegolnie dzieje sie tak, jesli robie krotkie odcinki. Wczoraj musialem z 10 minut krecic zeby odpalil. Jesli nie chce tak odpalic to probuje odpalic na gazie i zwykle odpala o wiele latwiej.

Obstawiam takie przyczyny:

- gaz przecieka do cylindrow juz po zgaszeniu

- przytkany jest wtryskiwacz

- mam uszkodzony zawor odpowietrzajacy bak (odbija pistolet przy tankowaniu) i byc moze przez to tworzy sie podcisnienie w baku i pompa ma problem zeby przetransportowac paliwo do silnika? Czy w tym przypadku odkrecenie korka od paliwa i proba odpalenia w takim stanie moze wyeliminowac ta przyczyne?

Na upartego moge zakrecic gaz na butli, wypalic go i sprobowac pojezdzic tylko na benzynie i zobaczyc czy problem nie ustepuje.

Co radzicie zeby sprawdzic w pierwszej kolejnosci? Kable i swiece pominmy grinser006.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Obstawiam takie przyczyny:

> - gaz przecieka do cylindrow juz po zgaszeniu

Raczej nie, odpalanie przez 10 min to przesada. Chyba że popuścił elektrozawór i dawkowane są oba paliwa na raz.

> - przytkany jest wtryskiwacz

Zdejmij puszkę filtra powietrza i odpal na benzynie. Obserwuj czy mgiełka paliwa z wtryskiwacza jest równa i czy nie przerywa.

Zamontuj puszkę wink.gif Przejedź się kawałek na benzynie. Rozgrzej silnik, przegoń go na wysokich obrotach (np. 100 km/h i 3 bieg). Jeśli będzie źle jechał na benzynie to albo wtryskiwacz poszedł albo jedziesz na obu paliwach jednocześnie. Do też zbadania wskazania sondy lambda na benzynie i na gazie.

Co do pompy paliwa - odetkaj wężyk przy przepustnicy i sprawdź ile pompka potrafi napompować w ciągu minuty - powinna dać radę około 1.5 litra.

Napisano
  • Autor

Co do tej puszki to masz na mysli ta kopule czarna na dwa konkretne krzyzakowe wkrety nad wtryskiwaczem?

W takim razie sprawdze to i dodatkowo wydajnosc pompy.

Napisano

> Co do tej puszki to masz na mysli ta kopule czarna na dwa konkretne

> krzyzakowe wkrety nad wtryskiwaczem?

Tak, dokładnie to. Jak silnik popracuję chwilkę bez filtrowanego powietrza to nic mu nie będzie smile.gif

Acha, ze zdjętą puszką filtra, silnik na LPG może dziwnie pracować więc lepiej tylko benzyna.

Napisano

> Na upartego moge zakrecic gaz na butli, wypalic go i sprobowac

> pojezdzic tylko na benzynie i zobaczyc czy problem nie ustepuje.

> Co radzicie zeby sprawdzic w pierwszej kolejnosci? Kable i swiece

> pominmy

> Pozdrawiam

A próbował kolega jeździć krótkie trasy na samej benzynie (np. 1-1,5 km na benzynie bez przełączania na gaz i próbować uruchomić kilka minut po zatrzymaniu) i obserwować jak się zachowuje? Ja obstawiam, że wtedy nie będzie problemu z uruchomieniem silnika.

Pozdr

Napisano

> - gaz przecieka do cylindrow juz po zgaszeniu

Zakręć butlę z LPG i dojedź do miejsca postoju na benzynie. Następnego dnia sprawdź jak odpala.

> - przytkany jest wtryskiwacz

Wtedy silnik nie pracowałby na Pb, nie mówiąc już o osiąganiu jakieś przyzwoitej mocy.

> - mam uszkodzony zawor odpowietrzajacy bak (odbija pistolet przy

> tankowaniu) i byc moze przez to tworzy sie podcisnienie w baku i

> pompa ma problem zeby przetransportowac paliwo do silnika?

Wątpię. Zdrowa pompa paliwa nie będzie miała żadnych problemów z wytworzeniem takiego podciśnienia, że zbiornik imploduje. Zajmij się tym, jeśli nie chcesz wymieniać baku.

Napisano

Mozliwe jest, ze przytkal sie weglowy pochlaniacz par paliwa lub przewod od zbiornika do filtra-mialem taki przypadek, przedmuchanie przewodu odpowietrzania pomoglo na okolicznosc trudnego rozruchu na benzynie w pojezdzie z tym silnikiem (umiejscowiony jest w prawym nadkolu, za kolem, do niego dochodzi przewod odpowietrzajacy ze zbiornika paliwa). Aby to sprawdzic, wejdz pod woz (kanal lub podnosnik dwukolumnowy-nie czolgaj sie pod samochod uniesony na lewarku z fabrycznego wyposazenia!), zdejmij przewod odpowietrzajacy zbiornik (koledzy moga wesprzec fotografia, bo nie dysponuje) i zobaczyc, jak bedzie sie zachowywal silnik podczas uruchamiania. Mozesz jeszcze zdjac nadkole i dostac sie do filtra weglowego.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzieki tosh, postaram sie to sprawdzic jak bede w najblizszym czasie w domu. Mysle, ze jakos zlokalizuje ten filtr weglowy, chocby idac po wezyku z baku smile.gif

Napisano

> Dzieki tosh, postaram sie to sprawdzic jak bede w najblizszym czasie

> w domu. Mysle, ze jakos zlokalizuje ten filtr weglowy, chocby

> idac po wezyku z baku

A próbował kolega, tak jak pisałem, uruchomić astrę na benzynie i przejechać 1-2 km na samej benzynie i po zatrzymaniu sprawdzić po paru minutach czy auto odpala bez problemu? Bo ja obstawiam, że jednak przy jeździe na samej benzynie będzie wszystko w porządku, a to jest chyba najłatwiejsze do sprawdzenia.

Pozdr

Napisano
  • Autor

Nie, nie, jeszcze nie sprawdzalem, na razie zbieram wylacznie opinie co moze byc nie tak grinser006.gif Jak pojade do domu na weekend to sprawdze wszystko.

Napisano
  • Autor

Dobra, w weekend zabieram sie za sprawdzanie, bo w piatek jade do domu.

Tosh moglbys mi powiedziec w ktorym miejsrcu ten waz od odpowietrzania odpiac? Chodzi mi o to czy przy baku czy przy tym filtrze weglowym (bo chyba do tego filtra mozna sie dobrac tylko po zdjeciu nadkola - dobrze dedukuje?

Pozdrawiam

Napisano

Do filtra dostaniesz sie po zdjeciu nadkola, najlepiej byloby przedmuchac sprezonym powietrzem caly przewod od filtra do zbiornika (jesli masz dostep do sprezonego powietrza, najprosciej bedzie zdjac nadkole, namierzyc przewod idacy od filtra do zbiornika, zdjac z filtra i przedmuchac -uprzednio odkrecajac korek wlewu paliwa). Prosciej by bylo zdjac przewod odpowietrzania przy zbiorniku i probowac uruchomic silnik, ale do tego potrzebny jest podnosnik kolumnowy lub kanal.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Zastanawia mnie w takim razie czy najprostszym sposobem sprawdzenia czy to nie podcisnienie robi mi takiego psikusa nie jest odkrecenie korka paliwa i proba odpalenia, bo rozumiem, ze odpinajac wezyki przy baku idace do filtra weglowego rowniez chodzi o wyrownanie cisnienia w baku z atmosferycznym?

Gdyby w takim przypadku odpalal to mialbym pewnosc, ze problem lezy w zlym odpowietrzaniu baku, co za tym idzie wezach/samym filtrze weglowym.

Pytam dlatego, ze temperatury nie sprzyjaja rozmontowywaniu chocby nakola na parkingu przed blokiem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdzilem czy odpala z otwartym korkiem, ale to jakos nie pomaga niestety. Co ciekawe na gazie odpala duzo lepiej (pomijajac fakt, ze silnik jest zimny i gaz sie nie ogrzewa).

Sprawdze moze w takim razie jak z ta dawka paliwa z wtryskiwacza.

Napisano
  • Autor

Teraz mam dylemat, bo jak przelacze na gaz i odpalam z gazu to nie ma najmniejszego problemu zeby odpalic, a na benzynie nie daje rady. Co ciekawe jak juz odpale silnik to moge sobie na benzyne przelaczyc i dziala bez zarzutu grinser006.gif

Ki pieron ? hehe.gif

Musze zobaczyc jak z tym podawaniem benzyny na zimnym silniku, czy w ogole nie dochodzi, czy moze wtryskiwacz sie nie otwiera...

Napisano

Postaraj sie sprawdzic jeszcze cisnienie paliwa na wejsciu do obudowy przepustnicy. Jesli nie wymieniales jeszcze filtra paliwa, lub ma spory przebieg, wymien profilaktycznie. Problem lezy w podawaniu paliwa.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Filtr paliwa wymienialem jakos w zeszlym roku chyba, a przebiegi sa znikome (30-40 tysiecy odkad ja mamy czyli od 5 lat) grinser006.gif

Co do cisnienia to rozumiem, ze trzeba sie wpiac miedzy waz doprowadzajacy paliwo do obudowy a obudowe przepustnicy. Z tym moze byc problem, bo nie mam czym tego zmierzyc. Dlatego zaczne moze od sprawdzenia czy wtrysk sika grinser006.gif i ewentualnie czy pojawia sie napiecie na wtyczce do niego podlaczonej. Mroz zdemotywowal wszystkich asterkowiczow od grzebania w swoich autkach grinser006.gif

Napisano

Z tym moze byc problem, bo nie mam czym tego zmierzyc. Dlatego zaczne moze od sprawdzenia czy wtrysk sika i ewentualnie czy pojawia sie napiecie na wtyczce do niego podlaczonej.

Oczywiście że masz czym sprawdzić. Pompa paliwa powinna mieć swoją wydajność tzn. podawać paliwo z odpowiednim ciśnieniem co można przeliczyć na litry na minutę. Poszukaj na kąciku było podawane ile trzeba sekund czy minut aby napełnić 1,5 litra butelkę.

Mroz zdemotywowal wszystkich asterkowiczow od grzebania w swoich autkach

Zdemotywował czyli zniechęcił do grzebania??

Czy zastosowałeś zaprzeczenie zaprzeczenia czyli potwierdzenie??

W mojej Astrolinie nie musiałem grzebać, pięknie pali od pierwszego szarpnięcia rozrusznikiem, ładnie elegancko równo pracuje.

Moim zdaniem lepsza jest profilaktyka niż doraźne działanie nie zawsze skutkujące.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Oczywiście że masz czym sprawdzić. Pompa paliwa powinna mieć swoją

> wydajność tzn. podawać paliwo z odpowiednim ciśnieniem co można

> przeliczyć na litry na minutę. Poszukaj na kąciku było podawane

> ile trzeba sekund czy minut aby napełnić 1,5 litra butelkę.

Tak tez zrobie, zmierze w ile czasu 1,5 litra napelni tyle, ze musialbym jakos 12V dac na pompe bezposrednio, bo przeciez nie bede krecil rozrusznikiem przez minute grinser006.gif

> Zdemotywował czyli zniechęcił do grzebania??

> Czy zastosowałeś zaprzeczenie zaprzeczenia czyli potwierdzenie??

Tego juz nie jestem w stanie Ci powiedziec, pozno juz grinser006.gif

Tak, zniechecil do grzebania.

> W mojej Astrolinie nie musiałem grzebać, pięknie pali od pierwszego

> szarpnięcia rozrusznikiem, ładnie elegancko równo pracuje.

> Moim zdaniem lepsza jest profilaktyka niż doraźne działanie nie

> zawsze skutkujące.

Nie zawsze jestes w stanie wszystkiemu zapobiec, tym bardziej w autku, ktore ma badz co badz 16 lat jak w moim przypadku. Do dentysty z nia nie pojde, a wszystkiego wymieniac po kolei co 3 lata nie ma sensu. W tym momencie juz naprawia sie tylko jak sie cos zepsuje, a nie "za wczasu".

Napisano

Hmm, moj woz rowniez przezywa 16 rok zycia, a pali na mrozie bez problemow (palil bez problemow nawet przy -25). Podstawa: profilaktyka...z nudow pod koniec zeszlej zimy rozebralem/oczyscilem/nasmarowalem rozusznik, tylne hamulce i pare innych rzeczy....przed obecna zima nie ingerowalem (poza wysmarowaniem jakims swinstwem uszczelek drzwi) i wszystko pracuje bez zarzutu, nawet szyberdach sie otwiera bez problemow (sprawdzalem z ciekawosci przy -15)...

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.